Gość: kasch IP: *.76.classcom.pl 26.04.06, 23:36 Chcę założyć działalność gospodarczą w PL. Jestem obcokrajowcem, mieszkam na stałę w Niemczech. Czy muszę płacić ZUS w PL za mnie, jako prowadzącego działalność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nemo Re: ZUS w PL? IP: *.acn.waw.pl 27.04.06, 05:40 e-inspektorat.zus.pl/pliki/poradniki/porad21.pdf Tu coś powinno być dla Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: ZUS w PL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 08:59 jak jestes obcokrajowcem to mozesz byc i obcozusowcem gdzies musisz płacic ,a wybór nalezy do ciebie jak zarejestrujesz firme w niemczech to mozesz tam płacic , jak płacisz tam z racji innej działalnosci to tu mozesz zarejestrowac bez płacenia trudno sobie wyobrazic ze włascieciele mercedesa ,majac przedstawicielstwa na całym swiecie ,co miesiąc lataja z deklaracjami ,,zus" po wszystkich krajach ,gdzie sa zarejestrowane ich firmy przy sprzyjających okolicznosciach to moze wogóle nie musisz rejostrowac firmy ani nikaomu nic płacić w Polsce kolega który ma firme w niemczech ,robi tu ,u nas tylko isługi ,i wystawia faktury z niemiec i tam wszystko opodatkowuje nie płaci zusu,podatków Vat,dochodowego nie ma jednej prostej odpowiedzi na twoje pytanie to wszystko zalezy od tego ;co ,gdzie i jak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: ZUS w PL? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 09:45 Przepisy unijne mówią że działalność należy zarejestrować w kraju, w którym jest ona prowadzona. Czyli jeżeli sprzedajesz coś w sklepie w Polsce to musisz tu zarejestrować działalność i opłacać ZUS oraz podatki. Są od tego wyjątki. Np. sprzedaż wysyłkowa. Jeśli sprzedajesz wysyłkowo z Niemiec to opłacasz tam podatki płacisz ubezpieczenia. Wystawiasz też niemieckie rachynki oczywiście. Z tego co się orientowałem dobrze trzeba przemyśleć gdzie się zarejestrować bo w każdym kraju to wygląda trochę inaczej, a Polska... tu jest jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś