20.05.06, 00:24
Mam Hashimoto, niedoczynność tarczycy. Ostatnio robiłam USG. Parę lat miałam
guzek, hormony w porządku, więc lekarz z tym nic nie robił. Potem guzek
zniknął (przestał być widoczny na zdjęciach, zniknął i ktoś uznał, że to
musiała być torbiel). Przestałam chodzić do endokrynologa, nie widział nic
niepokojącego. Po paru latach za namową innego lekarza ponownie zbadałam
hormony i przeciwciała, okazało się że ich stan wskazuje na niedoczynność i
Hashimoto. W badaniu USG specjalista stwierdził, że tarczyca jest zdrowa,
natomiast za nią (?) jest jakiś silnie unaczyniony guzek, kazał iść do
otolaryngologa raczej. Na razie nie byłam, zrobiłam tylko biopsję i może ktoś
przetłumaczy co to . Cytuję
<M Hashimoto
BACC guzka poza płatem prawym tarczycy - przytarczyca? węzeł chłonny? (znaki
zapytania od lekarza)
Widoczne w rozmazie zaaspirowanej treści krwistej płaciki hyperchromatycznych
komórek nabłonkowych przemawiają za przytarczycą z cechami hyperplazji>
Co to może być, może ktoś pomoże zrozumieć?
czy jest coś wspólnego między cystą pod pachą (miałam wyciętą kilkanaście lat
temu), torbielami Nabotha, dysplazję komórek nabłonka szyjki macicy - wyciętę
elektrokoagulacją rok temu, torbielą Bakera za kolanem (mam) - mam jakąś
skłonność do tych torbieli, ginekolog wykrył mi torbiel na jajniku- może to
wspólny mianownik jakiegoś schorzenia?
Moi dziadkowie umarli na raka , dziadek miał coś w tych okolicach gdzie ja
teraz miałam to USG. Gdzie się udać. Od endokrynologa biorę już codziennie
hormon euthyrox 25, przez pewien czas mam brać luteinę (na zniknięcie
torbieli w jajniku )- czy to mii nie zaszkodzi przy tym guzku?

<Definicja Zła przez negację: Zło = brak Dobra>
Obserwuj wątek
    • dmuchawiec6 Re: guzek 20.05.06, 00:26
      Oczywiście biopsję poleciła zrobić mi endokrynolog. Jeszcze jedno - euthyrox
      biorę 1 raz dziennie z rana 0d godziny 6- 8 w dowolnej porze i śniadanie
      najwcześnięj pól godzinuy po zażyciu leku. Ginekolog kazał mi wziąć to luteinę
      od 16 do 25 dnia cyklu 2x dziennie . Rano i wieczorem. Czy mogę rano luteinę
      wziąć razem z euthyroxem, bo nie dopytałam lekarza. Czy wypita kawa nie niszczy
      działania przyjętych tabletek hormonalnych? Proszę może ktoś mi odpowie. Pozdr.
      Aniasmile
      • dmuchawiec6 Re: guzek 20.05.06, 00:30
        Up, może ktoś mi pomoże, liczę także na Ciebie Katerna24, ufam, że wstąpisz na
        forum i pozdr. smile
    • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 00:30
      Witam ja bym sie szybko przeszła na Twoim miejscu do reumatologa ,ponieważ ta
      torbiel to jeden z charakterystycznych objawów rzs--bola ,puchna Ci stawy?
      Reszta może Ci dziewczyny doradza ale reumatolog napewno wskazany i
      przeciwciała przeciwjądrowe Ana i Ena
      • dmuchawiec6 Re: guzek 20.05.06, 00:44
        Kasiu, wiesz tak naprawdę to nie pamiętam, żeby ten pierwszy endokrynolog parę
        lat temu zlecał mi badanie poziomu przeciwciał, wwydaje mi się, że nie, tylko
        niektóre hormony, ale nie wiem, czy to możliwe, może na prawdę zapomniałam.
        Teraz (przed wykryciem hashi i niedoczynności)przeczytałam posty od Ciebie i
        zrobiłam to badanie dzięki Tobie smile. I poszłam do całkiem innej lekarki. Kasiu -
        mój dziadek, ten ,który miał nowotwór (mama mówi , że to był ziarniak płuc,
        ale ja zawsze byłam przekonana, że to było w gardle, przełyku u niego -
        wcześniej tak rodzina mówiła - on poza tym miał straszny, chroniczny reumatyzm,
        dostawał od rodziny z USA jakieś leki,chyba sterydowe ale nie jestem pewna,
        które łagodziły chorobę, ale wiadomo było, że może dostać od nich od nich raka
        po latach. Mnie czasem bolą stawy ale bardzo rzadko. Chociaż miewałam
        parodniowe napady bólu stawów w okolicy małego palca lewej ręki. Z rana zawsze
        bolą mnie stawy i często mam zdrętwiałe ręce. Kasiu, jak masz jakiś link
        ciekawy, to możesz mi podać. Dziękuję Ci, kochana.
        • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 00:56
          HEJ!!!

Jesli Cie bola stawy nawet sporadycznie i masz tę cholerna cyste to ja bym jak
          najszybciej udała się do reumatologa,jesli korzystasz z Centrum Medycznego [jak
          tam Ci kiedyś pisałam o endo ]to jest tam jedna w sumie dobra lekarka
          reumatolog warta uwagi to dr----Małgorzata Wierzbowska[ona jest db pod zadnym
          pozorem nie idź do Garwolinskiej dno i wodorosty],Wierzbowska na codzień tak
          jak Garwolińska pracuje na Spartańskiej[szpital reumatologiczny
          www.cm-lim.com.pl/
          dobrze jest zrobic prześwietlenie rak wraz z nadgarstami i nóg bo jesli to rzs
          najwczesniej ujawnia się w małych stawach[rak i nóg] i w nadgarstjkach--możliwe
          niewielkie zaniki kostne ,dobrze zrobić latex i waalery rose[to w tym
          laboratorium do którego na priva dawałam Ci link--wCentrum Medycznym jak nie
          masz pakietu te badania będa duzo droższe ale warto u nich robic rtg --opis od
          razu tego samego dnia po 18].Spytaj się jeśli wyniki byłyby dobre czy nie
          wartoby było zrobic na własny koszt badania aCCP--przeciwciała przeciwko
          cytrulinowanemu peptydowi bo on [to badanie]wyprzedza objawy kliniczne rzs-
          u ,kosztuje w Warszawie prywatnie 140zł ;dlatego na pierwszy rzut niech ida
          podstawy typu latex i odczyn waalery rose ,rtg i lekarz a potem ewentualnie to
          badanie
        • katerina24 LINKI 20.05.06, 01:03
          free.of.pl/z/zzsk/art/reum-art-1/Art3.htm
          www.resmedica.pl/zdart5997.html
          www.resmedica.pl/zdart11005.html
          Mam nadzieję że ci się to przyda ,bez paniki gruntownie się przebadaj jakie
          masz OB,poziom żelaza?Dobre
      • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 00:45
        katerina24 napisała:

> Witam ja bym sie szybko przeszła na Twoim miejscu do reumatologa ,ponieważ ta
        > torbiel --chodzi o torbiel B--jest to jeden z objawów rzs nie wiem czy to
        samo wystepuje od tak siebie ,więc sie nie stresuj ale dobrze by sie było pod
        katem reumatycznym przebadać,leku lepiej nie popijac kawa ani chwile po lepiej
        odczekać z godzine bo może być złe wchłaninie tabletek ,co do reszty po prostu
        sie nie orientuje za dobrze więc sie nie wypowiem ,sądzę że powinnaś szybko
        skorzystać z pomocy lekarza bo trochę tego jest ,może dziewczyny lepiej się
        bedą rozeznawać w Twoich problemach,pozdrawiam serdecznie
        • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 01:08
          Jak "znam "
          Wierzbowska pewnikeim każe Ci zrobic badanie przeciwciał przeciwjądrowych Ena i
          ANA.
          Ona przyjmuje tak: pon od 12 do 16 [Domaniewska D--kolejna lokacja CM poza Limem
          [Mariotem]]
          we wtorki 8 do 14.20[Mariot X pietro]
          środa 13 do 16[Domaniewska D3]
          czwartek 15.20 do 20 [Marott VII piętro ]
          Telefon do CM 022 458 70 00, najblizej ci jak zwykle będzie do Mariottu
          wizyta u niej niestety 90zł
          • dmuchawiec6 Re: guzek 20.05.06, 01:23
            Dzięki Ci Kasiu, poczytałam sobie trochę o rzs, mps itd. i rzeczywiście mnie
            czasem pobolewa ten staw małego palca ręki lewej i staw "serdecznego" palca
            stopy lewej, w ogóle tam mam od lat trochę skręconą kostkę. Miałam też
            dosłownie parę solidniejszych napadów bólu przeszywającego jakby lewą rękę
            razem z żebrami, nie mogłam się wtedy poruszyć. Pocieszyłaś mnie, że ten guzek
            to może z powodu RZS tylko (one chyba nie bywają złośliwe?). Kłopoty ze
            wzrokiem,z bólem oczu, szczególnie prawego i stany podgorączkowe , bóle głowy
            też miewam. Ale jeżeli to RZS to raczej łagodne (mama to ma oprócz wola
            również, dziadek miał dużo gorsze RZS). Pytanie - teraz biorę euthyrox, potem
            oprócz tego hormon luteiny przez parę dni i jeszcze leki od reumatologa - jak
            to wszystko pogodzić). Aha jeżeli ta torbiel na jajniku mogłaby być od RZS - to
            czy jest sens brać tą luteinę,(progesteron) w celu "rozpędzenia" tej torbieli?
            • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 01:49
              Ta cyta Bekera to nie sa to"zjawiska"które prowadza do stanów onkogennych etc
              to specyfika,objaw choroby to sie nie przekształca w nic.
              Jesli Twoja Mama ma rzs to niestety możliwe że macie predyspozcje genetyczne
              [dobrze by było zeby Mama dokładnie spr czy nie ma też problemów z
              tarczyca].Warto tez iść do okulisty[to niestety kompleksowe sprawy --choroby
              auto obejmujące rózne obszary ciała ,niestety rzs jesli to to to ma wpływ na
              oczy w Centrum Medycznym warto iśc do Łuczka Marka a jesli nie do niego to do
              dr Rózyckiego[polceiła mi go kol.z tego forum ]wizyta jest tańsza a i lekarz
              lepszy www.rozycki.pl [nie radze zaniedbywac oczu ]
              Co do brania leku nie wiem ,nie chcę skłamać nie orientuje się ,ewentualnie
              może ULA,Rosteda lub Nitca będa wiedziały [jak to brac żeby się nie gryzło ze
              soba].
              Nie orientuje sie czy cysty na jajniku to ewentualna sprawka rzs-u
              [ewentualnego ?],na temat ten nie wiem zbyt dużo.A jakie masz te leki od
              reumatologa[bo to tez ważne]!!!
              Myśle że dobrze by się było przejść do lekarza zrobić dokładne badania bo bez
              tego ani rusz,może położą Cię do szpitala to nie będziesz musiała tego z
              własnej kiesy robić?
              Pzdrawiam do niedzieli jestem nieobecna takze nie będę odpisywała póki co na
              posty,pozdrawiam serdecznie.
      • dmuchawiec6 Re: guzek 26.05.06, 20:21
        Dzięki ci Kasiu, mój dziadek nie tylko umarł na raka (ale właściwie przez
        większą część życia miał potwornie powykręcane stawy,głównie od tego reumatyzmu
        zrobił się na starość taki drobniutki. W mojej prywatnej przychodni w Legionowie
        (nie miałam jak jechać do tej polecanej przez Ciebie) zrobili mi jakieś
        przeciwciała SLE nie wiedzieli co to Ana i Ena, czekam na wynik. Czy oczy może
        naprawdę też atakować RZS albo jakiś toczeń? Pozdrawiam Cię bardzo.
    • katerina24 Re: guzek 20.05.06, 01:12
      Wypisz dokładnie jakie były ui WAs rodzinne choroby
      jakie sa dokładnie Twoje problemy[ona Ci też spr ruchomość stawów]
      kiedy i jak cie boli,zanies jej swoje badania endokrynologiczne,morfologię
      [chyba że częśc robiłaś w CM to oni mają to skomputeryzowane i powinni mieć
      dojścia do innych wyników jakie u nich robiłaś],pokaz TSH [wyniki],przeciwciała
      etc ,dokładnie ja wypytaj ona jest kontaktowa lekrka i jak by co wszystko Ci
      wytłumaczy tyle tylko że jeśli będziesz zestresowana to możesz zapomniec
      powiedz jej o tym ona /ci wszystko Zapisze ,jest miła ,spokoją i cierpliwa
      osobą,pozdrawiam Kasia
      • dmuchawiec6 Re: guzek 20.05.06, 01:28
        Z tym zestresowaniem to jakbyś była jasnowidzką smile)). Kasiu , bardzo Ci
        dziękuję i wszystkiego dobrego życzę, Ania.
    • to-ja-007 Re: guzek 23.05.06, 16:40
      hmm moim zdaniem nie wolno lekcewazyc zadnych guzkow. Co najmniej trzeba
      pilnowac czy nie rosna (usg co pol roku, przez jakis czas).

Hyperplazja to rozrost. Ponizej kopiuje dokladniejsz definicje:
      "Hyperplazja (z łacińskiego hyperplasia) jest to mnożenie się (rozplem) komórek
      nienowotworowych. Może być wynikiem naturalnej reakcji organizmu na bodziec,
      typowym tego przykładem jest powiększenie węzłów chłonnych szyi z powodu
      zakażenia bakteryjnego gardła. Mnożące się limfocyty w węźle chłonnym powodują
      jego powiększenie. Hyperplazja nie daje przerzutów ani nie nacieka sąsiednich
      narządów, jednakże może być przyczyną miejscowych zaburzeń."

Co mnie dziwi to te znaki zapytania - jak moze nie byc wiadomo z czego pobrano
      biopsje....?
      Ja bym poszla i do otolaryngologa i jeszcze raz pogadala z endo - ale juz o
      przytarczycach. Nie wiem jakiej wielkosci jest ten guzek. Bo np. jesli to bylby
      wezel chlonny to od pewnego rozmiaru moze sie zaczynac kwalifikowac do usuniecia
      i biopsji calego wezla.

> czy jest coś wspólnego między cystą pod pachą (miałam wyciętą kilkanaście lat
      > temu), torbielami Nabotha, dysplazję komórek nabłonka szyjki macicy - wyciętę
      > elektrokoagulacją rok temu, torbielą Bakera za kolanem (mam) - mam jakąś
      > skłonność do tych torbieli, ginekolog wykrył mi torbiel na jajniku- może to
      > wspólny mianownik jakiegoś schorzenia?

Moze cos w tym byc ale nie wiem.

Torbiel Bakera to podobno typowy objaw reum. zapalenia stawow.

Torbiel Nabotha czy torbiel na jajniku moze byc np. zwiazana z zapeleniem jajnika.
      Co do dysplazji nablonka szyjki to nie jestem pewna - ale czasami moze ona chyba
      powstac z nadzerki a ta podobno moze powstac pod wplywem wahan hormonalnych, czy
      zapalen. Zgaduje ze jesli mialas badana dysplazje pod katem wirusow - to pewnie
      mialas odpowiednie bakteriologiczne posiewy.

pozdrawiam
      ula
      • dmuchawiec6 Re: guzek 26.05.06, 20:12
        Dzięki Ci Ula, w tej szyjce na szczęście nie wykryto tych onkogennych
        wirusów smile. Nie będę też brała luteiny na zlikwidowanie torbieli w jajniku , bo
        w środku cyklu dostałam poraz drugi miesiączkę, chyba po tym euthyroxie. Jakieś
        dziwnę, rzeczy mi się dzieją (mam 45 lat)...Nie wiem, na razie ginekolog dał
        mi spokój , z tą luteiną. Nie wiem czy pisałam ,ale przez parę lat miałam
        wyniki w normie, przynajmniej TSH , które zlecał endokrynolog, i guzek, ponoć
        nie szkodliwy. Potem guzek zniknął. Przestałam chodzić do tamtego endo.
        Zrobiłam sobie sama badania, jak doradził mi inny lekarz, Katerina doradziła
        również np przeciwciała i okazało się , że trochę niezbyt wyszły. Pojawił się
        też guzek, ale jakby za tarczycą. Lekarz od USG kazał mi się tym najpierw zająć
        u otolaryngologa, zbagatelizować mała niedoczynność, wg niego tarczyca jest OK,
        to coś jest za nią. Ja zrobiłam inaczej , poszłam do nowej endo, biorę już
        euthyrox 50, zrobiłam tą biopsję, jutro jej zanoszę wraz z wynikami, które się
        nieco poprawiły, ale będę chyba musiała jeszcze rzeczywiście iść do
        otolaryngologa. Nadal lekka niedoczynność, i jeden rodzaj przeciwxciał zbyt
        wysoko (ale po leku jest lepiej). A teraz przytoczę Ci wynik USG tego nowego
        guzka (nie wiem od kiedy tam tkwi): "W badaniu USG tarczyca położona w miejscu
        typowym, dwupłatowa , niepowiększona. Płat prawy o wymiarach 40,4 x 8,8 x 13,7
        mm, płat lewy 42,8 x 11,5 x 15,9 mm. Cieśn grubości 2,4 mm. Echogeniczność
        gruczołu prawidłowa, bez zmian ogniskowych. Ku tyłowi od prawego płata
        hipoechogeniczne ognisko 16,6 x 5,9 x 7,8 mm bardzo dobrze ukrwione wymagające
        dalszej diagnostyki. Proponuję w pierwszej kolejności konsultacje
        laryngologiczną i TK, a następnie ew, BAC". Najzabawniejsze jest to, że on
        zrobił wiele zdjęć tego guzka, specjalnie obrysował go, zaznaczył strzałką, a
        lekarzy od biopsji nie za specjalnie to obchodziło. Ale sami też nie byli pewni
        co widzą, stąd te znaki zapytania. Chyba będę musiała znów prywatnie iść do
        specjalisty, bo pewnie zbyt długo nie mogę czekać. Zobaczymy , co powie moja
        nowa endo. Pozdrawiam dziewczyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka