Dodaj do ulubionych

zniknie mural

12.06.13, 20:05
Podziwiajmy murale, tak szybko znikają.
Rozpoczął się remont elewacji domu Nowolipki 4, w którego bramie jest pierwszy i moim zdaniem, najładniejszy i najciekawszy muranowski mural.
Niestety, brama jak i cała elewacja wymaga remontu, dlatego mural zniknie.
Czy uda się go odtworzyć?

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,10718041,Muranow_z_muralem__Zamenhof_i_dziewczeta_z_Nowolipek.html
Obserwuj wątek
    • karolski4n Re: zniknie mural 12.06.13, 21:15
      warszawianka_jedna napisała:
      > Czy uda się go odtworzyć?

Przy odrobinie dobrej woli, uda się. :)

A tak swoją drogą, dopiero teraz wszedłem na tego linka do artykułu na GW. Pod krótkim tekstem są dwa komentarze. Pozwolę sobie zacytować jeden z nich:

"niestety okolicznosci powstania muralu pokazuja jak bardzo antysemickie jest caly czas polskie spoleczenstwo. poczatkowo mural mial przedstawiac Zamenhofa i Korczaka, ale wspolnota mieszkancow nie wydala zgody na "malowanie Zydow na ich domu" ... bardzo to przykre ...."

Jestem bardzo ciekawy, czy osoba, która wygłasza taką opinię była na spotkaniu poświęconym dyskusji nad tym muralem, czy tylko powtarza głupoty zasłyszane na ulicy.
      • warszawianka_jedna Re: zniknie mural 13.06.13, 12:25
        karolski4n napisał:

> A tak swoją drogą, dopiero teraz wszedłem na tego linka do artykułu na GW. Pod
        > krótkim tekstem są dwa komentarze. Pozwolę sobie zacytować jeden z nich:
        >
        > "niestety okolicznosci powstania muralu pokazuja jak bardzo antysemickie jest c
        > aly czas polskie spoleczenstwo. poczatkowo mural mial przedstawiac Zamenhofa i
        > Korczaka, ale wspolnota mieszkancow nie wydala zgody na "malowanie Zydow na ich
        > domu" ... bardzo to przykre ...."
        >
        > Jestem bardzo ciekawy, czy osoba, która wygłasza taką opinię była na spotkaniu
        > poświęconym dyskusji nad tym muralem, czy tylko powtarza głupoty zasłyszane na
        > ulicy.

obstawiam, że była ;-)
      • sibeliuss Re: zniknie mural 14.06.13, 08:42
        Nie masz życzliwej starszej sąsiadki, która widuje Żydów oglądających bloki? :D
    • el_condorpasa Re: zniknie mural 17.06.13, 14:39
      no w końcu zniknie to szkaradztwo. nie wiem co za "artysta i wizjoner" dobierał kolory ale połączenie pomarańczowego i brązowego wygląda jak....
      mam nadzieję, że po remoncie ta brama będzie czysta, ładna, jasna i dobrze oświetlona.
    • sibeliuss Re: zniknie mural 26.09.13, 08:02
      Jeden z bardziej rozpoznawalnych murali, który znajduje się przy ul. Nowolipki 17 został zniszczony. Malowidło poświęcone Bohdanowi Lachertowi, architektowi, który zaprojektował współczesny Muranów zostało częściowo skute ze ściany.
      tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,muranowski-mural-zniszczony-skuto-postac-architekta,100173.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka