Dodaj do ulubionych

ewidencja zakupu VAT

14.09.10, 18:55
w jaki sposób należy prowadzić? Księgowość prowadzona jest w KPiR na zasadach ogólnych i firma jest vatowcem. Poprzednia księgowa prowadziła ewidencję zakupu VAT oraz odrębnie ewidencję zakupu VAT-korekty (na koniec i tak było podsumowanie wspólne). Dla mnie takie rozgraniczenie nie ma sensu i chcę wprowadzić jedną ewidencję. Czy mogę od następnego miesiąca tak zrobić czy raczej od nowego roku?
Obserwuj wątek
    • kasiag1973 Re: ewidencja zakupu VAT 14.09.10, 19:58
      dobrze prowadziła ewidencję. korekty VAT zakup/sprzedaż ujmuje się w odrębnej ewidencji.
      • joana.mz Re: ewidencja zakupu VAT 14.09.10, 21:00
        hmmm nie wiem czy dobrze to przedstawiłam, więc od początku:
        kiedyś KPIR i ewidencja VAT była prowadzona ręcznie tzn długopisem na specjalnych drukach i tam w ewidencji zakupu VAT były wprowadzane faktury zakupu VAT oraz faktury-korekty do zakupu VAT (podkreślę, że nie chodzi o sprzedaż). potem zaczęto prowadzić całą księgowość w gotowym programie komputerowym i wtedy właśnie wprowadzono 2 odrębne ewidencje VAT zakupu - jedna do faktur "na plus" a druga tylko do korekt. Zastanawiam się dlaczego? Tylko dlatego, że program komputerowy ma taką opcję, czy faktycznie tak powinno się robić i wtedy w wersji "ręcznej" było prowadzone źle?
        • joana.mz Re: ewidencja zakupu VAT 14.09.10, 21:01
          jeszcze raz zaznaczam, że nie chodzi o faktury sprzedaży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka