Dodaj do ulubionych

Jeżycjada na fejsie

23.06.14, 15:26
Podobno jest to warta założenia osobnego wątku :)

thewallmachine.com/4r2h28.html
Bardzo prosta aplikacja, mam nadzieję, że moje niezbyt błyskotliwe wypociny zachęcą kogoś do utworzenia ciekawszej tablicy :)
Obserwuj wątek
    • turzyca Jezycjada na PSEUDOfejsie 23.06.14, 22:17
      Oczywiscie, ze warta zalozenia nowego watku, bo to nie aktualny fejs, na ktorym sie dyskutuje o jezycjadzie, tylko pseudofejsowa rekonstrukcja wydarzen jezycjadowych.

I nie kryguj sie, kreowanie fejsa z jezycjadowych cytatow wychodzi Ci bardzo dobrze.

Robrojek powinien sobie zmienic teraz status na "it's complicated" i dorzucic jakas smetna mine.
    • klymenystra Re: Jeżycjada na fejsie 23.06.14, 22:42
      Więcej proszę!
    • emae Re: Jeżycjada na fejsie 23.06.14, 23:04
      Cuuudne! :)
      Można dodawać komentarze?
    • zsemle Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 09:42
      Super! Więcej, więcej! Zwłaszcza z Robrojkiem i Anielą mi się spodobało :)
    • jehanette Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 12:11
      Fajne!
      Ach, Kwiat Kalafiora... to BYŁA Jeżycjada!
    • soova Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 14:43
      Nie chcę być nudna, ale o ile pani MM może nieco w powietrze strzela gromiąc za samo używanie publicznie słowa "Jeżycjada", o tyle do rysunków, z których stworzono awatary na tym fałszywym fejsie, akurat jej przysługują konkretne prawa autorskie. Czy z kolei autor/autorka fałszywego fejsa ma na ich wykorzystywanie jej zgodę? Bo tego akurat wymaga prawo.
      • mariamm87 Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 15:56
        Rysunki są w internecie, nie skanowałam książek, a ze stworzenia takiego "fałszywego" fejsa nie czerpię żadnych korzyści materialnych.
        Prędzej jest to promocja autorki i jej książek.

Jeżeli jednak w dalszym ciągu jest to łamanie prawa poproszę moderatorki o usunięcie wątku.
        • turzyca Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 16:06
          Nie lamiesz, do jasnej anielci.

USTAWA
          z dnia 4 lutego 1994 r.
          o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Art. 29.

1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

I bardzo chcialabym zobaczyc, jak kieszonkowy Mecenas udowadnia w sadzie, ze tworzenie falszywego walla w oparciu o przebieg wydarzen ksiazki z uzyciem cytatow z tejze wykracza poza prawa gatunku tworczosci.
          • soova Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 16:58
            Nie chodzi o treść, tylko o OBRAZKI, boru szumiący. Obrazki, których pani MM jest autorką, a w związku z tym są jej dziełami. Podpisów, że są one jej dziełami, na tym "fejsie" nie zauważyłam.

Nie wiem, co zrobi Mecenas. Ja bym w każdym razie z ostrożności z takich zabawek zrezygnowała, bo nie są moje, a po prostu cudze.
            • verte34 Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 22:34
              Według tej zasady (skądinąd jak najbardziej słusznej) należałoby też usunąć np. reprodukcję okładki z wątku o "Wnuczce do orzechów".
              To nie tak, że "cudze - nie ruszaj"; Maria nie przypisuje sobie ich autorstwa ani nie czerpie z nich korzyści i jak już zauważono - raczej promuje twórczość MM :)
            • turzyca Re: Jeżycjada na fejsie 25.06.14, 11:12
              Boru szumiacy, pani Musierowicz ma DOKLADNIE takie same prawa autorskie do obrazkow jak i do tekstu. Prawnie nie robi to roznicy, czy uzyje sie wycinka obrazka czy wrzuci ustami Robrojka na fejsowego walla "Pierwszoławkowców nikt o nic nie podejrzewa."I jedno i drugie pojawia sie na prawach cytatu wykorzystywanego do stworzenia wiekszej calosci.

I jak widac bezprawne straszenie spelnia swoja funkcje. W gronie doroslych, w wiekszosci wyksztalconych, osob z tekstem ustawy przed oczami mamy watpliwosci, czy mozemy sobie pozwolic na cytat i zabawe.

Jak tak dalej pojdzie, to przestaniemy nowo przybylym wreczac jelito Inki. Bo do tych slow pani MM tez ma prawa autorskie, a wiekszosc nawet nie zaznacza, ze jest to cytat, o wskazywaniu autora nie mowiac.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jeżycjada na fejsie 28.06.14, 23:46
      Fajny pomysł, ale wymyślcie coś śmieszniejszego, w stylu Facecji na fb.
    • klept0manka Re: Jeżycjada na fejsie 07.07.14, 22:11
      Świetne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka