Dodaj do ulubionych

Prawo własności do logo

07.10.09, 15:18
Jak wygląda w praktyce przeniesienie praw własności do logo?

Oglądałam na allegro aukcje, gdzie graficy oferują wykonanie logo dla firmy. Ceny wahają się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. A oferta taka sama. Drożsi graficy przestrzegają przed zakupem tańszego produktu. A jako powód podają, że tańsi nie wystawiają rachunków vat tylko przysyłają oświadczenie o przeniesieniu autorskich praw majątkowych. A samo oświadczenie wg nich jest nieważne i na jego podstawie nie można się tym logiem posługiwać bo nie ma się do niego praw. Faktycznie, przeglądając te tańsze aukcje nie ma tam mowy o żadnym vacie.
No i w związku z tym mam pytanie, czy faktycznie muszę mieć jakiś formalne potwierdzenie zakupu, czy to zwykła ściema. W końcu ktoś mi może przecież sprezentować takie logo, wraz z wszelkimi prawami do niego. I wtedy też nie wystawi żadnej faktury.
Obserwuj wątek
    • remo29 Re: Prawo własności do logo 08.10.09, 14:05
      Pic na wodę. Logo może ci zrobić tata. Sęk w tym, że przypuszczam iż tata nie
      sprzeda tego logosa po raz drugi komuś innemu, a grafik z allegro - jak
      najbardziej. I wtedy co zrobisz? Pozwiesz go? Nawtykasz w ciemnej ulicy?
      Inna sprawa - jeśli logo ma być dla osiedlowego warzywniaka, to nie ma co się
      silić na koszty. Jeśli zaś firma ma wysokie aspiracje i ogólnounijne zapędy
      ekspansyjne, to logo z allegro jest kiepskim pomysłem. Wyobrażasz sobie, że taki
      Atlas posługuje się logotypem od kupionym za 100 zł od Krzysia?
      • bertrada Re: Prawo własności do logo 08.10.09, 14:48
        Konkretnie to mi chodziło o ten tekst: Nie każdy wie, że umowa o przekazanie autorskich praw majątkowych może być traktowana tylko jako załącznik do dowodu sprzedaży (rachunek lub faktura). Zatem sam formularz o przekazaniu praw jest bezużyteczny.
        Był zamieszczony w opisie jednej z droższych aukcji. Ale po przewertowaniu googla stwierdziłam, że jednak jest to ściema.

A co do posługiwania się tym logiem przez innych, to póki co mi na tym nie zależy. Nie mam aspiracji na miarę Atlasa. ;)
        • remo29 Re: Prawo własności do logo 08.10.09, 19:32
          Ci z Monari (póki cała branża miała się dobrze) też tak mówili <lol>
      • nochenegra Re: Prawo własności do logo 17.10.09, 12:30
        Wszystko zależy od Twoich aspiracji. Bo zrobienie logo w którymś z programów do
        obróbki grafiki to nie jest żadna wielka filozofia. Chodzi jednak o regulacje
        prawne w kwestii prawa autorskiego, a następnie, prawa do możliwości
        odsprzedania logo swojej firmy komuś innemu. Dziś loga ogromnych firm i
        korporacji są często więcej warte niż ich realny dobytek. Jeśli więc masz zamiar
        równać do najlepszych, to zarejestrowanie loga będzie dobrą inwestycją:))
        • remo29 Re: Prawo własności do logo 18.10.09, 00:17
          > Wszystko zależy od Twoich aspiracji. Bo zrobienie logo w którymś z programów do
          > obróbki grafiki to nie jest żadna wielka filozofia.

Graficy z corelem w niekomercyjnej wersji dla studentów na kompie z widowsem 98
          i rodzicami za ścianą, różnią się W TEJ KWESTII od tych, co wyłożyli
          kilkadziesiąt tysiaków na soft, sprzęt, firmę, ASP, podatki i cel w życiu...
          Ale kto by tam się zagłębiał w gadanie o takich pierdołach... Logo Deutsche
          Banku to kwadracik i ukośna kreseczka. Ile takie coś mogło kosztować? Z pięć
          starych niemieckich marek - max.
    • Gość: logobiznes Re: Prawo własności do logo IP: *.md4.pl 26.11.09, 05:27
      Niestety musisz miec Prawo do każdego buttona czy znaczka czy obrazka na Portalu
      swoim , natomiast czy go zarejestrujesz w chinach czy Polsce to co innego.Kazdy
      cwaniak ci sprzeda swoje dzieło a jak wyskoczysz w Page Rank na dobra pozycje to
      ci zapuka do drzwi.Popros go o napisanie zrzeczenia na twója korzyśc bez
      wnoszenia roszen w przyszłości.Jednak znajac zycie zaden ci tego nie napisze
      -Wynajmij Firme ale wymysl sobie sam cokolwiek to jest to jest twój pomysł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka