Dodaj do ulubionych

Jednoosobowa działalność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 10:29
Witam. Zarejestrowałam jednoosobową firmę (sklep internetowy).
Otrzymałam już zaświadczenie o wpisie do ewidencji. Będę się
rozliczac na zasadach ogólnych. Jakie dokumenty muszę złożyć w
Urzędzie Skarbowym? I drugie pytanie: czy komputer, który kupiłam
przed rejestracją działalności i który służy mi i mojej rodzinie
również w celach prywatnych muszę wpisywać do rejestru środków
trwałych? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • ifirma-bok Re: Jednoosobowa działalność 08.06.10, 15:23
      Witam,

jeżeli wybrała Pani zasady ogólne, to nie ma obowiązku informowania o tym Urzędu Skarbowego. W świetle art. 9a ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej opodatkowane są na zasadach ogólnych.
      Jeżeli podatnik wybiera formę opodatkowania inną niż zasady ogólne zobowiązany jest do złożenia pisemnego oświadczenia o wyborze formy opodatkowania, w terminie do 20 stycznia danego roku, lub do dnia poprzedzającego dzień rozpoczęcia tej działalności, nie później niż w dniu uzyskania pierwszego przychodu - w sytuacji, gdy działalność rozpoczyna w trakcie roku podatkowego.
      Jeżeli będzie Pani płatnikiem VAT, dokonuje Pani jedynie rejestracji na formularzu VAT-R.

Podatnik sam decyduje o zaliczeniu składników stanowiących majątek prywatny osoby fizycznej do środków trwałych w firmie; prywatny majątek można wnieść z dniem rozpoczęcia działalności lub w trakcie prowadzenia działalności. Sposób wyceny wartości początkowej środków trwałych uregulowany został w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych w art. 22g. Może to być cena nabycia, koszt wytworzenia a także wartość rynkowa. Majątek wprowadza się oświadczeniem. Na tej podstawie ustalona wartość jest kosztem uzyskania przychodów w formie odpisów amortyzacyjnych. Przyjmuje się wówczas, że będzie on wykorzystywany tylko na cele firmowe.

Pozdrawiam
      Justyna Zastawna
      Specjalista ds. obsługi klienta serwisu ifirma.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka