Dodaj do ulubionych

Preferencyjne składki ZUS

30.08.10, 21:55
Może wątek nie do końca o podatkach, ale ZUSowe sprawy też się tu pojawiają,
więc pozwolę sobie zadać jednak pytanie.
Założyłam firmę, jest to moja pierwsza działalność, przysługują mi więc
składki preferencyjne. W tej chwili opłacam składkę na ubezpieczenia społeczne
oraz zdrowotne. Od października będę miała jednak umowę o pracę w szkole, więc
planuję płacić tylko składki zdrowotne z tytułu działalności. Umowę będę miała
jedynie na kilka miesięcy, potem jednak będę musiała wrócić również do składek
na ubezpieczenie społeczne. Czy po wygaśnięciu umowy o pracę, z mojej
działalności nadal będę płaciła preferencyjne składki w wysokości coś około
100 zł na ubezpieczenie społeczne i 233zł (około) na zdrowotne?
Obserwuj wątek
    • ifirma-bok Re: Preferencyjne składki ZUS 31.08.10, 14:36
      Witam,

preferencyjne zasady płacenia składek ZUS dotyczą osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, które rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005r., w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności, do tego nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.
      Przepisy nie przewidują przerwania biegu okresu opłacania składek ZUS na zasadach preferencji. Okres ten liczony jest od dnia rozpoczęcia działalności do upływu pełnych 24 miesięcy, do których wlicza się także czas trwania stosunku pracy.
      W związku z powyższym, jeżeli stosunek pracy wygaśnie przed upływem pełnych 24 miesięcy podatnik jest nadal na ZUSie preferencyjnym. Jednocześnie nie przedłuża tego okresu o czas zatrudnienia.

Podstawa prawna:
      Ustawa z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych.

Pozdrawiam
      Justyna Zastawna
      BOK serwisu małej księgowości internetowej ifirma.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka