Dodaj do ulubionych

Internet jest zły :)

28.07.10, 22:50
To tak a propos wpisu na oficjalnej stronie Pani MM. Internet jest zły i złem
przepełniony. Rzadko trafia się na takie miejsca w sieci, gdzie się człek ani
nie upaprze, ani nie wnerwi. Strona Pani MM jest oczywiście, ostoją ciepełka i
grzeczności. Choć piszą tam dzieci. A może właśnie dlatego?

Pani MM trzeba bronić przed internetowym złem świata, sama obronić się nie zdoła.

Syndrom oblężonej twierdzy? Czy zwykłe cierpiętnictwo? :)

Przypomnę, że oficjalna strona Pani MM też jest umieszczona w złym internecie,
a nie w zacnej i cnotliwej Panoramie Firm.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 28.07.10, 22:58
      Ja w ogóle odnoszę takie dziwne wrażenie, że te teksty na stronie MM pisze nie
      ona sama, tylko ktoś, kto właśnie uparł się ją chronić przed wyimaginowanymi
      obrazami i zepsuciem obyczajów. Stylistyka tych wypowiedzi jest taka jakaś
      panioszczepańska, niemusierowiczowa... Tylko brakuje donosu do dyrekcji, że
      młodzież w tym strasznym Internecie to, nieprawda, narkotykami się odurza. A
      tymczasem młodzież uprawia sobie zacne ESD w różnych formach...
      • verdana Re: Internet jest zły :) 28.07.10, 23:12
        Kląskanie jest na tej stronie. Takie kląskanie ciocibabci z kanapy,
        co "siedzi i ma za złe", co poklepie grzeczne dziewczynki po główce,
        jak mają ładnie podciągnięte pończoszki i spuszczone oczęta. I
        przestrzeże surowo, zeby nie wychodziły z domku, bo swiat jest
        straszny, tylko w domku ciepełko i dobrze wychowane dzieciaczki. A
        wszystkie inne dzieci są złe i zostaną ukarane.
        Dulscy, Dulscy sa wśrod nas!
        Nie wiem, co się MM stało - albo rzeczywiście stronę pisze ktoś
        inny, albo niechcący MM nacisnęła "reset" przy swej funcji "poczucie
        humoru".
        • ateh7 Re: Internet jest zły :) 28.07.10, 23:18
          Toteż właśnie to mnie wkurzyło - brak poczucia humoru. Ok, zakładanie komuś
          profilu na portalu społecznościowym, bez jego wiedzy i zgody, jest niefajne. Ale
          w samym posiadaniu profilu nie ma, do diabła, nic złego! Cóż by się stało, gdyby
          MM miała tam swój profil? Mnóstwo znanych ludzi ma i korona im nie spada.
          Wkurza mnie to, że MM reaguje tak jakoś - dziecinnie. Jeżeli to ona reaguje,
          rzecz jasna.
          • verdana Re: Internet jest zły :) 28.07.10, 23:26
            Ona- nie ona, wsio ryba. Ona sie pod tym podpisuje.
            Niestety, to wpisuje sie w obecną filozofię MM - jesteśmy
            tolerancyjni, kochamy różnice między ludźmi, ubodzy sa solą tej
            ziemi, a kto nieznajomy, bez wykształcenia, spoza kręgu czytających
            intelektualistów, bez własnego domu - ten podejrzany cham, o ile nie
            podstępny wróg.
            Czego nie rozumiem - to faktu, że MM przestała dostrzegać
            absurdalność swojej postawy życiowej.
    • anutek115 Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 09:02
      "Internet staje się polem bitwy. Coraz mniej jest tu miejsc, gdzie można
      zajrzeć - i nie ubrudzić się lub nie zdenerwować."

Nie powiem, uśmiechnęłam się wrednie. Lukier i budyń też, no, może nie brudzą,
      ale jak oblepią, to bez porządnej kąpieli się nie obejdzie. A jak człowiek taki
      oblepiony, to i zdenerwowany się robi...

Jakiś czas temu pisałam, nie chce mi się powtarzać, więc "się przekleję": "nasze
      miejsce w internecie zależy też od nas, i
      to konkretne miejsce w internecie to jest wspaniałe miejsce. (...) ilość
      bezinteresownej życzliwości, której doznałam ja
      osobiście od tutejszych forumowiczów nie da się niczym zmierzyć -
      począwszy od dodających otuchy maili, gdy miałam trudny okres, po
      propozycję pracy, która przyjęłam i która dała mi masę frajdy, byłam
      obdarowywana prezentami (nieoczekiwanie) i sama obdarowywałam, byłam
      też swiadkiem akcji, których osoba w potrzebie była nieswiadoma,
      pt. "Zróbmy coś, by pomóc!". Dla mnie to jest prawdziwe oblicze
      internetu (innej twarzy internetu nie przyjmuję do wiadomości,
      podobnie jak w realu nie przebywam w towarzystwie ludzi chamskich
      czy okrutnych) - jestem bowiem swiadoma, że bez internetu te
      wszystkie dobre rzeczy by mnie nie spotkały."

No i o to chodzi. Jak ktoś chce znaleźć w internecie bagno, ruję i porubstwo,
      znajdzie je bez najmniejszego trudu. Jak chce znaleźć przyjaciół, sympatycznych
      ludzi, miejsca, gdzie może się pośmiać, odprężyć, albo i pomóc komuś, też je
      znajdzie. Jak, panie ja kogo, w życiu. Od nas zależy, czego (i tu, i tam)
      szukamy, i co (i tu, i tam) znajdujemy.

Wnioski na temat tego, co znajduje - prawie wyłącznie, wnioskując z jej strony,
      to nie jest pierwszy wpis tego typu! - pani MM i dlaczego tak własnie jest można
      sobie samemu wysnuć.
      • ateh7 Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 11:42
        Czyżby to, na co natykamy się w necie i co tam chcemy widzieć, było odbiciem
        naszego podejścia do świata? W takim razie dusza Pani MM musi być pełna mroku...
        :) mroczna i zła, o!

"Internet staje się polem bitwy" - może to jej aluzja do naszego forum? Tu wszak
        bitwy często się toczą, mniej lub bardziej krwawe :)
      • minerwamcg Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 23:18
        No cóż, po lekturze strony MM można się zdenerwować całkiem konkretnie. Dla mnie
        jest to jedno z paskudniejszych miejsc w internecie.
    • ginny22 Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 11:10
      Zastanawia mnie tylko jedno. Rozumiem (tzn. przyjmuję do
      wiadomości), że pani MM jako osoba "starej daty" (i nie mam tu na
      myśli li tylko metryki) internet uważa za zuo, a swoją własną
      stronę - za oazę przyzwoitości w tym bagnie. Tylko dlaczego to
      łykają (czy łykają?) młodziutkie czytelniczki, dla których internet
      jest oczywistą oczywistością?
      • ateh7 Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 11:33
        Część łyka pewnie dlatego, że właśnie są młode, a tam tak cieplutko i milutko,
        "cukier, miód, liryczne cudo". I pani autorka taka fajna, nikogo nie pomija, nie
        ignoruje, sławna pani a taka miła dla każdego...no będąc dwunastolatką naprawdę
        można się nabrać :)
        • kanga_roo Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 14:26
          tak właśnie mi się skojarzył ten wpis z oficjalnej: dobra pani, która
          dziateczki przytula, nauczycielka, która sobie wybiera uczniów do kółka
          wzajemnej adoracji. wiek dzieci nie ma tu znaczenia :-)
          • ateh7 Re: Internet jest zły :) 29.07.10, 17:21
            > tak właśnie mi się skojarzył ten wpis z oficjalnej: dobra pani, która
            > dziateczki przytula, nauczycielka, która sobie wybiera uczniów do kółka
            > wzajemnej adoracji. wiek dzieci nie ma tu znaczenia :-)

Tu nie tyle chodzi o wiek, ile o podejście do pewnych kwestii (np. do zjawiska
            "kółeczka wzajemnej adoracji"), a owo podejście bywa często przez wiek
            determinowane. Dziecko dziesięcioletnie może się kółeczku z miłą panią nieźle
            bawić, podczas gdy dziecko piętnastoletnie może spojrzeć na kółeczko jak na
            bandę bezmyślnych lizusów, wchodzących dobrej pani w tyłek.

Oczywiście, to tylko przykład. Nie zawsze przecież małe dzieci są bezmyślne, a
            starsze mądre :)

Z punktu widzenia dobrej pani (jest takie opowiadanie Orzeszkowej, ehh, stare
            dzieje...) dobrze jet mieć kółeczko, co nie skrytykuje, a dzielnie utrzymuje w
            przekonaniu, że tu tak miło i że książki wciąż takie dobre jak kiedyś :)
    • ewaty Re: Internet jest zły :) 30.07.10, 10:31
      A mnie akurat w tym wpisie najbardziej zniesmaczyło reklamowanie kancelarii pana
      adwokata. Mało, że nazwisko podane i wymienione więcej, niż raz,to jeszcze adres
      strony internetowej. Może w dobrej wierze, ale mnie się taka nachalna reklama
      nie podoba. Tak, jak konkretne marki płynów do mycia naczyń itd w Jeżyjadzie.
      Poza tym, komu MM rekomenduje usługi prawnika- tym dwunastolatkom odwiedzającym
      jej stronę?
      Rozumiem, że można się wkurzyć, gdy ktoś się podszywa pod osobę znaną i lubianą.
      Jasne, że wystarczyłoby krótkie wyjaśnienie na stronie, że MM nie ma profilu na
      portalach społecznościowych. A jeśli MM ma głęboką potrzebę dydaktyzmu, to był
      piękny pretekst- wykład nt. niefajności podszywania się pod innych, czy w realu,
      czy w internecie.
      • marslo55 Re: Internet jest zły :) 30.07.10, 13:24
        ewaty napisała:
        "Poza tym, komu MM rekomenduje usługi prawnika- tym dwunastolatkom
        odwiedzającym jej stronę?"
        No właśnie. Czy one mają namówić rodziców do korzystania z usług
        (ale kto na to pójdzie?), czy też mają poczekać tych kilka lat, aż
        będą mogły pozywać złych ludzi za umieszczanie ich profili w
        internecie?
        • szarania Re: Internet jest zły :) 30.07.10, 15:02
          Mam takie dziwne wrażenie, że MM korzysta z zupełnie innego internetu
          niż ja. Dzięki swojemu internetowi dowiaduję się, jak dopieszczać swoje
          koty, jak hodować rośliny, jakie ciekawe książki czytać, jak efektywnie
          uczyć się języka obcego. Kurde, no dowiaduję się samych pożytecznych
          rzeczy. Spotykam ludzi, którzy genialnie ubierają myśli w słowa i
          obśmieję się przy nich jak norka.
          Przynajmniej dwa zatem internety na świecie mamy...
          • doratos Re: Internet jest zły :) 30.07.10, 23:23
            A i tu się z Tobą zgodzę anutku
            zło można znaleźć wszędzie
            tak jak i dobro,
            ja wolę myśleć że jest więcej dobrych rzeczy w internecie
            niż złych
            wolę wierzyć że ludzie są raczej dobrzy
            niż źli
            może jestem naiwna ale spodziewam się zawsze dobrych
            rzeczy od ludzi,
            zawsze byłam optymistką!
            Coś w tym jednak jest że z wiekiem człowiek staje się
            bardziej nerwowy mniej tolerancyjny,
            ponieważ wierzę w ogólne dobro to wolę zachowanie pani MM
            położyć właśnie na karb wieku:)
            • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 31.07.10, 01:15
              > zło można znaleźć wszędzie
              > tak jak i dobro,
              > ja wolę myśleć że jest więcej dobrych rzeczy w internecie
              > niż złych
              > wolę wierzyć że ludzie są raczej dobrzy
              > niż źli

Nie gniewaj się, ale muszę zapytać, bo od dłuższego czasu mnie to nurtuje
          • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 31.07.10, 10:48
            CytatMam takie dziwne wrażenie, że MM korzysta z zupełnie innego internetu niż
            ja. Dzięki swojemu internetowi dowiaduję się, jak dopieszczać swoje koty, jak
            hodować rośliny, jakie ciekawe książki czytać, jak efektywnie uczyć się języka
            obcego. Kurde, no dowiaduję się samych pożytecznych rzeczy. Spotykam ludzi,
            którzy genialnie ubierają myśli w słowa i obśmieję się przy nich jak norka.

Piękne słowa.
            Ja dzięki dobremu internetowi mam pracę i robię to, co zawsze chciałam robić.
            Dzięki dobremu internetowi mam grono przyjaciół :):), którzy zasypali mnie
            mailami w najtrudniejszej sytuacji (:*:*:*) i sprawili, że wróciłam do żywych.
            Dzięki dobremi internetowi wiem o wiele więcej i mogę o wiele więcej.

Od złego internetu się odcinam. Bo wiem, że taki też istnieje i sama go
            doświadczyłam :). Ale niech sobie istnieje, gdzieś, tam, daleko ode mnie :)
            • lezbobimbo Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 08:35
              Kotula bejbe wymyslilam nju zabawe, nazywa sie Brudny Internet. Chcesz, to sie
              popodszywamy pod siebie na Zbuku, a potem pozwiemy wszystkie swoje fejki.
              Przegrywa ta, której wczesniej urwa od calego netu. Kazdy mecenas to +150 do mocy :P
              • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 15:00
                Internet nie jest zły. Naprawdę wiele fajnyh rzeczy można dzieki niemu odkryć i
                w chwilach trudnych spotkać bezinteresowną pomoc.
                Dzięki internetowi było mi dane spotkać się z autentyczną, bezinteresowną
                pomocą, za którą będę dozgonnie wdzięczny.

Ale złem jest tolerancja, źle pojęta tolerancja dla zachowań agresywnych, dla
                traktowania prowokacji jako dobrej zabawy. Naprawdę, dziwi mnie lekceważące
                podejście do przytoczonego tutaj przykładu podszycia się pod MM.
                Mogę zgodzić się z tym że, być może korzystanie w takim przypadku z usług
                adwokata jest przesadzone. Ale jak postąpić gdy na zwykłe zwrócenie uwagi
                zarządzający danym portalem nie reagują? Dopiero groźba sprawy sądowej powoduje
                iż powyższy profil został zlikwidowany.
                Nie - dla takich zachowań nie powinno być miejsca ani w internecie ani w życiu.
                • ananke666 Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 15:57
                  > Mogę zgodzić się z tym że, być może korzystanie w takim przypadku z usług
                  > adwokata jest przesadzone.

Moim zdaniem nie jest. MM ma święte prawo nie życzyć sobie, żeby ktoś
                  korespondował za nią, przyjmował zaproszenia albo wpisywał się na listy poparcia
                  jej imieniem i nazwiskiem. Przesadą jest tylko to:
                  "Swoją drogą, mecenas Przybecki, który specjalizuje się właśnie w prawie
                  internetowym, zajmie się teraz przeglądem sieci i będzie twardo mnie bronił
                  przed podobnymi zagrożeniami."
                  • anutek115 Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 11:04
                    ananke666 napisała:
                    Przesadą jest tylko to:
                    > "Swoją drogą, mecenas Przybecki, który specjalizuje się właśnie w prawie
                    > internetowym, zajmie się teraz przeglądem sieci i będzie twardo mnie bronił
                    > przed podobnymi zagrożeniami."

Moim zdaniem to:
                    "z kancelarią w Poznaniu, polecam!", plus nazwisko pana mecenasa i adres
                    internetowy. To już mnie zniesmaczyło, że tak to ujmę, do szpiku kości.
                    • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 19:39
                      anutek115 napisała:
                      >
                      > Moim zdaniem to:
                      > "z kancelarią w Poznaniu, polecam!", plus nazwisko pana mecenasa i adres
                      > internetowy. To już mnie zniesmaczyło, że tak to ujmę, do szpiku kości.

Jakby nie patrzeć, jest to prywatna strona MM. Może na niej reklamować i podawać
                      adresy kogo chce.
                      Chociaż, przyznam - też nie bardzo podoba mi się aż tak obcesowa reklama - nawet
                      w tym konkretnym przypadku. Pomimo iż zgadzam się z MM co do meritum.
                      >
                • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 19:53
                  > Ale złem jest tolerancja, źle pojęta tolerancja dla zachowań agresywnych, dla
                  > traktowania prowokacji jako dobrej zabawy.

No no, nie poznaję kolegi. Czy to ten sam Andrzej, który protestuje przeciwko
                  nazywaniu trolli trollami i twierdzi, że każdą dyskusję należy toczyć do a)
                  osiągnięcia kompromisu lub b) śmierci z wyczerpania, w zależności od tego, które
                  z powyższych nastąpi wcześniej?
                  • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 20:26
                    nessie-jp napisała:
                    .
                    >
                    > No no, nie poznaję kolegi. Czy to ten sam Andrzej, który protestuje przeciwko
                    > nazywaniu trolli trollami i twierdzi, że każdą dyskusję należy toczyć do a)
                    > osiągnięcia kompromisu lub b) śmierci z wyczerpania, w zależności od tego, któr
                    > e
                    > z powyższych nastąpi wcześniej?

Oczywiście że ten sam. Nie protestuję przeciwko nazywaniu trolli trollami lecz
                    przed nazywanie trollami osób które mają inne zdanie od mojego - byc może
                    nieistotna to różnica, ale dla mnie ważna.
                    Dyskusja nie musi kończyć się kompromisem, gdyż w niektórych sprawach nie ma
                    takiej możliwości, ale klasyfikowanie rozmówcy jako osoby z którą dyskusja jest
                    niemożliwa nie jest oznaką chęci zrozumienia rozmówcy.
                    Natomiast - jeszcze raz podkreślę - zachowania agresywne i uprawianie prowokacji
                    tylko i wyłącznie w celach rozrywkowych - jest czymś co powinno być
                    nieakceptowalne. Podejrzewam ze osoba która podszyła się pod MM i w jej imieniu
                    prowadziła korespondencję itp. uważała że to świetna zabawa i pewnie będzie
                    zdziwiona że ktoś może mieć inne zdanie.
                    >
                    • dakota77 Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 20:56
                      Andrzeju, jak to klasyfikowanie osoby jako niewartej dyskusji? A co w
                      sytuacji, kiedy sama ta osoba pisze, ze nie bedzie z innymi
                      dyskutowac ani podawac zadnego uzasadnienia dla swoich opinii? Mamy
                      ja zmusic do podjecia dyskusji z nami?
                      Jak ktos nie chce dyskutowac, to nie musi, proste. Tylko jak widzi
                      swoje miejsce na forum dyskusyjnym?
                    • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 01.08.10, 22:47
                      > zachowania agresywne i uprawianie prowokacj
                      > i
                      > tylko i wyłącznie w celach rozrywkowych -
                      > jest czymś co powinno być
                      > nieakceptowalne.

> Podejrzewam ze osoba która podszyła się pod MM

Wyjaśnij: w jakim to aspekcie osoba podszywająca się pod MM wykazała AGRESJĘ?
                      Ot, chory, smutny, żyjący urojeniami człowiek
                      • grimma Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 07:39
                        wiesz nessie, licho wie co ta osoba zrobila ;) moze faktycznie jej dzialalnosc w
                        jakims stopniu zlamala prawo i doszlo do jakis naduzyc. moze np sprzedawala
                        przez FB autografy ;)
                        nie mam pojecia, bo nie widzialam tego profilu, ale moglo sie tak zdarzyc ze to
                        co robila narazilo MM na straty finansowe i stad ten prawnik.
                        bo wszelkie portale spolecznosciowe roją sie od profili roznych slawnych osob -
                        Doda ma zawsze najwiecej znajomych ;)

co nie zmienia faktu ze myslalam ze przesadzacie. tzn sadzilam ze dyskutujecie o
                        wyrwanych z kontekstu zdaniach a calosc nie ejst taka hmm agresywna i doznalam
                        wielkiego zawodu. list MM jest agresywny i ma znamiona jakiejs obsesji
                      • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 19:36
                        nessie-jp napisała:

>
                        > Wyjaśnij: w jakim to aspekcie osoba podszywająca się pod MM wykazała AGRESJĘ?
                        > Ot, chory, smutny, żyjący urojeniami człowiek
                        • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 20:19
                          > Oczywiście tok myślenia mógł być całkowicie inny - ale dla mnie nie zmienia to
                          > faktu że tego typu zachowania nie powinny mieć miejsca.

Ależ oczywiście, że nie powinny mieć miejsca i chyba nikt przy zdrowych zmysłach
                          się nie upiera, że należy pozwalać innym na podszywanie się pod siebie. Ale
                          nadal nie ma w tym żadnej agresji ani prowokacji. Jest albo dziecinna głupota,
                          albo jakieś skrzywienie psychiczne osoby dorosłej. Należy doprowadzić do
                          zamknięcia profilu i upomnienia takiej osoby, ale reakcja emocjonalna MM była --
                          delikatnie mówiąc
                          • doratos Re: Internet jest zły :) 11.08.10, 13:33
                            nessie nie wiem o co ci chodzi z tym białym wierszem,
                            jakiś czas temu ktoś mi zarzucił że nie używam spacji
                            i że piszę jednym ciągiem,
                            więc teraz staram się tak pisać żeby było przejrzyściej!
                            Jeśli wyszedł z tego biały wiersz to niechcący,
                            wiele osób na tym forum pisze
                            nieprzejrzyście,czasem jako jeden ciąg i nikomu
                            nie przyszło do głowy
                            im to wypominać!
                            A co do niepodejmowania dyskusji na temat tego że Gaba
                            jest dobrą matką,
                            to po pierwsze wypowiadałam się w wątku andrzeja
                            o obronie Gaby
                            i w innych wątkach też,zawsze jej bronię!

I na koniec te wzmianki o osobie która chce wprowadzić
                            kłótnie i niesnaski na forum to raczej nie do mnie?
                            Z tego co wiem nikomu nie ubliżyłam,
                            a wręcz przeciwnie,
                            bardzo lubię czytać wszystkich na forum,
                            bo każdy jest inny,
                            a że mam inne poglądy w wielu kwestiach to nie powód
                            żebym nie wchodziła na to forum!
                            I nie jest tak że nie chcę dyskutować,
                            chcę ale czas mi nie pozwala,
                            niech świat się na chwilę zatrzyma a ja w tym czasie
                            przeczytam całą Jeżycjadę i wypiszę Wam wszystkie cytaty
                            mówiące że Gaba jest dobrą matką(pomimo błędów wychowawczych)
                            że kocha Grzesia(mimo że nie migdali się na środku ulicy),
                            itd.itp.
                            a potem sobie wrócę do wszystkich obowiązków!
                            • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 11.08.10, 13:44
                              Cytat
                              nessie nie wiem o co ci chodzi z tym białym wierszem,
                              jakiś czas temu ktoś mi zarzucił że nie używam spacji
                              i że piszę jednym ciągiem,
                              więc teraz staram się tak pisać żeby było przejrzyściej!

Ja ci powiem, o co chodzi Nessie, kiedy pisze o białym wierszu.

Można bowiem pisać
                              tak
                              i w sumie jest czytelnie
                              prawda?
                              bo nie liczy się forma
                              tylko treść
                              a forma ma znaczenie drugorzędne
                              i jak się komuś nie podoba to może
                              nie czytać, prawda?
                              i co z tego, że wygląda to tak
                              jakby autor co chwilę łapał oddech
                              i zawieszał głos
                              co z tego, skoro mi się tak podoba!!

Można też pisać tak.Jednym ciągiem.Wszak zawsze chodzi o treść,jak komuś wadzi brak spacji po przecinku to już jego problem,prawda? treść,treść a nie forma jakaś.czytelnik mało mnie obchodzi,ja sie spiesze i pisze duzo,i nikt mi nie powiedzial ze po kropce i po przecinku trzeba wstawic spacje,wiec ich nie wstawiam.tekst i tak jest czytelny,moze po prostu trzeba sobie na głos przeczytac i bedzie lepiej.bo w sumie co komu do tego jak sie pisze,ja sie spiesze i nie mam czasu na to aby sie zastanawiac nad czymkolwiek.

A moża pisać tak. Używając spacji, kropek, przecinków, wielkich liter i znaczników akapitu. Wydaje mi się, że dla czytelnika taki sposób jest łatwiejszy w odbiorze. Czytając tekst napisany, jak to ujęła Nessie, "białym wierszem", odbiorca ma wrażenie huśtania się na huśtawce. W górę, w dół, w górę, w dół. Na dłuższą metę jest to męczące.

Z drugiej strony - oczywiście, kazdy ma swój styl i każdy pisze tak, jak lubi, a czytelnikowi pozostaje jedynie... nie czytać. Takoż też czyniłam np. z postami Ginestry, które były dla mnie nie do przebrnięcia, ze względu na ich długość i zawiłość, na masę ozdobników stylistycznych i dywagacji przy minimum treści.

Reasumując: Zarówno "biały wiersz" jak i jeden ciąg jest trudny w odbiorze dla czytelnika. Jak w każcym przypadku, zasada złotego środka sprawdza się najlepiej.
                              • ananke666 Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 11:09
                                > Z drugiej strony - oczywiście, kazdy ma swój styl i każdy pisze tak, jak lubi,
                                > a czytelnikowi pozostaje jedynie... nie czytać. Takoż też czyniłam np. z postam
                                > i Ginestry, które były dla mnie nie do przebrnięcia, ze względu na ich długość
                                > i zawiłość, na masę ozdobników stylistycznych i dywagacji przy minimum treści.

Dzięki. Myślałam, że tylko ja jestem szurnięta i w postach dobrego duszka
                                grzęznę po kilku zdaniach. Przewijałam, nie dawałam rady.
                                Kiedyś też przewijałam długie posty Bimbo, 3 językowe dowcipy na post byłyby
                                fajne, ale 30 już męczące, a wypowiedź bezładna. Kiedy wysmażyła normalny, acz
                                długi post, doznałam ulgi. Dał się normalnie czytać. Długie, doczytane do końca
                                posty Ginestry mogę na palcach chyba policzyć...
                                • kkokos Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 13:07
                                  ja pamiętam - choć chyba nie z tego forum - osobę, która co kilka
                                  słów... wstawiała trzykropek... nigdy się nie dowiedziałam...
                                  dlaczego... czy chciała pokazać, że... zastanawia się nad każdym
                                  sformułowaniem... czy też raczej... pozwalała czytelnikowi... nabrać
                                  oddechu, bo czytanie to wszak... męcząca czynność...
                                  • verdana Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 15:29
                                    Ale jaka.... w ten sposób.... uduchowiona
                                    • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 17:47
                                      verdana napisała:

> Ale jaka.... w ten sposób.... uduchowiona

Albo... po prostu... wchodziła... po schodach... na wysokie... czwarte... piętro...
                                      • ateh7 Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 17:54
                                        Wiecie, ze aż oddech wstrzymałam, czytając, te...wasze... posty...?...
                                        normalnie... tchu...brak...teraz... a ja w pracy... oddychać... muszę...
                                        • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 18:12
                                          O wy zołzy! :) Przestańcie natychmiast! Chodziło mi o to, że doratos pisze te
                                          wiersze z jakimś zamysłem chyba, nie tak na chybił trafił urywając gdzie
                                          popadnie. I byłam ciekawa, czy to jakiś Tajny Plan, ukryta koncepcja, której mój
                                          prosty umysł nie ogarnia, czy w ogóle co.
                                          • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 19:17
                                            CytatChodziło mi o to, że doratos pisze te
                                            wiersze z jakimś zamysłem chyba, nie tak na chybił trafił urywając gdzie popadnie.

taaak bujać to my ale
                                            nie nas
                                            Nessie
                                            ty zołzo sakramenc-
                                            ka
                                            ;P;P
                                            • melmire OT 12.08.10, 20:52
                                              Piekna masz sygnaturke, skad to?
                                              • mama_kotula Re: OT 13.08.10, 16:40
                                                melmire napisała:

> Piekna masz sygnaturke, skad to?

Przyjaciel mój niedawno ściągnął jakąś aplikację na androida i szanowny google translator tak przetłumaczył z francuskiego (?) chyba.
                                                "Spękania dźwięk cięcia do zamknięcia" doprowadza mnie do absurdalnego zakwiku zawsze :D
                                            • the_dzidka Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 09:12
                                              > taaak bujać to my ale
                                              > nie nas
                                              > Nessie
                                              > ty zołzo sakramenc-
                                              > ka

Przebóg! Białoszewskim powiało.
                                              • truscaveczka Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 09:43
                                                Jak się jest w ciązy to ma się problemy z niezsikaniem się z
                                                bardziej banalnych powodów.
                                                Thankyouverymuch za naruszenie mojej integralności :P
                                              • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 15:34
                                                >
                                                > Przebóg! Białoszewskim powiało.
                                                >

To samo miałam napisać! Miron radośnie w grobie podryguje.
                                      • kkokos Re: Internet jest zły :) 12.08.10, 21:41
                                        >
                                        > Albo... po prostu... wchodziła... po schodach... na wysokie... czwarte... piętr
                                        > o...

jak się wsłuchać w każdą reklamę dove, tzw. testimoniale, czyli "zeznania"
                                        "zwykłych użytkowniczek", to one... też stawiają trzykropki w środku...
                                        zdania... pachy po goleniu... są zaczerwienione... z dove moje pachy... są takie
                                        gładkie... przy pierwszej reklamie pomyślałam sobie, że... to taki fajnie
                                        wyćwiczony... efekt naturalnego wahania... szukania słowa, które... najlepiej
                                        odda treść...
                                        ale przy kolejnej reklamie już mnie to tylko irytuje
                                • rozdzial43 Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 22:08
                                  ananke666 napisała:

> Myślałam, że tylko ja jestem szurnięta i w postach dobrego duszka
                                  > grzęznę po kilku zdaniach. Przewijałam, nie dawałam rady.
                                  > Kiedyś też przewijałam długie posty Bimbo, 3 językowe dowcipy na post byłyby
                                  > fajne, ale 30 już męczące, a wypowiedź bezładna.

Tak?
                                  A ja z kolei bardzo lubiłam posty Ginestry i bardzo mi ich brakuje na tym forum.
                                  Lubiłam też zresztą - do pewnego momentu - posty Bimbo o Jeżycjadzie.

I już niezależnie od sympatii - lub jej braku - dla cech wyłaniającej się zza
                                  tych postów osoby, trzeba przyznać, że każda z nich miała niepowtarzalny styl,
                                  rozpoznawalny nawet bez podpisu autorki.
                                  • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 23:14
                                    rozdzial43 napisała:

>
                                    >
                                    > Tak?
                                    > A ja z kolei bardzo lubiłam posty Ginestry i bardzo mi ich brakuje na tym forum
                                    > .
                                    > Lubiłam też zresztą - do pewnego momentu - posty Bimbo o Jeżycjadzie.

Nic dodaćm nic ująć. Tak samo odbierałem posty - do pewnego momentu - niestety.
                                    Bardzo żałuję, pomimo wszystko, iż Ginestra tutaj nie pisze. No cóż, podobno
                                    dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane i powyższe sformułowanie - niestety -
                                    jest adekwatne do ostatnich postów Ginestry.
                                    Ale mimo wszystko - żal.

• ananke666 Re: Internet jest zły :) 14.08.10, 01:23
                                    > Tak?

Niestety. Każdemu podług gustu jego.
                            • szarania Re: Internet jest zły :) 13.08.10, 13:09
                              nie wiem o co ci chodzi z tym białym wierszem,
                              > jakiś czas temu ktoś mi zarzucił że nie używam spacji
                              > i że piszę jednym ciągiem,

To używaj spacji i nie pisz jednym ciągiem. Po prostu. Spacja to
                              klawisz jak każdy inny i naciskanie go nie zajmuje wiele czasu, a z
                              biegiem dni staje się nawet odruchowe.
                              No i mamy jeszcze coś tak magicznego jak zasady ortografii i
                              interpunkcji. Podstawowe mówią, że zdanie rozpoczynamy wielką literą, a
                              kończymy kropką. Przed niektórymi wyrazami stawiamy przecinek. Stosując
                              kilka prostych interpunkcyjnych "chwytów" w czarodziejski sposób
                              zamieniamy tekst na przejrzysty i czytelny dla innych. ;) Serio, serio.
              • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 02.08.10, 20:22
                lezbobimbo napisała:

> Kotula bejbe wymyslilam nju zabawe, nazywa sie Brudny Internet. Chcesz, to sie
                popodszywamy pod siebie na Zbuku, a potem pozwiemy wszystkie swoje fejki.
                Przegrywa ta, której wczesniej urwa od calego netu. Kazdy mecenas to +150 do mocy :P

Gdzie jest przycisk "lubię to"? :P
                • doratos Re: Internet jest zły :) 14.08.10, 10:48
                  Jeśli chodzi o ortografię to chybanie zdarzyło mi się
                  strzelić jakiegoś byka,
                  a co do interpunkcji to faktycznie mam z tym problem,
                  nie znalazłam jednak nigdzie żadnych wytycznych
                  mówiących,że należy pisać tak a nie inaczej,
                  myślę że chodziło tu raczej o to co piszę a nie jak.

Zresztą nie będę się tłumaczyć,
                  jest to bez sensu bo okaże się,że znów coś źle zrobiłam,
                  jak go nie kijem to go pałką,
                  i w myśl tego powiedzenia zawsze coś można na kogoś znaleźć!

A jeśli chodzi o posty Ginestry to też żałuję,że już nie pisze
                  mimo jej stylu pisania czytałam ją od deski do deski,
                  mam nadzieję że jednak tu wróci!
                  • mama_kotula Re: Internet jest zły :) 14.08.10, 10:59
                    Cytat
                    > nie znalazłam jednak nigdzie żadnych wytycznych
                    > mówiących,że należy pisać tak a nie inaczej,
                    myślę że chodziło tu raczej o to co piszę a nie jak.

OtShyWeeSthe rze LiTsHy sIe tO sSo sIe pIsHe a NyE tO yAk sIę pIsHe.
                  • ananke666 Re: Internet jest zły :) 14.08.10, 12:24
                    Nie chcę być złośliwa, ale ja znalazłam. Na lekcjach języka polskiego w szkole
                    podstawowej.

Pilnuj spacji i na jeden krótki post enterem posłuż się dwa razy, a nie
                    dwanaście. I będzie w porządku.
                    • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 14.08.10, 16:28
                      > Nie chcę być złośliwa, ale ja znalazłam. Na lekcjach języka polskiego w szkole
                      > podstawowej.

Ano właśnie, może tego już teraz w szkołach nie uczą? Tzn. prawidłowego układu
                      graficznego wypowiedzi pisemnej. Nas jednak w szkole dość piłowali tymi
                      akapitami we *właściwych* miejscach (a nie na chybił-trafił), właściwą
                      odległością tekstu od linii marginesu, niepozostawianiem wiszących "i", "z" i
                      "o" przy marginesie na końcu wiersza... Za to były rzeczywiście obniżane oceny,
                      więc każdy w miarę szybko przyswoił te regułki.

Jednak po zdziwieniu, jakie ta kwestia budzi, wnioskuję, że szkoły zarzuciły już
                      nauczanie takich detali. :(
                      • ananke666 Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 12:43
                        Przeglądarki same regulują długość wiersza, więc nikt raczej nie wymaga, aby
                        unikać "z" czy "w" na końcu. Mozilla poprawia nawet błędy ortograficzne,
                        wystarczy zerknąć na to, co się napisało. Minimum, absolutnie wystarczające
                        zresztą, to jest zadbanie o oddzielanie od siebie wyrazów, używanie znaków
                        przestankowych, spacji i ewentualnie akapitów. Mile widziane są wielkie litery i
                        polskie znaki diakrytyczne. Tyle. Nikt mi nie wmówi, że jest to ponad możliwości
                        osoby, która ukończyła podstawówkę, a już zwłaszcza dorosłej inteligentnej
                        osoby. Obrażanie się, że to o treść chodzi, kiedy chodzi o formę, jest śmieszne.
                        • andrzej585858 Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 14:10
                          ananke666 napisała:

Nikt mi nie wmówi, że jest to ponad możliwośc
                          > i
                          > osoby, która ukończyła podstawówkę, a już zwłaszcza dorosłej inteligentnej
                          > osoby. Obrażanie się, że to o treść chodzi, kiedy chodzi o formę, jest śmieszne

Co do obrażania się. to masz całkowitą rację. Natomiast co do inteligencji, to
                          tak może nie do końca. Niestety, pomimo starań nie potrafię prawidłowo używać
                          znaków przestankowych - niestety.
                          Pomimo tego, jakże poważnego braku, nie obrażam się jak mi ktoś zwróci uwagę.
                          Chociaż poprawy obiecać nie mogę .
                          > .
                          >
                          • ananke666 Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 15:05
                            Andrzej, tu nie siedzą puryści podnoszący larum za brak przecinka. Co do Ciebie,
                            to nie piszesz przecież jednym ciągiem, znaków jest dość, żeby wypowiedź była
                            przejrzysta. To wystarczy. Przynajmniej mi wystarcza w zupełności.
                            • doratos Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 20:06
                              Chwileczkę ja już się trochę pogubiłam,
                              raz mi zarzucacie że używam za mało spacji,
                              a raz że za dużo,
                              przejrzyjcie sobie posty innych osób piszących na tym forum,
                              czy każdy tu używa jakichś poprawnych form pisowni?
                              Nie chodzi mi o błędy ortograficzne czy literówki,
                              ale o sam styl pisania,
                              jedni używają spacji na końcu zdania,
                              inni rozdzielają linjiki jednym słowem i znów spacja,
                              i jeszcze milion innych sposobów pisania i używania spacji,
                              a są i posty bez spacji,
                              ale jak dotąd nikomu tego nie wytykaliście oprócz mnie,
                              dlaczego?

I najważniejsze,po czym sądzicie że się obraziłam?
                              Nie mam najmniejszego zamiaru się obrażać,
                              mimo wzmianek o inteligencji i poziomie wykształcenia!
                              Nigdy nie ukrywałam,
                              że mam braki w wykształceniu
                              nie jest to moją winą ale moich rodziców,
                              jestem samoukiem,czytam książki,
                              gazety,wchodzę na fora o książkach bo w swoim otoczeniu
                              rzadko mam okazję porozmawiać o książkach,
                              znam ludzi którzy uważają że czytanie książek ogłupia,
                              dlatego takie fora są dla mnie jak woda na pustyni,
                              że mi nie dostaje wiedzy i wykształcenia?
                              Myślę że Wy takie mądre i wykształcone podzielicie się swoją wiedzą
                              i poświecicie tym kagankiem oświaty?
                              • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 20:10
                                > Myślę że Wy takie mądre i wykształcone podzielicie się swoją wiedzą
                                > i poświecicie tym kagankiem oświaty?

Przepraszam, przeczytałam tylko ostatnie zdanie, bo bardzo trudno mi się czyta
                                twoje posty
                              • ananke666 Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 21:38
                                doratos napisała:

> Chwileczkę ja już się trochę pogubiłam,
                                > raz mi zarzucacie że używam za mało spacji,
                                > a raz że za dużo,
                                > przejrzyjcie sobie posty innych osób piszących na tym forum,
                                > czy każdy tu używa jakichś poprawnych form pisowni?
                                > Nie chodzi mi o błędy ortograficzne czy literówki,
                                > ale o sam styl pisania,
                                > jedni używają spacji na końcu zdania,
                                > inni rozdzielają linjiki jednym słowem i znów spacja,
                                > i jeszcze milion innych sposobów pisania i używania spacji,
                                > a są i posty bez spacji,

Doratos, zlituj się. Tu nie ma postów bez spacji. Spacja długi klawisz na
                                klawiaturze, który powoduje zostawienie pustego miejsca, bez znaku, w słowie
                                pisanym to puste miejsce po wyrazie. Gdybympisałabezspacjiwyglądałobytowtensposób.

Enterem, czyli największym klawiszem na klawiaturze podpisanym Enter, zaznacza
                                się kolejny akapit. Użycie klawisza enter powoduje, że zaczynasz pisać w
                                kolejnym wierszu. Enterem zostawiasz także pustą linijkę między kolejnymi
                                akapitami.

Mogłabym
                                pisać
                                z kupą
                                enterów
                                ale po
                                jaką

cholerę?

Nie udawaj idiotki z łaski swojej, tekst na forum nie różni się wiele od tekstu
                                w gazecie lub na stronach www. Stylistycznie tak, natomiast formą nie powinien
                                zbytnio odbiegać, bo ta forma służy komfortowi czytelnika. Czujesz się oświecona
                                czy mam Ci jeszcze trochę poświecić?
                                • ananke666 Re: Internet jest zły :) 15.08.10, 21:48
                                  Aha, o Twoich brakach w wykształceniu nie mam zielonego pojęcia, ale zakładam,
                                  że skoro miałaś w ręku książkę, to wiesz, jak wygląda zamieszczony w niej tekst.
                                  Zasłanianie się rzekomym brakiem wykształcenia w tym przypadku jest równie
                                  śmieszne, jak walenie na forum jeden za drugim ortografów i zasłanianie się
                                  dysleksją, podczas gdy przeglądarka o nazwie Mozilla podkreśla sama błędy i brak
                                  błędów ortograficznych wymaga jedynie odrobiny dobrej woli - popatrzenia na
                                  tekst przed wysłaniem i sprawdzenia, czy aby coś nie jest podkreślone na
                                  czerwono. Sorry Winnetou.
                                  • nessie-jp Re: Internet jest zły :) 16.08.10, 01:57
                                    Ja jeszcze tylko dodam od siebie, bo zdaje się, że udowadniam na własnym
                                    przykładzie, że Internet jest Bardzo Zły, Czepialski i Obrzydliwy
                                    • doratos Re: Internet jest zły :) 07.09.10, 13:13
                                      Dziękuję bardzo za wyjaśnienia dotyczące poprawy mojego pisania.Posiadam internet dopiero
                                      od roku i można powiedzieć,że jestem takim raczkującym dzieckiem.
                                      Postaram się z tych porad skorzystać,ale naprawdę było tu wiele postów odbiegających od tych
                                      wymienionych zasad a nikt się nie czepiał.
                                      I naprawdę się nie obraziłam,potrafię przyjąć krytykę,lecz nie lubię złośliwości.
                                      • szprota Re: Internet jest zły :) 07.09.10, 13:42
                                        W każdym razie bez tych rozszalałych enterów czyta się Ciebie dużo lepiej :)
                                        • filifionka-listopadowa Re: Internet jest zły :) 07.09.10, 16:04
                                          O tak:) Łatwiej się skoncentrować na tym co chciałaś napisać, gdy nie trzeba tak skakać:)
                                      • slotna Re: Internet jest zły :) 07.09.10, 20:21

> Dziękuję bardzo za wyjaśnienia dotyczące poprawy mojego pisania.Posiadam intern
                                        > et dopiero
                                        > od roku i można powiedzieć,że jestem takim raczkującym dzieckiem.

A, czyli pomylila ci sie spacja z enterem? :D O rany, wspolczuje! Serio! Znaczy smieje sie, bo to zabawne jest, ale wyobrazam sobie, jak sadzalas tych enterow coraz wiecej, bo ktos ci powiedzial, ze spacji za malo ;)

To skoro to juz masz za soba, teraz kolejna uwaga: po znakach przestankowych nalezy stawiac spacje. Czyli nie:

"pisania.Posiadam internet dopiero od roku i można powiedzieć,że",

a:

"pisania. Posiadam internet dopiero od roku i można powiedzieć, że".

> Postaram się z tych porad skorzystać,ale naprawdę było tu wiele postów odbiegaj
                                        > ących od tych
                                        > wymienionych zasad a nikt się nie czepiał.

Twoje posty naprawde byly wyjatkowe. Nie tylko nie trzeba bylo patrzec na nick, ale rowniez zaglebiac sie w tresc, zeby po samym ukladzie wiedziec, ze to ty pisalas. Poza tym co to za pomysl, rownac w dol :)
                                        • marslo55 Re: Internet jest zły :) 08.09.10, 15:18
                                          slotna napisała:
                                          "Twoje posty naprawde byly wyjatkowe. Nie tylko nie trzeba bylo patrzec na nick, ale rowniez zaglebiac sie w tresc, zeby po samym ukladzie wiedziec, ze to ty pisalas."
                                          O, tak. Wygląd postu, nawiasem mówiąc, wpływa na wyobrażenie o właścicielu. Ja sobie przez te posty wyobrażałam Doratos jako kogoś na wiecznym emocjonalnym haju, kto jest tak podekscytowany, że musi co chwilę przerywać zdanie dla zaczerpnięcia oddechu..
                                          Doratos, dzieci szybko rosną, niedługo to Ty będziesz wytykać ludziom spacje i entery. A roczniak to już chyba nie tylko raczkować, ale i chodzić może.
                                          • black-apple Re: Internet jest zły :) 08.09.10, 15:51
                                            A ja ich nie czytałam i nadal nie czytam. Od tego braku poszanowania formy, braku ochoty czy też nieznajomości, której przez długi okres czasu nie chciało się nadrobić, bolały mnie oczy i cała przyjemność z czytania dyskusji legła w gruzach. Dobrze, że kieruje nami motywacja do ulepszania siebie, ale po co od razu wytykać innym, że też nie są za lepsi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka