Dodaj do ulubionych

Monitoring

13.12.12, 16:04
Na Muranowie powstaje nowa moda na kamery monitoringu na budynkach.Wspólnoty bronią się przed wandalami, pseudo kibicami.Rozumiem potrzebę tych inwestycji,ale zastanawia mnie jedno,a mianowicie kto ma prawo oglądać potem takie zapisy z kamer.Czy stanowią tylko straszak ,czy rzeczywiście można potem wykorzystać nagranie przeciw sprawcy wandalizmu,który pewnie i tak będzie miał kaptur na głowie.Na budynkach które posiadają takie kamery chyba i tak powstają "ładne" napisy pseudo kibiców przeciwnych drużyn.Czy rzeczywiście działa to odstraszająco?Czy macie kamery i oglądacie zapisy z nich?
Obserwuj wątek
    • hal1980 Re: Monitoring 16.12.12, 14:09
      Mamy monitoring na budynku i staramy sie regularnie przeglądać nagrania, jeśli zdarzy się jakaś sytuacja. Problem powstaje, gdy nie wiadomo kiedy dokładnie jakiś incydent powstał. Wtedy przeglądanie nagrań trwa dość długo. Kilka razy skutecznie użyliśmy nagrań do zmotywowania mieszkańców do zachowania porządku wokół smietnika i przegonienia bezdomnych
      • vvesna Re: Monitoring 28.12.12, 16:32
        hal1980, kim jest "my" z czasownika "staramy się"?
        Pytam, bo przyznam się, że mnie to niepokoi, że jeśli mieszkam gdzieś, gdzie jest monitoring i jestem tam rozpoznawalna, ktoś może nazbierać kupę informacji o mnie, np. o jakich porach wychodzę, z kim się spotykam, co wynoszę z domu i do niego wnoszę, jakie mam zwyczaje itp.
        • hal1980 Re: Monitoring 28.12.12, 16:34
          My czyli zarzad wspolnoty mieszkaniowej. W koncu po to monitoring powstal, zeby czasem przegladac nagrania i sprawdzac czy cos sie zlego nie dzieje. Np. czy bezdomni nie probuja dostac sie na klatki, itp.
    • marek_doch Re: Monitoring 03.07.13, 17:41
      ja nie jestem przekonany monitoringu, nawet czytałem ostatnio artykuł wise-warsaw.pl/monitoring-posesji-prywatnych/ i prawdę powiedziawszy boję się, że wszystko zmierza do coraz większej kontroli i że będzie gorzej niż w roku 1984 :/
      • hal1980 Re: Monitoring 03.07.13, 17:55
        Na naszym budynku w styczniu namalowano grafitti. Dzięki monitoringowi policja ustaliła sprawców. Moim zdaniem warto instalować monitoring.
        • jondro6 Re: Monitoring 04.07.13, 08:27
          Czy konsekwencją zidentyfikowania sprawców w Państwa przypadku była tylko kara finansowa, czy też musieli oni przywrócić stan ściany budynku przed namalowaniem graffiti? bo z punktu widzenia Wspólnoty, to marne pocieszenie raczej, skoro trzeba kasę wyłożyć, żeby zamalować bohomazy..
          • hal1980 Re: Monitoring 04.07.13, 12:05
            Wspólnota żadnych pieniędzy od sprawcy nie otrzymała ani też nie usunęli oni malunków. Bohomazy zostały zasłonięte przez warstwę ocieplenia.
            • jondro6 Re: Monitoring 04.07.13, 14:12
              no to u Was problem rozwiązał się przy okazji remontu. np. na Andersa budynek ciągnie się od Stawek prawie do Anielewicza, jest kilka wspólnot, nie to co nieduży budyneczek, którym zarządza jedna wspólnota. ostatnio ktoś pomazał ściany na długości kilkudziesięciu metrów. teraz żeby to miało ręce i nogi trzeba by było to jakoś jednakowo ogarnąć, zastanawiam się czy wspólnoty jakoś współpracują w tym zakresie czy każdy sobie, i czy takie remonty można ad hoc wykonać, czy trzeba czekać na zebranie rok itd..
            • el_condorpasa Re: Monitoring 05.07.13, 09:30
              A za 50 lat jak zdejmie się ocieplenie to nagle będzie odkrycie tajemniczych napisów. Archeolodzy i konserwatorzy będą zastanawiali się co to za rysunki ;)
              • jondro6 Re: Monitoring 05.07.13, 09:45
                nie powinni mieć problemu z rozszyfrowaniem. przekaz jest dość uniwersalny "legia k..wa", albo namalowane genitalia ;)
                • el_condorpasa Re: Monitoring 05.07.13, 12:16
                  No tak.
                  Przekaz iście ponad czasowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka