Dodaj do ulubionych

Opłata skarbowa - jak pobierać?

17.01.07, 14:54
Nowa ustawa o opłacie skarbowej z dnia 16.11.2006 r. (Dz. U. Nr 225, poz.
1635) znosi znaczki skarbowe i obowiazek ich przyklejania na wniosku z chwilą
złożenia.
Ustawa ta w niektórych kwestiach znosi opłate administracyjną i zastepuje
skarbową, którą to wnosi się z chwią złożenia wniosku.
Załącznik do tejże ustawy pokazuje tabelę z czynnościami urzędowymi za jakie
pobiera sie opłatę i w jakiej kwocie, np.:
akt małżeństwa - 84 zł,
decyzja i warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu - 107 zł
wpis do rejestru zwierząt - 26 zł
udostepnienie rzeczoznawcy majątkowemu ... danych dot. nieruchomości ... - 5
zł.

Wszystko ładnie i pięknie.
Ja mam pytanie o opłatę za wypis i wyrys z planu miejscowego lub studium
(tabela poz 51).
1) od wypisu:
a) do 5 stron - 30 zł
b) powyżej 5 stron - 50 zł
2 od wyrysu:
a) za każdą wchodzącą w skłąd wyrysu pełna lub rozpoczętą część
odpowiadającą stronie formatu A4 - 20 zł
b) nie więcej niż - 200 zł.

W jakiej kwocie pobierac opłatę i jak przewidzieć ile stron wypisu, czy
formatek wysysu bedzie miał dokument w chwili złożenia.
Obserwuj wątek
    • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 17.01.07, 17:01
      Hmmmmmmm a może jest narysowany układ strony, określona czcionka i marginesy,
      lub dostępny format, który trzeba wypełnić? I w ten sposób się to określa?
      Co do wyrysu, to pewnie oprócz tego jest skala w jakiej ma być wyrys?
      Pozdrawiam. Basia
      PS. Przepisy prawne jak widać dostarczają zwykłym śmiertelnikom niemało
      rozrywki ;)
      • g.dziwota Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 07:51
        krytykantka07 napisała:

> Hmmmmmmm a może jest narysowany układ strony, określona czcionka i marginesy,
        > lub dostępny format, który trzeba wypełnić? I w ten sposób się to określa?
        > Co do wyrysu, to pewnie oprócz tego jest skala w jakiej ma być wyrys?
        > Pozdrawiam. Basia
        > PS. Przepisy prawne jak widać dostarczają zwykłym śmiertelnikom niemało
        > rozrywki ;)

Niestety ale nie ma takich przepisów (jak ma wyglądać wypis i wyrys).
        A sam wyrys (rysunek planu lub studium) wydaje się w takiej skali jaki został
        sporządzony. Tak więc jak przychodzi petent z działką to jest możliwość
        stwierdzenia ile formatek bedzie miał wyrys ("mapka"). Ale ile stron ma miec
        tekst (wypis)?? Różnie to bywa.
        • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 09:50
          Wybacz, że jeszcze troszkę się ponaigrawam ;). Przepisy to jednak powód do
          kpin ;). Rozumiem, że wyrys wydaje się w takiej skali jak był sporządzony, ale
          jeśli jest w komputerze, to chyba można obrazek na żądanie petenta
          zmniejszyć? ;). A później przy kserowaniu się zwiększy skalę i już. To samo
          dotyczy wypisu :). Można też pisać z dwóch stron ;)...
          Dopisze się tylko za zgodność z oryginałem ;). Jak coś nie jest napisane
          dokładnie to stwarza pole do kreatywności, a że dzięki temu wpływajace opłaty
          będą jak najmniejsze? W końcu warto byłoby zauważyć, że technika poszła do
          przodu, więc przepisy muszą być czytelne.
          Pozdrawiam. Basia :)
          PS. Mam nadzieję, że Cię nie uraziłam zrobieniem sobie rozrywki z Twoich
          problemów, ale niektórych spraw po prostu nie rozumiem i bardzo mnie dziwią ;)
          • g.dziwota Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 10:42
            Hehe.
            Nie gniewam się.

Z tym zmniejszaniem juz uchwalonego planu nie jest tak łatwo.
            To tak jakby zkserować komus dokument o formacie A4 umieszczając na kartce A4 -
            2 strony tekstu (tzn A5 każda).
            Jeśli dany plan lub studium jest sporządzone w skali 1:1000 to w takiej skali
            powinno sie wyrys wydawać.
            Różnie jest z tekstem. Niektóre gminy robia kserówke z uchwały (jak leci) nie
            patrząc czy są tam potrzebne zapisy dot. wnioskowanego terenu (czyli wychodzi
            więcej stron i większa opłata) inne gminy maja tekst w komputerze i wybieraja
            te fragmenty telstu planu jakie sa potrzebne i niezbędne (mniej stron - niższa
            opłata). Ot tyle.

Ja chciałem na co innego zwrócic uwagę. Jaką pobrac opłatę przed wydaniem
            wyrysu jeśli nie wiem ile będzie miał stron??
            • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 11:17
              Wiesz, ciesze się, że zwróciłeś uwagę na coś co wg mnie jest ważne: czyli
              wszystko zależy od dobrej woli osób wydających wypis. Jeśli gminy cały tekst
              mają w komputerze i dokonują wyboru co potrzebne, to znaczy, że można określić
              ile będzie stron przed pobraniem opłaty. Sprawdzi się to w komputerze. Czyli
              opłata ma być możliwie niska. I na tym chyba polega uczciwość. Nie sztuka
              wcisnąć petentowi coś co jest mu niepotrzebne, żeby musiał więcej zapłacić. Ale
              to chyba nie jest uczciwe prawda? Patrząc na ludzi jakich mamy u władzy,
              nietrudno się domyślić, że stawiają na uczciwość. Więc trzeba zrobić wszystko,
              żeby się nie pomylili co do ludzi na których liczą ;).
              • g.dziwota Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 11:33
                "Jeśli gminy cały tekst mają w komputerze i dokonują wyboru co potrzebne, to
                znaczy, że można określić ile będzie stron przed pobraniem opłaty."

Teoretycznie tak - jesli sie ma do tego specjalistyczne oprogramowanie.
                Jeśli masz tekst planu w wordzie (lub innym programie tekstowym) to możesz to
                zrobić (tzn. okreslic ile będzie stron miał ten dokument) tworząc ten dokument -
                a niekiedy nie jest to takie łatwe. Są takie wyrysy których przygotowanie może
                trwac 5-10 minut. Ale sa i takie że i godziny może być Ci mało.
                • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 11:41
                  No właśnie i może właśnie czas poświęcony temu zajęciu, powinien być
                  wyznacznikiem, a nie ilość stron ;). Czyli ustawodawca przewidział, że gminy
                  powinny się zaopatrzyć w specjalistyczne oprogramowanie?. Wiadomo na czyj koszt?
                  PS. Jak mam do Ciebie się zwracać ?;). Bo jeden Grzegorz już jest ;)
                  • g.dziwota Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 12:38
                    Zapraszam do wizytówki:
                    ludzie.gazeta.pl/g.dziwota/0,0.html?t=1169120284841
                    • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 16:05
                      Hmmmmmmmm sama nie wiem, czy powinnam przyjąć to zaproszenie ;).
                  • g.dziwota Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 18:15
                    "No właśnie i może właśnie czas poświęcony temu zajęciu, powinien być
                    wyznacznikiem, a nie ilość stron."

Nie ryzykowałbym. Za cos takiego w Szczecinie wręczono "Złoty Sedes".
                    • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - jak pobierać? 18.01.07, 18:25
                      Oj Grzesiu, ale mnie ubawiłeś. Chodziło mi o to, jak optymalnie określić czas a
                      nie ilość stron ;). Bo ilość stron to żaden wyznacznik ;).
                      PS. Sam widzisz, że musiałam dwóch Grzegorzów w jakiś sposób rozróżnić. Do
                      Ciebie będę się zwracać "Grześ" ;). Chyba, że masz inny pomysł i np. drugie
                      imię ? ;)
    • g.dziwota Opłata skarbowa - Resume 19.01.07, 12:50
      To w końcu, ktos ma ten "złoty środek" jak to ma być z tą opłata skarbową??
      • g.dziwota Do Pana Robert Walczaka 19.01.07, 15:46
        Panie Robercie.
        Mam świadomość że pana porady na tym forum są bezpłatne, ale mam też swiadomośc
        że jest Pan ambitnym prawnikiem i stawia czoło (odpowiedzi) na powazne wyzwania
        (pytania). Problem który opisałem w pierwszym wpisie nie jest banalny.

Żeby ułatwic odpowiedź zadam pytanie pomocnicze:
        Czy przy składaniu wniosku można wnieśc opłate minimalną, tj.:
        30 zł za wypis,
        20 zł za wyrys,
        lub 50 zł za wypis i wyrys
        i ewentualnie dopłacic resztę przy odbiorze, jeśli wartośc wypisu i/lub wyrysu
        przekroczy kwoty minimalne?
      • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa - Resume 19.01.07, 16:06
        Witaj Grzesiu
        Zanim prawnik odpisze, bo widzę, że go prowokujesz do odpowiedzi, pozwolisz że
        ja odpowiem ;). Myślę, że to co napisałeś o opłacie minimalnej jest jak
        najbardziej uczciwe. A jeśli stron będzie wiecej, to przy odbiorze powiesz, że
        nie udało się zmieścić w tych kosztach i dlatego trzeba dopłacić. Fakt, że
        próbowałeś, stawia Cię w korzystnym świetle. Chyba nic wiecej bez zaopatrzenia
        się w specjalistyczne oprogramowanie nie da się zrobić :).
        • g.dziwota Re: Opłata skarbowa vel Dziwotha S.A. 24.01.07, 17:24
          krytykantka07 napisała:

> Witaj Grzesiu
          > Zanim prawnik odpisze, bo widzę, że go prowokujesz do odpowiedzi, pozwolisz
          że
          > ja odpowiem ;). Myślę, że to co napisałeś o opłacie minimalnej jest jak
          > najbardziej uczciwe.

Uczciwe może tak ale niezgodne z prawem bo opłate trzeba wnieśc z chcila
          złożenia wniosku.
          Ile to ma wspólnego z logiką to sie nie wypowiem.

A jeśli stron będzie wiecej, to przy odbiorze powiesz, że
          > nie udało się zmieścić w tych kosztach i dlatego trzeba dopłacić. Fakt, że
          > próbowałeś, stawia Cię w korzystnym świetle. Chyba nic wiecej bez
          zaopatrzenia
          > się w specjalistyczne oprogramowanie nie da się zrobić :).
          > Pozdrawiam. Basia :)
          • krytykantka07 Re: Opłata skarbowa vel Dziwotha S.A. 24.01.07, 18:09
            Hmmmmm i znowu cytat, a ktoś coś obiecał :). Czyżby historia zatoczyła koło i
            znaleźliśmy się w punkcie wyjścia?
            PS. Przepisy nie mają nic wspólnego z logiką, bo gdyby miały to dużo ludzi
            byłoby bez pracy :D
            • robert_walczak Re: Opłata skarbowa vel Dziwotha S.A. 25.01.07, 18:13
              Dobrze odpowiem Państwu wprost bo widzę że nie możecie doczekać się na moją
              odpowiedź - po prostu nie znam odpowiedzi na to zagadnienie. Nie jestem
              specjalistą z zakresu prawa podatkowego, w tym zwłaszcza w temacie sposobu
              pobierania opłaty skarbowej. Pytający zapewne pracuje w urzędzie i ma problem w
              jaki sposób pobierać opłatę od petentów. Nie ja piszę ustawy i nie mogę
              odpowiadać za ich niechlujstwo czy błędy.

Ponadto prawo podatkowe jest tak skomplikowaną i zawiłą dziedziną, że często
              nie ma jednej odpowiedzi na dane pytanie. Każdy urząd skarbowy/urzędnik może
              uważać inaczej. Nic na to nie poradzę.
              • g.dziwota Dziękuję 26.01.07, 08:14
                Dziękuję za odpowiedź.
                Nie satysfakcjonującą, ale zawsze to odpowiedź.
                Czyli znak, że "ekspert" czuwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka