srebrny_lisek 13.04.18, 23:26 Chucherko już się pojawiło na oficjalnej stronie MM! I jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zachariasz93 Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:21 Z oczu i wyrazu twarzy wygląda jak skrzyżowanie Aurelii Bitner z Miągwą (szczególnie z okładki CzP) Odpowiedz Link
bupu Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:30 zachariasz93 napisał(a): > Z oczu i wyrazu twarzy wygląda jak skrzyżowanie Aurelii Bitner z Miągwą (szczeg > ólnie z okładki CzP) Jeśli Bittnerowna okaże się mieloscia któregoś z Rojkow uciekne z wrzaskiem. Mam dosyć świata składającego się z Krewnych i Znajomych Królika. Odpowiedz Link
sayoasiel Re: Ilustracja Chucherka 13.04.18, 23:57 Jakaś nowa postać zapewne. Aha, może narzeczona Szymona, w końcu Natalia miała być teściową _-_ Choć nie zdziwiłabym się gdyby była to Mila, mimo,że nie jest podobna. Nora też nie była,a proszę. Odpowiedz Link
bupu Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 00:46 sayoasiel napisał(a): > Jakaś nowa postać zapewne. Aha, może narzeczona Szymona, w końcu Natalia miała > być teściową _-_ > Choć nie zdziwiłabym się gdyby była to Mila, mimo,że nie jest podobna. Nora też > nie była,a proszę. W sumie... Postaci z okladki CZ wymykają się spod wieńca kosmyki w kolorze platynowego blondu, tymczasem Nora ma mieć włosy koloru starego złota... (przynajmniej w tym tomie, bo w JT obie Flobrówny były rude, zaś w Sprężynie Ania była jasnoruda, a Nora złotoblond). Zatem może się okazać, że faktyczna bohaterka wygląda zupełnie inaczej niż okładkowe dzieło. Na marginesie, ta istota też ma szyjkę jak patyczek, całkiem jak okładkowa Nora. Odpowiedz Link
sayoasiel Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 00:56 Ta postać w ogóle ma nienaturalny kark, jakby nosiła niewidzialny kołnierz. Oprócz tego coś z barkami. No, ale nie poprawiajmy MM. To są takie proporcje, charakterystyczne dla wieku =-) Czytałam ponownie w Księdze Gości, że Mila została odrzucona. Ktoś sugerował nową Gabrysię (!), córkę Konrada i Aureli. Hm... Odpowiedz Link
przymrozki Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 08:26 Wygląda na dziecko, jakieś dziesięć lat, na oko. Swoją drogą, patrzcie jaką zagwozdkę sprawił nam jasnobrązowy kolor włosów. W Jeżycjadzie rzadko występuje. A na ulicach jednak jakby dominuje. Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 13:15 Mnie raczej przypomina nastolatkę, która wygląda bardzo neotenicznie. ;) Odpowiedz Link
przymrozki Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 13:45 A może to trzylatka? Bo fryzura taka jakby przedszkolna. Może faktycznie Aga nie przetrwa następnej ciąży, Ignaś zostanie sam z dwójką dzieci, a że przeleje na nie swoje żywieniowe fobie, Norcia Różyczka będzie chucherkiem. Odpowiedz Link
marutax Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 08:37 Czółko ma, to najważniejsze ;-) Chociaż dziewczę wygląda, jakby groziła jej wczesna łysina... Odpowiedz Link
potworia Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:31 marutax napisała: > Czółko ma, to najważniejsze ;-) Chociaż dziewczę wygląda, jakby groziła jej wcz > esna łysina... > Yyyy... Dlaczego? Odpowiedz Link
malgorzata_madej Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 10:31 ale byłoby super, gdyby to była NOWA POSTAĆ! nie szwagierka Łucji, nie narzeczona dla Szymona, tylko ktoś zupełnie nowy, osoba, która zna Borejków, ale jej życie nie kręci się wokół Gabrieli! Odpowiedz Link
marutax Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 10:58 malgorzata_madej napisała: > ale byłoby super, gdyby to była NOWA POSTAĆ! nie szwagierka Łucji, nie narzeczo > na dla Szymona, tylko ktoś zupełnie nowy, osoba, która zna Borejków, ale jej ży > cie nie kręci się wokół Gabrieli! Mam wrażenie deja vu - taki apel pojawia się chyba pod zapowiedzią każdego tomu co najmniej od McD... Miło, że nadzieja w narodzie nie ginie ;-) Odpowiedz Link
gryczana Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:58 malgorzata_madej napisała: > ale byłoby super, gdyby to była NOWA POSTAĆ! nie szwagierka Łucji, nie narzeczo > na dla Szymona, tylko ktoś zupełnie nowy, osoba, która zna Borejków, ale jej ży > cie nie kręci się wokół Gabrieli! Obawiam się, że nawet jak się nie kręci, to zacznie. Jeśli tylko zna Gabona, nie może pozostać nieczuła na jej urok osobisty wraz z dzielną grzywką. Odpowiedz Link
szarrukinek Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 22:34 > jej życie nie kręci się wokół Gabrieli! Niemożliwe, wszystkie godne żywoty kręcą się wokół Niewzruszonego Centrum. Gdyby Święta Jeżycka pojechała do Watykanu na spotkanie z papieżem, ludzie pytaliby "co to za facet obok naszej Gabrysi?". Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 15:26 Nie nazwałabym jej brzydactwem, chociaż też nie powiedziałabym, że jest ładna. Miła na pewno, lubię takie chucherka w realnym życiu i zawsze sie od nich przylepiam. ;) Odpowiedz Link
potworia Re: Ilustracja Chucherka 16.04.18, 08:08 srebrny_lisek napisał(a): > Nie nazwałabym jej brzydactwem, chociaż też nie powiedziałabym, że jest ładna. > Miła na pewno, lubię takie chucherka w realnym życiu i zawsze sie od nich przyl > epiam. ;) Ja tak czule... Odpowiedz Link
zachariasz93 Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:23 Ostające uszy, ciemne włosy, chucherkowata, oczy sarnie w kolorze jagód. Wygląda jakby była na stałe przestraszona. Może to córka Aurelii i Kozia? Odpowiedz Link
potworia Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:29 Usta ma "ogólnojeżyckie" za to nochalek niepięciogwiazdkowy. Mała Gabrysia Bittnerówna? Może być, pomimo nieoczywistego kolorytu. Odpowiedz Link
zachariasz93 Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 11:47 Tam poza Agnieszką wszystkie kobiety mają noski niczym skocznia narcirska. Nawet Trolla, Aniela czy Bella, chociaż nie takie klasyczne, a zmodyfikowane. Odpowiedz Link
gryczana Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 12:02 Mi w oczy rzucają się dość odstające uszy. Czy Dambo miał córkę? Odpowiedz Link
przymrozki Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 12:28 gryczana napisała: Czy Dambo miał córkę? Wiemy, że w "Imieninach" miał tylko małego synka. Nic nam o córce nie wiadomo, ale nie ma przeciwwskazań. Gdyby była tak o 6 lata młodsza od brata (Bebisia? jakoś tak na niego mówiono) akurat byłaby w wieku bohaterki Jeżycjady. Odpowiedz Link
zachariasz93 Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 13:05 Tylko nie to. MM nie umie już dobrze pisać postaci, a ciosem poniżej pasa będzie skrzywdzenie córki Damba. Damba był genialny. Podobnie jak Kreska. Nie zniosę drugiej Magdusi Odpowiedz Link
mia0418 Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 14:51 Trochę smutne to Chucherko i blade takie, chyba przez kolorystykę, włos ciemny, bluzka ciemna, oczy ciemne... Pani MM szczyptę ciepłych kolorków proszę, bo wieje chłodem, a przecież może być ciepło, lekko zimno ;) Z wyglądu faktycznie przypomina Aurelię... czyżby to była Gabrysia, mała imienniczka Dzielnej Grzywki? Odpowiedz Link
hamerykanka Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 16:55 Mnie wprawiaja w zdumienie usta-czy rzczywiscie ktos kto ma wargi jak linijki ma takie wywiniecie na srodku? Zwykle usta maja to wywiniecie na calej dlugosci lub sa waskie na calej dlugosci. Ale najbardziej zdziwily mnie nrwi. Brwi rosna na brzegu kosci czolowej i niejako ukladaja sie wzdluz niej. A to dziewcze mialoby jakies dziwaczne oczodoly, lub wzorem niektorych elegantek zza wschodniej granicy-wygolone zupelnie i namalowane. Ale i tak nikt nie malowalby ich tak uniesionych do gory posrodku i opadajacych ku brzegom. Zwykle sie je unosi wlasnie na koncach, rzeczy optycznie powiekszyc oczy. I to mowie, ja, ktora makijaz miala dwa razy w zyciu...Lubudubu, lubudubu, niech zyje nam prezeska naszego klubu... Odpowiedz Link
potworia Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 17:57 Ale to nie jest realistyczny portret, tylko silnie stylizowana ilustracja... Odpowiedz Link
aadrianka Re: Ilustracja Chucherka 14.04.18, 19:26 Sądząc po układzie ramion, dziewczyna ma silną skoliozę lub inne skrzywienie kręgosłupa. Może to ma być bohaterka z widoczną wadą postawy, i dlatego chucherko :/ Odpowiedz Link
srebrny_lisek Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 15:23 Ja też ja sobie wyobrażam jako nieco przygarbioną i jedzącą chleb bez skórki. ;) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 18:00 Czyżby MM wzięła pod uwagę apele o zaprzestanie produkowania od sztancy pięciogwiazdkowych piękności i postanowiła główną bohaterką uczynić prawdziwe brzydactwo, w dodatku z widoczną wadą postawy? Byłaby to jakaś nowość przynajmniej... Odpowiedz Link
vilez Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 18:48 Ja tam widzę możliwość, że to może być chłopak. Taki z kucykiem... :P Albo i tranwestyta ili inszy transseksualista. Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 19:28 Coś mi nie pasuje z włosami... Te kosmyki przy twarzy są zaczesane do góry do tego kucyka? Przecież człowiek nie ma tylu włosów między uszami a twarzą. Odpowiedz Link
krystalla Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 19:37 mariamm87 napisała: > Coś mi nie pasuje z włosami... Te kosmyki przy twarzy są zaczesane do góry do t > ego kucyka? Przecież człowiek nie ma tylu włosów między uszami a twarzą. Jeśli założyć, że z włosów zebranych na samym szczycie głowy można zrobić całkiem pokaźny kucyk - to owszem, może tych włosów przyusznych tyle być. Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 19:41 Tzn myślisz że ta kitka jest z włosów na czubku a reszta puszczona luzem w dół? W każdym razie ma to większy sens niż włosy rosnące w okolicach żuchwy i zaczesane do góry... Ale to jakoś jest źle narysowane tak czy tak. Odpowiedz Link
przymrozki Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 19:52 Hmmm... Bo Chucherko ma kosmyki na wysokości żuchwy. Czyli te włosy nie są zaczesane do góry. Są za to jakoś dziwnie przyklejone do twarzy. Zaczesane włosy pochodzą z tyłu głowy. Jeżeli są w stanie stworzyć taki wysoki, gęsty kucyk, Chcherko musi mieć z tyłu długie włosy (przynajmniej do ramion). Z przodu zaś, jak widzimy, ma włosy za ucho - i to ma ich całkiem sporo. Ma też taką jakby grzywkę z włosów uciętych na różnej długości od 2 do 5 centymetrów. Ciekawe. Córka fryzjerki? Kopiec Kara Mustafa? Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 20:13 Uszy i oczy wskazują na potomstwo Aurelii B. Może ta wygryziona grzywka to efekt jakiegoś eksperymentu fryzjerskiego rodem z LMM? Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 22:16 Może ta grzywka to ma być Awangardowo. Jakiś bunt nastoletni, czy coś. Artystyczny. Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Ilustracja Chucherka 15.04.18, 22:15 Włosy wyglądają, jakby ta palma była zebrana z przodu, jak się czesze malutkim dziewczynkom około lat 3 podczas zapuszczania grzywki. Więcej nawet, jakby ta palma szła od tyłu do przodu. Może miało to być na czubku głowy? Tak czy inaczej, narysowane jakoś z tyłka. Odpowiedz Link
raszefka Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 08:53 Teraz się tak czeszą całkiem dorosłe osoby, autorka nie zauważyła tylko, że nad czołem jest pętelka, a nie palemka. A kędziorki wokół twarzy to takie przerysowane "baby hair". Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 13:14 > A kędziorki wokół twarzy to takie przerysowane "baby hair". No własnie. One wcale nie są baby, te hair :D, one wyglądają jak regularna wychapana nożyczkami do paznokci grzywka. Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Ilustracja Chucherka 16.04.18, 15:23 Przez tę palmę i wielkie oczy skojarzyła mi się z Mayu z Corpse Party: koi-nya.net/img/subidos_posts/2011/11/09-11-2011_corpse-party_ch07-mayu.jpg Zła wiadomość jest taka, że Mayu ginie w pierwszym odcinku, dosłownie rozsmarowana na ścianie przez demoniczne dzieci. Odpowiedz Link
szarotkaaaa Re: Ilustracja Chucherka 28.04.18, 21:58 Bardzo doceniam zwyczajny kolor włosów tej postaci. Żadna platyna, marchewka lub heban. Zwykły, mysi kolor Odpowiedz Link
emae Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 11:08 Przyznam, że zupełnie nie rozumiem częstych skojarzeń z Aurelią i sugestii, że to niby jest Gabrysia Bittner. Aurelia ma bardzo ciemne włosy, oczy w kolorze jeżyn też raczej nie przypominają tych bladych fiołków. Konrad ma również ciemne włosy i ciemne oczy, więc ich potomstwo ma raczej znacznie ciemniejszy koloryt niż Chucherko. Jeśli chodzi o moje skojarzenia, to na pierwszy rzut oka widzę podobieństwo tej postaci do Ignacego Grzegorza i Agnieszki (jasna uroda Agi, rysy twarzy Ignacego). Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby Norcia, ledwie urodzona, już miała swoją książkę, ale... ale... Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: Ilustracja Chucherka 03.05.18, 20:56 emae napisała: > Trochę nie chce mi się wierzyć, żeby Norcia, ledwie urodzona, już miała sw > oją książkę, ale... ale... No skąd. Zakładając, że książka toczyłaby się w czasie rzeczywistym, to Norcia miałaby około dwóch-trzech lat. Nie przesadzajmy :) Odpowiedz Link
dominka1 Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 13:09 Moim zdaniem sympatyczna i wcale nie taka brzydka,ale wygląda na 12 lat.Co do braku W KOŃCU piękności w Jeżycjadzie to przecież Magda,Aga i Dorota dużą urodą nie grzeszyły.Podobnie Żaba i Trolla,Nora też nie jest klasycznie śliczna,Łusia również raczej mnie niż bardziej ładna. Odpowiedz Link
emae Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 13:55 dominka1 napisała: > Co do braku W KOŃCU piękności w Jeżycjadzie to przecież Magda,Aga i Dorota dużą urodą > nie grzeszyły.Podobnie Żaba i Trolla,Nora też nie jest klasycznie śliczna,Łusia > również raczej mnie niż bardziej ładna. Dorota jest przecież określona przez Jędrusia jako "najładniejsza dziewczyna, jaką widział". Brak w książce jakiejkolwiek informacji o tym, że Dorota posiada jakieś mankamenty urody lub że nie jest przez wszystkich odbierana jako piękna. Nora ma z kolei "urodę aniołka". Magda jest bardzo ładna, choć niektórym nie odpowiada jej tusza. Odpowiedz Link
dominka1 Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 14:19 emae napisała: > dominka1 napisała: > > > Co do braku W KOŃCU piękności w Jeżycjadzie to przecież Magda,Aga i Dorot > a dużą urodą > > nie grzeszyły.Podobnie Żaba i Trolla,Nora też nie jest klasycznie śliczna > ,Łusia > > również raczej mnie niż bardziej ładna. > > Dorota jest przecież określona przez Jędrusia jako "najładniejsza dziewczyna, j > aką widział". Brak w książce jakiejkolwiek informacji o tym, że Dorota posiada > jakieś mankamenty urody lub że nie jest przez wszystkich odbierana jako piękna. > Nora ma z kolei "urodę aniołka". Magda jest bardzo ładna, choć niektórym nie o > dpowiada jej tusza. Sugerując się ilustracjami trudno dopatrzeć się urody aniołka w Dorocie czy Norze.Nie pamiętam też specjalnych zachwytów od autorskich nad ich powierzchownością.Magda-nie mam książki,więc nie sprawdzę-ale kojarzy mi się obraz pulchnej,przeciętnej dziewczyny i moje zaskoczenie,że po takich rodzicach taka nieciekawa bohatera.Opinia Jędrusia odbierałam jako sympatię i solidaryzowanie się Józkiem,którego narzeczona musi być po prostu naj,bo przecież Pałys to taki super bohater rodziny B.O Odpowiedz Link
zachariasz93 Re: Ilustracja Chucherka 02.05.18, 17:15 IGS przy pierwszym spotkaniu z Dorotą zwrócił uwagę na jej duże stopy. A Podeszwa skrytykował figurę Nory. Biorąc pod uwagę, że MM zachwala ostatnio bohaterów ustami innych bohaterów, to Dorota i Nora są, w porównaniu np. z taką Idą... takie sobie. Za to Łucja opisana jest przez Patrycję może nie jako typowa piękność, ale jako osoba o urodzie z pewnością powyżej przeciętnej. Odpowiedz Link
mia0418 Re: Ilustracja Chucherka 22.05.18, 16:13 Tak teraz patrzę... co MM ma z tymi "pofałdowanymi" liniami szyi? Tutaj wygląda jakby Chucherko miało spory ubytek w barku, z kolei Nora (?) na okładce CZ prezentuje jakieś "wywinięcia" i na sweter to mi wcale nie wygląda... Niedbalstwo ilustracyjne czy co? Odpowiedz Link
tt-tka Re: Ilustracja Chucherka 23.05.18, 17:14 Nie podoba mi sie wcale, od tego ust pakowia dostaje sensacji sercowych i zoladkowych :( I koloryt jakis takis nieapetyczny. JEDYNY plus - do nikogo toto niepodobne. Czyzby jednak swieza krew ? Chcherko podobno akcje ma w czasie miedzy weselem Jozwow a koncem Ciotki i maja zostac dopowiedziane rzeczy niedopowiedziane - w zwiazku z tym nie mam zielonego pojecia, kto to moze byc. Odpowiedz Link
sayoasiel Re: Ilustracja Chucherka 23.05.18, 23:22 Może to jest Kasia ? Córka Kreski i Maćka ? Tyle, że za stara. Eh. Odpowiedz Link
bupu Re: Ilustracja Chucherka 23.05.18, 23:37 sayoasiel napisał(a): > Może to jest Kasia ? Córka Kreski i Maćka ? Tyle, że za stara. Eh. Ja nie wiem czy jest sens zgadywać kto zacz. Podobnie jak okładke CZ autorka mogła machnąc tę mając jedną postać na myśli, ale w trakcie pisania koncepcja jej się zmieni pincet razy i ostatecznie oblicze to zostanie przypiete komu innemu. Być może również z wyjaśnieniem typu słoń + kołderka (w CZ dowiadujemy się że dziecko z okładki to dorodna szesnadtolatka Nora, a taka pucolowata, bo jadła gdy ją Agnieszka rysowała). Także ten... Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Ilustracja Chucherka 24.05.18, 08:13 Notabene jakby ktoś mi machnął portret z napchaną gębą... o raju, chyba bym nie była jednak zachwycona :D Odpowiedz Link
tt-tka Re: Ilustracja Chucherka 24.05.18, 09:35 Slusznie nie bylabys zachwycona :), tyle ze to nie jest Nora. Nawet stylizowana i opychajaca sie. Kiedy ludzie sie czepiali (jeszcze przed ukazaniem sie ksiazki), ze glowa za duza, a szyjka za cienka, MM wlasnymy swymi recami napisala "to dziecko, a proporcje ciala u dziecka sa inne niz u osoby doroslej". No. Odpowiedz Link
sayoasiel Re: Ilustracja Chucherka 24.05.18, 10:16 No, w sumie, to kiedy autorka malowała okładkę Feblika, to się też przyznała na swej stronie, że nie miała pojęcia kto to jest. Dopiero patrząc na nią stwierdziła, że nadawałaby się dla Ignasia i trzeba pozbyć się Madzi. Potem sobie przypomniała, że się podkochiwał w niejakiej Agnieszce w gimnazjum i już, pomysł na historię. W każdym razie ona naprawdę nie wie o czym ma być książka, ani kim ma być bohater, kiedy maluje okładkę. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Ilustracja Chucherka 24.05.18, 10:26 sayoasiel napisał(a): > No, w sumie, to kiedy autorka malowała okładkę Feblika, to się też przyznała na > swej stronie, że nie miała pojęcia kto to jest. Dopiero patrząc na nią stwierd > ziła, że nadawałaby się dla Ignasia i trzeba pozbyć się Madzi. Potem sobie przy > pomniała, że się podkochiwał w niejakiej Agnieszce w gimnazjum i już, pomysł na > historię. W każdym razie ona naprawdę nie wie o czym ma być książka, ani kim m > a być bohater, kiedy maluje okładkę. A otoz. Dlatego nawet nie usiluje zgadywac - i tak sie dowiem, niezawodne Forum poinformuje :) Odpowiedz Link