Gość: marcin IP: 217.153.181.* 25.02.05, 09:17 Fajny pomysł z prezentacją małych firm. Szkoda, że tak mało przykładów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baraja biedne te portrety IP: *.net.autocom.pl 26.02.05, 20:26 małe firmy i sukces w Polsce? Phi! Maluteńki odsetetk. Robicie z mózgu wodę i śmiać mi się chce, że nie pokażecie prawdziwego oblicza polskiego small- buisnessu. Sam prowadzę takową i wiem, że przez obciążenia fiskalne nieuczciwą konkurencję, a także kumulowaniu rynku w rękach paru "magnatów", takie zarabianie na rzecz Państwa (zarabiam na składki ZUS sic!) nie bardzo mnie bawi i zastanawiam się na przejściem na półroczne bezrobocie. Płacą chyba 60% pensji, czyli w świetle super dokładnych wyliczeń GUS, zarabiam jako "przeciętny" przedsiębiorca 2300 złotych. No ludzie śmiech na sali, ale chyba nie robiąc nic, dostanę 1400 przez pół roku, a tak muszę dopłacać. A ja się pytam: gdzie do cholery jest ta pomoc Państwa dla młodych ludzi kręcących własny interes...no gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAXX Re: biedne te portrety IP: *.zgora.dialog.net.pl 27.02.05, 16:15 Też prowadzę małą firmę i też coraz bardziej zastanawiam się czy nie dać sobie już luz.......rentowność niewielka - de facto pracujemy na ZUS,US i podatek od nieruchomości ( miasto) i mam dość jazdy 10-12 godzin przez 6 dni w tygodniu( a wyjmuje miesiecznie 2- 3 tys.zl) .....zasiłek dla bezrrobotnych to coś koło 500 zlotych- a niech inni zaczną na mnie robić....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Portrety małych firm IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.03.05, 17:48 > Fajny pomysł z prezentacją małych firm. Szkoda, że tak mało przykładów. Po prostu to są wszystkie, które udało się znaleźć ;) Poza tym - Kross to akurat zdecydowanie nie jest mała firma ani nawet średnia :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: The observer Re: Portrety małych firm IP: 203.126.13.* 31.03.05, 07:45 Mi tez sie bardzo podoba. Wreszcie moza w polskiej prasie znalezc cos o sukcesie przedsiebiorczosci. Nawet jezeli to wszystko biedne i niewyrobione, duzo bardziej wole to, niz biadolenie na temat wysokich podatkow i ZUSow - skadinad uzasadnione, tyle ze wszyscy mamy tak samo. Jak sie nie udaje jedno to trzeba zaczac drugie i wierzyc, ze tym razem sie uda. Jeszcze nikt nie znalazl lepszej metody - tak budowano sukces Ameryki na poczatku XX wieku, powojenne Niemcy, Japonie w latach 70 i my nie mamy innej drogi jak tylko mariaz optymizmu, dzialania i wzajemnej inspiracji. A to ze biurokraci utrudniaja - "Polak potrafi". Pozdrawiam przedsiebiorcow. Odpowiedz Link Zgłoś
zoltra Re: Portrety małych firm 01.04.05, 19:58 U nas nie da się budować sukcesu tak jak w Ameryce a tych którzy by chcieli zaryzykowaći spróbować załatwi właśnie ZUS i inne opłaty oraz konkurencja która płaci albo KRUS albo jakieś umowy zlecenia.Można mówić o sukcesie jeżeli wszyscy co chcą coś robić pojadą na jednym wózku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Portrety małych firm IP: *.access.as9105.com 09.04.05, 11:05 Macie to na co sobie zasluzyliscie. Ciagle glosujecie na tych samych debili (politykow) ktorzy tylko zmieniaja przynaleznosc do partii po to by utrzymac sie przy zlobie. Czy pan np.Kowalski zmieni swoje zapatrywania tylko dlatego ze byl juz czlonkiem kilku juz ciagle zmieniajacych sie nazw partii??? On zawsze w glebi serca bedzie tym samym panem Kowalskim dlatego potrzebna jest drastyczna zmiana. Trzeba wyczyscic nasze zycie polityczne z tych ludzi ktorzy umieja tylko krasc i zmieniac swoje kolory jak kameleon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Portrety małych firm IP: 195.20.110.* 12.04.05, 16:48 > tak budowano sukces Ameryki na poczatku XX wieku, powojenne > Niemcy, Japonie w latach 70 i my nie mamy innej drogi jak tylko mariaz > optymizmu, dzialania i wzajemnej inspiracji. Chłopie, czy Ty w ogóle kiedyś próbowałeś prowadzić firmę w Polsce? A czy słyszałeś o planie Marshalla dla powojennych Niemiec? A czy wiesz ile wynosiły obciążenia zus-owo-podatkowe w USA na początku XX w?? Mówię to z pełną odpowiedzialnością, po kilku latach doświadczeń: jeśli tu nie trafisz na ewidentną żyłę złota (<1 promilla firm) albo nie jesteś synem Kulczyka, to dorobisz się tylko na lewo. Tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikrofirma Re: Portrety małych firm - MIKROFIRMA.PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:34 Zachęcam jednak do podawania przykładów. Dołączam się do apelu dla wszystkich tych, którzy rozpoczynają lub prowadzą mikro i małe firmy. Jednocześnie oferuję prezentację (z opisem) na serwisie mikrofirma.pl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JM Re: Portrety małych firm IP: 195.20.110.* 12.04.05, 16:40 Bardzo szlachetna idea promowania przedsiębiorczości, ale niestety, jak już zauważyli przedmówcy, nasze własne państwo nas wykańcza. Po kilku latach prowadzenia legalnej działalności, którą już muszę zamknąć, zacząłem zazdrościć tym, którzy się dorobili na lewo i śmieją mi się w twarz. Nawet już nie mam wyrzutów sumienia tylko chętnie bym poćwiartował tych, którzy stoją za ZUS-em i US-em. Człowiek siedzi nocami żeby napychać bezdenny kałdun ZUS-u, a ten lekką ręką wysyła komornika. Rzygać mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifa Re: Portrety małych firm IP: 65.94.92.* 20.07.05, 04:37 Zgadza sie! ZUS,US itp. potrafia wykonczyc kazdego ,a jak nie to wymysla cos zawsze by nie bylo nikomu w tym fajnym kraju z zasran*m systemem latwo. Ale coz sami wybieramy tych ktorzy nami rzadza ,albo nie wybieramy i pozwalamy wybierac innym za nas. Jednak obrazajac sie na rzeczywistosc sami sobie szkodzimi, a nie to systemowi, bo jak wiadomo polityk wyrzywi sie zawsze. W PRL "prywaciarze" tez nie mieli latwo ale jakos udawalo im sie zyc i to calkiem niezle, tak ze wszyscy zazdroscili im wv golfow :P Nie pozostaje nic innego jak probowac nawet na przekor rzeczywistosci bo alternatywa kuronowki mnie nie zadawala i lepiej wybierac w wyborach, jakkolwiek to drugie tez nie nalezy, jak tak sobie mysle, do rzeczy latwych. Wiecej optymizmu!!! chociaz dla wlasnej higieny psychicznej, bo inaczej zwariujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
john_fontane Re: Portrety małych firm 24.07.05, 08:47 Chciałbym dowiedziec sie od kogos bardziej zorientowanego jak wyglada sprawa z zakladaniem firm w innych krajach UE. W Estonii jest bardzo zliberalizowane prawo podatkowe. Chyba UE gwarantuje wolnosc w tym zakresie ? Czy jest mozliwe zeby polski przedsiebiorca jechal do Tallinu, zalozyl tam firme... ktora dzialac bedzie w Polsce, ale podatki beda leciec do Estonii ? Prosze mnie wyprowadzic z bledu jezeli sie myle. A jezeli cos jest na rzeczy to moze jakies wskazowki ? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
step.by.step cha ! cha ! cha ! US rulez ! 02.08.05, 15:46 nie no.. żałuję, że dopiero teraz trafiłam na to forum ! jest boskie ! sorki - nie forumowałam ostatnio, ale się złamię jak słowo daję ! i naprawde nie ironizuję ! ostatnio ze znajomą, która prowadzi firmę trochę większą od mojej i sąsiadem, który prowadzi z kolei mniejszą od mojej firemkę doszłyśmy do wniosku, że napiszemy bestseller pt. "BIZNES PO POLSKU" To by była tragi-komedia Naprawdę - czasem to jest żałosne Parę lat temu zaliczyłam sporą wtiopę finansową taaaa tyle, że to nie ta wtopa mnie wykończyła, tylko.... O-czy-wi-ście ! URZĄD SKARBOWY !!!! W ten oto sposób 8 osób zostało bez pracy, a ja z długami na kilometr A dlaczego ? A dlatego, że mój główny odbiorca nabrał ode mnie towaru z usługą (przeczuwając swój koniec) i ogłosił upadłość A że miał u mnie sporą linię kredytową, bo zawsze płacił bez problemu.. to BAM ! Nie dość, że zostałam z wyrwą w finansach jak po eksplozji 100 megaton, co jeszcze jakos tam bym przeżyła - ale jak Urząd Skarbowy przyszedł po podatki... !!! Tak, tak - wszyscy wiecie co się dzieje kiedy siadają na konta i banki wypowiadają linie kredytowe.. Faaaaajnie.. Reasumując - wieleset tysięcy "nieściągalnej" kasy + zobowiązania wobec własnych dostawców na kolejne set tysięcy - to jescze było jakoś do dźwignięcia. W końcu sytuację miałam w miarę stabilną ja na tamte czasy. Ale dobiło mnie skromne kilkadziesiąt tysięcy VATu żygać się chce na samo wspomnienie pozd s.b.s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xenia Re: Portrety małych firm IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 07:35 Dlaczego przestaliście umieszczać kolejne firmy na stronie? Można o nich przeczytać tylko w wersji drukowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Portrety małych firm IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 29.09.05, 08:50 więcej reklamy na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś