IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:47
Mam zamiar
zainwestować ok. 500.000 zł w kupno ziemi i domu <chodzi o spokojne miejsce
do życia> i tu moje pytanie , czy można z tego wyżyć , np. uprawiając coś lub
prowadząc gospodarstwo agroturystyczne ? Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: bozienia Re: Rolnictwo IP: *.maldyty.sdi.tpnet.pl 18.11.05, 20:54
      na dzisiaj rolnictwo to naprawdę cięzki kawałek chleba a te wielkie dotacje
      którymi ludzie spoza rolnictwa się zachwycają to jedyny dochód z roli, który i
      tak w częsci pokrywa poniesione koszty.wiem to z doświadczenia. Jeżeli masz
      zapał, chęci i siły to zaczynaj.Podobnie jest w innych gdziedzinach gospodarki,
      z tym że jeżeli sama uprawa ziemi to licz sie z tym, że plony zbierasz VII-IX i
      sprzedajesz(mam nadzieję że ten rok jest najgorszy a potem bedzie już lepiej)
      natomiast nakłady zaczynasz od IX do zbiorów Dobrze jest mieć coś co miesiąc
      pozwoli ci normalnie żyć
    • detektywlps Re: Rolnictwo 10.04.15, 10:13
      Można wyżyć, ale oczywiści trzeba tego mieć sporo. Z jednej małej działki będziesz mieć tylko żywnośc dla siebie. Teraz jest wiele dotacji dla rolników, więc dodatkowo uprawiając sporo ziemi można żyć dobrze, ale narobić się też. Mam znajomych, którzy zatrudniają ukraińskich pracowników w sezonie, mają duużo ziemi i jest im dobrze (nowe maszyny, ciągniki), ale pracy też dużo. No i oczywiście żywioł, też trzeba się z tym liczyć, że jest różnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka