05.06.18, 14:52
Jestem księgową. W związku z wejściem 25.05.2018 RODO proszę o pomoc jak ma wyglądać mój rejestr czynności przetwarzania danych? czy mam wpisywać w niego wszystkich pracowników każdego oddzielnie i kontrahentów ,którzy wystawili nam faktury ?
Czy ma to być ogólnie, pracownicy, kontrahenci itd.
Obserwuj wątek
    • 10niepokorny Re: RODO 09.06.18, 09:35
      uważam, że nie należy popadać w paranoję

www.biznesoweinformacje.pl/rodo/

zapraszam
    • 10niepokorny Re: RODO 12.06.18, 17:00
      Nie taki diabeł straszny :) - garść informacji

www.biznesoweinformacje.pl/rodo/

• reximo2 Re: RODO 18.06.18, 11:21
      Wydaje mi się że pomoc odpowiedniego radcy prawnego , który się zna na temacie będzie odpowiednią pomocą. Sam miałem z tym problemy, nie wiedziałem kompletnie jak się wziąć za to RODO, ale dopiero pomoc u radcy najbardziej pomogła. Ja byłem u tego radcy : https://duchnowska.pl/ , zna się na rzeczy RODO w 100 procentach opanowane do perfekcji, także ze swojej strony polecam jeśli macie jakies wątpliwości w tej sprawie, pozdrawiam.
    • andrzej-jaskowiak Re: RODO 22.06.18, 08:41
      Pisałem przed chwilą też na innym forum, ze ja zakładałem, że jak mam własną małą działalość reklamową, to nie muszę się w to bawić, bo nie przetwarzam danych.
      ALE. Ostatnio mojemu koledze, który robi to samo uświadomili, ze jednak musimy bo np wystawiamy faktury to osoba podpisana na fakturze już ma dane osobowe. To samo z facebookiem i społecznością. Chore troche. I teraz pytanie jak sobie z tym poradzic Patrzyłem po wszystkich 'sieciowych' tutorialach ale ceny wahają się ogromnie. Wczroaj Money.pl znowu to analizował. www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/ile-kosztuje-wdrozenie-rodo-w-firmie,29,0,2408733.html. Pytanie czy za 99 złotych się opłaca;)
    • aktyntasza Re: RODO 03.08.18, 14:52
      Uwaga na oszustów którzy dzwonią z numer telefonu 447319880. Zapraszają na spotkanie i obiecują kosztowną nagrodę sponsora ale aby ją dostać trzeba od nich kupić towar lub usługę który aktualnie reklamują i pokazać dowód osobisty. Pani odpisująca imię i nazwisko z dowodu osobistego ma na biurku lampkę na której zauważyłem że jest zamocowana mini kamerka którą robią zdjęcia dowodów osobistych i na chwilę pani odwróciła dowód osobisty czyli robią zdjęcia z dwóch stron a tymczasem inna pani zagaduje klientów żeby nie było podejrzeń. Nie wiem po co im zdjęcia dowodów osobistych ale takim czymś policja powinna się zająć. Numer telefonu jest jedno kierunkowy więc do tej firmy nie da się zadzwonić.
    • sambolejro Re: RODO 15.11.18, 11:26
      Z tym rodo to nikt nic nie wie. Zapytaj jakiegoś prawnika.
    • branzaczystosci Re: RODO 15.11.18, 22:43
      Rodo nie jest takie straszne jakim go malują, nie ma co się go bać. jest jeszcze bardziej łatwiejsze do ogarnięcia niż to, które było. Tylko trzeba się wczytać i wgryźć w temat.

Więcej:
      branzaczystosci.pl/rodo-ochroniedanychosobowych/
    • pccbiodo Re: RODO 13.11.19, 21:48
      Nie należy również zapominać, że cyklicznie należy wykonywać audyt rodo. Audyt jest niezbędny do wypełnienia zasady rozliczalności - tak samo jak regularne szkolenia z ochrony danych osobowych. Obowiązków jest sporo, RODO w przeciwieństwie do starej ustawy nie jest aktem martwym. Trzeba cyklicznie wykonywać pewne obowiązki.
    • Gość: Marta00999 Re: RODO IP: *.centertel.pl 09.12.19, 17:53
      Moim zdaniem każdy, kto przetwarza dane osobowe innych firm powinien poradzić się specjalisty w tej dziedzinie. Każda sytuacja jest inna i dla każdego należy znaleźć indywidualne rozwiązania. Polecam konsultacje Soczko & Partnerzy którzy wyjaśniają jasno i przystępnie wszystkie obowiązki, pomagają przygotować dokumentację, regulaminy itp. i prowadzą szkolenia dla pracowników firmy. Na stronie www.soczko.pl znajdziesz do nich kontakt.
    • bizplanner Re: RODO 18.12.19, 00:52
      lepiej opracuj regulamin
    • r.emik Re: RODO 17.02.20, 18:19
      Ale straszycie. RODO jest obszerne, bo sporo miejsca zajmują definicje i regulacje dotyczące urzędów. Jeśli je sobie darujemy, tak jak regulacje dotyczące specyficznych branż, otrzymamy jasne wskazówki co zrobić. A w razie czego można pomocy poszukać na stronie PUODO (dawne: GIODO).
      ------------------
      tłumacz przysięgły języka angielskiego Gliwice

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka