Dodaj do ulubionych

młoda ...? stara ...?

25.09.06, 13:29
Dlaczego Pyziak mając lat 44 jest "w wieku późnośrednim", a Gabrysia, jak
wynika z obliczeń, 38 lat "młoda jeszcze" ?
Bo sama nie wiem, czy będąc pośrodku aczkolwiek bliżej Gabi, młodam ci
jeszcze (choć duchem z pewnością), czy już w wieku średnim... :(
I co od 50-tki (albo i wcześniej) to już wiek wczesnostary ? Hmmm
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 13:37
      Dziwne to. Dla mnie 44 lata to żaden wiek późnośredni, o takim można mówić
      gdzieś w okolicach 60-tki. 50 lat to w dzisiejszych czasach niedużo, wcale nie
      starość.
      • ratyzbona Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 13:47
        a czy zwróciliście uwagę że MM zgineło jedno pokolenie? córki gabrysi są
        związane z Dziadkami na takich samych zasadach jak sama Gabrysia i jej siostry.
        Cały czas mam wrażenie jakby Pyza rodząc dziecko nagle awansowała na siostrę
        Gabrysi a nie jej córkę.
      • agnieszka_azj Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 13:50
        Gabrysia urodziła się w 1961 więc w "Polewce" ma 43 lata. Pyziak był od niej
        starszy - ma może 46.
        Wiek określany na podstawie wyglądu osoby widzianej po raz pierwszy może sie
        nijak nie mieć do metryki. Gabrysia może wyglądać "jeszcze młodo", a Pyziak na
        sporo starszego i "zniszczonego zyciem".
        • dakota77 Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 13:59
          Ale tu nie o wygląd chodzi. Jakiś czas temu dyskutowałyśmy na forum, że MM od
          lat juź opisuje starych Borejków jako zgrzybialych staruszków! Niepotrzebnie
          postarza bohaterów.
          • the_dzidka Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:09
            Hihi, ale zauważyliście, że na polewkowych ilustracjach Gabrysia nie ma już
            takiej pomiętej twarzy jak kiedyś? :))
            • dakota77 Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:15
              Stać ją na dobry krem przeciwzmarszczkowy. A moze nawet botoks?;-)
              • the_dzidka Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:25
                Co Ty, przecież ona już miała takie zmarchy, że aż jej skóra łopotała :)
    • limotini Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:05
      To ja jeszcze dodam swoją obserwację, na temat tego, jak oceniamy wiek ludzi.
      Ludzie starzy, to tacy w wieku naszych dziadków. Ludzie w śrdnim wieku - z
      pokolenia naszych rodziców. Ci w naszym wieku są oczywiście młodzi, a wszyscy,
      którzy urodzili się po nas to dzieci. :)
      • meduza7 Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:13
        hihihi ja o moim rodzeństwie, dawno już dorosłym, wciąż mówię "dzieciaki".
        • agnieszka_azj Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:16
          O właśnie...
          Pyziakowi drzwi otwierają Laura i Wolfi więc jest w wieku "późnośrednim", a
          Gabrysię jako młodą klasyfikuje ojciec Fryderyka czyli jej pokolenie.
        • laura-gomez Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 14:19
          przypomina mi się, że Wolfi ocenił Gabrysię "w Żabie" jako "już niemłodą". Ida
          tez niby taka piękna, a zdaniem Moniki Pałysowej nie umie się umalować ani
          uczesać. Wszystko zalezy od tego, czyimi oczami widzimy daną postać.
          • szprota Re: młoda ...? stara ...? 25.09.06, 17:57
            a Laura, przez omal wszystkich widziana jako bardzo atrakcyjna lub wręcz
            superlaseczka, oczami Żaby oglądana nie jest wcale ładna, cerę ma wielce
            nierówną i ubrana jest niedbale (wiemy rzecz jasna, że nierówność cery wynika z
            ataku komarów, a niedbałość odzieży spowodowana jest jej zmoknięciem i
            wyschnięciem, ale to też potwierdza wględność.
            • justyna302 Re: młoda ...? stara ...? 09.11.06, 15:54
              No bo Zaba generalnie miała fioła na punkcie dbania o siebie. To co ona
              wyprawiała rano przechodzi ludzkie pojęcie, te paski, żele, kremy, preparaty,
              plastry, nic dziwnego że z jej punktu widzenia Laura posmarowana punktowo
              korektorem wydawała się jej zaniedbana i brzydka.
    • emae He he powiem Wam coś :) 09.11.06, 14:09
      Lubię powieści Colina Forbesa (bardzo dobra seria sensacyjna, polecam nie tylko
      wielbicielom gatunku). Ostatnio zaciekawił mnie wiek bohaterów (zwłaszcza
      bohaterek). Co rusz czytam "piekna czterdziestoletnia dziewczyna" itd. Ciekawie
      to brzmi, jak się przeczyta ten wątek :)) Może na Zachodzie kobiety/dziewczyny
      wolniej się starzeją? :))
      • baba67 Re: He he powiem Wam coś :) 10.11.06, 17:38
        Juz lubie tego autora :-)))
        • uccello Re: He he powiem Wam coś :) 12.11.06, 01:32
          moja Mama - lat sześćdziesiąt parę, do swoich koleżanek -równolatek mówi w
          zaaferowaniu : Dziewczyynyy! Słuchajcie!
          • baba67 Re: He he powiem Wam coś :) 12.11.06, 12:45
            Twoja mama jest super!!! Ja tez taka bede:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka