Dodaj do ulubionych

koszty...co wrzucić?

20.09.05, 11:20
Poradźcie proszę! Prowadzę małą jednoosobową firmę i zastanawiam sie co
jeszcze mogę wrzucić w koszty, poza biurem, telefonem, benzyną?
Obserwuj wątek
    • Gość: podatnik Re: koszty...co wrzucić? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.09.05, 10:22
      Sprawa nie jest taka prosta a nawet dyskusyjna - wszystkie poniesione celu
      uzyskania przychodu. Nie można wymienić poprostu bo jedno dla jednego bedzie
      kosztem dla drugiego nie, np. koszt paliwa - dyskusyjne jest czy koszt jest
      dojazd z miejsca zamieszkania do siedziby firmy?? itp. bardzo ciekawy temat
      Wdzięczny będe za kolejne kontrowersyjne przykłady jak znajde to też dodam.
      • amareno Re: koszty...co wrzucić? 21.09.05, 11:27
        przepraszam za brak precyzji... było o kosztach paliwa , bo w związku z
        wykonywaną przeze mnie pracą bardzo dużo jeżdżę po mieście odwiedzając
        współpracujące ze mną placówki. chodzi mi raczej o wydatki mniej oczywiste,
        które można by zakwalifikować jako koszty. Np. czy zakup garnituru można w
        takiej sytuacji potraktować jako koszt (tym bardziej że zakup ten konieczny
        jest przede wszyskim ze względu na charakter pracy i częste spotkania)?
        • Gość: gp Re: koszty...co wrzucić? IP: 212.244.195.* 21.09.05, 12:23
          Np. czy zakup garnituru można w
          > takiej sytuacji potraktować jako koszt (tym bardziej że zakup ten konieczny
          > jest przede wszyskim ze względu na charakter pracy i częste spotkania)?

Zdecydowanie nie.
    • Gość: podatek Re: koszty...co wrzucić? IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 21.09.05, 13:17
      jeżeli garnitur to jedynie w ramach limitu na reprezentacje i reklame, Urzedy
      skarbowe czesto kwestionują tego typu wydatki. Trzeba udowodnić że to
      przyczyniło się do przychodu. Niech sie wypowiedzą praktycy. Ja znam temat
      jedynie z teori. Pzdr.
      • Gość: gp Re: koszty...co wrzucić? IP: 212.244.195.* 22.09.05, 08:58
        Sądy również je kwestionują. Jedyna możliwość jest wtedy, jeżeli jest to
        garnitur z nadrukiem firmowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka