Dodaj do ulubionych

Amant dla Chucherka, który zmężniał.

21.09.18, 09:59
Długo się zastanawiałam, czy warto zakładać nowy temat dla tego, ale jak zadecydowałam w końcu, widzimy. Na stronie MM pojawiła się nowa ilustracja musierowicz.com.pl/mm/?p=3022 . Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości co do tego, kto to będzie ? Coś mi się wydaje, że w tym uzupełnieniu dowiemy się, że te kury, które gonili Rojkowie, to przesadzone. Była jedna. Gąska.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 11:05
      Ja mam. Watpliwosci.
      Znaczy z nikim mi sie ta ilustracja nie kojarzy. Czy to ktorys Rojek ?
      Chucherko jest okropne, a oczeta ma Aurelii. Aurelii z opisu, nie z ilustracji, rzecz jasna.
      Dalszy ciag jezycowego chowu wsobnego ?
    • przymrozki Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 12:13
      To Józinek z "Języka Trolli". Nawet spojrzenie to samo.

Czyli to pewnie Jędrek. Na Szymka za młody, a innych rudych kawalerów na wydaniu w Poznaniu nie ma.

Chucherko, z kolei, wygląda jak krewna tego chłopca z opowiadania Mrożka, któremu włosy rosły nie w tę stronę.
      • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 14:16
        Z tym, że "za młody", to bym polemizowała. Nora miała mieć proporcje dziecka, a była krzepką szesnastolatką, która musi zrzucić parę kilo. To, na ile bohater na ilustracji wygląda nie jest wystarczającą wskazówką. Nie u MM. Natomiast ja byłam pewna, że to Szymon, a Chucherko to jego przyszła żona, o której pisała Ida. Tymczasem również w Księdze Gości wszyscy się upierają, że to Jędrek. Faktycznie, bardziej podobny do Jędrka, ale kiedy my Szymona widzieliśmy ? Poza tym, wydaje mi się to tyle dziwne, że MM ciągnie Jeżycjadę na prośbę wydawcy. Argumentem, który miał ją przekonać ostatecznie był ten, w którym się mówi, że wątek Łusi i Jacka może być ciekawy. No, to mamy Chucherko i Jędrka. Jacka i Łusi-nie.
    • briar_rose Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 12:19
      Offtop, ale nurtuje mnie, czemu fanki w komentarzach zwracają się do autorki DUA i co to znaczy? O.o "Droga Umiłowana Autorko"?! Trochę to pretensjonalne... xD
      • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 14:12
        Według mnie to świetnie pasuje do Borejklanu, nie mniej, też mnie to zastanowiło. Myślałam, że to nazwa w stylu ESD, jakiegoś ugrupowania ze spotkań autorskich.
        Dzielna Ukochana Autorko, Dobra Ulubiona Autorytetko...
        • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 15:29
          Droga i umilowana.
          Mnie ta wersja pasuje, pod warunkiem, ze do osoby zwracam sie per "pani" wtracone w srodku skrotu, ale wspolforumki protestowaly, wiec zaniechalam.
          • minerwamcg Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 21:04
            Przepraszam, jak? DUp.A?
            • echt_poznaniara Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 24.09.18, 17:25
              minerwamcg napisała:

> Przepraszam, jak? DUp.A?

Ekstra dowcip... :/
    • zachariasz93 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 16:11
      A na ile lat waszym zdaniem wygląda ten chłopak? I Chucherko. Bo to by pomogło w rozwikładniu zagadki :)
      • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 16:36
        Ten chlopaczyna jak dla mnie ma z dyche.
        A Chuchro to w ogole nie twarz, tylko maska. Bez wieku.
        • echt_poznaniara Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 16:52
          tt-tka napisała:

> A Chuchro to w ogole nie twarz, tylko maska. Bez wieku.

Mnie się Chucherko kojarzy z marionetką, taką teatralną.
          • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 18:17
            echt_poznaniara napisała:

> Mnie się Chucherko kojarzy z marionetką, taką teatralną.

Mnie niestety gorzej, bo kilka dni temu ogladalam psychodreszczowiec, w ktorym osoba w masce i stroju klauna morduje nalogowo. W czasie karnawalu, w Niemczech, gdy na ulicach pelno przebierancow. I ta maska klauna miala brak wyrazu twarzy dokladnie taki, jak Chuchro na zapodanej ilustracji.
          • bupu Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 25.09.18, 21:14
            echt_poznaniara napisała:

> tt-tka napisała:
            >
            > > A Chuchro to w ogole nie twarz, tylko maska. Bez wieku.
            >
            > Mnie się Chucherko kojarzy z marionetką, taką teatralną.

Kondradek wystrugał sobie i Firanelci dziecię z drewna? W sumie, skoro mieliśmy już amanta z tektury...
        • zachariasz93 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 17:17
          tt-tka napisała:

> Ten chlopaczyna jak dla mnie ma z dyche.

Może to Ziutek!
          • reveiled Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 18:26
            To moze byc dobry trop... Wyglada jak Jozinek... A jak bedzie o Ziutku to Lusia i Jacek tez sie pojawia. Lusia jest za stara na glowna bohaterke, wiec...
            • mariamm87 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 18:46
              A ziutek nie był brunetem po tatusiu?
              • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 18:54
                Brunetem nie, chyba w ogole nie podano, jakie mial wlosy. Mnie sie kojarzy rudawo, ale przyciemnione, wlasnie lekki szat - ale skad mi sie to wziellllo, nie wiem. Moze z wyobrazni :)
                O kolorze oczu Ziutka cos gdzies bylo ?
                Jakie Jozwa ma oczeta, tez nie pamietam...
                • mircja Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 20:55
                  tt-tka napisała:

> Brunetem nie, chyba w ogole nie podano, jakie mial wlosy. Mnie sie kojarzy ruda
                  > wo, ale przyciemnione, wlasnie lekki szat - ale skad mi sie to wziellllo, nie w
                  > iem. Moze z wyobrazni :)

Służę cytatem:

"Bracia Pałysowie usiedli obok siebie. Właściwie byli niepodobni (bo Ziutek był ciemnowłosy i ciemnooki, po ojcu), tylko liczne piegi zdradzały, kto jest matką ich obu."

> O kolorze oczu Ziutka cos gdzies bylo ?
                  > Jakie Jozwa ma oczeta, tez nie pamietam...

Żeby nie pamiętać, jak Dorotka wpatrywała się miłośnie w niebieskie oczy Józefa przy pierwszym spotkaniu (mowa o tym zarówno we "Wnuczce do orzechów" jak i w "Febliku")
                  trzeba chyba celowo wyprzeć tę scenę z pamięci :)
                  • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 21:40
                    Chyba rzeczywiscie wyparlam :)
                    Albo tez w ogole nie zarejestrowalam, mozg odmowil przyjecia do wiadomosci. Zdrowy instynkt.
                    • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 21:42
                      A w ogole co za roznica, kto to.
                      I tak nastepna produkcja to bedzie gledzenie Borejkowien, osobiscie lub na pismie. Dowolna mlodziez czy dzieciarnia stanowi tylko pretekst.
                      • zachariasz93 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 21:50
                        tt-tka napisała:

> A w ogole co za roznica, kto to.
                        > I tak nastepna produkcja to bedzie gledzenie Borejkowien, osobiscie lub na pism
                        > ie. Dowolna mlodziez czy dzieciarnia stanowi tylko pretekst.

Droga tt-tko, toż to jedyna pozostała frajda z książek MM. Czytanie ich cieszy już średnio, to można chociaż samemu pobawić się w zgadywania i domysły :)
                        • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 22:37
                          PSIEPLASIAM !

Wiecej nie bede, psze pani, psuc zabawy malkontenceniem. To znaczy - obiecuje, ze sie postaram :)
                          Nie obiecuje, ze mi sie uda ;)
            • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 23:12
              Czemu za stara ? Wątek miłosny Laury i Adama, bardzo ważny, był kiedy rzeczona miała lat 23 =)
              • reveiled Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 22.09.18, 01:37
                Ale Laura oficjalnie nie byla glowna bohaterka... Zalozenie jest takie ze to powiesci dla nastolatek, ktore chca czytac o nastolatkach... Inna sprawa, ze glowna bohaterka, Lucja, tez nie jest nastolatka.
                • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 22.09.18, 17:21
                  I wcale nie główną bohaterką Ledwie spiritus movens.
    • rosa-huberman Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 21.09.18, 20:17
      Otóż jedna wątpliwość została rozwiana ten młodzian to nie Ziutek. Informacje z tak zwanej pierwszej ręki. Zresztą wejdźcie sobie na stronę i przeczytajcie. Zadałam pytanie jako Jeżynowy ludek. Tożsamość chucherka to też nie to. Moim zdaniem trop z Jędrkiem wykluczyć. W ciotce ma chyba jakieś szesnaście lat. A na szkicu widzimy chłopca kilkunastoletniego . Podobnego do Józinka, istotnie.
      • ewikk8 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 14:20
        Czytałam tam komentarze krótko po publikacji rysunku, i dałabym sobie paznokieć uciąć, że sama autorka potwierdziła, że to Jędrek. Ale teraz znaleźć nie mogę :-/
        • marutax Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 18:28
          ewikk8 napisał(a):

> Czytałam tam komentarze krótko po publikacji rysunku, i dałabym sobie paznokieć
          > uciąć, że sama autorka potwierdziła, że to Jędrek. Ale teraz znaleźć nie mogę
          > :-/

Rzeczywiście potwierdzenie jest pod ilustracją:

"MałgM
          26 sierpnia 2018 o 17:28

Dzień dobry, Mamo Isi i Isiu z rodziną!
          (...)
          Oczywiście, na obrazku jest Jędrek. Podobny, no nie?"

Czyli nie ma co debatować,,,

• zla.m Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 22.09.18, 18:50
      Dobra, amant amantem, chucherko chucherkiem, ale te dzieci biegnące przez śniegi, zwłaszcza chłopiec... Ministerstwo dziwnych kroków się kłania.
      • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 16:48
        To nie była ilustracja do książki Emilii Kiereś ?
        • rosynanta Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 24.09.18, 10:47
          sayoasiel napisał(a):

> To nie była ilustracja do książki Emilii Kiereś ?

Owszem, no i? W książkach Emilii Kiereś występują istoty z kończynami dolnymi innymi niż ludzkie? :D
          • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 25.09.18, 02:12
            Widocznie. Skoro wychowała się na obrazkach MM, może to mieć dla niej sens.
            Ciekawostka - oglądałam okładki książek Emilii i mam przeczucie, że cały wątek Józka i Dorotki to chęć połączenia głównych bohaterów powieści dla dzieci córki MM. Są identyczni. (jedno i drugie MM rysowała,okej,ale nawet na nią to podobieństwo jest zastanawiające)
            • potworia Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 25.09.18, 23:54
              sayoasiel napisał(a):

>
              > Ciekawostka - oglądałam okładki książek Emilii i mam przeczucie ...

A czy któraś z Was wyszła poza okładki i jest w stanie scharakteryzować baśniopisarstwo Emilii Kiereś? Czy Emilia - autorka sprawuje się lepiej niż Emilia - redaktorka? Czy przezwyciężyła wpływ słynnej protoplastki i operuje w innym rejestrze i imaginarium?
              Ktoś coś?
              • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 26.09.18, 04:07
                Tylko "Srebrny dzwoneczek". Rzecz akurat na miare redaktorki (tytul grzecznosciowy) dzieu "redagowanych". Co da sie powiedziec na plus - interpunkcja bez zarzutu.
                Na wiecej nie mialam ochoty.
                • potworia Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 26.09.18, 13:38
                  A o czym?
              • chomiczkami Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 01.10.18, 21:27
                Ja sądzę to:

forum.gazeta.pl/forum/w,25788,164578013,164578013,OT_czy_lubicie_ksiazki_Kieres_.html
    • marutax Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 16:46
      Tekst pod zdjęciem "Uważam, że jest bardzo sympatyczny (ale wyrósł, co? A jak zmężniał!)" jasno wskazuje, że chodzi o bohatera, który 1. już się pojawił 2. pojawił się jako dziecko/ktoś o dziecięcym wyglądzie. Niestety w ostatnich tomach wielu kandydatów spełniających te warunki nie było...
      Jeśli akcja tomu będzie toczyć się w okolicach "CZ", czy choćby rok po, to Ziutek i Karolek odpadają. Zostają Szymek i Jędrek. Szymek opisywany był jako "poważny trzynastolatek o szarych oczach swego ojca i rudej czuprynie swojej matki", z twarzy podobny do Roberta. Jędrek na etapie "WdO" miał być podobny z twarzy do Natalii, poza tym "bystrzak, śmiały gaduła. Ma sprytne oczka i poczucie humoru!" Żaden nie pasuje zbyt dobrze do ilustracji, ale optowałabym za Jędrkiem - Szymek jest konsekwentnie opisywany jako poważny i wysoki, nie bardzo pasują do tego słowa o wyrośnięciu i zmężnieniu...
      • tt-tka Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 18:59
        Po samej glowie nie da sie ocenic, czy wyrosl i zmeznial. Ale jesli ta dziecieca buzka ma przynalezec do 15-letniego co najmniej Jedrka, w dodatku "zmeznialego", to, tego...
        Oraz "bystrzak" w odniesieniu do dzieciaka ewidentnie opoznionego w rozwoju... no chyba ze "bystry jak na deficytowego"
        • marutax Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 19:20
          tt-tka napisała:

> Po samej glowie nie da sie ocenic, czy wyrosl i zmeznial. Ale jesli ta dzieciec
          > a buzka ma przynalezec do 15-letniego co najmniej Jedrka, w dodatku "zmeznialeg
          > o", to, tego...

Jako że w poście, który wyżej cytowałam, MM potwierdziła tożsamość Jędrka, możemy tylko uznać, że Autorka patrzy na swoich bohaterów oczyma prababci, dla której każdy poniżej 30 wygląda jak dziecko.

Z tego wynika zresztą, że Chucherko będzie w zbliżonym wieku. Serio zaczynam przekonywać się do wnuczki Loni ;-)
          • iwoniaw Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 22:02
            Jako że w poście, który wyżej cytowałam, MM potwierdziła tożsamość Jędrka, może
            > my tylko uznać, że Autorka patrzy na swoich bohaterów oczyma prababci, dla któr
            > ej każdy poniżej 30 wygląda jak dziecko

Dotąd Jędrek był przedstawiany konsekwentnie jako dziecko mentalnie i intelektualnie o jakieś minimum 5-8 lat młodsze niż metryka wskazywałaby. Ciekawe, zaiste, na czym będzie polegać jego "wyrośnięcie i zmężnienie".
          • loreii Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 23:23
            Niekoniecznie.Dedukując(bo nie ma podanych dat) Lonia została pierwszy raz babcią w okolicach roku 1994 więc teraz to dziecię miałoby jakieś 23 lata.Oczywiście nie mozna wykluczyć tego że wnuków mogło być wiecej.
            • przymrozki Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 24.09.18, 08:29
              Lonia została babcią gdzieś w okolicy któregoś wspólnego urlopu nad morzem, to mógł być mniej więcej 1994 r., ale równie dobrze mogła zostać babcią po raz drugi osiem lat później. My nawet nie wiemy, ile ona ma dzieci. Jeżeli założyła wielodzietną komórkę społeczną, może mieć w każdym roczniku po dzieciątku.

A ile lat ma obecnie Gabrysia Bitner?
              • marutax Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 24.09.18, 11:29
                przymrozki napisała:

> Lonia została babcią gdzieś w okolicy któregoś wspólnego urlopu nad morzem, to
                > mógł być mniej więcej 1994 r., ale równie dobrze mogła zostać babcią po raz dru
                > gi osiem lat później.

Wizja wnuczki Loni dręczy mnie ze względu na "chucherkowatość" bohaterki, ale też dlatego, że MM lubi spinać wątki i postacie, a w "CZ" Lonia wróciła nagle z niebytu i mamy wierzyć, że była już wcześniej częścią życia Borejków.

> A ile lat ma obecnie Gabrysia Bitner?

Około małej Mili, czyli rodziła się gdzieś pod koniec 2004 r. W "Chucherku" miałaby 13-14 lat. Gabrysia też pasuje do kondensowania świata, zwłaszcza, że w szkole mogłaby być koleżanką Mili i w ten sposób poznać Jędrka.

Kiedyś chyba MM wspomniała, że "Chucherko" będzie z wątków wyciętych z "CZ", jak "Feblik" z "WdO". Nie wiadomo, czy się tego trzyma i czy oznacza to podobny czas akcji, czy też wycięte wątki zadzieją się rok później. Niemniej w wyniku przesunięcia "CZ" na 2017 r. Autorka nie ma dużego pola manewru - chyba że postanowi rewolucyjnie umieścić akcję w przyszłości ;-)
                • przymrozki Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 24.09.18, 15:17
                  marutax napisała:

> Wizja wnuczki Loni dręczy mnie ze względu na "chucherkowatość" bohaterki, ale t
                  > eż dlatego, że MM lubi spinać wątki i postacie, a w "CZ" Lonia wróciła nagle z
                  > niebytu i mamy wierzyć, że była już wcześniej częścią życia Borejków.

Faktem jest, że Lonia ex machina w "Ciotce" może sugerować wielki powrót. Nooo, chyba że autorce Lonia pomyliła się z Moniką. Obecność na weselu tej drugiej nie byłaby aż takim dziwowiskiem, jako że była to babcia pana młodego (a mimo to, najwyraźniej, zaproszona nie była).

> Około małej Mili, czyli rodziła się gdzieś pod koniec 2004 r. W "Chucherku" mia
                  > łaby 13-14 lat. Gabrysia też pasuje do kondensowania świata, zwłaszcza, że w sz
                  > kole mogłaby być koleżanką Mili i w ten sposób poznać Jędrka.

Mi Chucherko pachnie Aurelią. Wierzę we wzór, że dziewczynki z dziwną fryzurą (trzeci warkoczyk Belli, dwa koczki Magdy) to córki przyjaciół Borejkówien.

• zachariasz93 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 21:32
        Natalia polubi przyszłą synową - wydają się być równie niemotowate. Jeśli dodatkowo SzymSzymora ma charakter Robroja, to zgrają się idelanie.
        • zachariasz93 Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 23.09.18, 21:34
          Oj, przepraszam. Zamieszało i imiona. Oczywiście mowa o Jędrku!
    • saxesave Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 19.10.18, 20:45
      Mówiąc szczerze mnie to przeraża. Jeśli MM zamierza pisać o wszystkich Borejkach po kolei to już mi słabo, zwłaszcza że pojawia się coraz więcej postaci, a nikt nie odchodzi (chyba że w zapomnienie). Jeśli połączy Jędrka (którego potwierdziła) z córką Aurelii albo okaże sie, że Dambo lub Bella ma córkę, to chyba spale książki po raz pierwszy w życiu.
      Po co książka o Rojkach? To już zawsze powinny być postacie poboczne bo była książka o Natalii, była o Robrojku i dość! Dość!

Chyba że MM zaskoczy nas wszystkich i zrobi kazirodczy związek Jędrka i Mili ;)
      • sayoasiel Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 20.10.18, 19:59
        Ależ co w tym złego,że o Rojkach ? Jak rozumiem zbyt dużą ilość postaci, tak nie rozumiem, czemu tylko oni mają być poboczni podczas kiedy poznajemy "od kuchni" każdą inną rodzinę w klanie.
        • saxesave Re: Amant dla Chucherka, który zmężniał. 20.10.18, 23:40
          Nic złego, że o Rojkach. Złego, że było o Pałysach, Strybach i Górskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka