mariamm87 23.06.14, 15:26 Podobno jest to warta założenia osobnego wątku :) thewallmachine.com/4r2h28.html Bardzo prosta aplikacja, mam nadzieję, że moje niezbyt błyskotliwe wypociny zachęcą kogoś do utworzenia ciekawszej tablicy :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turzyca Jezycjada na PSEUDOfejsie 23.06.14, 22:17 Oczywiscie, ze warta zalozenia nowego watku, bo to nie aktualny fejs, na ktorym sie dyskutuje o jezycjadzie, tylko pseudofejsowa rekonstrukcja wydarzen jezycjadowych. I nie kryguj sie, kreowanie fejsa z jezycjadowych cytatow wychodzi Ci bardzo dobrze. Robrojek powinien sobie zmienic teraz status na "it's complicated" i dorzucic jakas smetna mine. Odpowiedz Link
zsemle Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 09:42 Super! Więcej, więcej! Zwłaszcza z Robrojkiem i Anielą mi się spodobało :) Odpowiedz Link
jehanette Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 12:11 Fajne! Ach, Kwiat Kalafiora... to BYŁA Jeżycjada! Odpowiedz Link
soova Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 14:43 Nie chcę być nudna, ale o ile pani MM może nieco w powietrze strzela gromiąc za samo używanie publicznie słowa "Jeżycjada", o tyle do rysunków, z których stworzono awatary na tym fałszywym fejsie, akurat jej przysługują konkretne prawa autorskie. Czy z kolei autor/autorka fałszywego fejsa ma na ich wykorzystywanie jej zgodę? Bo tego akurat wymaga prawo. Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 15:56 Rysunki są w internecie, nie skanowałam książek, a ze stworzenia takiego "fałszywego" fejsa nie czerpię żadnych korzyści materialnych. Prędzej jest to promocja autorki i jej książek. Jeżeli jednak w dalszym ciągu jest to łamanie prawa poproszę moderatorki o usunięcie wątku. Odpowiedz Link
turzyca Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 16:06 Nie lamiesz, do jasnej anielci. USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości. I bardzo chcialabym zobaczyc, jak kieszonkowy Mecenas udowadnia w sadzie, ze tworzenie falszywego walla w oparciu o przebieg wydarzen ksiazki z uzyciem cytatow z tejze wykracza poza prawa gatunku tworczosci. Odpowiedz Link
soova Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 16:58 Nie chodzi o treść, tylko o OBRAZKI, boru szumiący. Obrazki, których pani MM jest autorką, a w związku z tym są jej dziełami. Podpisów, że są one jej dziełami, na tym "fejsie" nie zauważyłam. Nie wiem, co zrobi Mecenas. Ja bym w każdym razie z ostrożności z takich zabawek zrezygnowała, bo nie są moje, a po prostu cudze. Odpowiedz Link
verte34 Re: Jeżycjada na fejsie 24.06.14, 22:34 Według tej zasady (skądinąd jak najbardziej słusznej) należałoby też usunąć np. reprodukcję okładki z wątku o "Wnuczce do orzechów". To nie tak, że "cudze - nie ruszaj"; Maria nie przypisuje sobie ich autorstwa ani nie czerpie z nich korzyści i jak już zauważono - raczej promuje twórczość MM :) Odpowiedz Link
turzyca Re: Jeżycjada na fejsie 25.06.14, 11:12 Boru szumiacy, pani Musierowicz ma DOKLADNIE takie same prawa autorskie do obrazkow jak i do tekstu. Prawnie nie robi to roznicy, czy uzyje sie wycinka obrazka czy wrzuci ustami Robrojka na fejsowego walla "Pierwszoławkowców nikt o nic nie podejrzewa."I jedno i drugie pojawia sie na prawach cytatu wykorzystywanego do stworzenia wiekszej calosci. I jak widac bezprawne straszenie spelnia swoja funkcje. W gronie doroslych, w wiekszosci wyksztalconych, osob z tekstem ustawy przed oczami mamy watpliwosci, czy mozemy sobie pozwolic na cytat i zabawe. Jak tak dalej pojdzie, to przestaniemy nowo przybylym wreczac jelito Inki. Bo do tych slow pani MM tez ma prawa autorskie, a wiekszosc nawet nie zaznacza, ze jest to cytat, o wskazywaniu autora nie mowiac. Odpowiedz Link
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Jeżycjada na fejsie 28.06.14, 23:46 Fajny pomysł, ale wymyślcie coś śmieszniejszego, w stylu Facecji na fb. Odpowiedz Link