pszczolka10 14.02.12, 18:42 Witam serdecznie Nie jestem wielka fanka Pani Musierowicz , a musze pilnie napisać charakterystykę Belii z książki pt Córka Robrojka. Czy mógłyby mi ktoś pomóc? z góry baaardzo dziękuje za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: córka robrorojka 14.02.12, 18:52 Chętnie ci pomogę. Zakładam, że książkę czytałaś. Wymień najpierw 10 cech Belli, które najbardziej utkwiły ci w pamięci Odpowiedz Link
ananke666 Re: córka robrorojka 14.02.12, 19:54 Osobiście dołączyłabym relacje Belli z otoczeniem: jaka jest dla ojca, jaka dla dalszej rodziny, jak odnosi się do znajomych równolatków i dorosłych oraz współpracowników. Odpowiedz Link
pi.asia Re: córka robrorojka 14.02.12, 20:40 Może się mylę, ale coś mi się wydaje, że Pszczólka oczekuje prawie-że-gotowca. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: córka robrorojka 14.02.12, 23:00 A myślisz, że dlaczego te wyżej tak się nad nią znęcają? Odpowiedz Link
ananke666 Re: córka robrorojka 14.02.12, 23:28 Wypraszam sobie, ja się nie znęcam, tylko naprowadzam. Odpowiedz Link
zla.m Re: córka robrorojka 14.02.12, 23:25 Moim zdaniem Bella jest miłom dziewczynkom, tylko ma trochę głupie imię, bo Arabela w portki strzela. Jest też bardzo nieszczęśliwa, bo nie mamy, i ma tatę, który się kocha w aktorce, która ma męża i synów, którzy są identyczni i których nie rozpoznaje, ale nie przejmuje się tym. I się gubi na Malcie. W książce Bella poznaje Przeszczepa, który jest brzytki i zna się na filmie i jest synem niedobrych państwa, u których mieszkajom. A ich mieszkanie to taka butka i Bella musi w nim wszystko robić, nawet kłaść podłogę i gotować klopsiki, bo jej tata podrywa aktorkę. Wienc ona jest pracowita i wspaniałomyślna, bo ma wspaniałe pomysły na obiad i bardzo utalentowana i zna aikido. Poza tym Bella nie ma żadnych koleżanków, a tylko zna Przeszczepa, więc ona jest raczej takom podrywaczką bez koleżanków - można powiedzieć, że to jej wada. Ale nikomu to nie przeszkadza, bo umie naprawić rury i uszyć spótniczkę dla Natalii, która nie umie szyć spótniczek. Mam nadzieję, że pomogłam :* Odpowiedz Link
the_dzidka Re: córka robrorojka 14.02.12, 23:59 Bella to dziewczynka, która ma przeszczep. Odpowiedz Link
meduza7 Re: córka robrorojka 15.02.12, 10:46 Bella ma przeszczep wontróbki którą żuca w krasnale. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: córka robrorojka 15.02.12, 13:48 meduza7 napisała: > Bella ma przeszczep wontróbki którą żuca w krasnale. Żucie wontrópki skraca życie krasnala. Odpowiedz Link
truscaveczka Re: córka robrorojka 09.03.12, 13:43 Ona nie była rzuta tylko rzucana. Ta wontrupka. Ty hyba nic nie czytałaś w rzyci. Odpowiedz Link
totorotot Re: córka robrorojka 16.02.12, 01:33 No właśnie kciałam kogoś poprosic, aby napisał streżczenie, aby sobie można było przepisać bez żadnego naprowadzania. I jest ;-) Odpowiedz Link
rannie.kirsted Re: córka robrorojka 17.02.12, 14:16 Bella wbrew imieniu jest brzydka, bo gruba. I niska, podobnie jak tata. Ale na szczęście nie ma po nim wąsów, jeszcze. Super sie uczy, ma same szóstki, ogolnie jest babochłopem, woli gwozdzie przybijac niz kwiaty ukladac. Aczkolwiek jeden kwiat, kradziony, wklada sobie za ucho.Ogolnie rzecz ujmując Bella jest dobrą dziewczyną i na koniec powiesci dostaje jej sie zasluzona nagroda - chłop Przeszczep. Koniec charakterystyki. Odpowiedz Link
totorotot Re: córka robrorojka 17.02.12, 19:37 Bella mieszka z ciapowatym tatą. Poznaje chłopaka z forsiastej rodziny z wypasioną chabirą, Przeszczepa, który ukrywa w swoim pokoju, ponieważ nie może się pokazywać ludziom w ciągu dnia z powodu swojego niezwykłego wyglądu. Ma coś ze skórą twarzy (strasznie się błyszczy w słońcu). Przeszczep w rzeczywistości ma na imię Edward i zakochuje się w Belli, z wzajemnością. Wspólnie z młodym chłopakiem, Jakubem, biegają po Poznaniu i po lesie i polują na krasnoludki za pomocą krwawej wątroby i inne dziwne stwory. Edward kupuje Belli wiele pięknych i bogatych prezentów, na przykład piękne kwiaty w ilościach hurtowych, a także wypasiony samochód pancerny. Cała powieść jest bardzo romantyczna i oni się odwiedzają przez okno. Odpowiedz Link
rozdzial43 Re: córka robrorojka 17.02.12, 21:09 Ma coś ze sk > órą twarzy (strasznie się błyszczy w słońcu). Więc nie wszystko złoto co się świeci. W ogóle to jest powieść strasznie wartościowa, bo uczy nas, że jak się ma bogatą willę i własny ogród w centrum dużego miasta, to i tak można mieć brzydkie nogi i niedobrą duszę. A jak się mieszka w krzywej budce ogrodnika, to można być grubym i przysadzistym. Więc każdy ma szansę. Odpowiedz Link
meduza7 Re: córka robrorojka 18.02.12, 19:56 A ja tylko czekam, kiedy wpadnie obrażona autorka wątku, bądź jej mama z pretensjami, że ona tu prosi o pomoc, a my się wrednie nabijamy! Foch z przeszczepem! Odpowiedz Link
meduza7 Re: córka robrorojka 18.02.12, 20:03 Poprawka: sądząc z innych jej wpisów, autorka wątku jest dorosłą osobą, więc pewnie chciała wyręczyć dziecko w odrabianiu lekcji. Odpowiedz Link