Dodaj do ulubionych

Monitoring - opinie i wrażenia

16.01.12, 10:49
Nasza wspólnota zastanawia się nad montażem systemu monitoringu. Mam pytania do tych, u których w budynku działa taki system. Czy jesteście zadowoleni z systemu, czy działa skutecznie, czy macie jakieś dobre rady? Czy lokatorzy są pozytywnie nastawieni, czy też np. obawiają się o swoją prywatność?
Obserwuj wątek
    • malysiusiak Re: Monitoring - opinie i wrażenia 17.01.12, 00:31
      Gdzie jest taka obrotna wspólnota? :)
      • hal1980 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 17.01.12, 10:16
        Na Dubois
        • leciutka Re: Monitoring - opinie i wrażenia 18.01.12, 20:02
          U mnie jest monitoring. Kamery są na rogach budynku i nad środkową klatką. Są też wewnątrz, na parterze klatki. Niestety, nie zainteresowałam się, jak to działa tzn. czy są tylko robione nagrania, które w razie czegoś, mogą być pomocne czy wygląda to inaczej. Ale faktem jest, że dzięki kamerom udało mi się przepłoszyć grupkę narkomanów, którzy zasiedli z piwem na schodkach do budynku.
          • 1bebeto1 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 19.01.12, 20:50
            Monitoring na pewno zwiększa bezpieczeństwo.
            Kiedy założyłem system CCTV w swoim sklepie nie mam już problemu ze znikającym towarem z półek. Sam widok kamer zniechęca złodzieja do zabrania czegoś.
            Mam tę kamerę nad kasą i w razie kiedy klient twierdzi, że dal mi inny banknot wszystko mogę zobaczyć na monitorze.
            Nawet jak mnie nie ma na miejscu przez internet widzę co się dzieje w sklepie i w magazynie.
            Jestem naprawdę zadowolony.
            Ważne jest aby wybrać odpowiednią firmę, która wykona to nie drogo a system będzie działał.
            Ja jestem bardzo zadowolony z wykonania.
            Miałem szczęście trafić na naprawdę profesjonalną firmę, która nie zdarła ze mnie pieniędzy.
            • hal1980 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 22.01.12, 12:38
              A czy mógłbys polecić tą firmę? Jak się nazywa?
    • dwa-filary Re: Monitoring - opinie i wrażenia 22.01.12, 12:14
      Monitoringu boją się tylko ludzie nieuczciwi. Zwykły zjadacz chleba czuje się bezpieczniejszy :)
    • m24a Re: Monitoring - opinie i wrażenia 28.01.12, 13:15
      Wiele zależy od tego gdzie są zainstalowane kamery, kto ma dostęp do rejestrowanego materiału, do podglądu z kamer.
      Monitoring na pewno zwiększa bezpieczeństwo, jeśli ktoś ma zamiar popełnić przestępstwo a zauważy kamery pewnie się nad tym zastanowi.
      Ktoś powie, że może mieć zasłoniętą twarz - rozpoznać postać można nie tylko widząc twarz, ale i ubiór, sposób poruszania się, znaki szczególne np. tatuaż.
      Przedstawiając w nagranie można na jego podstawie łatwiej znaleźć sprawcę.
      Sprawa prywatności kamery są instalowane w miejscach gdzie jej nie naruszają, materiał nie może być udostępniany osobom, które nie są do tego upoważnione - można to zablokować na rejestratorze.
      Wiele kamer posiada tez funkcję stref prywatności.
      Jeśli ktoś sobie nie życzy można tak ustawić kamerę, aby np. jego drzwi były niewidoczne.
      Kamery świetnie się sprawują na parkingach, placach zabaw, oraz miejscach rzadko uczęszczanych piwnicach.
      Firma Monitoring24alarmy poleca usługi w zakresie projektowania oraz instalacji alarmowych.
      Zapraszamy na nasza stronę internetową:
      monitoring24alarmy.pl/
      Tel 504 234 386
      • gramusia1 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 15.02.12, 10:39
        Nowolipie 13/15 - chwilowo jest spokojniej, ale jeszcze trudno powiedzieć, czy to zasługa monitoringu czy też pogody; dopiero zakończyliśmy remont klatek schodowych i to ściany wkrótce prawdę powiedzą:-))) a sytuacja w budynku była taka - dewastacja klatek, nocne imprezy, śmieci, potłuczone szkło, puste strzykawki oraz wszelkie inne nieczystości, że mieszkańcy naszej wspólnoty nie protestowali.
    • jondro6 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 01.03.12, 09:23
      na Andersa 29 założono monitoring, ale nie wpłynął on jakoś szczególnie na poprawę życia, u nas nie zdarzały się problemy z bandytami, złodziejami itd. miałem nadzieję, że monitoring wpłynie bardziej na to, że ludzie nie będą śmiecić w klatkach, mazać po ścianach itd. ale pod tym wzlędem nic się nie zmieniło, syf jest cały czas, więc jak dla mnie w tym zakresie monitoring nie zdaje egzaminu.. z biegiem czasu mam wrażenie, że monitoring sluży do obserwowania mieszkańców w niewiadomo jakim celu..
      • m24a Re: Monitoring - opinie i wrażenia 04.03.12, 12:55
        A czy ktoś przegląda to co zostało zarejestrowane, wynikają jakieś reakcje z tego?
        Został ktoś zidentyfikowany i ukarany?
        Jeśli jest monitoring ale nic się nie dzieje, nikt nie ponosi konsekwencji za niszczenie mienia
        to instalacja takiego systemu nie ma sensu.
        Co więcej brak reakcji powoduje, że nikt się nie będzie przejmował zainstalowanymi kamerami.
        • jondro6 Re: Monitoring - opinie i wrażenia 05.03.12, 11:28
          zero informacji ze strony wspólnoty, czy firmy, która administruje budynkiem. trzeba się samemu fatygować, tj. dzwonić, pytać, ale tą drogą informacji raczej się nie uzyska. są spotkania z administracją tzn. wspólnotą i firmą która zarządza nieruchomością raz w roku na wiosnę, w trakcie których można poruszyć drażliwe kwestie, ale bardzo mało ludzi uczestniczy w takich spotkaniach i często problemy są marginalizowane. nie bez winy są sami mieszkańcy, którzy dużo narzekają, a jak przyjdzie do spotkania ze wspólnotą to prawie nikogo nie ma, bo nie mają czasu albo chęci..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka