grat-ka3
20.02.12, 14:12
Witam,
Wiem, że chyba nie tutaj powinnam skierować swoje zapytanie, ale nie bardzo wiem, które forum byłoby odpowiedniejsze. Otóż chciałabym założyć działalność- chodzi mi o indywidualne nauczanie języka angielskiego. W branży siedzę od paru lat, mam masę prywatnych uczniów i wiem, że finansowo poradziłabym sobie z prowadzeniem firmy, t.j. z opłacaniem składek, itp. Koleżanka, z którą rozmawiałam na ten temat poradziła mi, abym zorientowała się co do możliwości uzyskania dotacji z funduszy unijnych na ten cel. Przyznam szczerze, iż nie jestem po filologii angielskiej. W październiku rozpocznę studia, aby uzupełnić formalne braki w tym zakresie. Pracowałam na umowę o dzieło w paru szkołach językowych, obecnie pracuję w zupełnie innej branży i kompletnie mi ta praca nie leży. Jak już pisałam wcześniej udzielam prywatnych lekcji zarówno dorosłym, jak i dzieciom na różnych poziomach zaawansowania. I myślę, aby zająć się tym na poważnie i legalnie. Po prostu nauczanie sprawia mi wiele radosci i daje dużą satysfakcję. Wiem też, iż moi uczniwie są ze mnie zadowoleni. Czy ktokolwiek z Was orientuje się, co do możliwości pozyskania dotacji na ten cel? Słyszałam o dotacjach z UP dla bezrobotnych. Póki co, nie jestem bezrobotna, ale mogłabym zrezygnować z pracy i zarejestrowac się w UP. Dodam, iż mieszkam w Swarzędzu pod Poznaniem. Nie bawiłabym się w wynajem lokalu na działalność, gdyż w tym celu wykorzystałabym własne mieszkanie (ogólnie większość osób przychodzi do mnie na lekcje), nie posiadam samochodu i niestety nie miałabym wkładu finansowego na poczet dotacji. Jak to w ogóle wyglądałoby od strony formalnej? Czy osoba bez dyplomu filologii może ubiegać się o dotację na działalność polegającą na nauczaniu języka? Gdzie szukać dotacji? Jakie procedury musiałabym przejść, aby uzyskać dofinansowanie?
Serdecznie dziękuję za ewentualne rady!