Dodaj do ulubionych

nowa działaność.

IP: *.ksiezyc.pl 01.04.13, 19:33
Witam.

Mam pytanie muszę założyć działalność gospodarczą bo tak chce przyszły pracodawca . bedzie to firma IT swiadcząca usługi. w sumie to plus bo preferencyjny zus przez 2 lata.
Mam pytanie zameldowany jestem we wrocławiu a dzialanosc bede prowadził w łodzi. Czy jest szansa na otrzymanie dofiansowania z UE na otworzenie firmy jeżeli tak to z jakiego działania i gdzie skłądać wniosek i rejestrowac firmę we wrocku czy lodzi .

Pytanie czy bede mógł wrzucuć wynajem mieszkania w łodzi w koszty?
i pytanie o podatek w tym roku juz mialem przychody z stosunku pracy , jezeli otworzę w kwietniu firmę to jak mam się rozliczyć ze skarbowym. Ze stosunku rpacy PIT37 za 4 mce? a za resztę 19%?

z góry dziękuje za odpowiedz.

Obserwuj wątek
    • bluemka78 Re: nowa działaność. 05.04.13, 12:01
      Jeśli we wpisie do ewidencji wpiszesz miejsce prowadzenia działalności w Łodzi pod adresem wynajętego mieszkania, wtedy będziesz mógł wynajem wrzucać w koszty.
      Co do rozliczenia rocznego to będziesz się martwił za rok, na 19% jest za późno, 19 jest tylko na liniowej, gdzie info o jego wyborze składa się jednorazowo we właściwym urzędzie skarbowym do 20 stycznia danego roku. Będziesz się rozlliczał normalnie według skali na picie 36 firma i 37 etat plus dodatkowo PIT B (zawsze przy DG)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka