Dodaj do ulubionych

Załóż teraz własną firmę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 21:59
Musze niestety uswiadomic tym którzy pragną starac się o dotacje że jeżeli
posiadają jakiekolwiek zadłuzenie to o dotacji mogą zapomnieć.
Tak samo muszę dodać że bez znajomości w Urzędzie Pracy tez o dotacji należy
zapomnieć.Dodam także żeby starać sie o dotacje na rozpoczęcie działalności
gospodarczej potrzebny jest tez tak zwany wkład własny ale o tym nikt nic nie
wspomina.
Wiem o tym doskonale bo przez to wszystko przeszedłem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Borwski Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 16:08
      Niezgodze się z tą opinią sam brałem udzaił w tym programie i co prawda torzeb
      się nachodzić ale niema nic zadarmo jak ktoś chce prowadzić własną firme to
      musi mieć w sobie troche samozaparćia aby pozałatwiać wszystkie sprawy
      pozytywnie gdy takie sprawy jak przekonanie osób do swojego biznesplanu staje
      się ponad własne siły to jak taka osoba chce przetrwać na rynku ze swą nowo
      powstałą firmą. Powodzenia dla nowych przedsiębiorców.
      • Gość: Jozio Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 13:48
        Nie zgodze sie z tobą.
        Nie wiem w jakim Urzedzie to załatwiałeś bo ja spotkałem się z bardzo niemiłym
        traktowaniem wręcz jak intruza.
        Pozatym jak rozpocząć działalność gospodarczą bez kapitału na jej rozpoczecie
        skoro nie ma pracy dla 40-stolatkow gdyz jak twierdzą pracodawcy jesteśmy za
        starzy zeby u nich pracować.
        A jak nie ma pracy dla nas to gdzie mamy zarobić na własną firmę.
        Banki i inne instytucje też nie pomagają.
        Pytam więc co robic i jak to rozwiązać???
      • Gość: diverse uwaga na adresy w papierach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 13:13
        dla ludzi którzy mają pocztę w innej miejscowości!!!!!!!

-w dowodach osob. nie ma rybryki na miejscowość poczty,
        -w REGON nie wpisywać nazwy poczty!!!!!! mimo protestów urzędniczki!!!!! ja się
        naciąłem i wpisałem...

później w każdym banku są problemy z założeniem konta firmowego BO TO INNY
        ADRES!!!! ??????????? bo jest nazwa poczty???? chory ustrój

będę musiał zmienić albo zaświadczenie REGON (i kłócić się) albo zaświadczenie z
        gminy (100pln)

pozatym od pół roku jestem w PRL i poczta jeszcze ani raz nie dostarczyła
        prirytetu w 24h. rekord 12 dni.

• Gość: Gytheon Re: uwaga na adresy w papierach!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:48
          hehehehe o ludzka naiwności!!! ale was nacieli cwaniaki z administracji - skarb
          państwa zarobił na "frajerach". I co na to wasi ojcowie, dziadkowie, którzy
          krew przelewali za was?

W Polsce nie ma innej możliwości prowadzenia działalności jak nielegalnie!
          Wracają stare dobre czasy okupacyjne, kiedy to trzeba było starać się o
          edukację, pracować, żyć nielegalnie!

JESTEŚMY OBCY WE WŁASNYM KRAJU!

Teraz przydałoby się jakieś AK i sądy podziemne i ludzi do wymierzenia kary
          śmierci za zdradę państwa!
    • Gość: ANia Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 21:37
      A dla mnie to poprostu niesprawiedliwosc.
      Mam zadluzenie w banku na sume 3 tys tytulem siesplaconego kredytu (ta suma
      rozsmiesza moich znajomych , ktorzy wisza bankom wiele wiele wiecej ).
      Dopoki mialam prace splacalam raty regularnie, potem udowadnialam im na lewo i
      prawo ze nie mam, nie mam nawet nic swojego oprocz dwojki dzieci , ktore
      samotnie wychowuje.
      Mam pomysl na biznes , wcale nie jakis dziwny, niebezpieczny.I nie mam szans na
      zadne dotacje ani mikrofundusz przez dług, który bardzo chcialabym
      splacic.Zapewne wrocilabym doplacenia rat zaraz gdy zaczne zarabiac ale po co
      dac mi na to szanse?
      Zreszta juz nawet chcialam napozyczac na ten cel od ludzi , bo mialam na oku
      lokal , na ktory mialam super pomysl.Lecz dzis dowiedzialam sie (choc wczoraj
      jeszcze slyszalam ze na lokal mam szanse bo jest wolny) , ze byl jakis konkurs
      ktory przegralam .Czyzby przed wyborami jeden dzien przed koncem kadencji ktos
      otrzymal dodatek do odprawy?No i teraz zostaje z nowozlozona firma bez lokalu i
      szans na pozyczke czy dotacje.
      Powiecie pozycz na splate dlugow?A z czego oddam?Skoro firma nie ruszy bo ni am
      nawet na zus?
      Ot, wspiera sie młodych, poczatkujacych przedsiebiorcow.
      • Gość: RAMBO Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.chello.pl 26.09.05, 01:09
        A jaka firma, gdzie i jaki lokal potrzebny jeśli mogę spytać?
        • Gość: Ania Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.chello.pl 26.09.05, 12:28
          Witaj
          Moj pomysl zrodzil sie dopiero gdy trafilam przypadkiem na ten lokal ale
          pomyslow mam pare nawet na firme bez lokalu.Poniewaz okazja mi przepadla -to
          byl lokal na mala gastronomie, kiosk w obiekcie sportowym a wiec klienci
          murowani z kazdej sfery:)No ale nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem.
          Mam troche pomyslow na to jak zaczac a potem mysle , ze bede szukac czegos co
          bedzie nadawac sie pod mala gastronomie, barek ale tez ewentualnie pod butik.Z
          tym , ze nie bede pakowac sie w cokolwiek , bo w Wawie trzeba wiedziec gdzie i
          jakich klientow chcemy miec i mozemy miec.Wazny jest tez czynsz.Ja nie bralam
          pod uwage wczesniej podobnej zialanosci ale tu wyraznie poszli mi na reke z
          czynszem.W sumie na inwestycje na poczatek potrzebowalam pare tysiecy a nie
          parenascie tysiecy zlotych i to byl plus.
          Chodzi mi o sam fakt , ze rozmawialam z paroma osobami i wydawaloby sie ze
          potraktowali mnie powaznie.Mowilam ze pod te dzialanosc zaladam dzialanosc
          gospodarcza, mowilam ze mam plany.
          Jedna z osob na stanowisku odpowiedzialnym powiedziala ze raczej nie ma szans
          abym lokalu nie wynajela , bo ani nie ma zainteresowania a jak bylo to ludzie
          juz si enie odzywaja.
          Po czym nagle dowiaduje sie ze przegralam jkis konkurs-zwykly przekret
          • Gość: Gytheon Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:53
            Polska rzeczywistość: Dziękuj losowi, że nie udało ci się! Dwa dni po otwarciu
            wparowałaby mafia: 3 tysiaki albo zrobimy tutaj małą zadymkę. Nie zapłaciłabyś
            i któregoś dnia wracając ktoś by cię pobił na śmierć - mojego znajomego to
            spotkało.

Później się dowiedziałem, że znajomy naiwnie w niezłe bagno się wpakował, bo
            takie lokale zwykle zakłada się aby prać brudne pieniądze - są bardzo
            nierentowne.
    • Gość: dorota Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 26.10.05, 17:49
      jestem osoba bezrobotna chcialabym bardzo skorzystac z dotacji, doszlam do
      wniosku,ze skoro nikt nie jest w stanie dac mi prace to moze ja dam
      komus,ale....odebralam wniosek o dotacje pelna wiary i nadzieji na to ze sie
      uda i czytam punkt po punkcie i jestem coraz bardziej przerazona bo okazuje sie
      mam juz miec lokal miejsce adres wyposazenie i asortyment no dobrze ale skad
      mam to miec skoro nie mam srodkow??????????po to staram sie o dotacje by moc
      ruszyc z miejsca bez finansow nie podolam w zaden sposob czy to jest
      logiczne????i na starcie juz sie odechciewa ale nie zrezygnuje tak szybko....
    • Gość: dorota Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 26.10.05, 17:51
      i tego wlasnie sie obawialam wiedzilam ze to zbyt piekne by moglo byc prawdziwe
      i takie proste.......szkoda
      • Gość: Normalny Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:44
        W jaki sposób można otrzymac dotację , gdzie postawic swój pierwszy krok? Czy
        pożyczka z banku to dobry pomysł? Jeśli tak, to z jakiego? Potrzebuje ok.
        15tyś. Proszę o pomoc.
        • Gość: Gytheon Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:59
          Zapłacę Ci po 50 złotych za każdego zabitego polityka - jak się dobierzesz to
          sejmu, to 300 debili da ci w sumie 15 tys.

• Gość: Ktos Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 15:55
      Dokladnie 14 lutego bierzacego roku dostalem 11 tys dotacji z urzedu pracy na
      sklep spozywczy. Wczesniej pozyczylem z banku 8 tys gotowki na wynajem lokalu i
      zakup wyposazenia. Za kilka miesiecy minie rok od czasu uzyskania dotacji i
      skonczy sie czas w ktorym musialbym oddac pieniadze w przypadku zlikwidowania
      dzialalnosci. Nie mialem nic poza dlugiem, teraz mam sklepik w ktorym pracuja
      trzy osoby i jest naprawde niezle. Jesli chcecie cos otworzyc to musicie sie
      bardzo starac i nie mozna sie poddawac. Dotacje z urzedu pracy to nie mit bo
      jestem tego doskonalym przykladem.
      Zycze powodzonka
      • Gość: Ktos Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.10.05, 15:57
        acha .... nigdy nie mialem zadnych ukladow w urzedzie. Poprostu przygotowalem
        biznes plan, wynajolem lokal, przeszedlem kurs i czekalem. :)
        • Gość: Normalny Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 11:10
          Bardzo duże dzięki. Podejdę po 1 listopada i się dowiem. Ale z tego co
          zrozumiałem to trzeba czekac, tylko ile?
          • Gość: Neta Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.11.05, 21:27
            Ja też mam pomysł i wniosek wzięłam ale również ogarnia mnie coraz więcej
            wątpliwości-potrzebuję na rozpoczęcie działalności jakieś 8 tyś. co mieści się
            w granicach dotacji ale skoro piszecie, że trzeba mieś wkład własny to
            zgłupiałam-pani w moim urzędzie ( wrocław) nic mi nie wspomniała o takim
            wymogu! a ja myślałam, że zacznę właśnie za pieniądze z dotacji-czyli wszystkie
            koszty pokryje pieniędzmi z urzędu-a tu kicha-hm muszę się przejść jeszcze raz
            do tej pani:) ale to byłoby bez sensu-może wkład własny muszą mieć ci, którzy
            na rozkręcenie interesu potrzebują więcej niż 11 tyś.?-ja potrzebuję mniej i
            może nie będę misiała mieć wkładu własnego? a ile % trzeba mieć tego wkładu?
        • Gość: Przemek Re: Załóż teraz własną firmę IP: 194.42.116.* 07.12.05, 14:49
          Jest jeden podstawowy problem przy wypełnianiu wniosku o dotacje w Urzedzie
          Miasta!Trzeba mieć odrazu podpisaną umowę o wynajem lokalu.Dopiero po
          przedstawieniu biznes planu i tej umowy wysyłają ludzi na ten kurs.Nawet jak po
          trzech miesiącach od całej tej zabawy dostanie sie nie całe 12tys zł to juz sie
          jest w plecy conajmniej za 3mc czynszu a zanim ruszy firma to uplywa następny
          miesiąc a płacic trzeba.ja znalazłem dobry lokal,duzy z wyposazeniem ale drogi
          bo 3tys za mc.Więc zanim dostanę ta dotacje to wszystko wydam na czynsz.Żadna
          mi łaska...za duzo jest biurokracji na początku,a podpisywanie umowy o lokal
          powinni wymagać juz po kursie!wtedy kazdy wie czy jest na siłach prowadzic
          firmę czy tez po kursie rezygnuje.Mam wrazenie ze ludzi rozpoczynających
          działalność gospodarcza traktuje się jak sępów chcących wyłudzić tą byczą
          dotacje,a to przeciez nie tak!Teraz albo znajde lichy lokal za 300-500zl i będę
          sie męczył albo zaryzykuje i zaczne od zadłuzenia sie w kosztach.I to taki
          wybór dająjak nie chce sie byc bezrobotnym po studiach...Przemek student
          politologii
    • Gość: Piotr Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.05, 13:09
      Chciałbym sprzedawać prasę na zachodzie za pośrednictwem innej polskiej firmy ,
      ale nie mam zielonego pojęcia jaki rodzaj działalności musiałbym otworzyć .
      Proszę o pomoc.
    • Gość: tesmen Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.swi.vectranet.pl / 62.87.178.* 31.01.06, 20:50
      a no józio ma racje. my z żonką korzystaliśmy z tej formy pomocy i okazało sie
      (oczywiście na sam koniec:) że potrzebny jest wkład własny 25% i był zonk bo
      niby juz wszystko było dograne a 2500 skad ? ale polak potrafi :) tak że nie
      lekajcie się -jak mowi Pismo... jest ciężko ,urzędaski są niezyczliwe, trwa to
      długo ,,, lae warto spróbować , nam sie udało ,pozdrawiam wszystkich
      zdeterminowanych :) TESMEN
    • Gość: tom Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:20
      A ja własnie złozyłem taki wniosek i czekam na pozytywna odpowiedz:)
      • Gość: rudaa2 Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.lodz.mm.pl 03.03.06, 21:27
        Powodzenia.Dotację otrzymałam w październiku,działalność rozpoczęłam w
        listopadzie.NIe miałam znajomości PUP,2x wniosek odrzucono(z przyczyn
        formalnych- brak środków z funduszu,zbyt odległy termin rozpoczęcia
        działalności).Nie rezygnowałam.Przekonywałam,rozmawiałam z dyr.PUP.Bardzo
        solidnie przygotowałam wniosek.Nie było łatwo,z 19 osób które uczestniczyły w
        kursie tylko ja otrzymałam dotację.Życzę wytrwałości i powodzenia.
        • aniar75 Re: Załóż teraz własną firmę 20.03.06, 12:47
          Witam serdecznie.
          Mam pytania do tych byłych bezrobotnych, którzy otrzymali dotację na
          rozpoczęcie działalności.
          Czytam sobie tu i widzę informacje o jakichś szkoleniach związanych z
          otwieraniem działalności ... w UP pani nic mi nie mówiła...
          Mam pytanie więc - co to za szkolenia? czy związane w przyznawaniem tych
          dotacje? Kiedy i jak one się odbywają? Przed otrzymaniem? po? Długo to trwa?
          O czym ? O co w ogóle chodzi?
          Pytanie drugie: czy ktoś miał kontrolę jakąś? Jak to wygląda?
          Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
          • Gość: rudaa2 Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.lodz.mm.pl 20.03.06, 13:43
            Był to kurs z podstaw księgowości,przygotowanie biznesplanu i porady związane z
            prowadzeniem wybranego profilu działalności.Kurs odbywał się przed złożeniem
            wniosku,był niezbędny by ubiegać się o dofinansowanie rozpoczęcia działalności
            w Łodzi.pozdrawiam
            • aniar75 Re: Załóż teraz własną firmę 20.03.06, 17:25
              Dziękuję bardzo za odpowiedź.
              A inni? też mieli takie coś obowiązkowo?
              A kontole jakieś mieliście?
              Czy kwoty muszą dokłądnie zgadzać się z tymi an wniosku? (przecież wiadomo, że
              ceny się zmieniają, produkty z magazynów schodzą itd.... ;-) )
              A jeszcze z innej beczki: czy ktoś z Was mieszkał w tym samym mieszkaniu co
              miał siedzibę działalności? Nie wiem czy mogę wynająć pokój w mieszkaniu, w
              którym już jestem tymczasowo zameldowana ? (właścicielem jest ktoś inny). Jak
              Wy robiliście siedziby swoich działalności i jak czynsz? i ten obowiązek
              posiadania umowy najmu do wniosku? hmhm..
              Dzięki serdeczne za wszelkie rady.

• Gość: mike Re: i tu mamy przykład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 18:00
          z 19 osób tylko jedna dostała czyli pozytywnie zatwierdzono 5% wniosków
          czyli jeden !!!
          Chory kraj - zachowują się jak by to było 100tyś zł - paranoja
          • Gość: Jasiek Pomieszczenie na działalnośc IP: 82.160.138.* 07.05.06, 06:13
            A jeżeli pomieszcenia na działalność mam w budynku mieszkalnym którego jestem
            właścicielem To co w takim wypadku należało by przedstawić w PUP ?
            • Gość: paranoja Akt notarialny IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.06, 22:06
              dziwy
    • Gość: Riczi Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:34
      Ja chcę te pieniądze chcę otworzyć swoją firmę a co jeśli nie wypali ? skąd
      później mam wytrzasnąć pieniadze na oddanie ?
      • piatek.trzynastego Re: Załóż teraz własną firmę 11.05.06, 17:30
        Nie jest tak zle ;)
        Nie mialam znajomosci, a dotacja zostala mi przyznana... W nastepnym tygodniu
        rozpoczynam zakupy :)
        Co do lokalu - przewaznie wystarczy sama umowa przedwstepna na jego wynajem (ze
        jesli otworzymy firme to pan x wynajmie nam lokal', jesli firme prowadzi sie w
        mieszkaniu - to juz wogole nie ma problemu...

Uwazam, ze warto sie o nia starac... To jedne z prostrzych ;) pieniedzy jakie
        mozna dostac... i rozliczyc.
    • Gość: Jaq Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.prywatni.pl 11.05.06, 15:33
      W necie można spotkać róznież inwestorów prywatnych tzw. aniołów biznesu,
      którzy chętnie wesprą innowacyjne, perspektywiczne przedsięwziecia. Można ich
      znaleźć choćby na www.lba.pl
    • Gość: Jaq Anioły biznesu IP: *.prywatni.pl 11.05.06, 15:35
      W sieci można znaleźć równieś inwestorów prywatnych którzy inwestują w nowe
      innowacyjne spółki. Można ich znaleźć choćby przez www.lba.pl PZDR
    • Gość: Marcin Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 11:14
      Dziś byłem w urzędzie pracy i to wszystko jest śmieszne.Chciałem otwożyć firmę transportową i potrzebowałem środki na jej otwarcie lecz powiedziano mi że transport jest skreślony z listy na dotacje.to wszystko jest śmieszne!!!!
    • grey_wolf A ja zrobiłem błąd... 03.11.06, 22:14
      ...bo zamiast pójść do UP po kasę, skierowałem się do organizacji pozarządowej,
      działającej przy realizacji projektu unijnego "uwierz w siebie zacznij działać"
      z PARP - ZPORR/EFS. Miałem profesjonanie przygotowany biznesplan, dobrze
      rozpoznany rynek (w turystycznym regionie), konkurencji żadnej, fantastyczny
      lokal itp itd. Skończyło się tym, że po pół roku w trakcie którego instytucja
      wdrażająca (Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego) nie potrafiła obiektywnie i
      profesjonalnie ocenić mojego wniosku, wszystko szlag trafił. Otóż po pół roku
      czekania, aż zacznę zarabiać (w ogóle działać) właściciel lokalu powiedział
      dość... i dziwię się, że tak późno... A miało być tak pięknie, dotacja
      jednorazowa (bezzwrotna) do 5000 euro (u mnie ok. 28000 PLN) plus pomostowa
      (700PLN miesięcznie przez pół roku)... nic tylko brać i działać... Mój wniosek
      raz został odrzucony (niby) z powodu braku pewnych papierów, uzupełniłem je i
      złożyłem jeszcze raz. Agencja ma statutowo, czy ustawowo tydzień na
      rozpatrzenie, minął miesiąc, albo i więcej i dostałem odpowiedź. W odpowiedzi
      znalazłem, że wniosek został znów odrzucony, tym razem z jakichś wyssanych z
      palca powodów, uzasadnienie robi wrażenie napisanego przez kogoś, kto ma ogromne
      trudności z czytaniem ze zrozumieniem... albo przez kogoś kto zrobi cokolwiek by
      wniosku nie przepuścić z powodów, no nie wiem, światopoglądowych...? Tak czy
      inaczej, nie ma lokalu (ani alternatywnego), nie będzie realizacji projektu, na
      którym nie tylko ja, ale i region mógłby zyskać (promocja samego regionu,
      produktu lokalnego itp.). Straciłem dobry projekt, straciłem pół roku, straciłem
      kupę kasy (przez te pół roku czteroosobowa rodzina żyła tylko z oszczędności bo
      firma nie zarabiała), o nerwach nie wspominam. Z urzędasami nie wygrasz, oni są
      wszechwładni i mogą zrobić cokolwiek, żeby cię udupić, jeśli jesteś
      nieprawomyślny. W moim przypadku błędem jest to, że nie jestem ani z Młodzieży
      Wszechpolskiej, ani od o. Rydzyka... Teraz muszę na gwałt realizować plan B,
      czyli inną - czysto komercyjną działalność, po to by zapewnić żonie i dzieciom
      żarcie i zapłacić rachunki... za to dorobiłem się kilku nowych siwych włosów...
      Pozdrawiam
      • Gość: pytam Re: A ja zrobiłem błąd... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 23:02
        jeśli zgłosiłeś się do nich i nie miałeś żadnego Poparcia-znajomości to Twoje
        zamierzenie zostało od razu skazane na niepowodzenie. Uzmysłowił nam to ostatnio
        facet, prowadzący kurs dla UP. Wnioski są odkładane, niemonitorowane, nikt ich
        nie przyspiesza i nie zajmuje się nimi, bo jest za darmo obsługa.
        My, ci z kursu UP, liczymy, że dotacje dostaniemy (są to środki unijne). Mają
        pieniądze i chcą je wydać w tym roku. Napiszę, jak moje i nasze plany się
        ziszczą. Niestety w moim przypadku, plan A nie wypalił, ze względu na problemy
        lokalowe, na tę formę DG miałam napisany biznes plan i do niego się
        przygotowywałam od sierpnia. Uruchamiam plan B-awaryjny. Zbieram oferty, liczę,
        że do połowy listopada uda mi sie złożyć wniosek w UP.
        Pozdrawiam
        Powodzenia.
      • Gość: wing Re: A ja zrobiłem błąd... IP: 89.108.210.* 27.09.08, 11:23
        współczuję,
        zaczynam myśleć o własnej działalności ale jak czytam Wasze wypowiedzi to mi
        odchodzi ochota. paranoja, kraj dla masochistów, złodziei i skur... tylko
        politycy żerują i napychają swoje opasłe grube cielska, taki kalisz czy kwach
        bardziej przypomniją wieprzy
    • Gość: Ekonomista` Re: Załóż teraz własną firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:40
      Ameyki to tym nie odkryłeś gdy pisałem swój pierwszy artykoł to uwzględniłem
      wszystko tylko że dokładniej. Bo tereaz to wytłumaczyeś to tak jak US.
    • Gość: Pit82 Załóż teraz własną firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 19:03
      Witam. Uważam, ze dotacje z urzedu pracy bardzo pomagaja wielu osobom a
      niekiedy sa niezbedne aby otworzyć własny biznes.Sam skorzystałem takiej formy
      pomocy i od kilku dni pracuje w firmie visual service. Oferte bedzie mozna
      znależć na stronie www.visualservice.pl strona wciaż jest w budowie ale jetem
      pewien ze za kilka tygodni przbedzie tam zdjeć produktów no iklientów. Pozro Pit
    • Gość: thc zus IP: 80.50.233.* 29.01.07, 21:53
      ile misiecy ma trwać ta praktyka albo staż u mnie 8 msc. trwa z tego co wiem
    • www.onyks.org.notebooki Re: Mikel 10.03.07, 12:33
      ale dotacja to nie coś co się dostaje od tak sobie. To nie jest rozdawnictwo,
      tylko wędka. Jak się wkłada pieniądze własne, to lepiej się później zarządza
      własna firmą.
      Nie ma firm za cudze pieniądze na własność.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka