27.07.07, 00:04
Musze wymienic stare okna. Czy ktos moze zna firme godna polecenia? I czy
moglby podzielic sie wiedza i doswiadczeniem na co w kwestii okiennej nalezy
zwracac uwage? Ja nie mam na ten temat zielonego pojecia. Okno to dla mnie,
stety lub niestety, szybka w ramie :-)
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • bartosz.piasecki Re: Okna 27.07.07, 00:57
      Zwróc uwagę ile mają komór. Generalnie im więcej tym lepsza izolacja, niemniej jednak zwróć uwagę jakie są ściany Twojego bloku. Ja mieszkam w budynku z cegły, którego ściany zewnętrzne mają około 40-50cm grubości. Do takich, a nawet cieńszych, ale ceglanych wystarczą spokojnie okna 4-komorowe i nie więcej. Muszą przepuszczać pewną ilość powietrza.

Możesz jeszcze zwrócić uwagę na szkło, a konkretniej na jego właściwości izolacyjne. Współczynnik przenikania ciepła powinien zawierać się w przedziale U=1,0-1,1 W/m2K. Im niższy tym lepsza izolacja termiczna, ale moim zdaniem niżej niż 1,0 w blokach nie ma najmniejszego sensu.

Wyciszenie 35-36dB również powinno być standardem. Są oczywiście lepsze. Jeżeli mieszkasz przy bardzo ruchliwej ulicy, może warto dołożyć te kilkaset złotych na lepsze szyby, ale pamiętaj że to nie działa jeżeli chociażby rozszczelnisz okno :)

Przed wymianą okien, koniecznie uzgodnij z ekipą montującą, aby wywieźli stare okna w cenie usługi. Okien nie można składować w osiedlowych kontenerach, ich utylizacją zajmują się specjalne zakłady (ze względu na szkło). Przynajmniej tak było 1,5 roku temu, kiedy ja wymieniałem okna. Może teraz ze względu na obowiązkową segregację odpadów jest inaczej.

Powodzenia
    • konradbryw Re: Okna 27.07.07, 08:00
      derka1 napisała:

> Musze wymienic stare okna. Czy ktos moze zna firme godna polecenia? I czy
      > moglby podzielic sie wiedza i doswiadczeniem na co w kwestii okiennej nalezy
      > zwracac uwage?

Przede wszystkim: drewniane, a nie PCW. Są dużo trwalsze, w normalnym standardzie sztywniejsze, "oddychają". Ja założyłem Stolimpex (mają punkt sprzedaży na Bielańskiej, więc niedaleko) i mogę polecić: przyzwoita jakość za dobrą cenę.
    • derka1 Re: Okna 28.07.07, 17:05
      Bardzo dziekuje :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka