Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 12:19
    Witam serdecznie
    Czy jakiś fachowiec od ciepłej wody może powiedzieć mi jak powinna być
    temperatura wody w kranach, ewentualnie na wyjściu z elektrociepłowni.
    Mamy w osiedlu własną kotłownię gazową, ale woda ciepłą jest tylko ciepła.
    Chyba ktoś na nas oszczędza i jak to poprawić, do kogo się zwracać, jeśli
    administracja nie widzi w tym problemu i ignoruje zgłoszenia.

Poza tym ciśnienie wody też jest nędzne, nie mogę się przyzwyczaić do tak
    kiepskiej cyrkulacji.

Obserwuj wątek
      • jetbang Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW 28.01.04, 16:11
        witaj!!!
        problem masz faktycznie duży i nie bagatelizuj go!!!
        teraz trochę cyferek:
        temperatura na wyjściu z elektrociepłowni (u nas) zasilenie 135 stopniC powrót
        75 st C
        trochę jest tych etapów żeby znalazła się w kranie lol
        temperatura w kranie jest różna od temperatury w grzejniku
        kran - 45 - 55 st C
        grzejnik - zasilenie od 75 - 85 powrót 20 - 25 stopni mniej

co to ciśnienia to ciężko tak na tekst powiedzieć trzeba by dokumentację
        zobaczyć i całą instalację sprawdzic

co do oszczędzania na cwu (ciepłej wodzie użytkowej) nie widzę podstaw żeby
        ktoś coś takiego robił tym bardziej w przypadku kotłowni gazowej osiedlowej.

problemy które na czuja mogą być:
        - brak izolacji cieplnej rurociągów w piwnicy
        - źle dobrane rurociagi - przewymiarowane
        - źle dobrana pompa cyrkulacyjna - za mała wydajność lub za mała wysokość
        podnoszenia
        - źle dobrane zawory regulacyjne lub kryzy (o ile wogóle są)

mieliśmy ostatnio problem że ludzie w bloku mieli dopiero po 20 minutach od
        odkręcenia zaworku lekko ciepłą wodę a o gorącym prysznicu mogli tylko
        pomarzyć wymieniono pompę i teraz jest oki.

na drugi raz ułatwiajcie życie podając podstawowe informacje:
        - z którego roku budynek
        - ile mieszkań ma ten budynek
        - ile pięter
        .
        .
        .

to co wyżej napisałem to możliwe acz nie koniecznie istniejące powody dla
        których może być opisana przez ciebie sytuacja. żaden inżynier nie rozwiąże Ci
        problemu na telefon mail czy forum. problem trzeba naocznie zbadać i wtedy coś
        można powiedzieć - jak z lekarzem i pacjentem
        acha co do temperatur i ciśnienia jest na to norma tylko nie mam jej pod ręką.
        może jutro dopiszę która jak będę w pracy bo tam używam jej co drugi dzień i
        musze mieć w pobliżu.
        • Gość: ZimnaWoda Ciepla woda - jak moc podgrzewacza IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.01.04, 18:08
          Witam,
          Wiem, ze Ty zajmujesz sie ciepłem troche inaczej, ale może wisz cos p grzaniu
          pradem. Interesuje mnie jaki podgrzewacz elektryczny zainstalowac, zeby
          wystarczyl do ogrzania wody pod prysznicem / umywalki / zlewu. Zaznaczam, ze
          dobiorniki nie beda uzywane w tym samym czasie. W mieszkaniu beda mieszkac
          tylko 2 osoby. Szukam czegos niedrogiego w ekslploatacji i nie
          chce "prezeszacowac" i kupic ogrzewacza, ktory by podgrzal wode do calego pionu
          ani tez trzesc sie z zimna pod prysznicem.
          "Fachowcy": w sklepach z tego typu sprzetem maja zastraszajacy rozrzut - od 2kW
          do 25kW. Nie mam pojecia gdzie szukac informacji i mam nadzieje, ze pomozesz!
          Dzieki!
          • jetbang Re: Ciepla woda - jak moc podgrzewacza 28.01.04, 20:20
            może tak na elektrycznych sprawach to jakoś niekoniecznie
            szczerze mówiąc to nigdy nie miałem konieczności zaznajomienia się z rynkiem
            elektrycznym ale spróbuję Ci pomóc

znalazłem w sieci takie coś:
            www.irmet.home.pl/nowy/tab_wybor.html
            całkiem przez przypadek i nie znam tej firmy więc jej nie polecam

w podgrzewaczach pojemnościowych z tego co znalazłem wystarcza około 2 kW
            czasem mniej ale zbiornik ma kilkadziesiat litrów pojemności - woda nagrzewa
            się przez nockę a potem jest tylko uzupełnianiana i podgrzewana.
            w Pdgrzewaczach przepływowych są to małe urządzonka i potrzebują większej mocy
            (gazowe: 17,4 kW najczęściej aż do 28 kW) - woda nagrzewa sie jak odkręcisz
            kran.
            pojemnościówki elektryczne są w 100% ale o przepływowych elektrycznych nie
            słyszałem :/. o ile takowe istnieją czyli przepływówki to ja bym u siebie taki
            zamontował. ale się jeszcze zastanawiam nad tym czy wtedy elektrownia by mi
            nie zabroniła.

co do pojemności pojemnościowego to kurczę ale trzeba by było troszku
            pogłówkować. daj mi chwilkę....
            • Gość: Zdezorientowany Re: Ciepla woda - jak moc podgrzewacza IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.01.04, 22:21
              Wiec tu mam kolejny problem - mam do wziecia 7kW przeplywowke, ale tu sie
              pojawia problem - jak bede musial zaplacic za przydzial mocy jakas koszmarna
              kwote (wiem tylko, ze za jeden przyznany kW placi sie 97zł) to sie nie wyplace.
              To okazuje sie, ze mam pytanie i do kogos od grzania i do kogos od elektryki :-(
              Ratunku!
          • zayzayer Re: Ciepla woda - jak moc podgrzewacza 29.01.04, 18:59
            Gość portalu: ZimnaWoda napisał(a):

> Interesuje mnie jaki podgrzewacz elektryczny zainstalowac, zeby
            > wystarczyl do ogrzania wody pod prysznicem / umywalki / zlewu.

Myślę, że 18KW to minimum.

zayzayer
      • ali_cja1 Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW 29.01.04, 08:29
        Witam serdecznie,
        Czy to normalne zjawisko, że ciepła woda w kranach raz jest gorąca a raz ledwo
        ciepła.Żeby zrobić kąpiel muszę wielokrotnie sprawdzać i polować na gorącą.
        Pobierając letnią wodę płacę przecież tak samo jak za gorącą.Budynek jest 4
        letni, a kotłownia gazowa na 2 budynki (ok. 50 mieszkań). Jaka może być
        przyczyna i czy mogę domagać się zmiany sytuacji. Jakie podać uzasadnienie
        zarządcy budynku czy zarządowi wspólnoty.
        Pozdrawiam
        Ala
        • jetbang Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW 29.01.04, 09:43
          Powitać forumowiczów !!!
          norma na wodociągi obowiązująca : PN-92/B-01706 - Instalacje wodociągowe.
          Wymagania w projektowaniu.
          to tak w uzupełnieniu do poprzednich moich wypowiedzi

a teraz żeby Ci odpowiedzieć:
          jeżeli masz gorącą wode tylko w okresach kiedy ludzie mało korzystają tj. w
          nocy lub w godzinach kiedy są ludzie w pracy a wieczorkiem kiedy są w domciu i
          biora kąpiel lub rano masz letnią to przyczyn może być kilka:
          - za mała pojemność zasobników cwu w kotłowni (o ile wogóle są)
          - zwalona automatyka kotłowni
          - regulacja instalacji cwu - jw tj. brak lub źle dobrane zawory podpionowe lub
          kryzy
          - może być też coś z cyrkulacją - pompa lub średnice cyrkulacji ale w tym
          przypadku sprawdziłbym to na końcu.
          • ali_cja1 Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW 29.01.04, 10:55
            Dziękuję.Będę interweniować. Zobaczymy czy uda się coś zmienić.
            Pozdrawiam
            Ala
          • Gość: myszka Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.04, 16:59
            Witam
            Dzięki serdecznie za wyjaśnienia, dobrze że są uczynni fachowcy.

I jeszcze jedno pytanie o te zasobniki. jakie powinny mieć pojemności dla
            bloków na ok. 330 mieszkań, w blokach 4, 5 i 6-piętrowych. Jeśłi te informacje
            wystarczą. Zdecydowanie zimniejsza jest woda wieczorami, gdy duże zużycie.

Z góry dziękuję
            • jetbang Re: CIEPŁA WODA W KRANACH - DO FACHOWCÓW 29.01.04, 20:53
              Hejka!!!
              no i widzisz już jest sprawa jasna (w miarę)!!!

zwalona jest kotłownia!!! i teraz jak ten problem rozwiązać. hmmm powiem
              szczerze że nie dam 100% odpowiedzi. nie ze złośliwości ale z nieznajomości
              tematu.
              musiał bym przeglądnąć dokumentację a takowej nie posiadam baaa nawet nie wiem
              z jakiego miasta klikasz lol
              proponowane rozwiązanie 100% to pogadać z jakąś firmą lub inżynierem
              sanitarnym w Twoim mieście na miejscu. oglądnąć dokumentacje i kotłownie "na
              żywo" pomierzyć co się da i policzyć rozwiązanie.

prawdopodobnie może się skończyć na dostawieniu jakiegoś zasobnika i
              przeprogramowaniu automatyki (to jest powiedzmy dobra wiadomośc)
              ale może być kotłownia zaprojektowana na styk (obecnie jest to baaardzo modne)
              i kotły nie będą miały rezerwy mocy więc trzeba by było w istniejącą kotłownię
              wpiąć dodatkowy kociołek z zasobnikiem pompami zaworami naczyniami i całym tym
              majdanem oraz przerobić istniejącą część aby spełniała przepisy a to możesz
              traktować jako złą wiadomość.

może być też coś z automatyką i może wystarczyć jedynie przeprogramowanie
              (ustawienie na nowo-patrz niżej).

teraz tak małe info dla wszystkich którzy zamierzają pójść za głosem "rozsądku
              spółdzielni" i odłączyć się od PECów i postawić kotłownię gazową osiedlową
              z praktyki wiem że ludzie potem narzekają gdyż:
              w PECu masz wszystko nawet w nocy o północy - gdy strzeli coś to chłopaki jadą
              i robią
              w kotłowniach osiedlowych ups jak coś nie daj Panie Boże strzeli w wigilię to
              na naprawę można liczyć koło Trzech Króli więc ma się wtedy perspektywę kilku
              dni bez co czy cwu. no ewentualnie opłatę ekstra za ekspres.
              Taryfy PECów są tak kształtowane że mają w sobie wliczoną amortyzację sprzętu
              a kotłownia jest tańsza na początku potem jak coś padnie to może być
              niewspodziewany domiar i to niezły (pompka cyrkulacyjna dla cwu na jeden blok -
              jedyne 800 euro).
              kolejnym czynnikiem jest czynnik ludzki: PEC - ludzie którzy to robią na
              codzień nie mówię że geniusze ale wprawę mają, kotłownie osiedlowe są
              zazwyczaj projektowane jako dozorowane i nie wymagają stałego nadzoru tylko
              żeby raz na jakiś czas (1 / 24h) ktoś przyszedł i sprawdził czy nie świeci się
              żadna czerwona lampka. i tu spółdzielnie próbują oszczędzać - do dozorowania
              maszyn na wysokospecjalizowanej elektronice wysyła się zwykłych dozorców
              którzy najczęściej nie mają pojęcia o tym co tam jest. nieszczęśnik
              pomajstruje trochu przy konsoli i potem mamy takie problemy jak wyżej.

czy o to w tym wszystkim chodzi ????
              • Gość: Lubin straty miedzy blokami? IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.01.04, 21:44
                Ja bym jeszcze dodał jedno - oszczędności powinno się szukać troche inaczej.
                Wprawdzie jestem laikiem (czy jak kto woli Lajkonikiem) ale często widzę np
                zimą, że w bielutkim śniegu zieleni się trawka. A co to oznacza? Że rury są
                izolowane "po polsku". Czyli nie są izolowane. Ciekawe, czy masz jakieś dane,
                jakie są straty na przesyle między blokami? Coć mi się wydaje,. że to może
                sięgać nawet połowy zużycia ciepła w całym bloku. Mam racje, czy tylko się
                głupio wymądrzam?
                Pozdrowienia,
                Zawisza
                • jetbang Re: straty miedzy blokami? 30.01.04, 08:15
                  masz rację ??? --
                  • Gość: Lubin ;-) IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.01.04, 08:51
                    Miałem na mysli te stare bloki z wielkiej plyty, kiedy material do izolacji
                    dziwnym trafem wychodzil gdzies "bokiem"/
                    Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka