burak-cukrowy 22.10.05, 21:46 to tyle i co z nim zrobić ? on ma jakąś manię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bielszczanin Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 22.10.05, 22:06 A po co chcesz coś z nim robić? Niech sobie pisze w swoim wątku, w innych się nie udziela. Można nie zaglądać i nie czytać jego wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
burak-cukrowy Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 22.10.05, 22:11 zupełnie dobra rada , lecz jakoś tak dziwnie - otwieram wątek a tam : - romanpidlaszuk , romanpidlaszuk, romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk , romanpidlaszuk, roman............... Odpowiedz Link Zgłoś
oginn Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 22.10.05, 22:42 Poustawiajcie wreszcie te tablice z nazwami dwujęzycznymi po polsku i po ukraińsku, to będziecie może mieli z nim spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk odpowiadam: 23.10.05, 01:42 Wydaje mi sie ,ze jest potrzebny watek o tematyce ukrainskiej na bialostockim,bielskim i hajnowskim forum,gdyz mieszkaja tu tez Rusini rozmawiajacy gwara ukrainska.Uwazam,ze taki watek traktujacy o naszych sprawach,problemach,bedacy tez swoista tablica ogloszen o naszych imprezach kulturalnych na pewno jest przydatny. Faktycznie w ukrainskim watku na bielskim forum ostatnio pisze tylko ja ale licze ,ze wy tez sie przylaczycie!:) Czasami jakis wpis ,ktory uwazam za wazny umieszczam w watkach o tematyce ukrainskiej na bialostockim,bielskim i hajnowskim forum jednoczesnie aby byl on bardzie widoczny i przez to bardziej dostepny,mam nadzieje,ze to nic zlego. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Bielszczan,tych w Bielsku i tych rozsianych po calym Swiecie! P.S. To wspaniala rzecz ten internet!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcingeorge Re: odpowiadam: 23.10.05, 03:56 up up up up up up up up up up up kraina..ukraina...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
long_gin Re: odpowiadam: 23.10.05, 10:41 Harnaś - powiedział Kozak do swojej diwczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:03 mistrz Ulrich von Jungingen Ukraińców Podlasia . Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:17 Jestem za wszelimi mniejszosciami ale uznanie ze gwary w tym regionie sa oczywiscie ukrainskie to uzurpacja. Stad moj lekko przesmiewczy ton. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:26 Jestem za wszelimi mniejszosciami ale uznanie ze gwary w tym regionie sa oczywiscie ukrainskie to uzurpacja. Stad moj lekko przesmiewczy ton. ------------------------------------------------------------------------- A wiec tu cie boli Hans... Rozumiem,ze jestes gotow do polemiki z wynikami badan jezykoznawczych na ten temat...:) Z prywatnymi pogladami jak np. moje i innych Podlasian w tej sprawie nie musisz sie zgadzac... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:34 Jesli mnie cos boli to pomysl ze jezykoznawcy decyduja o narodowosci. Poza tym kto robil te badania? Jezykoznawcy z Kijowa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:41 Jesli mnie cos boli to pomysl ze jezykoznawcy decyduja o narodowosci. Poza tym kto robil te badania? Jezykoznawcy z Kijowa? :) --------------------------------------------------------------------- Ja mam na mysli badania naukowcow z polskich uniwersytetow,Warszawa,Wroclaw. P.S. Chce byc dobrze zrozumiany,nie chce sie klocic na ten temat. Swoje zdanie na temat omawianej sprawy przedstawialem juz nie raz,Twego punktu widzenia nie znam do konca,jak chcesz to go pezedstaw,proponuje do skorzystania watek na ktorym ja sie produkuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: odpowiadam: 04.11.05, 22:50 :) Czesciowo je poznales. -------------------------------------- tak :) P.S. Narodowosc dobrze jest wybrac na podstawie jakich sensownych przeslanek np.pochodzenia przodkow ustalonego na podstawie sklasyfikowania ich ojczystego jezyka . Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: odpowiadam: 04.11.05, 23:04 A co z Zydami? Czesc mowila po hebrajsku a czesc w jidysz. Ktorzy sa prawdziwi? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: odpowiadam: 04.11.05, 23:28 A co z Zydami? Czesc mowila po hebrajsku a czesc w jidysz. Ktorzy sa prawdziwi? ---------------------------------------------------------------------------- Sugerujesz,ze mozna sie czuc Bialorusinem a nie Ukraincem mimo,ze przodkowie od pokolen rozmawiaja gwara ukrainska,to jest strasznie naciagane i nie trzyma sie kupy,przyznasz sam. P.S. A co do Zydow to obecnie wszyscy powrocili do swojego pierwotnego jezyka hebrajskiego-okazuje sie ,ze mozna,nawet po paru tysiacach lat. Mysle,ze to jest dobry przyklad dla ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia,ktora polonizuje sie dopiero od kilkudziesieciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: odpowiadam: 04.11.05, 23:30 Nie chcę się wtrącać, natomiast moim zdaniem Twoje poglądy Romanie to redukcjonizm. Odrębność etniczna i kulturowa to nie tylko język. To coś dużo bardziej subtelnego i złożonego. I ratio to nie wszystko. Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: odpowiadam: 04.11.05, 23:35 Nie chcę się wtrącać, natomiast moim zdaniem Twoje poglądy Romanie to redukcjonizm. Odrębność etniczna i kulturowa to nie tylko język. To coś dużo bardziej subtelnego i złożonego. I ratio to nie wszystko. Zdecydowanie. ----------------------------------------------------------------------- Bardzo milo,ze sie "wtraciles",czy moglbys konkretniej sprecyzowac co knkretnie masz na mysli i jak to sie ma do Podlasian miedzy Bugiem i Narwia? Pozdrawiam. Proponuje przeniesc dialog na watek o tematyce mniejszosciowej,gdzie do tej pory glownie ja sam sie produkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: odpowiadam: 05.11.05, 09:56 To bardzo proste mozna mowic - jak mowisz gwara ukrainska - i byc Bialorusinem, Polakiem czy Rosjaninem. Irytujace jest to ze na podstawie tego szczegolu wmawiasz komus "dziecko w brzuch". Byly juz takie momysly blad wlosy mierzenie nosow i czaszek itp. Wcale nie przesadzam! Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Jak to jest? 05.11.05, 17:55 To bardzo proste mozna mowic - jak mowisz gwara ukrainska - i byc Bialorusinem, Polakiem czy Rosjaninem. Irytujace jest to ze na podstawie tego szczegolu wmawiasz komus "dziecko w brzuch". Byly juz takie momysly blad wlosy mierzenie nosow i czaszek itp. Wcale nie przesadzam! ------------------------------------------------------------------------- Hans,moze przejdzmy do konkretow ,ja jak wielu Podlasian rozmawiajacych gwara ukrainska zastanawialem sie jakiej jestem narodowosci,to chyba nie grzech,co?. Dziadkowie mowili,ze jestesmy Ruscy,po skonfrontowaniu naszej gwary z jezykiem rosyjskim-nie pasowalo mi to. Aktywisci bialoruscy mowili,ze jestesmy Bialorusinami,po porownaniu naszej gwary z jezykiem bialoruskim stwierdzilem,ze cos nie pasuje ta koncepcja. Kiedys przypadkowo uslyszalem jezyk ukrainski i stwierdzilem,ze najbardziej jest on podobny do naszej gwary ze wszystkich jezykow z jakimi sie zetknalem,zaczelem sie tym interesowac i dowiedzialem sie,ze naukowcy jezykoznawcy studiujacy podlaskie gwary doszli do tych samych wnioskow. dowiedzialem,sie tez,ze naukowcy uwazaja,ze ludnosc rozmawiajaca gwara ukrainska,zyjaca obecnie miedzy Bugiem przywedrowala w te strony 1000+ lat temu z Wolynia. Za kogo powinienem sie uwazac twoim zdaniem w swietle powyzszych faktow?Ja sie uwazam,za Ukrainca i uwazam,ze mam racje. Mozna jak mowisz rozmawiac gwara ukrainska i uwazac sie za Bialorusina lub nawet Chinczyka ale wtedy moim zdaniem ignoruje sie podstawowe fakty identyfikujace przodkow takie jak jezyk ,kultura(np.te same zwyczaje,obrzedy,piosenki) i wiedza o tym skad na dane tereny przybyli. Co pozostaje wowczas? Chyba tylko instrukcja stalina o zakwalifikowaniu ukrainskojezycznych mieszkancow Polesia i Podlasia do narodu Bialoruskiego... Insynuacje o "dziecku w brzuch" ,okreslaniu kolorow i mierzeniu czegokolwiek uwazam,za powielanie PRLowskiej propagandy starajacej sie przedstawic patriotow ukrainskich jako co najmniej jakichs faszystow. P.S. Zachecam Hans do kontynuowania dyskusji na sasiednim forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=26087313 Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Jak to jest? 05.11.05, 19:18 Problem z Tobą polega na tym ze duzo piszesz a malo czytasz - albo precyzyjniej - robisz to niezbyt sumiennie. Np nie odpowiadasz na pytania. Rozmawiasz ze sobą i w przenośni i w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 05.11.05, 20:56 Problem z Tobą polega na tym ze duzo piszesz a malo czytasz - albo precyzyjniej - robisz to niezbyt sumiennie. Np nie odpowiadasz na pytania. Rozmawiasz ze sobą i w przenośni i w praktyce. ---------------------------------------------------------------------- Jakies przyklady,linki? Odpowiedz Link Zgłoś
burak-cukrowy Re: Jak to jest? 05.11.05, 21:58 a Gienek R. na przykład tylko nagrywa i montuje nagrania i z tego materiału wybiera tylko 5 minut na antenę ! a romanpodl. cały czas nadaje ! Romaan , szto Ty ne pidesz spaty ? nie choczes jisty ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 06.11.05, 00:29 Romaan , szto Ty ne pidesz spaty ? nie choczes jisty ? --------------------------------------------------------------------- Szcze za rano spaty a obid wzhe zjiw.:) Odpowiedz Link Zgłoś
obuszek Re: Jak to jest? 08.11.05, 09:57 Romanie żal mi Ciebie- hehe ne wsrajsia z nerwów bo bude smerdieło i wsie wysmiejut Tebe - hehe Odpowiedz Link Zgłoś
burak-cukrowy Re: Jak to jest? 08.11.05, 20:43 Lubię ja dzieci do mnie mówią "Baćko" czy to po ukraińsku ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 09.11.05, 02:21 Lubię ja dzieci do mnie mówią "Baćko" czy to po ukraińsku ? -------------------------------------------------------------------- wedlug mnie to jest mieszanina bialoruskiego i ukrainskiego 1.po ukrainsku to jest "bat'ko" 2.po bialorusku zdaje sie "bac'ka" Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 09.11.05, 01:58 Romanie żal mi Ciebie- hehe ne wsrajsia z nerwów bo bude smerdieło i wsie wysmiejut Tebe - hehe ------------------------------------------------------------------------- Ja ne je nerwowyj,hovoru spokijno,korotko i na temat ale czytajuczy twoji posty baczu szczo...ty szczos nerwowo woroszysz srakoju...;) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 09.11.05, 02:04 Romanie żal mi Ciebie- hehe ne wsrajsia z nerwów bo bude smerdieło i wsie wysmiejut Tebe - hehe ------------------------------------------------------------------------- Ja ne je nerwowyj,hovoru spokijno,korotko i na temat ale czytajuczy twoji posty baczu szczo...ty szczos nerwowo woroszysz srakoju...;) Ne bijsia,PRAWDA tebe wyzwolyt z pseudobilorus'koji brechni i z brechni o "Polakach" prawoslawnych...:) Holowa do hory,vse bude dobre ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
z_powiatu Re: Jak to jest? 11.11.05, 17:02 I tutaj Roman jest... Hajnowka, Bialystok, Bielsk Podlaski... gdzie jeszcze? Ale spoko, nie musze odwiedzac tych wszytkich forum... Roman wkleja wszedzie to samo :) Dzieki :D Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Jak to jest? 11.11.05, 17:34 I tutaj Roman jest... Hajnowka, Bialystok, Bielsk Podlaski... gdzie jeszcze? Ale spoko, nie musze odwiedzac tych wszytkich forum... Roman wkleja wszedzie to samo :) Dzieki :D ------------------------------------------------------------- To dla twojej wygody,prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Dlaczego ci to przeszkadza panie Z_Powiatu? 11.11.05, 17:48 I tutaj Roman jest... Hajnowka, Bialystok, Bielsk Podlaski... gdzie jeszcze? Ale spoko, nie musze odwiedzac tych wszytkich forum... Roman wkleja wszedzie to samo :) Dzieki :D ------------------------------------------------------------- To dla twojej wygody,prosze bardzo. Staram sie pisac wszedzie,gdzie mieszkaja Ukraincy na Podlasiu,czy to zle? Odpowiedz Link Zgłoś
z_powiatu Re: Dlaczego ci to przeszkadza panie Z_Powiatu? 11.11.05, 18:32 A napisalem, ze przeszkadza? Bez odbioru... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Dlaczego ci to przeszkadza panie Z_Powiatu? 11.11.05, 22:46 Nie no wpadnij do nas jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Dlaczego ci to przeszkadza panie Z_Powiatu? 11.11.05, 22:54 Oprócz spraw związanych z podnoszonymi przez monotematycznego i redukcjonistycznego Romana podejmujemy inne tematy. Także z_powiatu odbiór! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Dlaczego ci to przeszkadza panie Z_Powiatu? 11.11.05, 23:13 Romek z południa powiatu hajnowskiego , zawsze jest na czasie ! za to podziwiam go . odbiór ! Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 12.11.05, 22:06 a co cie wkurza, że prawde pisze? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 13.11.05, 00:05 Jest swieto prawda tyz prawdo i gow.o prawdo - Romek reprezentuje te ostatnia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 13.11.05, 01:03 Nieodżałowany ks.Tishner podobnie mawiał... prowda, tyz prowda, i gówno prowda Odpowiedz Link Zgłoś
currohimenez Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 13.11.05, 01:16 Jest jeszcze prawda gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś
currohimenez Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 13.11.05, 10:07 No co Wy? Jeszcze śpicieeee? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 13.11.05, 11:23 Pozwolilem sobie zaczerpnąć cytacik z nieodżałowanego księdza. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 10:43 tishner??? nie czaję typa.. Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Czy uzasadnisz swoja teze? 13.11.05, 20:33 Jest swieto prawda tyz prawdo i gow.o prawdo - Romek reprezentuje te ostatnia. :) ------------------------------------------------------------------ Uzasadnisz jakos swoja teze czy tylko poprzestaniesz na rzuceniu sloganu wyrwanego z kontekstu ? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Czy uzasadnisz swoja teze? 13.11.05, 21:49 Uzasadnialem wielokrotnie ale Ty - zachowujesz sie jak teza wyrwana z kontekstu sloganu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk Re: Czy uzasadnisz swoja teze? 14.11.05, 00:41 Uzasadnialem wielokrotnie ale Ty - zachowujesz sie jak teza wyrwana z kontekstu sloganu. :) ------------------------------------------------------------------------ Pokaz link gdzie uzasadniales. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Czy uzasadnisz swoja teze? 13.11.05, 21:57 Ojciec Teze ? o to chodzi w kontekscie ? Odpowiedz Link Zgłoś
romanpidlaszuk bez komentarza... 14.11.05, 00:43 "Ojciec Teze ? o to chodzi w kontekscie ?" Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 11:08 co do prawdy to jest taka: ludzie, gdy wchodzą na forum bielskie i czytają wypociny Waszej kliki, zniesmaczeni opuszczają to miejsce i nie chcą tu wracać. również jestem tego zdania i wnętrzności mi się przewracają, gdy czytam Wasze posty a już jak kogoś chcecie wysiudać, bo myśli inaczej i niezgodnie z Waszym zdaniem to mnie zalewa krew. to Ty i Wasze internetowe Kółko Wzajemnej Adoracji jesteście spamerami i zniechęcacie ludzi do udzielania się na forum. piszcie swoje bzdety ale dajcie pisać innym. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 13:01 1. To dosyc osobliwy zwyczaj by pisac w liczbie mnogiej ( my towarzysze wicie rozumicie...) 2. Zabieg o tyle zrozumialy ze gdy rzuca sie ciezkie ale niczym nie uzasadnione oskarzenia - zapewne trzeba je choc formalnie wesprzec. A w grupie nawet fikcyjnej latwiej. :) 3. Czytasz ale nic nie rozumiesz ( zaraz kogo mi to przypomina? ) - bo gdy bylo inaczej zauwazylbys ze bardzo sie to roznimy a - jak to raczyles ujac - klika - moze powstac tylko w niezbyt rozsadnej glowie. 4. Nikt nikogo nie chce wysiudac, ale pokrytykowac troche mozna prawda czy nie? Ma byc jak - w wicie rozumicie - przeszlosci? Ja nie tesknie za tym. 5. Nie dajemy pisac innym? Chyba znalazles jakies inne bielskie forum. Co gorsza mijasz sie z prawda piszac ze zniechecamy - zachecamy i to z niezlym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 13:04 no tak, aż musiałem coś napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 14:09 No, pojechałeś po naszym forum ostro! Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 14:23 Ale czy slusznie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 14:26 Słusznie! Porządek musi być! Hansiegrubberze, proszę Cię, nie spamuj znowu! Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Romanpidlaszuk - Spamer !!! 14.11.05, 23:35 A Ty nie trolluj. :) Odpowiedz Link Zgłoś
burak_cwiklowy Re: Pochodzenie SŁOWIAN-NOWA KONCEPCJA 15.11.05, 09:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=31703949 Odpowiedz Link Zgłoś