Dodaj do ulubionych

Dostawca internetu.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 10:29
czy trudno zalozyc firme dostrczajca net do domow?
Czy jest jaks alternatywa wobec TP sa jesli chodzi o lacze, patrzylem na DSL.
Mieszkam na wsi w poblizu miasta, jedynym dostrczycielem jest TP sa.
Neo wychodzi po 45 zl na 2 lata, miesiecznie usredniajac, opcja 512 + min. 50
zl abonamntu.
mysle, ze moglbym zaproponowac 512 po 35zł kontrak na 18 miesiec, a
instalacja 99 zł.

Obserwuj wątek
    • jap_1 Re: Dostawca internetu. 13.10.06, 14:08
      Cena atrakcyjna, ale chyba mało realna. Uwzględniasz koszty? Jaka technologia?
      Radiowa z lokalnej bazy? Łącze do sieci szkieletowej też kosztuje, a koszty
      sprzętu i obsługi też się liczą. Ktoś to musi instalować i obsługiwać. Najlepiej
      całą dobę. Przy małej, na początek, ilości klientów, oznacza do duże nakłady.
      A koło jakiego miasta jesteś. Chyba że reprezentujesz już istniejącego dostawcę
      i inwestycje cię nie interesują.
      • Gość: michał Re: Dostawca internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 16:19
        wiesz jestem kompletnym laikiem.
        mysle o laczu radiowym, w pasmie do 2,4 mhz nie trzeba zadnych pozwolen - z
        tego co sie dowiedzialem takie pasmo pozwala na objeciem zasiegiem 1 - 1,5 km.
        Sam planuje wszystko zrobic, chcialbym sie nauczyc tego wszystkiego.
        Zmotywoawla mnie do tego decyzja UKE, ktora ma zmusic TP sa o obnizke o 49%
        lacza dla innych dostawcow internetu. Teraz DSL kosztuje w opcji najwiekszej
        600 zł, obserwuje cenik DSL i cena nie ulega zmianie, spodziewalem sie ze TP
        nie oda rynku latwo.
        A jak jest inna alternatywa dla TP sa?
        • jap_1 Re: Dostawca internetu. 13.10.06, 23:06
          Licencji na to pasmo nie trzeba, działalność w tej dziedzinie (telekomunikacja)
          wymaga rejestracji, ale to w zasadzie formalność. Za ok 600 zł masz DSL chyba 15
          Mb/s, o ile łącze do ciebie będzie w stanie to przenieść - zależy od długości i
          jakości kabla. Z tego można wydzielić sporo. Tyle, że trzeba nieco sprzętu,
          dobrą antenę, jakiś system autentykacji (np. serwer) wpuszczający klientów, żeby
          nie było tak, że cała okolica korzysta za darmo itp. Plus chyba jednak ktoś, kto
          się choć trochę na tym zna. Klienci teraz są wymagający. Będzie coś nie tak,
          zrezygnują. A po dachach będziesz biegać? Ktoś to musi instalować. Jeśli cię to
          nie zniechęca, spróbuj. Ja bym to połączył z oferowaniem np bramek VOiP jako
          telefonu. Tam, gdzie nie ma telefonu stacjonarnego i neostrady, bo brak kabla,
          można mieć telefon na łączu internetowym, w dodatku całość taniej, niż sam
          telefon. A to już zachęca. Jeśli to w dodatku mała firma i chce kilka telefonów,
          to już prawie za darmo wychodzi, bo nie płaci się abonamentu za telefony. Wyślij
          do mnie maila, może coś doradzę. Nigdy tego nie instalowałem, po dachach nie
          biegam, ale jestem "teletransmitą", trochę wiem.
          • Gość: michał Re: Dostawca internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 14:07
            akceptowalne koszty tzn. ile?
            ucze sie szybko i juz troche wiem.
            mysle ze chetnych znajde, musze pobadac rynek.
        • jap_1 Re: Dostawca internetu. 14.10.06, 00:22
          Właśnie zerknąłem na ceny sprzętu, nie są takie wysokie. Da się to z serwerami,
          routerem itp. złożyć za akceptowalne pieniądze.
          Przy dobrej antenie można pokryć więcej, niż 1-1,5 km.
          • Gość: michał Re: Dostawca internetu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 09:45
            dziekuje Ci bardzo:)
            jak tylko znajde chwilke czasu aby tym sie zajac to do Ciebie napisze.
            jeszcze raz dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka