Dodaj do ulubionych

faktura VAT

15.04.11, 18:25
Dzień dobry!
Mam problem dotyczący faktury VAT, a oto historia: jedna z sieci hipermarketów sprzedaje rowery po 199 zł brutto zaś po ich zakupie wydaj w bonach do wykorzystania w owym markecie 60 zł. W związku z prowadzoną działalnością (jestem płatnikiem VAT) potrzebuję owych rowerów w ilości 6 sztuk i tyle zakupiłam. Po zakupie udałam się do informacji po odbiór bonów i poprosiłam o fakturę VAT. I tu zaczęły się problemy. Uzyskałam informację iż faktury nie dostanę ponieważ promocja jest dla osób fizycznych zaś jako potwierdzenie tej informacji otrzymałam jedynie do wglądu korespondencję mailową pomiędzy dyrektorami hipermarketów że faktur dla firm nie wystawiamy. Przy chęci zabrania owego „dokumentu” pojawił się przede mna rosły ochroniarz oskarżył o kradzież i zagroził wezwaniem Policji. Lekko zdezorientowana oddałam owy „dokument” i wyszłam bez FV oczywiście. Po drodze do domu pojechałam do Urzędu Skarbowego z zapytaniem czy jest to zgodne z prawem, tam sympatyczna pani wyjaśniła mi co było dla mnie od początku oczywiste że zgodnie z Ordynacją Podatkową taka fakturę muszę otrzymać ale ona nie wie jak ją wymóc. Zadzwoniłam do KIP i tam Pani też potwierdziła że FV być musi i mogę ewentualnie zadzwonić do centrali hipermarketu z prośba o FV… zadzwoniłam i dowiedziałam się że faktury nie dostanę bo regulamin nie pozwala :) Czy ma ktoś pomysł jak wymóc na hipermarkecie FV, dodam że rozmowa z kierownikiem i zagrożenie kontrolą nic nie dały.
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: faktura VAT 15.04.11, 19:03
      Chodzi o 3 przepisy:

1. Ustawa VAT (zwracam uwagę na ostatnie zdanie)

Art. 106. 1. Podatnicy, o których mowa w art. 15, są obowiązani wystawić fakturę stwierdzającą w szczególności dokonanie sprzedaży, datę dokonania sprzedaży, cenę jednostkową bez podatku, podstawę opodatkowania, stawkę i kwotę podatku, kwotę należności oraz dane dotyczące podatnika i nabywcy, z zastrzeżeniem ust. 2, 4 i 5 oraz art. 119 ust. 10 i art. 120 ust. 16.
      2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do dostawy towarów lub świadczenia usług, dokonywanych przez podatników zarejestrowanych jako podatnicy VAT czynni lub zwolnieni, jeżeli miejscem opodatkowania tych czynności jest terytorium państwa członkowskiego inne niż terytorium kraju lub terytorium państwa trzeciego i dla tych czynności podatnicy ci nie są zidentyfikowani dla podatku od wartości dodanej lub - w przypadku terytorium państwa trzeciego - podatku o podobnym charakterze.
      3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do części należności otrzymywanych przed wydaniem towaru lub wykonaniem usługi.
      4. Podatnicy, o których mowa w ust. 1-3, nie mają obowiązku wystawiania faktur, o których mowa w ust. 1 i 2, osobom fizycznym nieprowadzącym działalności gospodarczej. Jednakże na żądanie tych osób podatnicy są obowiązani do wystawienia faktury.

2. Kodeks karny skarbowy

Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania,
      podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych.

3. I jeszcze raz kks:
      Art. 84. § 1. Kto, nie dopełniając obowiązku nadzoru nad przestrzeganiem reguł obowiązujących w działalności danego przedsiębiorcy lub innej jednostki organizacyjnej, dopuszcza, chociażby nieumyślnie, do popełnienia czynu zabronionego określonego w tym rozdziale, podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Punkt 2 stosuje się do pracownika, co odmówił wystawienia faktury;
      Punkt 3 daje się zastosować aż do prezesa włącznie.

Można więc zagrozić (najlepiej pisemnie), że napiszesz do UKS pismo pod nazwą "zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa". Nie dostaniesz faktury, spełnij groźbę.
      • jck.x Re: faktura VAT 15.04.11, 19:04
        i jeszcze jedno: telefon do KIP można było sobie darować - tam siedzą osoby, co ledwo odróżniają dni tygodnia.
    • wladpalnik Re: faktura VAT 04.03.25, 14:16
      Mam pytanie dotyczące faktur VAT. Jakie elementy są obowiązkowe, żeby faktura była poprawna i nie było problemów w razie kontroli?
      • skyre Re: faktura VAT 05.03.25, 10:17
        Faktura VAT musi zawierać kilka obowiązkowych elementów: numer, datę wystawienia, dane sprzedawcy i nabywcy, numer NIP (jeśli dotyczy), nazwę towaru/usługi, ilość, cenę netto, stawkę VAT, wartość brutto oraz podstawę zwolnienia, jeśli VAT nie jest naliczany. Błędy w fakturach mogą skutkować problemami z US, więc warto dokładnie sprawdzać dokumenty. Jeśli chcesz mieć pewność, że wszystko robisz prawidłowo, to w tej księgarni jest sporo książek na ten temat:
        lexliber.pl/prawo-gospodarcze-i-handlowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka