21.06.06, 14:18
mam prosbe etatowy radcosmile jesli moglabys mi odpowiedziec bede wdzieczna.

syt wyglada tak ze kupujemy dzialke, u notariusza podpisana umowa przedwstepna
i zadatek 10000. termin na zdobycie kredytu - do konca lipca. umowa podpisana
byla juz miesiac temu ale wlasciciel dopiero teraz zdobyl odpis z ks
wieczystych, a jak pojechal do geodezji po wyrys z dzialki to to co mialo byc
od reki okazuje sie ze trzeba do 7 lipca czekac i boimy sie z mezem ze przez
te papiery sie w terminie nie wyrobimy. dzwonilam do tej notariusz spytac czy
mona aneks z przedluzeniem termnu spisac i mowi ze tak (cana 350zl). pytam jej
czy mozn apo prostu miedzy nami wlascicielami czy trzeba u niej a ona mowi ze
skoro umowa przedwstepna byla u niej to aneks tez lepiej u niej.
i teraz pytanko? czy taka umowa bez notariusza jest w tym przypadku niewazna
czy pani po prostu chce zarobic i dlatego mowi ze lpiej u niej.

wydaje mi sei ze taka umowa cywilna pomiedzy ludzmi, na papierze, z podpisami
obu stron jest wiazaca. myle sie?
dzieki z gory za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kaliaa Re: do Justin 21.06.06, 14:33
      ja nie justin, ale niedawno kupujac miezzkanie przerabialam temat notariuszy,
      oplat itd
      wiec sytuacja wyglada tak, spokojnie mozecie podpisac ten aneks miedzy soba on
      bedzie prawnie wiazacy dla obu stron. g
      Generalnie we wszystkich tego typu umowach roznica polega na tym, ze jesli
      podpiszeszz tego typu umowe u notariusza to w razie problemow od razu z aktem
      noatrialnym idziesz do komornika i on sciaga ewntualne naleznosci, a jesli
      jest to umowa podpisana tylko pomiedzy obiema stronami bez notariusza, to w
      razie ewentualnych problemow, muisz najpierw zrobic sprawe sadowa i dopiero na
      podstawie uzyskanego wyroku udajesz sie do komornika z nakazem sadowym, czyli
      wszystko twa dluzej itd.
      a tak na marginesie poniewaz wina lezy po tamtej stronie (przeeciez sprzedajacy
      powinien dowiedziec sie ile wszystko bedzie trwalo itd), to ja bym jednak
      wolala spisac wszystko u notariusza a koszatmi obciazyla sprzedajacego.
      • justin301 Re: do Justin 21.06.06, 20:15
        Oczywiście bezpieczniej byłoby pójść i załatwić to u notariusza w razie
        jakiegoś konfliktu ze sprzedającym. Ale z drugiej strony to dobre byłoby
        podpisanie jakiegoś aneksu w formie pisemnej - chodzi o to, ze w razie jakby co
        ten sprzedający mógłby się z umowy wycofac i ten zadatek wam może przepaść -
        chyba, zę pani notariusz była mądra i przwidująca i macie jakiś zapis na taką
        okoliczność ale jak znam życie to pewnie nie. Jest przepis w części ogolnej kc,
        że jeżeli umowa ma byc w jakijśtam formie to zmina tejże umowy też ma być w
        takiej formie. Możesz zawsze spróbować objechać tą notariuszkę, że to w sumie
        tez jej sprawa bo sie zna i powinna była jakiś zapis przewidzieć na okoliczność
        spoźnienia czy czegoś podobnego albo doradzic wam dłuższy temin na załatiwenie
        tego wszystkiego - dobrze wie ile to trwa.
        ale jak nie chcesz sie z nią użerać to mogę ci doradzic tyle, ze spiszcie sami
        ten aneks żebyś miała cokolwiek i koniecznie doradzałbym ci zapis o tym
        zadatku, że on nie przepada albo cos podobnego.

To nie jest tak, że od razu komornik z takiego aktu notarialnego ścią - tylko
        wtedy gdy jest w nim poddanie sie egzekucji i trzeba uzyskać klauzulę
        wykonalności z sądu więc nie jest to wcale takie proste. Mam nadzieję, ze wy
        nie macie takiego zapisu cholernego?
        • kaliaa Re: do Justin 21.06.06, 21:04
          justin u nas profailaktycznie od razu takie klauzule sie robi,
          • justin301 Re: do kalii 21.06.06, 22:13
            Ja w życiu bym się na taką klauzulę o poddaniu się egzekucji nie zgodziła. Wiem
            czym to pachnie smile
            • magalik Re: do kalii 22.06.06, 12:24
              oj, ja w akcie czegos takiego nie mam- tego o komorniku
              co do notariuszki to ta niestety nie z tcyh madrychsad
              moze faktycznie sami podpiszemy, ale dzieki ze mi napisalas o tym zeby byl zapis
              ze mimo spoznienia zadatek nie przepada - nie wiem czy bym o tym pomysla czy
              tylko napisalam ze termin jest przesuniety.
              wielkie dziekismile
              • magalik Justin 22.06.06, 12:26
                "Jest przepis w części ogolnej kc,
                że jeżeli umowa ma byc w jakijśtam formie to zmina tejże umowy też ma być w
                takiej formie."

czy to obowiazuje zawsze czy tylko wtedy jesli w akcie notarialnym jest ze tak
                ma byc?
                odpowiedz mi tylko, odpowiedniego paragrafu juz sie doszukam
                • justin301 Re: Justin 23.06.06, 19:21
                  Mam chwilę.

Art. 77 par. 1 Uzupełnienie lub zmiana umowy wymaga zachowania takiej formy,
                  jaką ustawa lub strony przewidziały w celu jej zawarcia.

Art. 158 zd. 1 Umowa zobowiązująca do przeniesienia własności nieruchmości
                  powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.

Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek
                  dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez
                  jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy
                  odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy
                  dwukrotnie wyższej.

§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia
                  strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega
                  zwrotowi.

§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek
                  zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy
                  niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie
                  ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony.

Więc widzisz jak jest. Masz teraz kompleks przepisów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka