transmit 05.05.05, 13:33 Chcialbym sie zajac dystrybucja towarow z UE/otworzyc przedstawicielstwo. Czy ktos ma doswiadczenie w tego rodzaju biznesie? Jak zaczac, co jest istotne? Z gory dziekuje za pomoc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 14:11 "przedstawicielstwo" nie zajmuje się tym o czym piszesz. raczej chodzi Ci o bycie agentem. Najprościej- założyć jednoosobową dz. gosp. i podpisać "agency agreement". Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 16:34 Dziekuje jck.x Jednak-moze sprecyzuje... Chcialbym sprowadzac z Norwegii "to coś, czego nie ma u nas" byc rodzajem dystrybutora, ktory nastepnie sprzedaje ten towar w sklepach detalicznych. I, ze wzgledu na niszowosc produktu, najlepiej byloby uzyskac wylacznosc. Czy w tym przypadku dalej mozemy opierac sie na agency agreement? Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
jkier Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 19:30 >........Chcialbym sprowadzac z Norwegii "to coś, czego nie ma > u nas" A co chcesz sprowadzać - no pochwal się. Nie bądź taki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 19:50 z pewnością chodzi o te słynne norweskie fiordy ! ;))) a tak poważnie, to oczywiście że można do umowy wpisać postanowienie o "wyłączności" (exclusive right of sale), nie rozumiem tylko dlaczego chcesz towar "nabywać" ? chyba nie masz za dużo gotówki !? Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 21:10 Nie chce sprowadzac fiordow, ani zorzy polarnej ani nawet norwezek, choc to moze bylby pomysl... Sek w tym, ze znalazlem cos, co chyba spodobaloby sie u nas, ale nie mam ZIELONEGO pojecia, jak sie za to zabrac. Chetnie uslyszalbym glos praktyka, eksperta... Te kilka pierwszych krokow, ktore trzeba zrobic, co to powinno byc? Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 21:38 Zapytaj producenta "czegoś", co on na wyłącznego dystrybutora w Polsce powie. Generalnie firmy dość chętnie zgadzają się na wyłączność przedstawicielstwa, pod warunkiem, że potrafisz taką firmę przekonać, że jesteś godnym :) parneterem - i zobowiążesz się do sprzedawania pewnej ilości "czegoś" w określonym przedziale czasowym. Ilość "czegoś" będziesz musiał ustalić wspólnie z producentem i skonfrontować z polskim rynkiem i Twoimi prognozami, odnośnie "czegoś :) Poźniej to już łatwizna ;) Jeśli swą ofertę chcesz kierować do detalistów, będziesz musiał dotrzeć do nich z ofertą, być może robić prezentacje "czegoś", lub rozdawać "czegoś" próbki, no i oczywiście nie zapomnie o dystrybucji. Będziesz przecież musiał "coś" do detalistów dostarczać (skalkuluj koniecznie, jakie będą tego koszty), dowozić kolejne zamówienia, jeśli sprzedają własne zapasy "czegoś". Aha - nie zapomnij też o kosztach magazynowania, bo jak przywieziesz "coś" - zapewne większą partię - to gdzieś to "coś" będzie musiało poleżeć :) Aaaaaaaaa - i najważniejsze! Sorry, że tak od końca ;) Norwegia nie jest w Unii, a od kiedy my jesteśmy, wszelki import spoza Unii ma barzo uprzykrozne zycie. Po pierwsze, są wysokie cła - sprawdź, jakim produktem jest "coś", bo w zależności od rodzaju "czegoś", to cło może wynosić 10, albo nawet 30% ceny produktu! Masakra :( Aha, po sprowadzeniu czegoś szykuj się na wydatki - nie tylko cło płacisz od razum, ale również cały podatek VAT. Poza tym życzę powodzenia, jeśli trafisz w dobrą niszę na rynku to sukces murowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 21:44 >Aha, po sprowadzeniu czegoś szykuj się na wydatki - nie >tylko cło płacisz od razum, ale również cały podatek VAT autor wątku napisał, że chce ten towar NABYWAĆ, nie sądzę więc żeby to o czym piszesz stanowiło jakikolwiek problem ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 11:48 Problem nie problem, warto o tym wiedzieć z góry, jestem świeżo po rozmowie z agencją celną, która była pod wrażeniem, że sama staram się uzyskać wszystkie informacje PRZED sprowadzeniem towaru do kraju (sic!), z tego co usłyszałam z reguły firmy kalkulują sobie wszystko wg własnego widzimisie, a później - niespodzianka - do zaplacenia dodatkowe 30%, których nikt nie uwzględniał w żadnych wyliczeniach, nie brał pod uwagę na przykład szacując cenę sprzedażową produktu. Się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 11:04 Ohida! konkretnie i rzeczowo. Klaniam sie nisko. Mam jeszcze jedno pytanie: czy mozesz polecic jaki dla tego rodzaju dzialalnosci wybrac status: czy przedstwicielstwo czy agencja (o ktorej pisal bodaj jcx) czy moze jeszcze cos innego? Tak, by dzialalnosc byla mozliwie prosta, bezpieczna i satysfakcjonujaca dla obu stron... Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 05.05.05, 21:39 to chyba proste: 1. znajdujesz nr telefonu do producenta 2. dzwonisz i łączysz się z sales director, export manager albo kimś podobnym 3. przedstawiasz mu swój pomysł i umawiacie się na mtg. w pieknej choć drogiej jak diabli Norwegii, ewnt. w naszym pięknym kraju. 4. po pierwszym spotkaniu, które dotyczyłoby spraw ogólnych i zasadniczych, uzgadniacie szczegóły umowy (np. mejlami) 5. podpisujecie umowę - niewykluczone że jeszcze po drodzę parę razy się spotykając i korzystając z usług róznej maści konsultantów, doradców i prawników; 6. działasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 07:14 ciekawe ,kto będzie sprzedawal ten towar,bo skoro przedstawiciel na Polskę,to przedstawiciel ja mam już takie doświadecznie i dymam sama za przeproszeniem przez wiele miesięcy nie znalazl się nikt z ogloszeń,kto nadawalby się do takiej pracy a ofert przyszlo setki kucharze,murarze i ludzie po 2 fakultetach,ale tak na prawdę to nikomu robić się nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 12:04 Przedstawicielstwo to faktycznie dośc szerokie pojęcie, może dotyczyć np. kontaktów z mediami, a Tobie (przynajmniej w pierwszym etapie) zależeć będzie na samej sprzedaży. Właściwy termin na to, o czym myślimy, to wyłączny dystrybutor. Tak jak pisałam przy sensownym pomyśle, realnym oszacowaniu rynku i wierze w produkt (to już połowa sukcesu!) nie powinieneś mieć problemu z usyskaniem umowy na wyłączność. Pamiętaj, żeby wszystko było na papierze (przynajmniej w pisemnej formie) - bo jeśli włożysz dużo pracy w sprzedaż, wypromujesz produkt i zorganizujesz sieć dystrybucji, sprzedawanym "czymś" zainteresuje się jakaś duża firma, która może zaoferować zapewne lepsze od Ciebie warunki dystrybucji (czy to dot. płatności, czy dystrybucji, czy większej ilości sprzedawanych sztuk, whatever). Niegłupim rozwiazaniem jest początkowo sprowadzenie próbnej ilości produktu i test jego sprzedaży w praktyce - rynek jak wiadomo jest tak naprawdę mało przewidywalny :) Na podstawie takiej próbnej sprzedaży szacujesz ilości, które będziesz odbierał od producenta - i od tego momentu na Twojej głowie będzie, żeby je sprzedawać, producent ograniczy się do wysyłania do Ciebie towaru i liczenia faktur :] Ciężki kawałek chleba, ale coś za coś, jeśli produkt jest naprawdę dobry, to wyłączność da Ci ogromną siłę przebicia. Jeśli będę mogła w czymkolwiek więcej pomóc, to no problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jkier Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 12:31 Jeszcze ja pozwolę sobie wrzucić "swoje trzy grosze" W sprawie dotyczącej tej wyłączności... Musisz Transmit wiedzieć, że mając podpisaną umowę na wyłączność na sprzedaż towaru z daną firmą nie możesz nikomu innemu zabronić go sprzedawać. Jak pojawi się ktoś kto będzie legalnie sprzedawał ten towar i nabył go legalnie to mu tego nie zabronisz. Wszelkie umowy o wyłączności dotyczą wyłącznie tych co je podpisali. To tak na marginesie co byś sobie wszystko dokładnie przekalkulował, bo jeszcze cło 30%, transport, obsługa przez agencję celną... Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 17:14 >mając podpisaną umowę na wyłączność na sprzedaż towaru z daną firmą nie możesz nikomu innemu zabronić go sprzedawać< - czy to znaczy, ze sprzedajac np. czajniki firmy X, majac podpisana z X umowe na wylacznosc, moge nagle przechodzac ulica zobaczyc sklep a w tym sklepie czajniki X z innego zrodla niz moje? I bedzie to legalne? (chyba ze czajniki uzywane etc) To jak to jest z ta wylacznoscia? PS.dziekuje za 3 grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: równy gość Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 06.05.05, 18:49 Ha, teraz wiemy! Transmit chce sprzedawać czajniki firmy X! Odpowiedz Link Zgłoś
ohida Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 23:28 Nie, momencik, czekajcie :) Chyba się nie do końca rozumiemy. O co chodzi, z "niezabranianiem" sprzedaży? Masz umowę na wyłączność, to znaczy że na terenie Polski Ty prowadzisz dystrybucję. Sklep z czajnikami (eee, lepiej brzmi dla mnie, że sklep z "czymś", więc przy tym pozostanę), sklep z "czymś" może zaopatrzyć się w "coś" tylko u Ciebie - bo Ty masz wyłączność na dystrybucję! Sklepikarz nie kupi "czegoś" w firmie X, bo firmie X nie sprzeda nic producent, tylko poinformuje ją kulturalnie, że w sprawie zakupów "czegoś" w Polsce ma się skontaktować z Tobą, z Twoją firmą, która ma wyłączność! Tak to działa, bo sama pytałam się kilku zachodnich producentów odnośnie sprzedaży produktów w Polsce, i zawsze odsyłano mnie do wyłącznych przedstawicieli, jeśli chcę kupować, to u nich, sama nic nie sprowadzę, nawet jeśli chcę zakupić sporą partię produktu. Koniec i kropka - wyłączność. To duży bonus, bo cała sprzedaż musi odbywać się siłą rzeczy przez Ciebie i przez Twoją firmę (prowizja), ale za tym kryją się zobowiazania wobec producenta, czyli przede wszystkim sprzedaż określonej ilości "czegoś" na Twoim terenie, promowanie "czegoś" (tu może w grę wchodzić opcja, że zobowiązujesz się jakiś procent obrotów przeznaczyć na reklamę), być może serwisowanie "czegoś". Zabraniać sprzedaży nie można nikomu tak czy inaczej (ustawa o nieuczciwej konkurencji), ale sprzedaż "czegoś" będzie zawsze odbywać się za Twoim pośrednictwem. Jeśli jakaś firma bedzie chciała otworzyć hurtownię z "czymś", to OK, zaproponujesz jej odpowiednią ofertę cenową i jeśli będzie im się nadal opłacało i znajdą zbyt, to tym lepiej, będziesz miał już ustawionego stałego odbiorcę :) Ufff nie wiem, czy to dobrze tłumaczę :) Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 17:24 (((Transmit raz jeszcze klania sie nisko i dziekuje za rady))) Odpowiedz Link Zgłoś
jkier Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 06.05.05, 19:47 Transmit, no co Ty ? już uciekasz ??? Ładnie, że podziękowałeś, ale... No zdradź rąbek tajemnicy co chcesz sprowadzać. Chociaż z jakiej branży ? Czy to coś do domu, do kuchni, łazienki ? Czy do zabawy ? Czy jakas elektronika ? Czy to jest plastikowe, drewniane, czy metalowe, a może z papieru albo ze szmatek ? A może to jakaś wartość intelektualna ? Transmit no weź, nie bądź taki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 07.05.05, 19:58 Transmit nie uciekl. Powraca z pytaniami. Temat jest taki: mam juz "cos" w Polsce. Z jaka lichwa ze strony sklepow przyjdzie mi sie zmierzyc. Czy ktos wie ile srednio sklepy beda chcialy na mnie zarobic? Czy rodzaj towaru ma znaczenie? W jaki sposob odbywaja sie takie rozliczenia? Z gory i z dolu dziekuje za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 08.05.05, 00:20 trochę juz smieszny staje się ten wątek. Nie ma "średniej w ogóle" jest średnia dla branży ,rodzaju sklepu itp. Nie wiem czego się spodziewasz po odpowiedziach na tym forum - jeśli ktoś wpisze zaraz że sklep naloży 20% marży, to potraktujesz to jako podstawę do Twoich kalkulacji ???? nie wierzę ! Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 08.05.05, 00:23 poza tym: od kiedy sklepy są lichwiarzami ???, czy myślisz że utrzymanie pow. handlowej nic nie kosztuje, a cały zysk powinien być przechwytywany przez hurtownika/inportera ? Odpowiedz Link Zgłoś
transmit Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 08.05.05, 11:41 jck.x, miales chyba ciezka noc... ciesze sie ze watek cie rozsmieszyl, moze przez to noc stala sie choc troche lzejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE 08.05.05, 16:16 nie przesadzajmy :)) ale - proszę - przeczytaj co napisałeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praktyk Re: PRZEDSTAWICIELSTWO W POLSCE IP: *.zab.nat.hnet.pl 18.05.05, 09:51 ALe jesteście zieloni w interesach, a ty kolego lepiej nie bierz sie za takie rzeczy i jak nie masz doswiadczenia w biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś