Dodaj do ulubionych

Problem w spółce

17.03.26, 13:37
Mamy patową sytuację w spółce z o.o. mam 50% udziałów i nie mogę dogadać się z drugim wspólnikiem co do strategii rozwoju, przez co firma stoi w miejscu. Czy są jakieś prawne mechanizmy, żeby "wyjść" ze spółki bez straty zainwestowanego kapitału, albo przymusić drugą stronę do odkupu udziałów, jeśli umowa nie była na to przygotowana?
Obserwuj wątek
    • blueskyeeeee Re: Problem w spółce 17.03.26, 15:21
      To klasyczny konflikt, który potrafi zniszczyć nawet dochodowy biznes. Jeśli umowa spółki milczy na temat exitu, pozostają rozwiązania kodeksowe, jak np. powództwo o rozwiązanie spółki przez sąd lub wyłączenie wspólnika, ale to ostateczność i trwa latami. Najlepiej zacząć od audytu prawnego umowy i próby mediacji z udziałem prawnika, który znajdzie lukę pozwalającą na sensowne rozliczenie. Często samo pojawienie się profesjonalnego pełnomocnika studzi emocje i pozwala na podpisanie porozumienia o odkupie udziałów. Aby sprawdzić, jakie masz opcje prawne w zakresie nadzoru nad spółką i rozwiązywania konfliktów, warto jest zajrzeć tutaj: kamilgrabarczyk.pl/uslugi/prawo-spolek/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka