Dodaj do ulubionych

przełom tarczycowy

31.05.12, 09:51
Witajcie, piszę pierwszy raz chociaż Was często czytam. Jakiś czas temu wykryto u mnie Hashimoto, wtedy miałam niedoczynność, teraz mam nadczynność, lekarz przepisał mi Thyrozl 20 mg, ale jakiś czas temu przestałam brać leki, uznając, że skoro lekarz podwyższa mi dawkę a wyniki mam coraz gorsze, to może jak przestanę brać to tarczyca zacznie funkcjonować prawidłowo. No i do rzeczy. Dzisiaj o 4 rano obudził mnie potworny ból głowy, w życiu mnie tak głowa nie bolała, po czym do ból głowy doszło drżenie, prawie drgawki, zimne poty, mdłości i wymioty. Po kilku paracetamolach, fervexie trochę mi przeszło. Ale przestraszyłam się, że to może przełom tarczycowy, zadzwoniłam na infolinię Limu i tam lekarz powiedzial mi, ze to na pewno od tarczycy, wcisnęli mnie bez kolejki w Limie do lekarza, który o dziwo powiedział mi, że drżenie rąk (silne) to zapewne objaw ciężkiej nerwicy i generalnie to pewnie się czymś zatrułam (a ja się nawet nie czuję tak jak przy zatruciu). Kazał brać thyrozol, a dwie godziny po nim węgiel (mimo, ze nie mam biegunki)
Czy któraś z Was miała może przełom tarczycowy? Czy to co opisałam to mogło być to? Mam dzisiaj jechać z dwojgiem dzieci 500 km samochodem i trochę się boję, żeby coś się nie stało. Poradźcie coś
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: przełom tarczycowy 31.05.12, 10:17
      pogoda_6 napisała:

> Witajcie, piszę pierwszy raz chociaż Was często czytam. Jakiś czas temu wykryt
      > o u mnie Hashimoto, wtedy miałam niedoczynność, teraz mam nadczynność,

masz te stany /nadczynność i niedoczynność potwierdzone badaniami
      FT4 i FT3?

lekarz p
      > rzepisał mi Thyrozl 20 mg, ale jakiś czas temu przestałam brać leki, uznając, ż
      > e skoro lekarz podwyższa mi dawkę a wyniki mam coraz gorsze, to może jak przest
      > anę brać to tarczyca zacznie funkcjonować prawidłowo.

przestałaś brać thyrozol czy l-tyroksynę pod nazwą
      eutyrox czy in.?

No i do rzeczy. Dzisiaj o
      > 4 rano obudził mnie potworny ból głowy, w życiu mnie tak głowa nie bolała, po
      > czym do ból głowy doszło drżenie, prawie drgawki, zimne poty, mdłości i wymioty
      > . Po kilku paracetamolach, fervexie trochę mi przeszło. Ale przestraszyłam się,
      > że to może przełom tarczycowy,

wujek google
      postępy nauk med.

"Przełom tarczycowy jest to zagrażające życiu nasilenie objawów nadczynności tarczycy, w którym dochodzi do niewydolności szeregu narządów i układów. Rozwija się w następstwie udziału dodatkowych czynników, do których należą: zakażenie bakteryjne lub wirusowe, zabieg chirurgiczny, w szczególności zaś operacja tarczycy, podanie dawki leczniczej radiojodu, kontrastu jodowego, nagłe przerwanie leczenia tyreostatykami, kwasica cukrzycowa, hipoglikemia czy uraz. Rozpoznanie przełomu ustala się w oparciu o obraz kliniczny. Szczególnie charakterystyczna jest gorączka, zaburzenia ze strony układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i nerwowego. Nie dysponujemy laboratoryjnymi kryteriami rozpoznania przełomu. Zwykle stwierdza się wysokie stężenie hormonów tarczycy we krwi, ale często nie różnią się one od stanu niepowikłanej nadczynności. Leczenie przełomu tarczycowego z uwagi na złożoną patogenezę i ryzyko zagrożenia życia jest intensywne i wielokierunkowe. Zmierza do opanowania nadczynności tarczycy i schorzeń współistniejących oraz wyrównania zaburzeń metabolicznych i niewydolności narządów."

zadzwoniłam na infolinię Limu i tam lekarz powi
      > edzial mi, ze to na pewno od tarczycy, wcisnęli mnie bez kolejki w Limie do lek
      > arza, który o dziwo powiedział mi, że drżenie rąk (silne) to zapewne objaw cięż
      > kiej nerwicy i generalnie to pewnie się czymś zatrułam (a ja się nawet nie czuj
      > ę tak jak przy zatruciu). Kazał brać thyrozol, a dwie godziny po nim węgiel (mi
      > mo, ze nie mam biegunki)

czy oznaczyli Ci hormony, czy w ciemno zapisali Ci thyrozol?

> Czy któraś z Was miała może przełom tarczycowy? Czy to co opisałam to mogło być
      > to? Mam dzisiaj jechać z dwojgiem dzieci 500 km samochodem i trochę się boję,
      > żeby coś się nie stało. Poradźcie coś

ja nie odważyłabym się w tym stanie prowadzić
      samochodu na odległość 10km, a Ty chcesz jechać
      tak daleko. Moja propozycja, to pozostanie w domu
      i udanie się do endo, kt. nie wyślę Cię do psychiatry.
      • pogoda_6 Re: przełom tarczycowy 31.05.12, 11:04
        dzięki za szybką odpowiedź

masz te stany /nadczynność i niedoczynność potwierdzone badaniami
        FT4 i FT3?

tak, mam badania robione co 3 tygodnie, chociaż ostatnio miałam jakoś w kwietniu, bo nie mogę się dostać do swojego endokrynologa

przestałam brać thyrozol 20 mg, tak nazywa się lek

dzisiaj na tej wizycie lekarz nie zrobił mi żadnych badan poza dotykaniem tarczycy, rysowaniem jakiegoś krzyża kluczem na plecach i badaniem brzucha

wzięłam kolo 8 rano 2x 20 mg thyrozolu i jest mi lepiej, nie trzęsę się, serce mi się uspokoiło, tylko spać mi się chce i słaba jestem, ale to pewnie ze zmęczenia po porannych sensacjach, w sumie spalam niecałe 5 godzin, a wczoraj 4

a to co w dr google to wyczytałam wzdłuż i wszerz

• agnesssa0 Re: przełom tarczycowy 31.05.12, 11:23
          Wpisz TSH ft4 i ft3 wraz z normami lub w przeliczeniu na procenty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka