Dodaj do ulubionych

dotacja na DG

20.02.12, 14:12
Witam,

Wiem, że chyba nie tutaj powinnam skierować swoje zapytanie, ale nie bardzo wiem, które forum byłoby odpowiedniejsze. Otóż chciałabym założyć działalność- chodzi mi o indywidualne nauczanie języka angielskiego. W branży siedzę od paru lat, mam masę prywatnych uczniów i wiem, że finansowo poradziłabym sobie z prowadzeniem firmy, t.j. z opłacaniem składek, itp. Koleżanka, z którą rozmawiałam na ten temat poradziła mi, abym zorientowała się co do możliwości uzyskania dotacji z funduszy unijnych na ten cel. Przyznam szczerze, iż nie jestem po filologii angielskiej. W październiku rozpocznę studia, aby uzupełnić formalne braki w tym zakresie. Pracowałam na umowę o dzieło w paru szkołach językowych, obecnie pracuję w zupełnie innej branży i kompletnie mi ta praca nie leży. Jak już pisałam wcześniej udzielam prywatnych lekcji zarówno dorosłym, jak i dzieciom na różnych poziomach zaawansowania. I myślę, aby zająć się tym na poważnie i legalnie. Po prostu nauczanie sprawia mi wiele radosci i daje dużą satysfakcję. Wiem też, iż moi uczniwie są ze mnie zadowoleni. Czy ktokolwiek z Was orientuje się, co do możliwości pozyskania dotacji na ten cel? Słyszałam o dotacjach z UP dla bezrobotnych. Póki co, nie jestem bezrobotna, ale mogłabym zrezygnować z pracy i zarejestrowac się w UP. Dodam, iż mieszkam w Swarzędzu pod Poznaniem. Nie bawiłabym się w wynajem lokalu na działalność, gdyż w tym celu wykorzystałabym własne mieszkanie (ogólnie większość osób przychodzi do mnie na lekcje), nie posiadam samochodu i niestety nie miałabym wkładu finansowego na poczet dotacji. Jak to w ogóle wyglądałoby od strony formalnej? Czy osoba bez dyplomu filologii może ubiegać się o dotację na działalność polegającą na nauczaniu języka? Gdzie szukać dotacji? Jakie procedury musiałabym przejść, aby uzyskać dofinansowanie?

Serdecznie dziękuję za ewentualne rady!
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka