abil 24.05.05, 10:17 Ja uwielbiam słuchac arii z Rinalda w wykonaniu sopranistki, nie znam jednak jej nazwiska a aria ma tytuł Lascia Ch'io Pianga to jest po prostu boskie i mozna słuchac bez koca. Dzięki wielkie dla Handla!!! asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monami5 Re: RINALDO 16.11.05, 00:29 Masz dobry gust i słuch: "Lascia Ch'io Pianga" to jedna z piękniejszych arii sopranowych, dzięki której tak naprawdę zakochalam się w operze..... usłyszałam ją po raz pierwszy kiedyś w nocnym radiu (radio Opera zdaje się) i prawie się pochorowałam z wrażenia! ja mam Rinalda pod Hogwoodem, gdzie tę partię wykonuje Celilia Bartoldi. Odpowiedz Link Zgłoś
monami5 Re: RINALDO 16.11.05, 00:41 Oczywiście, że Bartoli.... to wszystko przez tę Trebaldi!...... Odpowiedz Link Zgłoś
pexa Re: RINALDO 01.02.06, 04:28 A ja moge stale sluchac arie przy drzewie z poczatku Xerxesa w wykonaniu Ann Murray. Odpowiedz Link Zgłoś
j1850ej.reszke Re: RINALDO 05.02.06, 20:41 Wspaniałe jest Ombra mai fu z Xerxesa.Szczegolnie pamietne to nagranie Beniamina Gigli. Prawdziwe wielkie belcanto-piekny spiew i mistrzowska szkoła emisji głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
izoldakocia Re: RINALDO 23.04.06, 09:59 "Lascia io pianga" to rzeczywiście jedna z najpiękniejszych arii, jakie kiedykolwiek powstały, a w wykonaniu Bartoli jest mistrzowska, Bartoli wykonuje również oratoryjny pierwowzór tej arii "Lacia la spina"... muzyka ta sama, ale inne słowa.A "Ombra mai fu" najbardziej lubię chyba w wykonaniu Andreasa Scholla. Arie Haendla sa takie piękne, jestem wielbicielką muzyki operowej, ale chyba najbliższa jest mi jednak opera barokowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: RINALDO 23.04.06, 19:11 wczoraj przymierzylem sie do opery barokowej Isis, Jean-Baptiste Lully i przesluchanie odlozylem na lepszy humor nagrywajac je na dysk, to chyba nie moja dziedzina ale kiedys sprobuje jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
la_reine_de_la_nuit Re: RINALDO 23.04.06, 20:16 Rinaldo ma wiele pieknych arii. Mnie zachwyca "Cara sposa amante cara" / Scholl śpiewa/. Wyraża tyle uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: RINALDO 23.04.06, 23:46 izoldakocia napisała: > A "Ombra mai fu" najbardziej lubię chyba w wykonaniu Andreasa Scholla. Absolut. (nie mylić z wódką) P.S. Są dwa nagrania - jedno z Norringtonem (płyta "Heroes") a drugie chyba z Christiem. To z Norringtonem jest gorsze - mam wrażenie, że na pierwszym dźwięku na początku Scholl ma jakiś brud w głosie, dopiero jak crescendo narasta, dźwięk robi się jasny. No i Norrington nagrał to bez klawesynu w b.c. P.S. II. Czy jest nagranie całego "Xerxesa" z Schollem? Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: RINALDO 24.04.06, 11:50 Chyba nie ma nagrania całej opery z Schollem / przynajmniej do tej pory się na takie nie natknęłam/. Ale jest box z Esswoodem i Barbarą Hendricks pod Malgoirem. Jest teź nagranie z lat 50-tych z Wunderlichem pod dyrekcją Kubelika. www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B000024TVJ/qid%3D1145871631/028-4695879-0574951 Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: RINALDO 24.04.06, 12:44 Mam to pod Christiem z von Otter, ale niestety von Otter po Schollu to jednak nie jest to Za nagrania z lat 50-tych z tenorami zamiast kontra-tenorów to ja z góry dziękuję, postoję Odpowiedz Link Zgłoś