buka_z_muminkow
17.08.14, 19:15
Nie pamiętam szczegółowo Sprężyny, więc być może ktoś mnie naprostuje.
Odświeżyłam sobie ostatnio Żabę i CP i zaczęłam się zastanawiać, co dalej z nauką Laury...
Pod koniec CP dowiadujemy się, że Laura nie dostała się na studia dzienne (śpiew albo psychologia). Tygrys deklaruje się, że pójdzie na polonistykę zaocznie.
W Sprężynie okazuje się, ze w końcu udało jej się dostać na Akademie Muzyczną na śpiew solowy.
Co Laura robiła w międzyczasie? Na pewno kontynuowała naukę w jakiejś szkole muzycznej, w celu przygotowania się do egzaminu na studia. Zakładam, że do takiej szkoły chodziła jeszcze za czasów nauki w liceum, bo w końcu gdzieś musiała się kształcić muzycznie - więc zajęcia takie zapewne odbywały się w godzinach wieczornych, żeby nie kolidować z nauką.
Zakładając (znowu ;-)), ze Laura rzeczywiście poszła na polonistykę zaoczna i miała zajęcia co weekend (lub nawet - co drugi) oraz poświęcała kilkanaście wieczorów w miesiącu na lekcje śpiewu.... co ona robiła przez resztę czasu i kto łożył na jej naukę? Zarówno szkoła muzyczna, jak i studia zaoczne kosztują i to niemałe pieniądze. Czy Laura dorabiała gdzieś na pół etatu, żeby odciążyć rodzinę finansowo? W końcu studia zaoczne to nie dzienne, można się gdzieś złapać np. na pół etatu. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie Tygrysa, dorabiającego np. w pizzerii ;-) (pierwsza z brzegu studencka praca, która przyszła mi do głowy)
Przemawia do mnie jedynie opcja, iż po liceum Laura poszła do jakiejś artystycznej szkoły policealnej w trybie dziennym i przygotowywała się na nich do egzaminu na studia. Nie wiem, czy są takie szkoły muzyczne, ale skoro są plastyczne (koleżanka w ten sposób przygotowywała się na ASP), to muzyczne pewnie też.
Czy w książkach jest jakaś wzmianka na ten temat? Ktoś coś pamięta?