Dodaj do ulubionych

Sokrat +++

18.02.13, 18:50
Janowicz pomer, cześć Jego Pamięci....znałem osobiście [']
Obserwuj wątek
    • lubicz68 Re: Sokrat +++ 19.02.13, 10:20
      RIP+
      • nikzmienilem Re: Sokrat +++ 19.02.13, 11:17
        Tylko link :
        bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35241,13422895,Odszedl_bialoruski_Zloty_Jezdziec.html
        • ram-bo To na Sokracie starałem się zrozumieć Białorusinów 19.02.13, 15:31
          "+"

tak ze wspomnień;

Sytuację Białorusinów w Polsce oceniał następująco: „Województwa białostockiego Polska nie lubi. Ono bardzo nadgorliwe, służalcze, gdyż 70 proc. aparatu partyjnego w Białymstoku to Białorusini; gdyż 99 proc. aparatu naszego KBP (SB, MSW) to Białorusini. […] Białorusini wszędzie. W tym właśnie nasze nieszczęście. Oni nam nie pomagają w obawie przed oskarżeniem o białoruski nacjonalizm. Białoruską sprawę w Białymstoku można załatwić po ludzku tylko z rodowitymi Polakami, ale nie z Białorusinami z naszego Komitetu Wojewódzkiego, Pr[ezydium] WRN czy też związków zawodowych. Polonizują się oni tak po lokajsku, że sami Polacy brzydzą się ich”. Co gorsza, w liście zawarł też własną ocenę sytuacji w BSRR: „Spróbowałem rozmawiać po białorusku również na ulicy w Mińsku, jednak dwa razy mi przerwano i zbesztano: raz na prospekcie Lenina, a drugi raz na ul. Zacharowa. Czym zawiniłem?! Rozumiem po rosyjsku, lecz naprawdę ciężko mi po rosyjsku rozmawiać, gdyż jak żyję, nie używałem tego języka (słyszałem, czytałem – to wszystko). Poszedłem zameldować się w grodzieńskim urzędzie mieszkaniowym Nr 1, to na mnie spojrzeli jak na wariata. W milicji napisałem podanie o wydanie przepustki do Mińska, to jakiś major ze trzy razy pytał, czy nie mogę napisać podania po rosyjsku? Ja natomiast zaproponowałem, że napiszę po polsku. Wtedy zakończyła się dyskusja. W Grodnie w sklepach jak gdyby w ogóle mnie nie rozumieli. Czułem się jak jakiś Murzyn i z ciężkim sercem wyjechałem z powrotem na Białostocczyznę. U nas nie robią dziwolągu z języka białoruskiego i jak zauważyłem, ogląda się za mną o wiele mniej osób jak w Mińsku i Grodnie”.

• wdv Re: Sokrat +++ 19.02.13, 23:21
      [*]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka