Dodaj do ulubionych

Szukam tytulow

23.06.24, 20:34
1. Seria komiksow produkcji polskiej. Czerwone okladki z ilustracja na przodzie, format jakby A5. W niektorych z nich wystepowala dwojka dzieci, starszy brat i mlodsza siostra, przezywali rozne absurdalne przygody - w jednym numerze spotkali diabla z legendy, w innym chlopak wystroil sie na szkolna uroczystosc w garnitur, a pote okazalo sie, ze ta uroczystosc to bieg przelajowy, jeszcze inny byl w jakichs bliskowschodnich klimatach, Ali baba i te sprawy. Wydawane (chyba) w latach 90-tych.

2. Powiesc o przesiedlencach po II WS - fabula opierala sie na tym, ze rodzina glownej postaci jechala pociagiem na Ziemie Odzyskane. Ta podroz sie ciagnela przez wiekszosc ksiazki, a na koniec, jak juz dojechali i wysiedli z pociagu, to ciotka i wuj glownego bohatera (nazwisko wujostwa Chrabaszcz) rozpalili ognisko, wrzucli do niego niewybuch i zgineli.

Dla kolezanki pytam, ona wiecej nie pamieta, ja w ogole nie znam, gugiel nie pomogl, nadzieja tylko w ematkach.
Obie bedziemy wdzieczne smile
Obserwuj wątek
    • heniek.8 Re: Szukam tytulow 23.06.24, 20:36
      ad 2:
      to, co opisujesz, brzmi jak powieść „Tysiąc spokojnych miast” autorstwa Jerzego Pilcha. W tej książce Pilch opowiada historię rodziny przesiedleńców, którzy podróżują na Ziemie Odzyskane po II wojnie światowej. Podróż pociągiem zajmuje znaczną część fabuły, a zakończenie jest dramatyczne i tragiczne, podobnie jak w Twoim opisie, gdzie ciotka i wujek głównego bohatera (w książce nazwisko Chrabąszcz) giną w wyniku eksplozji niewybuchu.
      • heniek.8 Re: Szukam tytulow 23.06.24, 20:39
        a teraz poszukałem tych Tysiąca miast smile

Jest upalne lato 1963 roku, tajemnicze letniczki morfinistki taszczą w głąb lasów babilońską kołdrę, Jerzyk podąża śladem swojej pierwszej miłości, wiecznie pijany pan Trąba snuje domysły o jasności jako atrybucie Szatana, Arcymajster Swaczyna okazuje się „najbogatszym człowiekiem świata”. W tym czasie naczelnik poczty oraz pan Trąba w towarzystwie Jerzyka planują zamach na I sekretarza Władysława Gomułkę za pomocą chińskiej kuszy, w końcu zamachowcy docierają do stolicy i stają przed oknem I sekretarza…

lubimyczytac.pl/ksiazka/3746743/tysiac-spokojnych-miast

chyba jednak trzeba dopracować tego AI big_grin
    • heniek.8 Re: Szukam tytulow 23.06.24, 20:37
      ad 1 chyba mniej trafione:

Opis, który podajesz, wskazuje na serię komiksów "Tytus, Romek i A'Tomek" autorstwa Henryka Jerzego Chmielewskiego, znanego jako Papcio Chmiel. Jednakże, szczegóły takie jak czerwona okładka czy format A5 oraz opisywane przygody wskazują na coś innego.

Możliwe, że chodzi o serię "Kajko i Kokosz", ale ten komiks bardziej koncentruje się na dwóch dorosłych bohaterach i ich przygodach w średniowiecznym świecie.

Wydaje mi się, że najbardziej pasuje seria "Jonka, Jonek i Kleks" autorstwa Szarloty Pawel. Komiks opowiada o przygodach rodzeństwa (Jonek i Jonka) oraz ich towarzysza, czarnego stworka Kleksa. Seria była wydawana w formacie zbliżonym do A5, z różnymi kolorowymi okładkami, ale zdarzały się także czerwone. Przygody były często absurdalne i fantastyczne, w tym spotkania z diabłami czy nawiązania do kultury bliskowschodniej.

Jeśli to nie jest to, mogę spróbować poszukać bardziej szczegółowych informacji.
      • ichi51e Re: Szukam tytulow 23.06.24, 20:40
        Jonka i Jonek nie byli rodzeństwem a sasiadami, Kleks był granatowy. Ale też pomyślałam o panu Kleksie. Może jakiś inny komiks Ch P?
        • heniek.8 Re: Szukam tytulow 23.06.24, 20:48
          chat GPT nie lubi mówić "nie wiem" tylko sypie słowami najczęściej używanymi w danym kontekście
          a że pewnie mało było opisów tych pozycji w korpusie na którym się uczył, to chyba mic nie znajdzie
          • ichi51e Re: Szukam tytulow 23.06.24, 21:01
            Może to być Kubuś piekielny albo Kubuś i Malwinka
            • ichi51e Re: Szukam tytulow 23.06.24, 21:02
              www.gildia.pl/komiksy/85990-kubus-piekielny-wersja-podstawowa
              • tt-tka Re: Szukam tytulow 23.06.24, 21:32
                Dzieki wszystkim, na pewno nie Tytusy, Kajki z Kokoszami i Jonki i z Kleksem, bo to pamietam, a nawet po czesci mam. Ten Kubus najbardziej prawdopodobny, zaraz podrzuce kolezance.
                Pilcha tez podrzuce, niech sprawdzi. Nb drugi opis porazajacy smile

bardzo, ogromnie dzie-ku-je-my !
                • krisdevalnor Re: Szukam tytulow 23.06.24, 21:49
                  tt-tka napisała:

> Dzieki wszystkim, na pewno nie Tytusy, Kajki z Kokoszami i Jonki i z Kleksem, b
                  > o to pamietam, a nawet po czesci mam. Ten Kubus najbardziej prawdopodobny, zara
                  > z podrzuce kolezance.
                  > Pilcha tez podrzuce, niech sprawdzi. Nb drugi opis porazajacy smile
                  >
                  > bardzo, ogromnie dzie-ku-je-my !
                  >
                  W Kubusiu Piekielnym nie było nic o diable ani, wystrojeniu się w garnitur do szkoły.
                • ayelen40 Re: Szukam tytulow 23.06.24, 21:54
                  Drugi opis pasuje do Pilcha.
    • tt-tka Re: Szukam tytulow 24.06.24, 16:39
      Podciagam temat, bo jednak nie to. O wymienionych komiksach kolezanka mowi, ze to calkiem nie ta kreska, Pilch tez nie pasuje.

nadal mamy nadzieje, ze komus sie skojarzy smile
    • rozwiane_marzenie Re: Szukam tytulow 24.06.24, 19:04
      Ad.1. A może chodzi o czasopismo Relaks? Tam były różne historie, czasami się łączyły.
      • tt-tka Re: Szukam tytulow 24.06.24, 21:52
        A moze smile, zapytam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka