Dodaj do ulubionych

Trup sie sciele gesto

12.02.07, 16:22
Czy nie zauwazyliscie, ze pani MM ukatrupia krewnych, malzonkow itd niemalze
hurtem? Dodam, ze w dosc mlodym wieku!

Bo przeciez nie zyje:
- matka Anieli
- zona Grzesia
- zona Robrojka
- rodzice Hajduka
- Ewa Jedwabinska
- ojciec Lelujkow
- ojciec Tunia (a moze sie myle)
- matka Grzesia
- zona p. Jankowiaka

Zawsze mnie to zastanawialo. Bo o ile dawniej mozna to bylo usprawiedliwic
brakiem warunkow sanitarno-szpitalnych, wojna itd, o tyle te "nowsze" smierci
sa troche naciagane. Ile znacie osob ktore umarly przed 50-tka? ja dwie. Ale
moze mi sie po prostu tak w zyciu szczesliwie zlozylo?

Co myslicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 16:28
      Akurat zona pana Jankowiaka tak mlodo chyba nie umarla?
    • kora_111 Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 17:11
      Bo pani MM w głowie się nie mieści, że można sobie ułożyć życie na nowo z
      rozwodnikiem lub rozwódką. Wszak katolickość do czegoś zobowiązuje.
      Gabrysia jest rozwódką oczywiście nie z własnej winy. Trzeba było koniecznie z
      Pyziaka zrobić potwora, ostatniego chama, wręcz kryminalistę. Wtedy Gabrysia
      usprawiedliwiona, bo ona przecież nic a nic nie zawiniła. (ech..cóż z tego że
      prawdziwe życie nie jest takie czarno-białe...)
      Brak ślubu koscielnego Gabrysi i Pyziaka jawi sie w ten sposób jako wola
      niebios. Wszak miłościwy Bóg doskonale wiedział co czyni nie umożliwiając (nie
      wiem z jakiej przyczyny, było coś o tym w Jeżycjadzie?) tej parze zawrzeć
      zwiazek małżeński przed ołtarzem.
      • dakota77 Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 17:22
        Bylo, Pyziak nie chcial wiazac sie tak mocno.
    • k_linka Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 17:31
      Pozostałe martwe osoby (zmarle dosc mlodo):
      rodzice Pyziaka
      rodzice Mili
      ojciec Ignacego
      ojciec Marka Palysa
      zona Dmuchawca
      ojciec Eugeniusza/dziadek Aurelii
      • the_dzidka Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 17:46
        > Pozostałe martwe osoby

:DDDDDDDDDDDDDDDD
        (Przepraszam, nie mogłam się opanować)
        • ready4freddy Re: Trup sie sciele gesto 13.02.07, 00:27
          azaliz byla inna martwa osoba? :) jakos tak przemknal gdzies cien tego dunskiego policjanta z "wszystko czerwone"..nieprawdaz?
          • nchyb Re: Trup sie sciele gesto 13.02.07, 11:08
            > azaliz byla inna martwa osoba? :) jakos tak przemknal gdzies cien tego
            dunskieg
            takoż i Pani Biała Glista nie mogła się powstrzymać od dopisku... ;-)
            • lezbobimbo Re: Trup sie sciele gesto 13.02.07, 11:16
              Pan podrapano na głowa i pani Biała Glista ja takoż proszę won ;_DDD

• hybrid822 Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 17:58
        Za pozwoleniem, czepiacie się:) Może ja z kolei jestem pechowa, ale wśród moich
        dalszych i bliższych znajomych przypadków względnie młodej śmierci trochę było.
        Co najmniej sześć (tyle sobie przypominam) moich koleżanek z liceum nie ma już
        jednego rodzica, i to od ładnych paru lat (nowotwory albo serce). Daleka
        znajoma z tego samego rocznika zginęła w wypadku. Rodzice taty w chwili śmierci
        byli tuż po 60tce. Itd. - bo to nie wszystko, ale nie chcę robić wyliczanki
        (brr), tylko wykazać, ze to się jak najbardziej zdarza. W moim odczuciu
        wskaźnik przedwczesnej śmierci w Jeżycjadzie nie jest wyższy niż w realnym
        życiu.
        • dakota77 Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 18:09
          MNie tez sie tak wydaje. Obracamy sie ciagle w tym smaym kregu bohaterow, wiec wydaje sie, ze tych wczesnych smierci jest sporo. Ale chyba faktycznie nie wiecej niz w rzeczywistosci. Choc faktycznie paru postaci MM pozbyla sie w ten sposb z pola widzenia. NO ale bylo to potrzebne do celow fabularnych.
        • k_linka Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 18:14
          Mnie sie jednak wydaje ze jest, biorac pod uwage ze srednia wieku w Polsce to
          dla kobiety 76, dla mezczyzny 68 lat. Oczywiscie przyznam Ci racje - zdarza sie
          ze w czyims zyciu nagromadzi sie taka ilosc nieszczesliwych zbiegow
          okolicznosci. Byl juz watek o bliznietach - ja nie znam zadnych i zawsze
          wydawalo mi sie ze w Jezycjadzie wystepuja w chorobliwej ilosci, ale sporo osob
          zna po kilka takich par. Niemniej jednak widze wyraznie ze autorka upraszcza
          sobie zycie usuwajac krewnych bohaterow (moze to i dobrze biorac pod uwage
          koniecznosc panowania nad wszystkimi krewnymi i znajomymi). Oczywiscie rodzina
          Borejko sie trzyma, natomiast oprocz sierot i polsierot duzo jest ludzi ktorych
          rodzice sa daleko, sa internowani badz "sie rozwiedli".
          Oprocz tych co wiemy ze sa sierotami sa jeszcze tacy co moga nimi byc - np Bernard.
    • zieleniack Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 21:00
      jak dla mnie to nic dziwnego, jedynie smutne, ze ludzie tak młodo umierają:(
    • agnieszka_azj Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 23:54
      Jak wyłączymy z tej listy "ofiary wojny" czyli rodziców Mili i ojca Ignacego
      oraz być może ojca Eugeniusza/dziadka Aurelii oraz osoby zmarłe nie tak młodo
      czyli prawdopodobnie matkę Grzesia i zonę Dmuchawca oraz żonę p. Jankowiaka i
      ew.ojca Marka Palysa, to zostają:

- matka Anieli
      - zona Grzesia
      - zona Robrojka
      - rodzice Hajduka
      - Ewa Jedwabinska
      - ojciec Tunia
      - rodzice Pyziaka (co do których własciwie nie mam pewności, że zmarli młodo)

W sumie to chyba nie tak dużo, choć zdecydowanie w "Jezycjadzie" mamy
      nadreprezentację dziewczyn wychowywanych przez samotnych ojców.
      • k_linka Re: Trup sie sciele gesto 12.02.07, 23:57
        agnieszka_azj napisała:

> Jak wyłączymy z tej listy "ofiary wojny" czyli rodziców Mili i ojca Ignacego
        > oraz być może ojca Eugeniusza/dziadka Aurelii oraz osoby zmarłe nie tak młodo
        > czyli prawdopodobnie matkę Grzesia i zonę Dmuchawca oraz żonę p. Jankowiaka i
        > ew.ojca Marka Palysa, to zostają:
        >
        > - matka Anieli
        > - zona Grzesia
        > - zona Robrojka
        > - rodzice Hajduka
        > - Ewa Jedwabinska
        > - ojciec Tunia
        > - rodzice Pyziaka (co do których własciwie nie mam pewności, że zmarli młodo)
        >
        > W sumie to chyba nie tak dużo, choć zdecydowanie w "Jezycjadzie" mamy
        > nadreprezentację dziewczyn wychowywanych przez samotnych ojców.
        >
        >

Zapomnialas Agnieszko o dzieciach wychowywanych przez matki, ktorych mezowie
        "sie rozwiedli" - tak na wieki, nieodwolalnie i bez zadnego kontaktu. Baltona,
        Bebe i Konrad, Pyziakowny. To mnie naprowadza na mysl ze to jednak nie
        przypadek. Ta duza ilosc sierot znaczy.
        • agnieszka_azj Re: Trup sie sciele gesto 13.02.07, 00:11
          Przeanalizowałam sobie moją klasę licealną (rocznikowo pomiędzy Gabą a Idą) -
          na trzydzieści parę osób jedna nie miała mamy, dwie - ojców. Rodziców po
          rozwodzie miała chyba jedna, ale mogę czegoś nie wiedzieć.
          Z mojej klasy z podstawówki - jedna koleżanka straciła w wieku licealnym tatę,
          a jedna - mamę (jej rodzice byli z resztą po rozwodzie "na wieki i
          nieodwolalnie" bo ojciec był Arabem i żył w swoim kraju).

Czyli, że jednak ludzie czsem umierają młodo.
    • lezbobimbo Re: Trup sie sciele gesto 13.02.07, 11:23
      mmaupa napisała:
      > Czy nie zauwazyliscie, ze pani MM ukatrupia krewnych, malzonkow itd niemalze
      > hurtem? Dodam, ze w dosc mlodym wieku!

Zareczam, ze u MM przynajmniej 2 grupy spoleczenstwa nigdy nie zaznaja ucieczki
      w przytulne acz kostyczne ramiona komandosa MORSA o niebieskich oczach;P
      Grupa pierwsza to rzecz jasna bohaterki (z narzeczonymi).
      Grupa druga to dzieci.

--
      / ogniste rumaki zbyt czesto podpalaja wlasna sciólke, a potem stoja w srodku
      plomieni z zaklopotana mina /
      • gaudia Re: Trup sie sciele gesto 15.02.07, 01:53
        tez kiedys zwróciłam uwage, nie tyle na ilość "martwych osób" :), co na brak
        rozwodników. Znaczy, ze w realu widzę więcej rozwiedzionych niz wdów oraz wdowców.
        I też dojszłam do wniosku, ze MM słowo "rozwód" nie chce wejść na klawiaturę,
        niemal takoz jak "seks".

Panbuk, biedna ta MM tu jest:P
        ale cóż, za bardzo ukochałam wczesna Jeżycjadę, coby się teraz nieco nie
        pozłościć...
        • lezbobimbo Re: Trup sie sciele gesto 15.02.07, 02:10
          gaudia napisała:
          > tez kiedys zwróciłam uwage, nie tyle na ilość "martwych osób" :), co na brak
          > rozwodników. Znaczy, ze w realu widzę więcej rozwiedzionych niz wdów oraz
          >wdowców.

A to tez pomyslalam ostatnio, zastanawiajac sie nad duza iloscia wdowców,
          dzielnie wychowujacymi swoje slodkie/krnabrne córeczki.
          W realu owi panowie byliby po prostu rozwiedzieni, ale kobieta, która chce
          rozwodu u MM? I do tego jeszcze dziecko mezowi zostawia? Nigdy a przenigdy!
          Tozto potwór gorszy od samotnej, niezaleznej feministki!
          To juz lepiej, zeby powiekszyla grono aniolków! Małż po pierwsze niewinny a po
          drugie moze robic za herosa i gieroja, przyjmujac na sie "typowo kobiece"
          troski.
          Dobra kobieta to jest martwa kobieta albo matczyna kobieta. Tertium non datur
          (ale ryplam lacinom, tej).
          Ewa Jedwabinska nie zmienia sie na matczyna (szkoda, bo przeciez OwR tak sie
          ladnie skonczylo) wiec za kare... ciach! :(

MM owszem, chce czasem wejsc slowo rozwód na klawiature, ale tylko aby ukazac
          najczarniejsze / najokrutniejsze charaktery meskie: ten nieszczesny Pyziak,
          ojciec Jedwabinski, maz cioci Wiesi, ojciec Bitner.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka