Dodaj do ulubionych

MM i Borejkowie

22.02.05, 14:27
ponoć ukazała się kiedyś taka książka, Krzysztofa Biedrzyckiego bodajże.
Jakoś nie miałam okazji się na nią natknąć. Czy któraś z Was czytała?
Podobnie jest z biografią, pisałam kiedyś do Akapitu, ale już tego nie
wznawiają, zgodnie z życzeniem MM.
Obserwuj wątek
    • elaw2 Re: MM i Borejkowie 23.02.05, 08:34
      Pracuję w dużej bibliotece i zaraz rzuciłam autora na wyszukiwarkę, ale nic nie
      znalazłam. Chyba, że jeszcze w katalogu kartkowym, chociaż wątpię... A
      biografię kiedyś czytałam.Ale mało co pamiętam.
    • elaw2 Re: MM i Borejkowie 23.02.05, 08:37
      A, biografia jest. Ostatnie wydanie 1995 rok, Akapit Press wydał. Pozdrawiam
    • elaw2 Re: MM i Borejkowie 23.02.05, 09:02
      Teraz sprawdziłam wszystko! Jest Biedrzycki Krzysztof! Pozycja nosi tytuł:
      Małgorzata Musierowicz i Borejkowie a razem jest współwydana pozycja Krótki
      przewodnik po Jeżycjadzie opracowany przez Beatę Kupiec. Wydane w Krakowie,
      przez Universitas w 1999 r. Uff!
      • jottka no 23.02.05, 11:34
        to dość stare już dzieło:) pana biedrzyckiego znaczy - specjalnie odkrywcze to
        nie jest, streszczenie literackich zasad konstrukcji 'jeżycjady' + ideologia
        współczesnej 'powieści dla dziewcząt', o ile taka istnieje

ostatnio uś wydał 'sagę rodu borejków - kulturowe konteksty jeżycjady' anny
        gomóły, to z kolei sporo teorii socjologicznych na bazie streszczeń
        najpopularniejszych wątków cyklu i też raczej opisowe niż jakaś frapująca
        dyskusja krytyczna z dziełem

ciekawe polemiki natomiast z gł założeniami twórczości musierowicz jako takiej
        można (było) znaleźć w różnych numerach 'zadry', czyli krakowskiego kwartalnika femi
        • kasicaaa Re: no 23.02.05, 11:38
          ooooo! to mnie dosyć zadziwło. Czy ta pozycja wydana przez UŚ jest gdzieś
          dostępna? Parę lat temu - no dobrze, ciut więcej niż parę;) - pisałam na UŚ
          pracę magisterską z Jeżycjady...
          • jottka Re: no 23.02.05, 11:44
            pare tygodni temu widziałam na półce w 'księgarni naukowej' na podwalu w
            krakowie:) kole 30 zet kosztuje, ja sie zapoznałam w czytelni, cięęężko sie czytało

tu masz: www.ksiazka.net.pl/modules.php?name=Hkk&zm=2&id_ks=7315

• kasicaaa Re: no 23.02.05, 12:29
              Dziękuję :))))))))
              • jottka Re: no 23.02.05, 12:36
                idziesz skarżyć o plagiat?:)
                • kasicaaa Re: no 24.02.05, 09:51
                  No co ty:)))))) To nie może być plagiat. Moja praca nie była nudna ;)

A tak poważnie: po prostu ciekawa jestem, jak można jeszcze inaczej naukowo
                  podejśc do zjawiska Jeżycjady i chętnie czytam wszelkie tego rodzaju rzeczy.
                  Zboczenie - ot co.
                  • jessy3 Re: no 22.03.05, 12:02
                    Zdobyłam MM i Borejkowie i ksiązka bardzo mi sie podobała - pozwala bardziej
                    dojrzale spojrzeć na Jezycjadę i dla mnie to taka łamigłówka :)
                    • aura.ranna Re: no 22.03.05, 12:09
                      Które łamigłówka- Jeżycjada czy książka Biedrzyckiego?
                      Książka nic specjalnego nie wnosi do wiedzy nałogowych jeżycjadoczytczy, nic do
                      czego nie doszlibyśmy sami, chociaż oczywiście w życiu nie napisałabym takiego
                      opracowania :))
                      • jessy3 Re: no 22.03.05, 12:13
                        ksiązka Biedrzyckiego oczywiście:)
                  • alrisa Re: no 07.04.05, 11:51
                    Praca z Jeżycjady? Rewelacja :))) Opublikowałaś to gdzieś czy leży na dnie
                    szuflady? Chętnie bym poczytała :)
                    • jan.kran Re: no 09.04.05, 00:45
                      Czytalam Biedrzyckiego. Nic specjalnego moim zdaniem a do tego znalazlam pare
                      bledow :-pppp Kran

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka