przemkowa.b 20.04.06, 20:41 narzekamy, a ja bym się chciała dowiedzieć, czy jest szansa na to, że MM podźwignie się z "dołka" - dlatego wpadłam na ten pomysł z oceną, dla kogo lepszy JT a dla kogo Ż:) Dla mnie punkt na korzyść Żaby:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikate Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 20.04.06, 21:19 Dla mnie zdecydowanie lepszy jest "Język Trolli". Odpowiedz Link
psiamama Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 20.04.06, 22:46 Ja również sklaniam się ku "Językowi Trolli" głównie ze względu na Jóżinka :)) Odpowiedz Link
natalek3 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 20.04.06, 23:01 zdecydowanie Zaba:)))) Odpowiedz Link
jhbsk Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 21.04.06, 09:04 Wolę Język Trolli. Głównie ze względu na nieprawdopodobne zakończenie Żaby (powrót ojca marnotrawnego). Odpowiedz Link
monica232 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 21.04.06, 10:00 Wolę Żabę - za optymizm. Odpowiedz Link
mustti Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 21.04.06, 18:39 Żaba, żaba i jeszcze raz żaba :) JT wogóle mi się jakoś nie spodobał (no chyba że sceny z domu Borejków), natomiast Żaba jak dla mnie była dość dobra. Nie wiem może to kwestia wieku. Mi np.: bardzo przyjemnie czytało się o perypetiach Żaby i Piotrka ponieważ jestem w ich wieku :) Odpowiedz Link
nula8 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 21.04.06, 10:22 Zdecydowanie Żaba! Pomijając ostatnią scenę (co do której wciąż mam nadzieję na dalszy ciąg polegający na wykopaniu Frycka), o wiele bardziej mi się podobała. A co do kryzysu MM, to chyba nie jest tak źle? Dla mnie zniżkowe były tylko: Imieniny, Tygrys i róża oraz Język Trolli. To znaczy zniżkowe w stosunku do całości jest wszystko od Noelki, ale mimo wszystko tylko te trzy pozycje mnie rozczarowały. Odpowiedz Link
baba67 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 06.05.06, 15:28 Mnie sie tam Tygrys podobal bo ma klimat.Co do Imienin sie zgadzam. Uwazam, ze Trolla jest dobra ksiazka, ale Zaba (oprocz metnego watku Fryderyka)ma wiecej smaczkow i ciepelka. Odpowiedz Link
czytelniczka1975 Re: Żaba 21.04.06, 19:48 Żaba! Za to, że nie ma w niaj mowy o chorobie. Jest więc - jak już ktoś napisał - bardziej optymistyczna. Żaba! Odpowiedz Link
tk_s Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 21.04.06, 21:29 Żaba, mimo wszystko -------------------------------------------------------- Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych... (Jack Carter) -------------------------------------------------------- Odpowiedz Link
hybrid822 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 22.04.06, 10:41 Język Trolli. Żaba niby jest pogodniejsza, ale brakuje mi w niej prawdziwego ciepła. Wkurza mnie strasznie ta deklaratywność w odniesieniu do Borejków - ciągle słyszymy, jacy to oni są wspaniali, ale w tym tomie zupełnie się tego nie czuje. Hildegarda tak się stara, przejmuje, i co dostaje w zamian? Nikt nie zwraca na nią uwagi. Ale nawet kiedy Ignac patrzy na nią surowo i nieufnie (była taka scena) to ona potem opowiada bratu, jaki ciepły, miły dom, jaki sympatyczny starszy pan i w ogóle super. Na główną postać do podziwiania kreowana jest Róża, a przecież to Żaba dzięki inicjatywie i energii popycha akcję do przodu. Bohaterki (Borejkówny ofkoz) sa cudownie piękne, Róża wygląda promiennie i ma śliczny uśmiech, Idzie słońce prześwietla włosy będące najwiekszym bogactwem jej urody, a w twarzy Laury można się zakochać od operwszego wejrzenia:>>>> Nawiasem, gdzie ta jej autoironia, poczucie humoru, fantazja - te cechy rówież znamy tylko z deklaracji - owszem, w poprzednich tomach (do "Tygrysa i Róży") miała je jak najbardziej, ale teraz zrobiło się z niej antypatyczne dziewuszysko bez śladu dawnego wdzięku. Rozmowa sióstr Borejko w obecności pani Schoppe jest żenująca. Dwie wspaniałe, młode intelektualistki, i kompletnie zahukana, wpatrzona w nie nieśmiało kobieta. Rodzina Schoppe zarysowana w czerni i bieli, zwłaszcza w przypadku ojca dostajemy kawę na ławę. Zakończenie wiadomo. Język Trolli - ciekawsze postacie, fantastyczna scena z Helmutem w szkole, Józinek owszem, trochę zbyt dojrzały jak na swój wiek, ale przesympatyczny, motyw z żarówką, akcja bardziej linearna - w moim odczuciu Żaba z kolei jest podzielona na mało spójne epizody, ponadto rozpisana na stanowczo zbyt wiele postaci. Ciekawa konfrontacja Ignaca z Helmutem, co ciekawe (przynajmniej w moim odczuciu) na korzyść tego ostatniego. Fatalnie rozegrany motyw z ciążą, no ale to tak samo wada Żaby. Oczywiście wszystko IMVHO :))) Odpowiedz Link
fandzolka502 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 23.04.06, 21:48 Język Trolli.Właśnie ,,Kalamburka'' i ,,Język Trolli'' to chyba najgłębsze książki z całego cyklu.Zupełnie inne odczucia mam przy Pulpie,gdzie jestem cała rozkochana,a nad JT to zńow jakoś rzewnie pewnie ze względu na Trollę.Co nie znaczy,że Zaby nie lubię.Lubię za optymizm i za rynny,ale Trolla jakoś więcej siedzi na serduchu jako bohaterka. Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 26.04.06, 09:45 ja tam wolę "Żabę", jest optymistyczna i zabawna, a "Jeżycjadę" czytam, żeby się zrelaksować i odprężyć. "język" mi jakoś do pani M. nie pasuje: tyle tam pesymizmu, wszystko jest przedstawione w ciemnych barwach, zakończenie smutne: wiadomo, ze Trolla jest chora, czeka ją leczenie i nie wiadomo, kiedy znowu zobaczy sie z Józinkiem. Mam wrażenie, że nawet nie wierzy w to, że jeszcze kiedyś wróci do Poznania; przekonuje ją o tym Pepe. "Jeżycjada" jest jakaś "baśniowa", taka rodzina jak Borejkowie prawie, ze nierealna, ale to właśnie mi się podoba. Czytając większosć ksiażek M. można zapomnieć o kłopotach i o tym, na jakim świecie się żyje, niestety nie dotyczy to "JT". Odpowiedz Link
jasmina_a Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 26.04.06, 12:33 żaba, dzieki wolfiemu i tygryskowi Odpowiedz Link
stasia_kowalska Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 28.04.06, 20:33 "Język Trolli" za muzykę i ciekawszego głównego bochatera Odpowiedz Link
xerovy Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 05.05.06, 16:52 JT mimo wszystko, w ogóle nie uważam, by była to zła książka. "Żaba" jest trochę zbyt chaotyczna, zbyt mało spójna. I jeszcze tryumfalny powrót Frycka, doklejony trochę na siłę. Ale należy pamiętać, że ja jestem z tych, którzy nie rozumieją fascynacji "Szóstą klepką"; dla mnie najlepsze książki są mniej więcej w środku cyklu ("Opium", "Noelka"). W gruncie rzeczy lubię tę "poważniejszą" Jeżycjadę. Oracabessa jest fajny, poza tym. Odpowiedz Link
lunalovelight JT - tak, Zaba - nie, bo... 06.05.06, 10:41 wybieram 'jezyk trolli'. nie powalil mnie tak, jak moja ukochana 'pulpecja', ale uwielbiam jozinka, totez jego monologi wewnetrzne podbily mnie w 100% (na rowni kocham tez monologi wyglaszane malemu jozefowi p. przez ide w 'corce robrojka'). 'zaba' bardzo na nie - przeczytalam oczywista za jednym posiedzeniem i ciekawa, co dalej, ale wszystko w 'zabie' jakies takie... naciagane, a juz najbardziej 1) urocza (?) przemiana laury w kwilacego po kosciolach aniola, 2) mdlaco bohaterska postawa pyzy, ktorej to szmata do podlogi niestraszna (a tak kiedys lubilam pyzunie...), 3) ukazanie rodzicow schoppe jako wynioslego, zimnego ojca i zahukanej, potulnej matki i wreszcze 4) ukazanie familii borejko jako najza**bistszej-najcudniejszej-najmilszej-najbardziej wyrozumialej z familii na swiecie, ktora niezdziwiona i z *otwartemi* ramionami przygarnia marnotrawnego ojca malej milki, aka frycka s. Odpowiedz Link
prezerwator2 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 06.05.06, 18:09 Zdecydowanie Żaba!!!:) Odpowiedz Link
jasmina_a Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 10.05.06, 12:22 12-8 dla zaby na razie Odpowiedz Link
dolmadakia Język Trolli !!! 15.05.06, 18:50 Zdecydowanie "J.T." "Żabę" uważam za słabą Odpowiedz Link
aska_manfredzik Re: Żaba !!! 28.06.06, 23:16 Zaba lepsza,ale JT jest spoko,ja do tej ksiazki nic nie mam Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 28.06.06, 23:31 "Zaba". mimo roznych brakow, slusznie tu wytknietych ;) jest po prostu lepiej napisana. Odpowiedz Link
jessy3 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 29.06.06, 11:17 Zdecydowanie Żaba.Za ciepło, za powrót wspaniałego humoru językowego u MM (rozmowa Laury z Róża i panią Schoppe- dla mnie genialna!), za Wolfiego, za przmieanę Laury - w końcu stała się dla mnie prawdziwą bohaterką cyklu, a nie tą-która-jest-inna-niż-reszta-Borejków.Za porozumienie Laury i Róży. Stara, kochana, dobra Jeżycjada krótko mówiąc. Język Trolli dla mnie był pisany tak na siłę, aby pokazać tym wszystkim, którzy zarzucają pani MM nierealność świata Jeżycjady, że tak kolorowo to nie jest. Ci skini na ulicach, szlikowcy,zdanie Grzegorza o kiju bejsbolowym przygnębiły mnie. I przykro mi się zrobiło, że autorka chce zawrzeć w cyklu świat, który nie pasuje do pozostałych powieści. Ale JT także lubię - za świetnego Józinka:), niezależność Trolii, Helmuta i jego idiomy, rozmowę Ignacego z Fryckiem o seksie, scenę w pizzerii. Odpowiedz Link
fleurette Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 29.06.06, 22:17 żaba wg mnie jest lepsza zdecydowanie. Odpowiedz Link
susan_mayer Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 13.07.06, 11:12 witam, wczoraj wrocilam do Zaby (czasami cos mnie "nachodzi" i czytam po raz setny wszystkie tomy, w kolejnosci przypadkowej ;-) i musze stwierdzic, ze przy kazdej kolejnej lekturze te pozniejsze, zdecydowanie slabsze czesci zyskuja w moich oczach i juz tak nie irytuja, jak na pocztaku (po pierwszym przeczytaniu). Nawet wspomniana Zaba i Jezyk Trolli. I jeszcze jedno: pomijajac wszystkie wady, slabosci, wpadki, nieznosne moralizatorstwo, nieprawdopodbientwa psychologiczne itd - musze powiedziec, ze przy koncowce Zaby autentycznie sie wzruszylam. Pozdrawiam wszystkich fanow&fanki MM :-) Odpowiedz Link
teklat Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 13.07.06, 14:00 "Żaba". To jedna z najmądrzejszych książek z całej "Jeżycjady". Odpowiedz Link
martina.15 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 13.07.06, 18:50 co wy z tym dolkiem Boze zloty, jak wam tak nie pasuje to po co czytacie i potem krytykujecie dla mnie Zaba bo to cale moje zycie. Odpowiedz Link
szprota zastanowiłam się rzetelnie i odpowiadam z całą 27.07.06, 23:23 odpowiedzialnością. Język Trolli. Odpowiedz Link
szprota wypadałoby uzasadnić 10.08.06, 22:19 ja jednak lubię te książki M.M., które mają najlepsze pozory realizmu. Trolla jest gorzka (chyba od Kalamburki nie było równie smutnawych obserwacji), ale ja właśnie za te uwagi na marginesie wydarzeń, te ogólnospołeczne odautorskie komentarze ogromnie prozę M.M. cenię. Główne postaci budzą sympatię (od Żaby sztywniejsza jest chyba tylko Bebe!), oryginalnym jest również pomysł oglądania świata w przeważającej mierze oczami chłopca - na tyle dużo w tym wdzięku, że refleksja, czy jest to prawdopodobne psychicznie nie narzuca się sama przez się. Odpowiedz Link
kora_111 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 14.08.06, 14:02 Język Trolli jest lepszy, dla mnie bezdyskusyjna sprawa :), a Żabę,Imieniny i Kalamburkę uważam za najsłabsze części cyklu. Odpowiedz Link
lemonetka Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 14.08.06, 16:13 Ja jednak skłaniam sie chyba bardziej ku JT. Tak cudnej postaci jak Oracabessa dawno tu nie było - barwny, dowcipny, inteligentny, dobry człowiek, do tego muzyk reggae i rastafarianin. Świetna atmosfera w domu Oracabessów, świetna impreza sylwestrowa, a językowe potknięcia Helmuta - boskie, dawno się tak nie uśmiałam. I Trolla jakaś taka żywa, mimo choroby. Mnie ta książka nie przygnębiła. Ta postać chorej Trolli, mimo wszystko umiejącej cieszyc się życiem,wzbudza moją sympatię:) Odpowiedz Link
aniarad1 Re: Język Trolli czy Żaba, co lepsze - ranking 16.08.06, 20:49 JT, Żaba jest zbyt sztywna. Odpowiedz Link