Dodaj do ulubionych

nowa prosi o pomoc - wyniki

03.08.14, 17:44
moje wyniki: TSH - 4.7 (0.27-4.2)
fT4 - 1,31 (0.932-1.71)
fT3 - 2.82 (2.02-4.43)
glukoza - 93 (60-110)
żelazo - 39 (37-145)
ferrytyna 4.92 (5-148)
cholesterol cał. - 268 (<200)
HDL 62 (>62)
LDL 185 (<130)
Trójglicerydy 108 (<150)
Morfologia:
WBC 5,3
czerwone 4,93
hemoglobina 12 (11.5-16)
hematokryt 36,7 (36-47)
MCV 74,4 (80-100)
MCH 24,3 (32-36)

wypadają mi włosy, lekarz rodzinny zlecił badania
niestety lekarka jest na urlopie, jak już się naczytałam chyba mam problemy z tarczycą.
Nie chcę tracić czasu i chcę wykonać dodatkowe badania tylko nie wiem które warto zrobić? z góry dziękuję za wszelkie komentarze i podpowiedzi. /na pewno będę pisała radząc się bardziej doświadczonych.
Obserwuj wątek
    • wojciech.pvb Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 03.08.14, 18:22
      Witaj,
      Glowa do gory - bedzie dobrze smile Napewno sie baardziej doswiadczeni odezwa ale mnie to wyglada na niedoczynnosc. Nalezaloby sprawdzic czy to Hashimoto.

USG tarczycy

Przeciwciala AntyTg i AntyTPO oraz poziom vit D3 + poziomy elektrolitow (magnez / potas / sod / chlor) - tak ze swojego doswiadczenia.

Generalnie powinnas zaczac suplementacje zelaza - albo dieta bogata w zelazo.

Pytanie czy badanie robilas rano ?
      • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 03.08.14, 18:38
        tak badanie robiłam rano, nic nie jadałam ani nie piłam
        • procesor Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 03.08.14, 20:37
          masz anemię!
          lekarz rodzinny natychmiast powinien coś z tym zrobić
          ty też smile
    • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.08.14, 05:26
      urlop lekarki - nie ma żadnego zastępstwa?
      • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.08.14, 11:10
        zastępstwo jest
        niestety do tej lekarki nie mam zaufania. Zresztą widać to po pacjentach, nikt nie chce do niej chodzić.
        Byłam u dermatologa, dostałam Loxon 5% i chyba go zastosuję aby zahamować wypadnie wlosów (choć mam spore obawy bo to na androgenowe wypadanie włosów). Niestety następna wizyta u dermatologa dopiero pod koniec września.
        Tymczasem kupię sobie witaminy dla kobiet w ciąży (pewnie mają więcej witamin) i zrobię dalsze badania na tarczycę.
        • pies_z_laki_2 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.08.14, 13:47
          Nie kupuj tego czegoś "na włosy" (bo za mocne) ani witamin dla ciężarnych (bo to za słabe!!!). Szkoda twoich pieniędzy! Lepiej za to zrób usg tarczycy.

Musisz iść do dowolnego lekarza po recepty na mocne dawki żelaza!!! I natychmiast zacząć łykać tabletki / krople z żelazem, a popijać pokrzywą, zagryzać natką pietruszki i wątróbką! Masz bardzo kiepskie wyniki i nie masz czasu czekać na powrót lekarki z urlopu.

Włosy wypadają ci pewnie przez anemię właśnie....

Idź do dowolnego lekarza, może być ginekolog, nawet nie musisz specjalnie się starać, żeby dostać dwie recepty:
          - na żelazo (Sorbifer Durules - łykane z kolacją z jakimś sokiem czy wodą z cytryną czyli z wit. C)
          - na tyroksynę (co najmniej Lethrox 50 - wprowadzany powoli od ćwiartki tabletki i co kilka dni podnoszony o kolejną ćwiartkę, badanie poziomu trójki tarczycowej dopiero po 4 tygodniach na docelowej dawce - rano, na czczo i bez tabletek)

• nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.08.14, 16:08
            dziękuję za rady
            zakupiłam Biofer (będę brała po 3 tabletki) i Falvit dla cięzarnych.
            Już wiem, że lekarz rodzinny nie rozwiąże moich problemów, własnie prześwietlam lekarzy od tarczycy i chcę sie umówić na wizytę. Jutro spróbuję umówić się do lekarza rodzinnego po receptę na "mocniejsze" żelazo (choć nie wiem czy lekarka przepisze coś sensownego, to istna wariatka byłam u niej z ostrym zapaleniem gardla to nawet nie spojrzała tylko dała mi zwolnienie na tydzień).
    • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 13.08.14, 13:39
      jestem po wizycie u lekarza
      Pani ginekolog-enokrynolog nie widzi potrzeby uzupełniania żelaza ani tym bardziej hormonu tarczycy.
      Następne spotkanie za miesiąc, dała mi skierowanie na badania przeciwciał i TSH. Jak zapytałam o USG tarczycy to powiedziała, że jeden wynik o niczym nie świadczy i nie ma takiej potrzeby. Zastanawiała się głośno dlaczego mam wysoki cholesterol i jej to nie pasuje bo wagę mam ok. Ogólny wniosek - wszystko do obserwacji.
      Jeszcze zapomniałam napisać, dała mi do łykania jodid 100 i nie wiem co to?
      • pies_z_laki_2 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 13.08.14, 14:32
        > Pani ginekolog-enokrynolog nie widzi potrzeby uzupełniania żelaza ani tym bardziej hormonu tarczycy.

> żelazo - 39 (37-145)
        > ferrytyna 4.92 (5-148)
        > hemoglobina 12 (11.5-16)
        > hematokryt 36,7 (36-47)
        > MCV 74,4 (80-100)
        > MCH 24,3 (32-36)

> TSH - 4.7 (0.27-4.2)

Coś ty za pajaca znalazła??? Bo lekarzem to ona kiepskim jest bardzo. Objawy wpisała do karty? I nic jej to nie powiedziało? Czeka? Na co???

> Zastanawiała się głośno dlaczego mam wysoki cholesterol i jej to nie pasuje bo wagę mam ok.

Wybacz, ale gdzie ona studia skończyła? Toż to książkowy objaw niedoczynności tarczycy!!! A skoro potwierdzają to wyniki tarczycowe plus wywiad (objawy), to nad czym ta pani "dr" się zastanawia? Masakra!!!
        • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 13.08.14, 16:48
          jak widać takich mamy lekarzy w przychodniach,
          mało tego, zastosowałam pewien wybieg, powiedziałam tej Pani, że przyszłam do niej nie tylko z TSH ale zastanawiam się nad ciążą. Kazała tylko łykać witaminy dla kobiet w ciąży, kwas foliowy a reszta jest do obserwacji. Zobaczymy co dalej, całe szczęście wraca moja lekarka z nią szybciej się dogadam i kogoś mi poleci.
          • agang Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 14.08.14, 08:42
            też dostałam Jodit 100 bez szczegółowych badań
            to jod w tabletkach,przy hashi nie wolno go brać
            najpierw trzeba sprawdzić anty Tpo i anty Tg
            jeśli są ok może spróbować z jodit
            • pies_z_laki_2 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 15.08.14, 15:52
              Jod w ciąży jest potrzebny nie Hashimotce, ale dziecku smile
        • dona0987 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 10.09.14, 21:23
          Ojej, im więcej Was czytam tym bardziej przeraża mnie "konowalizm" lekarzy. Ja przy chudości i do tej pory bardzo uważnej diecie (mało mięsa, dużo warzyw itp.) miałam 240 cholesterol. I kazano mi spróbować zbić dietą, haha.
    • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 19.08.14, 21:26
      no cóż, dziś jestem po wizycie u lekarza rodzinnego,
      z calą pewnością stwierdziła niedoczynność, do tego dała receptę na żelazo
      wcale się nie zdziwiła iż chcę receptę na witaminę D, ale poprosiła najpierw o zbadanie jej poziomu, tak samo z B12
      mam więc lekarza po swojej stronie, sama choruje na nadczynność więc jest nieco zorientowana
      opowiedziałam jak wyglądała wizyta u lekarza enokrynologa - zabroniła brać jodu i poleciła udać się do specjalisty, ona nie czuje się na siłach. Poleciła mi kogoś, chyba wybiorę się jednak do upatrzonej Pani w Bydgoszczy.
    • nena20 Re: nowe wieści 21.08.14, 22:57
      poziom B12 w normie
      witaminy D - do uzupełniania, ledwie powyżej normy (w laboratorium napisali, że poziom niewystarczający),
      przeciwciała w normie.
      Teraz zachodzi pytanie czy na pewno to hashimoto?
      Jestem po wizycie u endokrynologa, trwała 40 minut,
      długa to była rozmowa, dostałam hormon w dawce 50. Mam przyjmować dwa miesiące potem TSH do zbadania. Poleciła zrobić USG tarczycy. Przepisała 3 butelki vigantolu, jej teoria to własnie brak witaminy D może powodować niedoczynność. Witaminę mam do kwietnia, zaleciła również dla męża i syna. Ponadto stwierdziła, że poziom glukozy 92 w przypadku ciężarnych to cukrzyca. Nie jestem w ciąży więc dopuszcza ten poziom glukozy, poleciła zmienić całe moje odżywianie i pochwaliła za trzymanie wagismile
      Ogólnie wszelkie konsultacje u tej lekarki odbywają się przez telefon, następna wizyta za rok? Mam badan TSH i zdawać relacje przez telefon. FT3 i FT 4 nie bada i nigdy nie słyszała o procentach.
      Nie wiem co mam o niej myśleć, choć przynajmniej dobre jest to, że leczy młode kobiety od TSH 2,5 bez proszenia, najlepiej powinnam zejść do 1lub 1,5.
      Jeszcze zrobię USG, które mam nadzieje wyjaśni co się dzieje z tarczycą.
      • pies_z_laki_2 Re: nowe wieści 23.08.14, 11:38
        No i bardzo dobrze, ale nie całkiem smile

Przy początku leczenia dawka do wprowadzania powoli, to chyba wiesz, prawda? Czyli od ćwiartki tabletki przez kilka dni, jak nic złego nie zauważysz, to podnosisz do połówki (albo zaczynasz od połówki czyli 25) i potem o kolejną ćwiartkę do dawki docelowej. Nie wiadomo jak zareaguje twój organizm na tyroksynę z zewnątrz, stąd taka ostrożność.

Ale badanie samego tsh to za mało przy ustawianiu dawki. Dopóki nie nauczysz się jak wyglądają twoje wyniki w powiązaniu z samopoczuciem i dawką, to badaj całą trójkę tarczycową.

Ale badanie za dwa miesiące to za daleko, przy ustawianiu dawki badamy się 4 tyg od ostatniej zmiany dawki, czyli jak wejdziesz na 50 to czekasz 4 tyg. i się badasz.

Ale czy wiesz, że badamy się rano, na czczo BEZ tabletki? Tyroksynę łykamy po wyjściu z gabinetu zabiegowego, inaczej wynik badania trójki tarczycowej będzie niewiarygodny.

Czy to na pewno Hashi? A usg masz? A p.ciała na jakim dokładnie poziomie? Diagnozę na jakim tle masz niedoczynność (bo niedoczynność masz bez wątpliwości) stawia się na podstawie kilku elementów, a ty jeszcze ich nie skompletowałaś.

Procenty - nic dziwnego, to jest ułatwienie dla pacjentów, nie dla lekarzy. Lekarze posługują się normami i mając doświadczenie z setkami czy tysiącami pacjentów i wyników widzą na pierwszy rzut oka, w którym miejscu normy wypada twój wynik. Poza tym na ogół tylko zerkają czy wynik jest w normie, czy poza nią, nie wgłębiając się specjalnie w niuanse czy wynik jest na górze, czy na dole, tuż przy granicy zakresów... Byle w normie, to już ok.

Jaki masz wynik D3? Dlaczego skąpisz konkretów? Tajemnica jakaś, czy co?
        Vigantol to jaka dawka dzienna? Masz D3 nisko i masz brać tyle samo, co profilaktycznie twoje dziecko i mąż (czyli bez niedoboru)? Nie rozumiem.

B12 - ale jaki dokładnie wynik? W normie na dole, czy w normie na górze? Bo każdy wynik znaczy co innego...

Cukier - zależy nie tylko od diety, ale i niedoczynność ma nań wpływ.

Żelazo - co z niskim żelazem / ferrytyną? Po morfologii widać, że masz anemię, co z tym?
        • nena20 Re: nowe wieści 23.08.14, 23:31
          pisałam na bieżąco po wizycie dlatego nie podałam dokładnych wyników
          wyniki
          B12 - 310 (191-663)
          D3 26 (niedobór - poniżej 20
          poziom niewystarczający 20-30
          poziom wystarczający 30-100)
          P/ATG 18 (<115)
          P/TPO 15 (<34)
          w tym roku opalałam się praktycznie bez kremu, badania D3 robiłam juz po urlopie więc to mój maksymalny poziom.
          Lekarka zaleciła brać 6 kropel co odpowiada 3000 jednostek. Od października ma brać mąz i dziecko. Dziecku raczej tyle nie podam ale około 1000 na pewno im zapodam.
          Poleciła brać od razu całą dawkę, ale wezmę 1/4 przez 3 dni, potem pól itd. jak pisałaś.
          Nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby zatrzymać wypadanie włosów?
          Co do żelaza, to łykam dawkę dwie tabletki tardyferonu + biotyna (Amocon), czasem jeszcze falvit dla kobiet w ciąży.
          Nie wiem czy kiedyś znajdę lekarza, który będzie patrzył na %? Ta ostatnia u której byłam jest sensowna, ma wiedzę ale jest bardzo "roztrzepana" właściwie leczy ludzi na telefon. Mam na oku jeszcze dwóch innych lekarzy, w tym jeden przyjmuje prywatnie a zapisy na przyszły rok dopiero od września (istne szaleństwo, może jest bardzo dobry dlatego te kolejki).

Diagnozy u mnie brak, pilnie muszę zrobić USG. Dostałam namiary na specjalistę USG od tarczycy, na takim mi zależało. Jak tylko będą wyniki USG wpiszę co i jak.
          Póki co jutro pierwsza dawka hormonu.
    • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 02.10.14, 22:53
      jeszcze nie robiłam nowych badań
      letrox biorę od sierpnia ale dopiero od 10 września doszłam do dawki 50 więc badania TSH zrobię w połowie października
      biorę sorbifer, cynk, witaminę D (6-8 kropel) witaminy dla kobiet w ciązy, na włosy alpicort, a i pije sok z pokrzywy około 50 ml dziennie
      od trzech dni dokuczają mi bóle nóg? nie wiem od czego? przeszkadza mi to w normalnym funkcjonowaniu. Może jakieś witaminy przedawkowałam?
      • agang Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 03.10.14, 09:52
        w niediczynności są bóle mięśniowe, moze horomony stoją za nisko
      • pies_z_laki_2 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 02:29
        Matko jedyna, czy to steryd? Naprawdę chcesz go stosować?
        • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 10:50
          tak stosuje steryd bez gadania
          mam okrutne zapalenie skóry głowy i kompletny brak pomysłu jak z tego wyjść
          zawsze miałam słabe włosy ale ich intensywne wypadanie przez długie 5 miesięcy doprowadziło mnie na skraj rozpaczy.
          Jesli macie cudowne pomysły jak zahamować zapalenie skóry i wypadanie włosów piszcie ! mam tez loxon 5% ale z tym jeszcze zaczekam.

• hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 11:06
            Sterydy, sterydy, sterydy są be.
            Są oczywiście potrzebne w chwilach ratowania życia,
            ale włosów, ja Cie pardon.......

Poczytaj o działaniu hormonów tarczycy, a dowiesz się
            jak ogromny mają wpływ nie tylko na włosy.
            Skup się na anemii - dlaczego ją masz /celiakia?/
            i uzupełnianiu w tkankach hormonöw tarczycy,
            a na pewno włosy Ci odrosną.

Sterydy nie tylko rozwalają cał y organizm,
            a nam hashimotkom zabierają hormon t3,
            kt. jest odpowiedzialny m. in. za wypadanie włosów.

Oczywiście lekarz przepisze Ci sterydy czy inny specyfik
            pod Twoim wpływem. Przepisują nawet narkotyki.
            • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 11:26
              tylko co jeszcze innego mogę zrobić?
              nie wiem dlaczego miałam ferrytynę poniżej normy? może zbyt obfite miesiączki do tego doprowadziły.
              Chodzę po lekarzach i co ? nic
              sterydy mam od dermatologa, przepisałam zwyczajnie, nawet nie wiedziałam co to jest.
              Sama dała na podstawie wyglądu moich włosów i skóry skalpu. Nie wiem już co mam zrobić więc słucham sie lekarzy. Endokrynolog olała totalnie temat włosów, a dla mnie to własnie one są najważniejsze. Lecą całymi garściami i nie mogę na to patrzeć. Wyglądam strasznie, pracuje z ludzi i chciałabym jakoś normalnie wyglądać.
              Jeszcze nigdy nie przyjmowałam tylu leków co teraz, zawsze byłam przeciwniczką chemii. Nie brałam nawet witamin, uważałam, ze zdrowy człowiek tego nie potrzebuje. Teraz jestem bezradna.
              Myślę, że uzupełnienie witamin to jedna sprawa, oddzielną kwestią jest zapalenie skóry. Trzeba to zaleczyć bo to potęguje wypadanie włosów.
              • pies_z_laki_2 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 13:59
                Sterydy powodują nieodwracalne scieńczenie skóry. Z tego się nie wychodzi, po takiej kuracji masz natychmiastowy ale chwilowy efekt w leczeniu czegokolwiek, ale jak kończysz terapię sterydami problemy wracają, bo sterydy nie leczą, a raczej maskują problem.

Z niską ferrytyną włosy lecą setkami. Z niskimi hormonami też. To nie sterydy są ci potrzebne ale wyjście z niedoborów (i sprawdzenie skąd te niedobory się biorą, żeby podziałać przyczynowo, a nie tylko objawowo).
                • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 04.10.14, 21:25
                  ok, ze wszystkim się zgadzam
                  niedobory nie uzupełnię z dnia na dzień, przyczyn nie znam i nie bardzo wiem jak to można rozpoznać? jakie badania mogę zrobić?
                  Najpoważniejszym problemem jak juz pisałam jest zaczerwienienie i świąd skóry głowy, to potęguje wypadanie włosów. Jeszcze gdzieś wyczytałam, że smarowanie octem daje dobre efekty, na pewno zastosuję. Naprawdę można się załamać.
                  Reszta objawów nie jest dla mnie niczym nowym i sobie radzę bardzo dobrze. Bóle nóg przeszły same więc pytanie nieaktualne.
                  Dawki witamin mam ustalone do początku grudnia, wtedy wykonam badanie ferrytyny.

• hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 05.10.14, 08:17
                    Nie smaruj octem spirytusowym.
                    Zastosuj ocet jabłkowy wykonany samodzielnie.
                  • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 09.01.15, 10:13
                    wreszcie zrobiłam sonie USG tarczycy
                    Wymiary
                    Prawy płat A=53, B=14, C=17 [mm]
                    Lewy płat A=55, B=11, C=13 [mm]
                    Cieśń 2,1 mm
                    Objętość 9,8
                    Miąz jednorodny, w tylnej części płata prawego obszar o nieznacznie niższej echogeniczności do pozostałego miąższu wielkości 7 na 7 mm
                    TSH po trzech miesiącach brania Letroxu spadło z 4,6 do 1,2
                    nie wiem jak pozostałe hormony bo zrobię dopiero w następnym tygodniu.
                    Chyba nadal nie znam przyczyny niedoczynności? Wynika, że mam za małą tarczycę ale dlaczego?
                    • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 09.01.15, 10:30
                      Bo to jest istota hashimoto, że tarczyca się zmniejsza.
                      Naprawdę to nic nowego.
                      Ja mam już tylko zwapniały kikucik.
                      • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 09.01.15, 10:36
                        to co dalej? jak dokładnie zdiagnozować, że to hashimoto
                        nie mam przeciwciał, na USG powiedziała, że nic wielkiego tam nie widzi?
                        pozostaje tylko biopsja? chcę to do końca wyjaśnić.
    • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 14.01.15, 09:38
      nowe badania
      TSH 2,1 (0,55-4,78)
      FT3 3,76 (3,8-6)
      FT4 12,2 (7,86-14,41)

o co chodzi, mam gorsze hormony niż na początku leczenia? co z tego, że TSH w normie jak rozjechało się FT3?
      Dlaczego tak się dzieje.
      • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 08.05.15, 21:55
        mam nowe wyniki, nadal letrox 50
        TSH 1,58 (0,27-4,2)
        FT4 1,39 (0,932 - 1,710)
        FT 3 3,36 (2,02 - 4,43)
        wygląda to dosyć dobrze, enokrynolog (znalazłam takiego co zaleca badanie FT 3 i FT4) zaleciła podwyższenie letroxu do 62,5. Dziś odebrałam wyniki badań i nie wiem czy podwyższać Letrox z 50 do 62,5? niby jest jeszcze trochę miejsca do obniżenia ale pozostałe hormony są ok.
        • hashitess <a href="http://www.kalkulator-hashimoto.pl/" target="_blank" rel= 08.05.15, 22:00

F
          • hashitess Re: <a href="<a href="http://www.kalkulator-hashimoto." target 08.05.15, 22:01
            www.kalkulator-hashimoto.pl/
            • nena20 Re: <a href="<a href="<a href="http://www.kalkulat" target 08.05.15, 22:05
              FT4 58.87% [wynik 1.39, norma (0.932 - 1.71)]

FT3 55.60% [wynik 3.36, norma (2.02 - 4.43)]

ok, przeliczyłam
              ale co mam zrobić? nadal nie bardzo wiem
    • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 22.02.16, 14:47
      Mam kolejne wyniki badań, dawka 62,5 letrox
      - TSH 1,74 (0,27-4,20)
      FT4 - 18,71 (12-22)- 67%
      FT3 - 2,5 (2,02-4,43) - 20 %
      badania gorsze od poprzednich, lipa
      aktualnie zwiększyłam dawkę letroxu do 75
      • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 22.02.16, 16:57
        nena20 napisała:

> Mam kolejne wyniki badań, dawka 62,5 letrox
        > - TSH 1,74 (0,27-4,20)
        > FT4 - 18,71 (12-22)- 67%
        > FT3 - 2,5 (2,02-4,43) - 20 %
        > badania gorsze od poprzednich, lipa
        > aktualnie zwiększyłam dawkę letroxu do 75

co się porobiło z FT3?
        Miałaś taką dobrą przemianę!!
        Nie podnoś dawki Letroxu.
        Jak się czujesz?
        Jakie bierzesz tabsy?
        Czy badanie zostało oznaczone przed wzięciem codziennej
        dawki letroxu?
        • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 22.02.16, 23:10
          Dzięki, że odpisałaś. Wyraźnie było mi źle więc w ruch poszło żelazo. Ferrytynę też badałam niestety w dolnej granicy normy. Do tego biorę wit. D oraz Falvit dla ciężarnych. Znów muszę spać. Niestety juz podniosłam do 75 i nie mam innej dawki w domu.
          Oczywiście badania robiłam bez letroxu w tej samej przychodni co zwykle.
          Poprzednie wyniki badań były bardzo dobre i nie wiem dlaczego tak się porobiło?
          • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 08:36
            Czy długo jesz falvit?
            on w swoim składzie ma jod!
            wywal go.
            koniecznie musisz uzupełniać niedobory.
            • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 11:23
              falvit biorę zrywami, czyli łyknę 30 tabletek i przerwa 3 miesiące.
              Ferrytyna jest na niskim poziomie od roku i nic nie mogę z nią zrobić, łykam jedną tabletkę sorbiferu na noc inaczej nie daje rady, już sam zapach przy otwieraniu powoduje mdłości.
              Biorę witaminę D około 2000-3000 jednostek, może nie codziennie ale biorę.
              Czułam się dobrze do listopada, może grudnia potem zabrakło paliwa, znowu muszę spać, przestałam biegać nie mam siły.
              Moim kłopotem są obfite okresy, to mnie chyba gubi, co uzupełnię niedobory to idzie na marne.
              • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 12:14
                nena20 napisała:

> falvit biorę zrywami, czyli łyknę 30 tabletek i przerwa 3 miesiące.

wywal go w ogóle.
                Na rynku jest tylko jeden specyfik wit., który nie ma w swoim składzie jodu.
                W tej chwili nie pamiętam nazwy.

> Ferrytyna jest na niskim poziomie od roku i nic nie mogę z nią zrobić, łykam je
                > dną tabletkę sorbiferu na noc inaczej nie daje rady, już sam zapach przy otwier
                > aniu powoduje mdłości.

jest wiele specyfików "żelaznych", różnych firm.
                Wybierz taki, po którym nie będziesz miała sensacji żołądkowych.

> Biorę witaminę D około 2000-3000 jednostek, może nie codziennie ale biorę.

czy do tego bierzesz magnez i jesz prawdziwe jogurty?

> Czułam się dobrze do listopada, może grudnia potem zabrakło paliwa, znowu muszę
                > spać, przestałam biegać nie mam siły.

nie dziwię się. Przy tak niskim poziomie FT3 mnie z kanapy trudno było zejść.

> Moim kłopotem są obfite okresy, to mnie chyba gubi, co uzupełnię niedobory to i
                > dzie na marne.

wizyta u ginekologa?!
                • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 12:15
                  wizyta u endo-gina.
                  Uważam, że jest konieczna.
                  • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 14:55
                    Byłam u dobrego ginekologa ale mam dwa wyjścia
                    1. Zajść w ciąże, a przy niskiej ferytynie ryzykowne
                    2. Usunąć mięśniaka, który mnie dręczy ( jeśli chcę ciąży to też jest ryzykowne)
                    Tak źle i tak niedobrze. Może jakiś hematolog przepisze mi zastrzyki? choć wiem że raczej będzie ciężko. Chciałam sie przygotować do ewentualnej ciąży ale aktualnie wizja noworodka mnie odstrasza, zmordowana jestem NO.
                    • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 23.02.16, 16:32
                      idź do innego.
                      Ja, jeśli mam problem zawsze konsultuję się z wieloma lekarzami.
                      • nena20 Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 11.04.16, 22:46
                        Mam nowe wyniki dawka 75
                        TSH 1,07
                        FT4 - 20,6 - 85 %
                        FT3 - 3,12 - 45%
                        O dziwo hemoglobina nieco ruszyła z 12,2 do 13,4. Ogólnie czuję się lepiej, choć przez jakiś czas miałam problem z zaśnięciem, aktualnie jest ok. Przyznałam się mojej endokrynolog do zwiększenia dawki i stwierdziła ok, mam zostać na tej dawce i badania wykonywać co 3 miesiące.
                    • w_deszczu_rosne Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 12.04.16, 15:08
                      Miałam usuwane dwa dość duże mięśniaki, nie zwlekałabym gdybym tylko wiedziała, że je mam, niestety lekarka, do której chodziłam jakoś ich nie widziała na usg. Zdaniem lekarza to one były przyczyną obfitych miesiączek. Mój lekarz twierdzi, że po takiej operacji nie ma żadnych przeszkód, by zajść w ciążę, natomiast wykluczony jest poród siłami natury.
                      • hashitess Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 12.04.16, 19:36
                        w_deszczu_rosne napisała:

> Miałam usuwane dwa dość duże mięśniaki, nie zwlekałabym gdybym tylko wiedziała,
                        > że je mam, niestety lekarka, do której chodziłam jakoś ich nie widziała na usg
                        > . Zdaniem lekarza to one były przyczyną obfitych miesiączek. Mój lekarz twierdz
                        > i, że po takiej operacji nie ma żadnych przeszkód, by zajść w ciążę, natomiast
                        > wykluczony jest poród siłami natury.

ja mam mięśniaki całe życie /to jeden z objawów hashimoto/
                        urodziłam dwoje dzieci bez żadnych sensacji i siłami natury.
                        • w_deszczu_rosne Re: nowa prosi o pomoc - wyniki 13.04.16, 14:29
                          W kwestii porodu to może doprecyzuję, że lekarz wykluczył u mnie poród naturalny z uwagi na rodzaj przebytej operacji wyłuszczenia mięśniaków, a nie z uwagi na sam fakt ich posiadania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka