Dodaj do ulubionych

Problem z wymową

19.03.09, 07:53
Cześć. Mam następujący problem z wymową. W wieku 10 - 11 lat troche się jąkałem. Nie było to tak, że przy każdym słowie, poprostu mówiąć coś to może co 20 słowo zająkłem się. Z czasem te jąkanie ustepowało. Teraz jest tak, że czasami się zająkne, ale bardzo rzadko.
Problem polega na tym, że zaczełem nową prace. Bardzo dużo musze w niej rozmawiać przez telefon. Jeśli jestem sam to nie ma problemu, mówie płynnie a jeśli zdarzy mi się zająknąć to nie przejmuje się tym. Kiedy do biura przyjdzie koleżanka albo kierownicza to mam tak jakby takiego bloka, że mając gdzieś dzwonić boje się tego ze się zająkne, że one patrzą na mnie albo coś. Chciałbym prosić o rade, jak pozbyć siętego lęku, jak się odizolować od tych osób, powiedzieć sobie ze ich tu nie ma, jak poprostu przestać się nimi przejmować.
Tymbardziej że jak musze przy nich zadzwonić do klienta to rozmawiam normalnie z nim, są nie raz takie słowa które chce wypowiedzieć ale nie wypowiem ponieważ boje się że się przy nich zająkne, ale z tym sobie radze. Co robić ?? Czy są jakieś ćwiczenia na wymowe, może pomoże mi np psycholog ??
Obserwuj wątek
    • logopeda_2 Re: Problem z wymową 22.03.09, 18:40
      radziłabym zgłosić się do psychologa, na pewno wskaże odpowiednie techniki
      radzenia sobie w takich sytuacjach
      powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka