Dodaj do ulubionych

wy-obraźnia

12.11.06, 14:45
Zwróciliście uwagę na obrazy, fotografie i reprodukcje, które wiszą w domach
jeżycjadowych bohaterów?
obraz Giorgio de Chirico " melancholia ulicy" , który wisi u Aurelii w
domu "tej Moniki" jest tak naprawdę przejmującym portretem małej Geniusi, jej
samotności i strachu. Cień tajemniczej postaci z kosturem wyłaniający się zza
ściany domu więcej mówi mi o stanie wojennym niż szczegółowy historyczny
biuletyn.

Fresk malowany przez Bernarda , wprost na ścianie wynajętego pokoju mówi,co
tak naprawdę dla tego rubasznego, wesołkowatego gaduły jest ważne.

ciekawa jestem, na co Wy zwróciliście uwagę.

Obserwuj wątek
    • wierszyk-pana-leara Re: wy-obraźnia 14.11.06, 00:47
      Mila- licealistka miała na ścianie Les Balladines Picassa.

Nie znam tego obrazu, ale czuję, że to z lirycznego, różowego okresu ,
      wskazywało by na to uwielbienie Mili dla Wojtkiewicza.

Acha, Bernard miał stos albumów, z czego 3 traktowały o Hieronimie Boshu- ale
      nie wiem czy to się liczy, czy tylko to co na ścianie?
      • uccello Re: wy-obraźnia 14.11.06, 01:27
        Nie, no -liczy się liczy, ważne -czym się nasi ulubieni bohaterowie zachwycają
        i na co chcą codzień patrzeć.
        To znaczy, żeby uściślić- nie tylko o najulubieńszych bohaterów chodzi- "ta"
        Monika powiesiła w domu (jak większość populacji swego czasu, ) "Słoneczniki"
        Van Gogha a mroczna Pani Piórek miała w przedpokoju owalny obrazek, na którym
        było promienne dziewczę z kotkiem. Hajduk napawał się widokiem oblicza
        Feynmana, Nutria pasła oko młodym Rilkie, Przeszczep upajał się Stasysem.
        • zgred1967 Re: wy-obraźnia 15.11.06, 15:20
          A Twój nick przypomina mi bitwę pod San Romano.
          Duomo we Florencji.
          • uccello Re: wy-obraźnia 15.11.06, 17:49
            Taaak! Paolo Uccello ,to jeden z moich najukochańszych malarzy. Najbardziej
            lubię, te małe realia, które umieszczał gdzieś w tle, na piątym co do ważności
            planie. Jakieś opalizujące króliki biegnące w sepiowo- czarną dal, ptak
            dziwiący się dzikiemu zamieszaniu, który robią skłębione konie i jeźdzcy ,
            jakaś koronkowa roślina, namalowana z chirurgiczną precyzją, schowana gdzieś w
            rogu obrazu. Tajemnicze i piękne malarstwo.
            A mój nick to raczej od uccello- (wł) ptak. Zresztą -sama nie wiem.
        • tygrys2112 Re: wy-obraźnia 07.05.07, 14:36
          Hajduk napawał się widokiem oblicza
          > Feynmana, Nutria pasła oko młodym Rilkie, Przeszczep upajał się Stasysem.

Feynmana bym tu nie podciągała. Nie sądzę, żeby oblicze Feynmana Hajduka
          interesowało :) Raczej interesowało go oblicze Cesi. ;) Literacko też go z
          pewnością to dzieło tak nie zachwycało, co przede wszystkim zawarte w nim
          myśli.
    • wierszyk-pana-leara Re: wy-obraźnia 22.11.06, 16:19
      w ramach wzmocnienia organizmu przed zimą, przeczytałam Kwiat Kalafiora, no i
      tropiłam zawzięcie te motywy malarskie w Jeżycjadzie, ale znalazłam tylko
      wielki ponury linoryt uczyniony przez wdzięcznego grafika ozdrowieńca, wiszący
      ( linoryt nie wdzieczny ozdrowieniec) na szpitalnym korytarzu.
      • uccello Re: wy-obraźnia 07.05.07, 01:41
        mam nadzieję,że uda mi się wkleić linkę do ulubionego obrazu Aurelii.
        Tytuł: Melancholia ulicy. Autor Chirico.

www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/giorgio_de_chirico/giorgio_de_chirico_tajemnica_i_melancholia_ulicy_1914.htm.
        • uccello Re: wy-obraźnia 07.05.07, 01:51
          no to może jeszcze raz:
          www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/giorgio_de_chirico/giorgio_de_chirico_tajemnica_i_melancholia_ulicy_1914.htm

• uccello Re: wy-obraźnia 07.05.07, 02:09
            Borejkwie mieli na ścianach reprodukcje Marca Chagalla. Może którąś z tych?

www.vide.pl/plakaty/kategorie/R-349-12092-PL-PL/Marc-Chagall-Narzeczeni-z-wie%C5%BC%C4%85-Eiffela.
            • jamniczysko Re: wy-obraźnia 07.05.07, 13:52
              I Witkacego, o ile dobrze z "Noelki" pamiętam.

A kapryśny Krzyś Frączak miał plakat z Niemenem.
    • tygrys2112 Re: wy-obraźnia 07.05.07, 14:37
      No i Fałat Ciotki Lilii.
      • skrzat_rzezimieszek Re: wy-obraźnia 07.05.07, 14:57
        Fałat to jeszcze pośrednio w "Tygrysie i Roży", gdy Robrojek szukał mieszkania
        pani Myszki na osiedlu gdzie w każdym ogródku świerk rósł. Gdy sąsiad czy ktoś
        mu o tym osiedlu Fałata mówił, że to taki malarz był.
        • uccello Re: wy-obraźnia 08.05.07, 17:30
          "Zieleń młodych zbóż,aż niebieskawa w swej świeżości, upstrzona była gęsto
          szkarłatnymi plamkami maków, jak u Moneta."
          images.google.pl/imgres?
          imgurl=www.impresjonizm.art.pl/monet/monet11.jpg&imgrefurl=http://www.imp
          resjonizm.art.pl/monet/monet.html&h=476&w=537&sz=67&hl=pl&start=13&tbnid=rAk6kIr
          q3AnDeM:&tbnh=117&tbnw=132&prev=/images%3Fq%3DMonet%2Bmaki%26gbv%3D2%26svnum%
          3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG
          • uccello Monet 08.05.07, 17:38
            swww.reprodukcja.pl/malarz.php?m=18

• uccello Fałat 08.05.07, 17:48
          "Mistrz to mistrz. Nieważne ,czy olejny ,czy akwarelowy."
          images.google.pl/images?svnum=10&hl=pl&gbv=2&q=Julian+Fa%C5%82at+&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
          • uccello Bosch 08.05.07, 17:56
            "Żmudna ta praca,polegająca na gmeraniu w kartonach pełnych puszek, tub,
            palet,buteleczek, zwojów płótna lnianego, teczek z grafikami i licznych
            albumów, z ktorych aż cztery traktowały o Hieronimie Boschu - została
            uwienczona powodzeniem."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Hieronim+Bosch&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
          • tygrys2112 Re: Fałat 08.05.07, 18:14
            Skoro jesteśmy przy "Kłamczusze" i sztuce, warto wspomnieć obraz Ciotki Lili
            "Obraz - niezupełnie jeszcze wykończony - był pełen ciepła i uroku. Cieniutko
            nałożone farby połyskiwały świerzością. Pośrodku płótna namalowany był rudawy
            grzyb, na kapeluszu którego w leniwej pozie spoczywała tłusta, błękitna
            gąsienica paląca nargile. W tle widniał ciemny las pełen wyglądających zza
            drzew malutkich, groteskowych stworków, a na końcu wiodącej w gąszcz ścieżki
            stał domek z żółtymi okiennicami. Namalowane to było po mistrzowsku. Gąsienica
            miała sarkastyczny błysk w świetlistych oczach i puszczała krzywe kółeczka z
            dymu nargili."

Lubię sobię wyobrażać ten obraz. W ogóle lubię Ciotkę Lilę, jej mieszkanie i
            otoczenie. Nie wiem, czy też macie takie poczucie, ale z jej artystycznego
            niedbalstwa promieniuje mnóstwo ciepła. A rozmowa z Anielą o kłamstwie jest
            mistrzowska.
            • uccello Wojtkiewicz 08.05.07, 18:22
              "Nie umiałby określić, kiedy i jak nastąpiła ta zmiana - ot, pewnego dnia,
              spotkawszy Milę w Muzeum Narodowym przed obrazami Witolda Wojtkiewicza( był to
              jego ulubiony malarz) , Ignacy stwierdził, że się zmieniła."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Wojtkiewicz&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
              • uccello Rzeźba rzymska 08.05.07, 18:30
                "Wydawało mu się rzeczą niezbędną towarzyszyć projekcji swoimi komentarzami i
                objaśnieniami dobrze znanych fotosów (tego dnia pokazywano, szczęśliwym trafem,
                serię poświęconą rzeźbie rzymskiej)- i to towarzyszyć dyskretnie, podając
                informacje szeptem wprost do ucha Mili, by ni szmerem nie przeszkadzać innym
                widzom."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Rze%C5%BAba+rzymska&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
              • tygrys2112 Re: Wojtkiewicz 08.05.07, 18:40
                też bardzo lubię Wojtkiwicza. chociaż w sumie do Ignacego mi ten malarz trochę
                nie pasuje. :) Bardziej rozumiałabym jego zachwyt malarzami takimi jak np.
                Jacques Louis David czy Leonardo. Stoik - miłośnik Wojtkiewicza? :)
                • uccello Re: Wojtkiewicz 08.05.07, 18:53
                  W Ignacym też jest spora dawka melancholii.
                  • tygrys2112 Re: Wojtkiewicz 08.05.07, 19:32
                    chyba coś w tym jest, ale myślę, że jest przede wszystkim estetą. :)
                    "Następnie jednak musił zwrócić uwagę, że warkocz ów przynależy do wzorowo
                    sklepionej głowy, osadzonej na kształtnych ramionach, a owianej chmurą długich,
                    złotych włosów, które wymknęły się z uwięzi i teraz powiewały leciutko,
                    produkując w różnych punktach przestrzeni takie same lśnienia i migoty.
                    Obserwując to satysfakcjonujące estetyczne zjawisko, Ignacy szedł za nim przez
                    dłuższy czas (...)"
                    "była niejako ucieleśnieniem definicji stoików: "piękno ciała jest proporcją
                    członków w ich układzie wzajemnym i w stosunku do całości"
            • uccello Re: Fałat 08.05.07, 18:34
              Przepraszam, że wklejam,zamiast napisać o Cici Lili, ale właśnie nauczyłam się
              w.k.l.e.j.a.ć i jestem w euforii, jak to neofita.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=53954911&a=55212908
    • ginestra Re: wy-obraźnia 09.05.07, 11:28
      Uccello, Tygrysie - z wielką przyjemnością przeczytałam cytaty :), obejrzałam
      obrazy i cały czas myślę sobie jaka to szkoda, że w zabieganym życiu tak mało
      jest czasu na obcowanie ze sztukami plastycznymi :) Postanowiłam to pomału
      zmienić, myślę, że będę podziwiać obrazy w tych Internetowych galeriach, może
      też wybiorę się znów do muzeum lub kupię sobie jakiś piękny album :). Kiedyś
      chodziłam do Muzeum Narodowego i do Galerii Zachęta na wystawy, podczas
      seminarium magisterskiego pasjami też z naszą promotorką i magistrantkami
      oglądałyśmy albumy malarstwa z okresu Młodej Polski (o którym to okresie
      pisałyśmy prace magisterskie z literatury), także malarstwa europejskiego tego
      okresu, żeby dać się owładnąć "duchowi epoki" i aby umieć wyszukiwać też takie
      motywy w literaturze, o której pisałyśmy. Bardzo podobali mi się na przykład
      Prerafaelici, pamiętam też różne piękne symbole roślinne i inne, które zawsze
      coś oznaczały i właśnie one m.in. pojawiają się na tych secesyjnych kamienicach
      i w różnych takich witrażykach i rzeźbach itp.
      Zapragnęłam do tego powrócić, bo naprawdę oglądanie piękna w różnych
      tajemniczych wcieleniach daje wiele radości. Wyobrażam sobie, że nie mniej (a z
      pewnością więcej!) radości daje tworzenie.. No, ale do tego potrzebny jest
      talent, a nie każdy go ma.. ;) Chociaż..., z drugiej strony, ten fresk
      Bernarda... :)

Dzięki za te różne inspiracje, wątek jest piękny i wiele mówi o naszych
      bohaterach, ich upodobaniach, charakterze. Fajnie byłoby go kontynuować :)
      Pozdrawiam!
      • skrzat_rzezimieszek Re: wy-obraźnia 09.05.07, 16:19
        A Mila Borejko zastanawiała się, czy nie iść na historię sztuki...! Poszłam w
        jej ślady pośrednio można powiedzieć;] Wątek jak dla mnie stworzony:)
        • uccello Van Gogh 10.05.07, 00:16
          "Nie mogła też w żaden sposób polubić domu ojca, to jest - mieszkania pani
          Moniki.Co prawda obrazy wisiały tu całkiem pogodne, w salonie - reprodukcja
          Słoneczników van Gogha, a w pokoju Mariusza, syna tej pani, na ścianach wisiały
          takie jak wszędzie plakaty z Michaelem Jacksonem i Madonną."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Van+Gogh+s%C5%82oneczniki&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
        • uccello Re: wy-obraźnia 10.05.07, 00:22
          No to przybywaj Skrzacie_Fachowcze na odsiecz! Nie mogę znaleźć w necie obrazu
          Yvesa Tanguy (opisanego na 53 stronie Dziecka piątku)
          Niemal wszystkie jego obrazy są z pustynią, dziwnymi kształtami i zamglonym
          horyzontem, ale dokładnie takiego jak w opisie nie znalazłam.
          • uccello Stasys 10.05.07, 00:51
            "Bella nadal spokojnie rozglądała się wokół, stwierdzając,że w pokoju Czarka
            bardzo jej się podoba. Było tu dużo książek i te wszystkie chłopackie drobiazgi
            techniczno -sportowe, ale też piękny plakat Stasysa, i wielka fotografia
            witrażu z katedry w Chartres, i cała wystawka interesujących zdjęć amatorskich."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Stasys&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi
            • uccello witraże Chartres 10.05.07, 00:56
              images.google.pl/images?hl=pl&q=Chartres+glass&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
              • uccello japońska grafika 11.05.07, 14:01
                "Plakat nad biurkiem Darka był piękną, kolorową reprodukcją słynnego
                dwunastowiecznego portretu Minamoto Yorimoto, ubranego w geometrycznie
                załamujące się czarne kimono; spomiędzy fałd kimona wystawała rękojeść miecza."

www.answers.com/topic/yoritomo#after_ad1
                • uccello fota 11.05.07, 14:08
                  "(...) kuriozalna fotografia pomarszczonej, czarnoskórej dłoni o
                  nieprawdopodobnie rozstawionych palcach: jak wyjasnił Lucek, była to dłoń jego
                  idola Johna Lee Hookera."

images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.blesok.com.mk/Images%255CIn%
                  255CImages21%255Cjlhooker2.jpg&imgrefurl=www.blesok.com.mk/tekst.asp%
                  3Flang%3Deng%26tekst%
                  3D362&h=269&w=326&sz=13&hl=pl&start=53&tbnid=2zrsqi0YKacwLM:&tbnh=97&tbnw=118&pr
                  ev=/images%3Fq%3DJohn%2BLee%2BHooker%26start%3D36%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26svnum%
                  3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DN
                  • uccello John Lee Hooker... 11.05.07, 14:16
                    ...raz jeszcze. Wsród okienek wyszukiwarki( na dole) jest fota ręki. Być może
                    ta.

images.google.pl/images?q=John+Lee+Hooker&gbv=2&svnum=10&hl=pl&start=36&sa=N&ndsp=18
                    • uccello Matejko 11.05.07, 14:29
                      "- Kopernik na obrazie matejki "Rozmowa z Bogiem" trzyma, Różo, przepraszam
                      cię, ale cyrkiel. Astrolabium, jeśli dobrze pamiętam, tam nie ma, albo zwisa
                      gdzieś w tle.
                      -Nie wiedziałam,że ten obraz ma tytuł "Rozmowa z Bogiem".
                      -Nie mogłaś wiedzieć. Ja wiem, bo rodzice mają album Matejki z lat
                      dwudziestych. Po wojnie tytuł obrazu "Kopernik -Rozmowa z Bogiem" okrojono i
                      został tylko "Kopernik".-On tam klęczy i patrzy w niebo, taki jakby...
                      oczarowany- przypomniała sobie Pyza.
                      -Olśniony odkryciem jakiego dokonał. Obok niego stoi deska z rysunkiem systemu
                      heliocentrycznego- tak jakby własnie go skończył."
                      • uccello Re: Matejko 11.05.07, 14:29
                        images.google.pl/images?hl=pl&q=Kopernik+Matejko&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
                        • uccello Kossak ( Juliusz? Wojciech? Jerzy?) 11.05.07, 18:29
                          "Boczną ścianę zdobiły dwa bure Kossaki w złotych ramkach oraz melancholijny
                          pejzaz z dzikimi kaczkami. Mama Żakowa otrzymała wyraźny zakaz dotykania tych
                          zabytków, kiedy po ślubie wprowadziła się do domu z wieżyczką. Dziadek
                          oświadczył wówczas, że dla eksponowania dzieł poznańskiej awangardy
                          plastycznej, najlepiej nadaje się sypialnia młodej pary, i to tylko dlatego, że
                          leży na uboczu mieszkania."

images.google.pl/images?hl=pl&q=Kossak&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2
                          • agnieszka_azj Re: Kossak ( Juliusz? Wojciech? Jerzy?) 11.05.07, 18:47
                            Wydaje mi się, że raczej Jerzy - jego antenaci są dużo więcej warci i wystepują
                            w mniejszych ilościach. Jerzy (z tego co wiem) wytwarzał obrazy taśmowo przy
                            pomocy uczniów ;-) Do niego należało kilka ostatnich pociągnięć pędzlem.
                            W posiadaniu mojej rodziny jest jeden "jego" obraz i kiedyś sprawdzałam, ile
                            jest wart. Trochę się rozczarowałam ;-) Obraz przedstwia patrol polskich ułanów
                            w pogoni za bolszeiwkami. Jeden z koni robi wrażenie, jakby go ktoś potężnie
                            kopnął dla nadania rozpędu ;-) Albo jakby go wystrzelono z armaty.
                          • tygrys2112 Re: Kossak ( Juliusz? Wojciech? Jerzy?) 11.05.07, 19:22
                            Ucello, nie wiem jak to robisz, że wyhaczasz te wszystkie obrazy. Od dawna
                            interesuje mnie malarstwo, a tak mało pamiętam jego opisów z Jeżycjady...
                            • tygrys2112 Re: Kossak ( Juliusz? Wojciech? Jerzy?) 11.05.07, 20:26
                              jeszcze dodam dzieła innych bohaterów lub osób wspomnianych w trakcie akcji,
                              chociaż to wszyscy wiedzą:
                              - Łabędzica II
                              - Fryne III
                              - dekoracja z okazji Rewolucji Październikowej Julii ;)
                              - zielony królik w skoku (cudne)
                              - pisanki Bobcia
                              - lalki, maski, pacynki Konrada

• uccello Re: Kossak ( Juliusz? Wojciech? Jerzy?) 11.05.07, 21:35
                              Jak ja to robię,ze wyhaczam te wszystkie obrazy?
                              Można to nazwać zwięźle zboczeniem zawodowym.

Kiedy czytam ten fragment "Opium":
                              "Było jak na japońskim drzeworycie trójbarwnym: białą spadzistość Teatralki
                              przecinały pionowo czarne pnie kasztanów o powykręcanych dziwacznie gałęziach;
                              tkwiły na nich ociężale obłe śniegowe poduchy. Pod drzewami, osiadłe na
                              listwach różowawych ławek ciągnęły się rytmicznie pięciolinie bieli. Powietrze
                              było ciemnoszare, pokropkowane dużymi płatkami, które opadały tak wolno, że
                              zdawało się ,że wiszą bez ruchu."
                              wyświetla mi się w wyobraźni taki mniej więcej obrazek

www.japaneseprints-london.com/images/landscapes/landscapes88.jpg
                              polecam Wam też stronę:
                              www.japonia.org.pl/o-drzewach-w-sztuce-japonskiej
                              • uccello japoński drzeworyt 11.05.07, 21:42
                                Próbuję jeszcze raz ze stroną. Wsród reprodukcji, jest praca Ando
                                Hirosige "Wieczorny śnieg na wzgórzu..."

www.japonia.org.pl/o-drzewach-w-sztuce-japonskiej
                                • tygrys2112 Re: japoński drzeworyt 11.05.07, 21:59
                                  bardzo piękny obraz.
    • ginestra Re: wy-obraźnia 12.05.07, 00:18
      Wspaniałe te nowe obrazy :)
      I jakie ładne fragmenty. Myślę sobie, że wcześniej wiele traciłam z lektury nie
      widząc tych obrazów, plakatów, rycin itp., które wplecione są w tekst.
      Fajnie, że je poznajdywałaś Uccello!
      Pozdrawiam!
      • uccello Rodin 12.05.07, 11:39
        -(...)Mój tata jest boski. Ma tak subtelne poczucie humoru, w dodatku jest
        erudytą i zawsze mu przychodzi na myśl właściwe skojarzenie ze świata sztuki.
        Wiesz co powiedział tym razem?
        Żaba wolała nie wiedzieć.
        -Powiedział: ależ to istny Rodin!- zawołał z triumfem Piotr Żeromski, a kiedy
        stwierdził ,że Żaba patrzy na niego wzrokiem nierozumiejącym i przepełnionym
        rozpaczą, dorzucił szybkie wyjaśnienie: -Artysta francuski. Jego dziełem
        jest "Pocałunek", zmysłowa rzeźba, Hildegardo, splot marmurowych, o ile się nie
        mylę, ciał. To właśnie widzieliśmy w naturze, idąc przez ten mostek."

strony.aster.pl/historiasztuki/obrazki/rodin/pocalunek01.jpg
        • uccello Gauguin 12.05.07, 12:01
          -(...) reaguję na bodźce w sposób niemal podręcznikowy, Hildegardo. Już od
          pewnego czasu dociera do mnie, że twoja atrakcyjność z dnia na dzień wzrasta.
          Trudno się potem dziwić,że mi się śnisz. Na przykład dziś w nocy,
          Hildegardo,śniło mi się, że nasze marmurowe ciała splotły się w uścisku...
          -Żeromski tobie odbiło.
          -...i że splotłem swoje marmurowe usta z Twoimi. A na to mój tata powiedział:
          toż to istny...
          -Rodin.
          -Nie. Gauguin.I to właśnie było dziwne, takie dziwne. Dlaczego Gauguin?

www.vide.pl/plakaty/artysci/R-G-168-11934-PL-PL/Paul-Gauguin-Dwie-Taihtanki.html
        • tygrys2112 Re: Rodin 12.05.07, 12:06
          Uwielbiam tę rzeźbę.
          • uccello Andriolli 12.05.07, 12:32
            -Dobry Boże,ależ tu ślicznie!- zakrzyknęła.-Popatrz kochany, co za widok tam,
            po lewej! A ta plebania! Toż to istny...
            -Rodin?- odgadł Piotr Żeromski, uszcześliwiony.
            -Andriolli!

www.swidermajer.info/06_003.html
            Oczywiście skojarzenie jest dubeltowe. Andriolli najbardziej znany jest ,nie
            jako architekt kilkunastu willi w okolicach podwarszawskiego Świdra ( w stylu
            nazwanym przez Gałczynskiego Świdermajerem:), a jako ilustrator Pana Tadeusza.
            • uccello Re: Andriolli- ilustrator 12.05.07, 12:38
              www.zs2-stargard.no-ip.org/~annpit/andriolli.html
              • uccello terakotowa armia chińska 12.05.07, 14:21
                "Ona jednak unikała jego wzroku, z ostentacyjną obojętnością wpatrując się w
                mijane właśnie pole, choć prawdę mówiąc, nawet zainteresował ją ten widok ze
                względu na rytmiczność rosnących w rzędach, na tak znacznej przestrzeni,
                zwartych kapuścianych główek. Wyglądało to tak, jakby cała naraz armia
                terakotowych wojowników Pierwszego Cesarza Qin Shi Huangdi wyłaziła ze swego
                podziemnego mauzoleum."
                zwłaszcza ostatnie zdjęcie na stronie jest przekonywujące

www.sztuka.chinese.pl/index.php?page=strona&id=184
    • agnieszka_azj Re: wy-obraźnia 12.05.07, 23:07
      Ucello,
      masz może jakąś koncepcję dotyczącą obrazu wiszącego w mieszkaniu Ewy
      Jedwabińskiej - tego biało - czarnego, z plamą w rogu, ktora malej Aurelii
      przypominała nietoperza ???
      • uccello Re: wy-obraźnia 13.05.07, 00:39
        Wyobrażam sobie, że był to oryginalny ( Jedwabińscy byli całkiem dziani)
        zamaszysty, grubo malowany, olejny, nie przedstawiający obraz. Przy abstrakcji,
        łatwo "podłożyć" swoje znaczenie jakiejś plamie. Na tym zresztą bazują niektóre
        badania psychologiczne.
        Na podstawie skojarzeń wiadomo, czy pacjent czegoś się boi, albo czegoś nie
        chce przyjąć do wiadomości, albo demonizuje, albo zdrowieje ( bo skojarzenia są
        mniej emocjonujące).
        • uccello Hundertwasser 13.05.07, 14:16
          " Na gwiazdkę dostały od Grzesia obie -Tygrys i Róża- po pięknym kalendarzu z
          reprodukcjami Hundertwassera."

www.kunsthauswien.com/deutsch/hundertwasser.htm
          • uccello Cartier- Bresson 14.05.07, 14:43
            " Rodzice by się ucieszyli, gdybym im przyniósł od Borejków album Cartier-
            Bressona. To jest taki fotograf. Strasznie im się podobała jego wystawa w
            Zamku. Czarno-białe nostalgiczne zdjęcia Paryża, wzorwa kompozycja, nastrój
            deszczowego listo..."

fototapeta.art.pl/fti-inv28hcb.html
    • delilian Re: wy-obraźnia 14.05.07, 21:27
      Nad lozkiem Pawelka Nowackiego wisial plakat z Jane Birkin, do ktorej podobna
      byla Danusia - tylko duzo brzydsza :)

www.gainsbourg.org/vrsn3/html/zooms/jane-birkin/index.php--
      "Wolność to możliwość mówienia ludziom tego, czego nie chcą słuchać" - Orwell
      • uccello gwiazdy pop-kultury 15.05.07, 11:00
        " -Tak moja droga. Ale to nie będzie proste, spójrz tylko wokół. Czy widzisz w
        okolicy choć jednego interesującego chłopaka?
        Cesia rozejrzała się wokół i ujrzała tylko plakaty filmowe."

Począwszy od Beaty Kowalczuk, która zbierała zdjęcia Krzysztofa Krawczyka,
        poprzez plakaty z Birkin i Niemenem(?) u Pawełka, z Jacksonem i Madonną u syna
        Tej Moniki, aż po żabią kolekcję zdjęć Boskiego Brada jest tego całkiem sporo.
        Może by to ktoś rozkminił w czynie społecznym, a?
        • uccello Galle 15.05.07, 22:46
          "W pudełku była popielniczka. Śliczna!!!- z różowego szkła, z wtopionym motywem
          roślinnym w kolorze mlecznej zieleni.
          -Jaka piękna! - krzyknęła Patrycja. -To chyba najczystsza secesja.
          -Niemiecka.
          -Coś ty, jaka niemiecka. To może jest nawet dzieło samego Emila Galle,
          chłopcze. Mam album o nim, są tam bardzo podobne cudeńka."

www.rempex.com.pl/?nodeid=65&_aph_glowna_tresc_cat_id=44&_aph_glowna_tresc_offset=136
          • uccello Ernst 15.05.07, 23:51
            "-Ale nie potrafi zrozumieć abstrakcyjnych dowcipów! - krzyknął Bernard.- Nie
            potrafi się wzruszyć Mahalają Jackson, jak śpiewa "What can I give you".
            Przeczytasz mu Achmatową, to będzie ziewał. Nigdy w życiu nie upoi się światłem
            u Rembrandta, a Max Ernst to dla niego schizofrenik!
            -Za to potrafi rozłożyć dwóch opryszków jednym ciosem - przycięła mu
            rozzłoszczona Aniela. -Podczas gdy miłośnik Rembrandta dostanie od nich w nos i
            jeszcze mi będzie potem płakał w poduszkę."

www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/max_ernst/max_ernst.h
            tm
            • uccello Re: Ernst 15.05.07, 23:54
              może teraz się uda:

www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/max_ernst/max_ernst.htm
              • uccello Rembrandt 16.05.07, 00:08
                Strona z lupą, dzięki której, można upajać się dubeltowo światłem u Rembrandta

www.elrelojdesol.com/zoomable-paintings/rembrandt/index.htm
                • tygrys2112 Re: Rembrandt 16.05.07, 02:23
                  najlepiej malował portrety:
                  www.ibiblio.org/wm/paint/auth/rembrandt/self/rembrandt.1640.jpg
                  www.ibiblio.org/wm/paint/auth/rembrandt/1650/hendrickje.jpg
                  www.ibiblio.org/wm/paint/auth/rembrandt/1650/stofells.jpg
                  www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/rembrandt_van_rijn/rembrandt_portret_starego_zyda_1654.jpg

Ten obraz jest bardzo piękny:
                  www.ibiblio.org/wm/paint/auth/rembrandt/1650/bathing-river.jpg
                  • uccello Grupa Laokoona po borejkowsku 23.05.07, 23:59
                    "Oczywiście wszyscy już byli tutaj, zbici w istną grupę Laokoona, z zastygłym
                    na twarzach wyrazem grozy , napięcia, oburzenia, żałości i ulgi."

www.katolik.home.pl/kulturaantyczna/laokoon.html
                    • uccello Rackham 26.05.07, 23:03
                      "Mam nadzieję,że zajrzysz do poczty, jak prosiłam, i przeczytasz to, co piszę i
                      odbierzesz to, co właśnie wysyłam. To maleństwo to jest Twoja córeczka, Mila.
                      Jest trochę podobna do Ciebie, widzisz? To samo czoło, ten sam profil. Wygląda
                      trochę jak Ty, a trochę jak Piotruś Pan z tej ilustracji Rackhana, pamiętasz?
                      Owinięty w kołderkę, siedział na gałezi w Parku Leśnym i spał."

www.nocloo.com/gallery2/v/arthur-rackham-peter-pan/rackham-peter15.jpg.html

Co prawda, Piotruś na tej ilustracji nie śpi, ale to najbliższy opisowi
                      obrazek , jaki znalazłam.
    • toja737 Re: wy-obraźnia 27.05.07, 07:13
      A u Kreski wiszą zdjęcia jej rodziców. Sześcioletnia Aurelia przegląda "jakiś
      album" Dmuchawca - lubię wyobrażać sobie, że to od niego zaczęła się jej miłość
      do sztuki. Tak się zastanawiam, czy to nie było jednak u braci Ogorzałków?
      • uccello Grottger 14.07.07, 16:25
        Stała, wciąż z ręką na kontakcie, piękna jak modelka w swej długiej białej
        sukni, z rozrzuconymi miedzianymi lokami i oczami jak dwie zielone żaróweczki.
        Drugą dłoń przyciskała po grottgerowsku do obleczonej w biel piersi.
        • uccello Re: Grottger 14.07.07, 16:40
          www.pinakoteka.zascianek.pl/Grottger/Images/Powitanie_powstanca.jpg
          • uccello poza Archanioła Gabriela 25.07.07, 13:15
            "-(...) przebóg co widzę, Józinku?! Robrojek z córką i walizami i ta jędza bez
            biustu, w pozie Archanioła Gabriela, wypędzającego z raju pierwszych
            grzeszników! Przypomnij mi przy okazji, żebym ci pokazała pewną bardzo
            przekonywujacą reprodukcję."
            może tę?:)
            www.whatsaiththescripture.com/Stories/Bible.History/OT.pages/expelled.gar
            den.of.eden.html
            • uccello Re: poza Archanioła Gabriela 25.07.07, 13:20
              może teraz się uda:
              www.whatsaiththescripture.com/Stories/Bible.History/OT.pages/expelled.garden.of.eden.html
              • uccello Malczewski 12.10.07, 15:16
                Rojek pokazywał Anieli w poznańskim Muzeum Narodowym
                "Pejzaż z Tobiaszem" Jacka Malczewskiego

galeria.klp.pl/p-6546.html
    • lezbobimbo Wyspianski 13.10.07, 20:38
      Oprócz wystawiania Wesela ilustrowanego kukielkami Kozia, to
      w kamienicy secesyjnej, do której wchodza Elka z Tomciem, sa kafelki zdobione
      tak gietkimi roslinami jakby rysowal je sam Wyspianski.
      www.malarze.com/obrazy/wyspianski-fresk.jpg - te sliczne bratki to
      fragment polichromii z kosciola Franciszkanów w krakowie

A czy nasza bezcenna Jezycjada-fotki nie robila juz zdjecia tych kafelków?
      • uccello Re: Wyspianski 13.10.07, 20:49
        Nasza bezcenna Jeżycjada Fotki uwieczniła te kafelki,
        a przed dwoma dniami obwieściła na jeżycjadowym foto-blogu, że
        zawiesza działalność.
        • uccello Re: Wyspianski 13.10.07, 21:11
          Podobno wystrój Kościoła Franciszkanów- witraże i polichromia, które
          Wyspianski zrobił razem z Józefem Mehofferem bardzo nie spodobały
          się zamawiającym.

Trzeba by mieć gust krowy na łące,żeby znieść tę ilość kwiecia!

- miał powiedzieć Ksiądz Biskup.
          Ale to może tylko kolejna krakowska legenda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka