Dodaj do ulubionych

LIXIN- proszę o pomoc!

25.12.06, 20:46
Bardzo długo nie byłam na forum, bo poprostu nie dałam rady.Moja córka Ola(15
lat) jest uczulona na laktozę i sprowadzam z Niemiec L-THYROXIN 100 firmy
Henning w tabletkach. Z tego co mi kiedyś pisała Rosteda, to LIXIN w kroplach
jest lepszy. Co o tym sądzicie? Wiem, że też można go kupić w Niemczech, ale
nie wiem co ma byc na recepcie. Moja córka bierze 100mg L-THYROXINu i czuje
się bardzo dobrze, wyniki też ma bardzo dobre, a nawet ustał trapiący ją od
dwóch lat( 24-godziny na dobę)napięciowy ból głowy.Wprawdzie zażywa jeszcze
do stycznia DIHYDROERGOTAMINĘ, zapisaną przez neurologa na ów ból,ale ja
wiem, że to dzięki lekarstwu bez laktozy nie boli ją już głowa. Serdecznie
pozdrawiam. Joasia
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: LIXIN- proszę o pomoc! 26.12.06, 16:19
      Joasiu musisz przeszukac forum.Rosteda pisala dokladnie co ma byc napisane na
      recepcie.Byl (calkiem niedawno) watek pod tytulem lixin.Nie wiem czy pomoglam..
      ale chcialam...

Pozdr Ewa
      • dmuchawiec6 Re: LIXIN- proszę o pomoc! 26.12.06, 19:50
        Cześć Muszka, wg mnie lixin jest lepszy niz L-Thyrox Hexal 100. A to
        dlatego,że jednego i drugiego próbowałam smile, że po Lixinie naprawdę jest dużo
        mniej kłopotów z trawieniem - nie jest tak przyspieszone. Myslałam, że córce
        tylko szkodzi laktoza z euthyroxu, ale chyba jest jeszcze coś innego w
        otoczce, co może powodowac efekty uboczne , takie jak zbyt częste, lużne
        stolce, bóle głowy, bóle mięśni i kości (kłujące, niesamowite, ale na szczęście
        rzadkie i krótkotrwałe teraz), nieznaczne (na szczęście już obecnie)skurcze i
        drgania . Lixin ma wielką zaletę - dawkę możesz precyzyjnie odmierzać za pomoca
        kroplomierza, jak np puls nieco się zwiększy, temperatura nawet nieznacznie
        podniesie, skóra stanie się na twarzy zaczerwieniona, a człowiek jest zmęczony
        z niewiadomych powodów - dawkę można obniżyć o jedną - dwie krople. To
        działa.Dzielenie tabletek jest mniej precyzyjne. Wadą Lixinu jest to, że a)
        trzeba go przewieźć i przechowywać w odpowiedniej temperaturze (2-8 stopni -
        mozna przewieżć opakowany w dwie mrożonki , papierową torbę np na prezenty,
        zawiniętą w kilkanaście plastikowych - ja tak zrobiłam i mrożonki przetrwały w
        wystarczającej dla lixinu temperaturze - choć może lepiej w torbie chłodniczej
        z wkładem turystycznym) . Pewnie można skorzystać z jakiejś firmy kurirskiej,
        ale nie mam zaufania na razie. Receptę może wystawić lekarz pierwszego
        kontaktu, endokrynolog, internista. Powinna wyglądać tak jak polska. Musi być
        podane dawkowanie na dzień. Na komplet trzech buteleczek na recepcie musi być
        obok nazwy literka N 3 (jewst to ilość buteleczek). Ja wykupiłam dwie recepty
        na każdej 3 buteleczki - czyli przy Lixinie Liquid- 3 N, dawkowanie np 10
        kropli x 1 raz dziennie,
        Ja kupiłam 6 buteleczek na pół roku.W górnym prawym rogu recepty , w tabelkach
        mają być dane jak w Posce.Buteleczkę otwartą należy używać tylko przez sześć
        tygodni - żeby nie marnować zawartości - oprócz córki (7 kropli aktualnie) ja
        również z niej korzystam (teraz 10 kropli = 50 mcg).
        • dmuchawiec6 Re: LIXIN- proszę o pomoc! 26.12.06, 20:23
          Cześć Muszka, znalazłam receptę, żeby Ci było łatwiej smile,
          Na samej górze w okienku świadczeniodawca : pieczatka zakładu wystawiającego.
          W prawym górnym rogu imię, nazwisko, adres pacjenta.
          W lewym górnym rogu : - w pierwszym okienku - symbol oddziału NFZ
          w następnym okienku :pt uprawnienia - krzyżyk (X)
          w następnym pt ch.przewlekłe : krzyżyk (x)
          W głównym oknie pod skrótem Rp.
          LIXIN
          Liquid Henning N3
          D.S. 1 x 10 Tropfen (córka tak ma)
          W dolnym oknie data, pieczątka i podpis lekarza.
          Po zakupie receptę zwrócą , z wybitą na jej odwrocie datą kupna leku i ceną,
          dostaniesz równiez paragon.
          Pozdrawiam i życzę udanej podróży , Lixin jest naprawdę najlepszy, tylko
          pamiętaj o jego chłodzeniu w podróży i po powrocie , Ania smile.
          • dmuchawiec6 Re: LIXIN- proszę o pomoc! 26.12.06, 21:51
            I jeszcze Muszko - przepraszam Cię, że opis recepty - jest
            taki "łopatologiczny", ale zrobiłam to, bo sama wolałabym taki otrzymać, żeby
            niczego nie przeoczyć.Ania.
    • muszka35 Do dmuchawiec6 27.12.06, 20:37
      Kochany dmuchawcu6 !!!!Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje na temat
      Lixinu w płynie. Na razie mamy zapas dla Olci( mojej 15 letniej córki) L-
      THYROXINY W tabletkach na rok, więc muszę to zużyć, bo nic takiego się jej na
      tych tabletkach nie dzieje. No chyba, że zje jakiekolwiek przetwory z mleka, a
      teraz podczas świąt sobie na to pozwoliła, od razu ją swędzi całe ciało, boli
      ją głowa, stawy i mięśnie. Ale, gdy trzyma się od tych przetworów z daleka jest
      ok. Bardzo dziękuję ci za szczegółowy opis tego, co ma być na recepcie, bo ja
      też wolę kawę na ławę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Wiedziałam ,że na Was
      zawsze mogę liczyć.Dziękuję Bogu, że istnieje to forum i za was kochane
      dziewczyny!!! Serdecznie pozdrawiam.
      • rosteda Re: Do dmuchawiec6 12.03.07, 13:20
        Up.
        • zuzaneczka1 Re: Do dmuchawiec6 18.03.07, 02:06
          Witam! Mam pytanie, gdzie przechowujesz lixin? Czy może być przechowywany w lodówce?
          Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam! Zuza
          • rosteda Re: Do dmuchawiec6 18.03.07, 20:50
            Witaj Zuzaneczka
            Pisze z pamieci bo wyrzucialam ulotke i kartonik.
            Lixin producent poleca przechowywac w lodowce w temp okolo 8 stopni jak
            buteleczki sa jeszcze orginalnie zamkniete.
            Jesli butelecze z tymi kroplami sie otworzy do codziennego uzytku, to
            przechowuje sie ja w temp. pokojowej i wtedy ta otwarta buteleczka jest wazna 6
            tygodni od dnia otwarcia (to jest napisane na kazdej buteleczce).

Jeszcze tylko dodam ze przy zmianie tyroxyny na krople Lixin trzeba tego liksinu
            brac mniej niz sie mialo dawke tyroksyny w tabletce.
            Np. Ja bralam tyroksyne w tabletce 100µg i jak dostalam w kroplach to lekarz
            zlecil mi zaczac od dawki tych kropli tylko 75µg i pomalu zwiekszac po 1 kropli
            co 2 tygodnie zeby znowu dojsc do swojej dawki.
            Lixin nie jast mocniejszy niz tabletki, ale wchlania sie duzo szybciej niz i
            jesli ktos przejdzie z tabletek na te kropelki w tej samej dawce od razu to
            przez to szybsze dzialanie moze miec objaw nadzynnosci. Jak sie zmniejszy dawke
            i znowu pomalu wchodzi na ta sama co byla w tybletkach to nic sie nie dzieje.
            A nawet ja odczulam duza ulge bo do pol godziny jestem juz przytomna, a po
            tabletce to dopiero po kilku godzinach zaczynalam trzezwo myslec. Ma troche
            szybsze dzialanie bo sie latwiej wchlania.
            Pozdrawiam i zycze poprawy na Lixinie
            Rosteda
            • zuzaneczka1 Re: Do dmuchawiec6 18.03.07, 22:58
              Rostedo, bardzo dziękuję za wskazówki! smile Oby tylko ten preparat okazał się skuteczny w moim przypadku...
              Pozdrawiam serdecznie! Zuza
            • dmuchawiec6 Re: Do dmuchawiec6 18.03.07, 23:56
              Rostedo, wcześniej nie doczytałam w ulotce, oprócz "Bei 2-8 C
              lagern"(przechowywać w temperaturze 2-8 stopni C),rzeczywiście jest
              napisane "nach Anbruch 6 Wochen bei Raumtemperatur haltbar" (co tłumaczę :po
              rozpoczęciu 6 tygodni trwałe w temperaturze pokojowej). Ja zawsze , nawet
              otwrtą buteleczkę przechowywałam w lodówce. Myślę, że nie zaszkodziło to chyba
              LIXINOWI? Chodzi mi o to, czy mimo,że z lodówki i w rozpoczętej buteleczce,choć
              schłodzony w chwili przyjmowania, nadal był aktywny? Jak myślisz, odpowiedz
              proszę.
              Zuzaneczko, chyba wcześniej, przez to lenistwo w czytaniu ulotki, wproadziłam
              Ciebie w błąd sugerując, że przechowywanie LIXINU jest kłopotliwe , w lodówce
              po otwarciu jest konieczne, jeżeli tak było, przepraszam. Ja z tego powodu
              wykupiłam w Niemczech tyroxynę w postaci tabletek. Pozdrawiam Was obie , Ania.
              • aada1 Re: Do dmuchawiec6 19.03.07, 14:07
                Ja Lixin trzymam przy lozku( otwarta butelke ) - nie ma potrzeby trzymania jej w
                lodowce.
                Na Lixin wchodzi sie bardzo dobrze. Dobrze jest jednak zaczac od dawki ciut
                mniejszej. Leku sie prawie wogole nie odczuwa...ma slodki smaksmile Fakt godzine po
                lyknieciu czlowiek jest calkiem obudzony.
                Nie wiem jak jest w innych przypadkach jednak u mnie reakcja na Lixin byla
                bardzo dziwna ...poziom tyroksyny bardzo spadl( wynik to 6% na czczo). Jak pech
                to pech ...wszystko to mialo miejsce na tydzien przed swietami w grudniu. I jak
                na tabletkach w dawce 87,5 mg utrzymywalam poziom hormonu we krwi na lini 47 %
                to tutaj w przypadku tyroksyny w plynie musze brac 115 mgsmile
                Zalecam kontrolen badanie hormonow po miesiacu zmiany leku, dla tych wszystkich
                ktore chca przejsc na tyroksyne w plynie.
                Ada
                • dmuchawiec6 Re: Do dmuchawiec6 19.03.07, 21:13
                  Hej Aada smile, jeszcze mamy dwie i pół buteleczki Lixinu do wykorzystania z
                  mojego poprzedniego wyjazdu.Jak otworzymy nową , to będziemy trzymały ją na
                  poddaszu, gdzie śpimy , a nie w lodówce, na dole, co tak mi z rana
                  przeszkadzało... Niestety teraz z wyżej wymienionych powodów kupiłam L-Thyrox
                  Hexal. No ale przynajmniej ma inne składniki dodatkowe niż Eu...Pozdrawiam Was
                  serdecznie, Ania.
              • zuzaneczka1 Re: Do dmuchawiec6 19.03.07, 21:18
                Dziękuję za wyjaśnienie! O ile dobrze odszfyrowałam na kartoniku to pisze
                przechowywac w temp 25°C, czyli pokojowej.Myślę,ze skoro umieszczają te obie
                info o temp to może mieć wpływ na któryś z 3 składników leku.
                Pozdrawiam serdecznie, Zuza
                • rosteda Re: Nowe informacje o Lixinie 26.03.07, 22:02
                  Od 15 marca 2007 zostal wycofany z produkcji Lixin i przez ta sama firme
                  Sanofi-Aventis jest produkowana tyroksyna w kroplach pod nazwa L-Thyroxin
                  Henning Tropfen ktora teraz kosztuje 33Eu.
                  Tak ze na recepcie teraz nalezy pisac - L-Thyroxin Henning Tropfen N3.
                  Jak ktos ma na recepcie napisany Lixin to apteki w Niemczech tez jeszcze to
                  uznaja, ale wydaja wydaja juz ten nowy lek.
                  Ta nowa tyroksyna w kroplach niczym sie nie rozni od Lixinu, ma taki sam sklad.

Jesli chodzi o przechowywanie to: orginalnie zamkniete buteleczki nalezy
                  przechowywac w lodowce w temp. 2-8°C. Po otwarciu buteleczke przechowuje sie w
                  temp. pokojowej max. do 25°C.
                  A nie jak ktos tutaj napisal w temp.25°C.
                  Maxymalnie do 25°C oznacza tez ze jak latem temp. w pomieszczeniu jest wyzsza to
                  tez trzeba je schowac tam gdzie jest zimniej.
                  Jesli buteleczki orginalnie zamkniete przechowuje sie w lodowce to tym otwartym
                  tez nie zaszkodzi jak beda w lodowce i nie powinny zmieniac swojego dzialania z
                  powodu przechowywania w lodowce (ale nie ponizej 2°C).
                  Tabletek przeciez tez nie mozna trzymac jak jest w pomieszczeniu wysoka temp.
                  powyzej 25°C.
                  Juz o tym i o przewozeniu samochodem w trakcie upalow bylo tu pisane.
                  Pozdrawiam Rosteda
                  • rosteda Re: Nowe informacje o Lixinie 02.02.08, 19:46
                    Up.
                    • mary_lu Re: Nowe informacje o Lixinie 02.02.08, 20:19
                      A jaka jest pojemność butelki? Bo zastanawiam się, ile miesięcznie
                      by mnie kosztowała kuracja...

Teraz biorę 150 T4 i 15 T3, czyli Novo plus Letrox, miesięcznie to
                      chyba kosztuje mniej niż 20 złotych. Czy któraś z Was orientuje się,
                      ile bym zapłaciła w Niemczech za Thybon i T4 w kroplach (tzn. widzę
                      cenę T4, ale nie wiem, czy nie potrzebowałabym kilku butelek
                      miesięcznie)?
                      • rosteda Re: Nowe informacje o Lixinie 02.02.08, 21:18
                        Ile kosztuje Thybon to nie wiem bo nie kupowalam.
                        Tyroksyna w kroplach 3 buteleczki = N3 kosztuje okolo 33Eu.
                        Ja biore po 100µg = 20 kropli dziennie i taka buteleczka starcza mi na 5 tygodni.
                        Ale z otwartej buteleczki nie mozna dluzej uzywac tych kropli niz 5 tygodni bo
                        traca waznosc i moga nie skutkowac.
                        Wiecej informacji znajdziesz na forum jak wpiszesz w wyszukiwarke - tyroksyna w
                        kroplach - i poszukasz w roku 2007 i 2006.
                        Nie moge podniesc innych watkow bo sa w archiwum.
                        Pozdrawiam Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka