Dodaj do ulubionych

Wlasna Firma w USA

IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 09:30
W dzisiejszej Gazecie Wyborczej przeczytalem ogloszenie o zalozeniu wlasnej
firmy w USA. Czy posiadajac,taka firme moge przesuwac rachunki pomiedzy moja
firma w Polsce a ta w stanach, obnizajac w ten sposob platnosci podatkow w
Polsce? Czy jest mozliwe ze latwiej tez moge otrzymac wize do Stanow?

Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Chris Re: Wlasna Firma w USA IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 16:05
      Odpowiedz na oba pytania: TAK!
      Nie sa to jednak jedyne zalety.
      Wiecej informacji otrzymasz pod
      info@axodon.com
    • Gość: bb Re: Wlasna Firma w USA IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 19:17
      zalety
      dopoki korporacja nie zarobi pieniedzy w usa tylko poza granicami nie placi
      zadnych podatkow,
      posiadajac pieczec i dokumenty firmy mozna nieograniczenie sie nimi poslugiwac
      wlasciciel korporacji nie musi miec pobytu ani mieszkac w usa
      istnieje mozliwosc otrzymania wizy do stanow poprzez zaproszenie z korporacji

jednym slowem inwestycja zwraca sie w przyspieszonym tepie
      • Gość: alex Re: Wlasna Firma w USA IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 19:19
        o jaka inwestycje chodzi w jednym z magazynow czytalem ze taka firma kosztuje
        ok 10tys. dolcow
    • Gość: bobo Re: Wlasna Firma w USA IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.01, 21:23
      piszesz 10tys.baksow?? masz chyba na mysli polanskich ktorzy sa przyzwyczajeni
      do zarabiania co najmniej 300% na kazdej transakcji
      normalnie spolki chodza od 2000-4000tys zielonych
      • Gość: Chris Re: Wlasna Firma w USA IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.01, 22:20
        No i ta oplata to jest jednorazowa.
        Nie dajcie sie nabrac zeby placic co rok tyle.
        Utrzymanie kosztuje rocznie ok. 500 USD.
    • Gość: iza Re: Wlasna Firma w USA IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.01, 14:08
      bede wdzieczna za numer telefonu do tej firmy ktora zaklada spolki w usa

dziekuje
      • Gość: Hans Re: Wlasna Firma w USA IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.01, 17:27
        0049 30 6676 4871
        jestem jeden facet co mowi po polsku
        ale trudno go zlapac.
    • Gość: --Michal Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.tiaa-cref.org 30.11.01, 18:43
      Kiedy ostatni raz sprawdzalem zalozenie firmy (jaka kolwiek forma) w USA
      wymagalo wizy H1, a scislej muwiac chodzi o osoby, ktore w firmie bede pelnily
      funkcje inne niz "cichy wspolnik" (tylko wklad pieniezny), wiec podpisanie
      chocby jedengo czeku w imieniu firmy wymaga wizy H1-B dla obcokrajowcow. Co do
      podatkow to zeczywiscie placi sie podatek tam gdzie dochod zostal osiagniety
      czyli np. w PL. Jedyna kozyscia jest byc moze powiekszenie kosztow zwiazancy z
      faktem ze siedziba firmy jest w USA. Czy kos moze zweryfikowac moje informacje?
      Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
      • Gość: Chris Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.01, 19:44
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Kiedy ostatni raz sprawdzalem zalozenie firmy (jaka kolwiek forma) w USA
        > wymagalo wizy H1, a scislej muwiac chodzi o osoby, ktore w firmie bede pelnily
        > funkcje inne niz "cichy wspolnik" (tylko wklad pieniezny), wiec podpisanie
        > chocby jedengo czeku w imieniu firmy wymaga wizy H1-B dla obcokrajowcow. Co do
        > podatkow to zeczywiscie placi sie podatek tam gdzie dochod zostal osiagniety
        > czyli np. w PL. Jedyna kozyscia jest byc moze powiekszenie kosztow zwiazancy z
        > faktem ze siedziba firmy jest w USA. Czy kos moze zweryfikowac moje informacje?
        > Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

1. Zgadza sie, aby pojechac do USA "sluzbowo" wymagana jest wiza H1-B.
        Trick polega na tym, ze firme w Twoim imieniu zaklada inna korporacja, ktora
        posiada przedstawicieli do tego celu w prawie wszystkich stanach.
        2. Jezeli jestes sam bez wspolnikow, to nalezy zalozyc firme w takim stanie (np.
        Delaware), ktory zezwala jednej osobie na pelnienie funkcji President,Secretary
        i Treasurer. Te trzy osoby sa konieczne do zalozenia Inc. lub Corp.
        3. Nie chodzi tu tylko o podatek dochodowy lecz rowniez o tzw. corporate tax.
        Dochod wiadomo ze podatkuje sie tam gdzie sie go osiaga, inne podatki placi sie
        tam gdzie firma ma swoja siedzibe. W USA nie.
        4. Wszelkie dokumenty wraz z pieczecia otrzymujesz przesylka do Polski i nie
        musisz jechac do stanow, aby podpisac czek.
        5. Amerykanska korporacja ma prawo otwierania filli na calym swiecie. Nic nie
        stoi na przeszkodzie zeby zalozyc taka filie w Polsce.
        6. Korporacja z USA (nalezaca praktycznie do Ciebie) moze wystawic Ci
        zaproszenie do USA w interesach i wtedy mozesz sie ubiegac o wize H1. Jak
        wrocisz na czas to napewno dostaniesz pozniej wize (promese)na pare lat.
        7. Firme w USA nie zaklada sie po to zeby wyemigrowac (teoretycznie mozna ja do
        tego uzyc) lecz aby majac w Polsce np. Sp. zo.o. lub SA nie szalec z ukrywaniem
        dochodow tylko spokojnie przetransferowac je do stanow. Firmy posiadajace
        osobowosc prawna na koniec roku zwijaja sie zeby wydac jak najwiecej z zysku,
        aby nie placic podatkow.
        Chetnie odpowiem na inne pytania.
        Pozdrowienia
        • Gość: bayon Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.01, 00:38
          Chetnie zapytam.
          Np. o to jaki bedzie tytul takiego transferu zysku do USA.
          A także,czy sprowadzajac samochod kupiony przez nasza korporacje w USA do
          uzytku w jej polskiej filii zaplacimy clo,akcyze i VAt,czy tez nam to czasowo
          odrocza czy tez w ogole nie ma takiego obowiazku.
          Oraz czy taka forma jest przydatna do zmniejszenia obciazen podatkowych
          z tytulu dochodow z najmu,dzierzawy lub ze sprzedazy majatku w Polsce.
          • Gość: Chris Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.01, 11:49
            Gość portalu: bayon napisał(a):

> Chetnie zapytam.
            > Np. o to jaki bedzie tytul takiego transferu zysku do USA.
            > A także,czy sprowadzajac samochod kupiony przez nasza korporacje w USA do
            > uzytku w jej polskiej filii zaplacimy clo,akcyze i VAt,czy tez nam to czasowo
            > odrocza czy tez w ogole nie ma takiego obowiazku.
            > Oraz czy taka forma jest przydatna do zmniejszenia obciazen podatkowych
            > z tytulu dochodow z najmu,dzierzawy lub ze sprzedazy majatku w Polsce.

Ciekawe pytania.
            1. Przy transferze zysku trzeba byc troche kreatywnym, aby nie podpasc w
            urzedzie finansowym (czy jak on tam sie w polsce nazywa). Najprosciej wystawic
            rachunek z firmy USA na sume ktora chcemy przetransferowac. Dodajmy ze konto
            wcale nie musi byc w USA. Wystawiajac sobie firmowe upowaznienia mozna zalozyc
            konto np. w Niemczech czy Austrii.
            2. O samochod nalezy zapytac sie w Polsce, ja nie znam na tyle polskich
            przpisow. Nie wiem czy samochod w takim przypadku zostanie przez ustawodawce
            potraktowany jako aport czy tez jako narzedzie pracy. Moj typ to:Kupic auto w
            USA i je tam zarejestrowac, przywiezc je do polski ubezpieczyc i jezdzic na
            amerykanskich rejestracjach.
            3. Z ziemia jest bardziej skomplikowane. Poniewaz obcokrajowcy (a tak jest
            traktowana filia obcej firmy)musza posiadac zezwolenie na zakup i obrot ziemia,
            nie wystarczy tutaj zalozenie filii. Nalezy zalozyc joint venture gdzie firma
            USA bedzie miala pakiet mniejszosciowy (do 49%). W ten sposob mozna zmniejszyc
            dochod wlasny o ilosc posiadanych udzialow przez firme USA. Najlepiej balansowac
            na granicy oplacalnosci
            Pozdrowienia
            • Gość: ZBIL Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.01, 20:04
              Jestem przynajmniej zakłopotany. Tylu bzdur w jednym miejscu nie można chyba
              wiecej znaleźć w sieci. Co ciekawe, najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy
              nie znają polskiego systemu podatkowago, co zresztą z rozbrajającą szczerością
              przyznają. Transfer zysków to nie jest zabawa na tym poziomie !
              Polaku, myśl a nie kombinuj, myślenie wszak ponoć nie boli !
              • Gość: Chris Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.01, 23:07
                Gość portalu: ZBIL napisał(a):

> Jestem przynajmniej zakłopotany. Tylu bzdur w jednym miejscu nie można chyba
                > wiecej znaleźć w sieci. Co ciekawe, najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy
                > nie znają polskiego systemu podatkowago, co zresztą z rozbrajającą szczerością
                > przyznają. Transfer zysków to nie jest zabawa na tym poziomie !
                > Polaku, myśl a nie kombinuj, myślenie wszak ponoć nie boli !

Napisz konkrety i udowodnij, ze sie myle. Podalem jeden z przykladow transferu
                zysku (jezeli tak to mozna nazwac). Napisalem ze nie znam przepisow o
                rejestracji samochodow, a nie polskich przepisow podatkowych. Nie zajmuje
                sie "bezclowym" sprowadzaniem aut do polski. Tym w Polsce zajmuje sie kosciol.
                :-)
              • Gość: Zibi Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.01, 00:27
                A na jakim poziomie ty transferujesz zyski? Jezdzisz z walizka pieniedzy do
                szwajcarii? Polskie prawo podarkowe jest do dupy.
                I wlasnie Polak jest zmuszony do kombinowania, od myslenia jest rzad!
                • Gość: JP Re: Kilka niejasnosci - prosze o pomoc. IP: *.ppp.asahi-net.or.jp 03.12.01, 10:42
                  Gość portalu: Zibi napisał(a):

> A na jakim poziomie ty transferujesz zyski? Jezdzisz z walizka pieniedzy do
                  > szwajcarii? Polskie prawo podarkowe jest do dupy.
                  > I wlasnie Polak jest zmuszony do kombinowania, od myslenia jest rzad!

Tutaj sie zgodze z Zibi. Pracuje w Japonii jako broker finansowy zajmujacy sie
                  rynkiem tzw."offshore". Prowadze doradztwo finansowe tylko dla "expatow", czyli
                  obcokrajowcow na kontraktach tutaj. Poniewz zazwyczaj sa oni na super pakietach,
                  zarabiajac duze pieniazki, wiekszosc z nich szuka doradztwa nie tylko w sprawie
                  inwestycji, ale rowniez co najmniej legalnego odroczenia podatkow, czesto po
                  powrocie do ich krajow. Prosze panow, nagorsze obywatelstwo na swiecie to
                  Amerykanskie. Dzieki "Uncle Ben" amerykanie placa podatki gdziekolwiek pracuja na
                  swiecie.("Worldwide Taxes) Dotyczy to wszystkich i bez wyjatkow, ktorzy maja
                  legalny pobyt w Stanach Zjednoczonych("Zielona Karta"). Podchodza pod ten
                  sam "parasol" Wystarczy miec legalny pobyt, a to juz ogranicza wszelkie ruchy w
                  uniknieciu podatkow i wszelkich inwestycji "offshore", czyli poza Stanami. Jezli
                  chodzi o banki, Austria, Niemcy? Prosze pamietac, ze nie sa one traktowane,
                  jako "Offshore bank" Kazdy nie-rezydent majacy konto w bankach unijnych bedzie
                  placil podatek, a w dodatku jezeli nie powiadomi o swym koncie w tym wypadku
                  wladz Polski, zrobi to bank zachodni, no i...mamy problem. Mozna otworzyc konto
                  bankowe "offshore" np. na Isle of Man. (przyp.wyspa pomiedzy Szkocja, a
                  Pln.Irlandia). Konto takie mozna otworzyc mieszkajac lub pracujac poza wlasnym
                  krajem. Jest w pelni sekretne, wolne od podatkow itp. Poniewaz obcokrajowiec moze
                  wysylac pieniadze poza granice kraju w ktorym nie jest obywatelem, w ten sposob
                  unika sie podatku po powrocie do wlasnego kraju, poniewaz pieniadze tam nie
                  wlywaja. Natomiast transfer,(tu z Polski) nie jest taki prosty. Moja matka miala
                  problem z wyslaniem mi pare groszy do jednego z krajow Unijnych, kiedy tam
                  mieszkalem. Bank polski chcial wiedziec wszystko. Kiedy podala powod, na studia
                  synowi, wtedy bank poprosil o dokument z pieczecia Ambasady jako dowod, ze tam
                  studjuje. Tak wiec panowie to nie takie proste, jak sie wydaje. Pozdrowienia, JP.
    • Gość: miki Re: Wlasna Firma w USA IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 10:57
      typowy polanski jest przekonany ze otwierajac sklepik i dorzucajac do niego
      busik plus co najmniej 300 procent marzy na towary zrobi majatek. Takie
      podejscie daje szanse przetrwania ok kilku miesiecy na rynku.
      Co do zalozenia firmy w kraju wolnym od podatkow
      - biznesmen z prawdziwego zdarzenia ma odpowiednich doradcow lub sam wie w jaki
      sposob uciekac od podatkow (jedna z mozliwosci moze byc zalozenie spolki o
      ktorej jest mowa)
      - stwierdzenie typu jechania z walizka kasy do Szwajcarii to nastepny przyklad
      w jakim stopniu przecietni ludzie sa poinformowani o prowadzeniu dzialalnosci
      tego typu spolki
      Nie mam za wiele czasu na szkolenie a z tego co widze to i tak moje poglady na
      nic sie nie zdadza, napisano juz mase artykulow w gazetach i na internecie na
      ten temat i kazdy zainteresowany moze cos dla siebie znalezc.
      Pozdrawiam
    • Gość: kuba Re: Wlasna Firma w USA-przyklady IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 11:43
      z tego co widze wasza wiedza jest troche ograniczona. Sam od 3 lat jestem
      wlascicielem takiej korporacji w kraju wolnym od podatkow i troche wiem na ten
      temat. Moja inwestycja zwrocila mi sie w pierwszym miesiacu z czego jestem
      bardzo zadowolony. Stwierdzenia typu kupowania auta na firme czy wywozenia
      walizki pieniedzy mnie troche smieszy i moze dla przykladu powinienem napisac
      na czym tego typu dzialalnosc polega.

Przypuscym ze polska firma ma zlecenie na sprzedaz makaronu do wloch za 1500zl.
      Ta sama firma zaplaci za makaron 1000zl, w ten sposob zarabia 500zl i od tej
      sumy powinna odprowadzic podatek. Oczywiscie tego nie robi, poniewaz
      wykorzystuje swoja bratnia firme np. z USA, gdzie nie placi podatku dochodowego
      (przepisy mowia ze dopoki spolka nie zarabia zadnych pieniedzy na terenie usa
      tylko poza granicami kraju nie placi zadnych podatkow). Wobec czego tranzakcja
      wygladac bedzie tak: polska firma sprzedaje makaron do firmy z USA za 1100zl
      (oczywiscie wszystko na papierze) ta nastepnie odsprzedaje makaron do Wloch za
      1500zl. Polska firma w tym wypadku placi podatek od 100zl a nie jak wczesniej
      od 500zl. Uzyskany dochod 400zl jest wolny od podatku poniewaz uzyskany zostal
      przez firme z USA, ktora jest wolna od podatku.
      Proste - prawdziwe - dohodowe. Zadnych machlojek wszystko jest legalne, jezeli
      ktos mysli inaczej niech placi dla rzadu.
      • Gość: Chris Re: Wlasna Firma w USA-przyklady IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.01, 17:01
        Gość portalu: kuba napisał(a):

> z tego co widze wasza wiedza jest troche ograniczona. Sam od 3 lat jestem
        > wlascicielem takiej korporacji w kraju wolnym od podatkow i troche wiem na ten
        > temat. Moja inwestycja zwrocila mi sie w pierwszym miesiacu z czego jestem
        > bardzo zadowolony. Stwierdzenia typu kupowania auta na firme czy wywozenia
        > walizki pieniedzy mnie troche smieszy i moze dla przykladu powinienem napisac
        > na czym tego typu dzialalnosc polega.
        >
        > Przypuscym ze polska firma ma zlecenie na sprzedaz makaronu do wloch za 1500zl.
        >
        > Ta sama firma zaplaci za makaron 1000zl, w ten sposob zarabia 500zl i od tej
        > sumy powinna odprowadzic podatek. Oczywiscie tego nie robi, poniewaz
        > wykorzystuje swoja bratnia firme np. z USA, gdzie nie placi podatku dochodowego
        >
        > (przepisy mowia ze dopoki spolka nie zarabia zadnych pieniedzy na terenie usa
        > tylko poza granicami kraju nie placi zadnych podatkow). Wobec czego tranzakcja
        > wygladac bedzie tak: polska firma sprzedaje makaron do firmy z USA za 1100zl
        > (oczywiscie wszystko na papierze) ta nastepnie odsprzedaje makaron do Wloch za
        > 1500zl. Polska firma w tym wypadku placi podatek od 100zl a nie jak wczesniej
        > od 500zl. Uzyskany dochod 400zl jest wolny od podatku poniewaz uzyskany zostal
        > przez firme z USA, ktora jest wolna od podatku.
        > Proste - prawdziwe - dohodowe. Zadnych machlojek wszystko jest legalne, jezeli
        > ktos mysli inaczej niech placi dla rzadu.

Widze Kuba, ze Twoja wiedza tez jest ograniczona.
        Przyklas, ktory podales, jest fajny ale... bardzo prymitywny i jezeli jeszcze z
        urzedu finansowego nie slyszales o handlach "laczonych", to nie zdzwi sie jak
        dostaniesz od nich "zaproszenie do tanca".
        Jeszcze raz powtarzam!
        Na koszt firmy w USA sie zyje! A nie uprawia machlojek.
        Chociaz tez mozna.
        Gdybysmy sie spotkali, to potrafilbym na papierze udowodnic Ci, ze sa lepsze
        sposoby niz ten, ktory opisales z makaronem:)
        Jak czytam te grupe, to jestem zafascynowany w jaki skomplikowny sposob Polacy
        potrafia zarabiac marne grosze. Gdyby te energie wlozyli w bardziej rozsande
        dzialanie, to mieliby .....

Ciao Chris
        Dam Ci moj numer: 00491728063866 i nie mecz sie!
        P.S.
        Jak sie zglosi automat, to nie omieszkaj powiedz pare slow :)
        P.S.2
        Twoj przyklad jest bardzo hujowy!!!
        Kto sprzedaje makaron Wlochom?
        Chyba ze ich wlasny :)
        • Gość: Jarek Re: Wlasna Firma w USA-przyklady IP: 153.112.41.* 21.12.01, 15:47
          Czesc CHris,

podoba mi sie Twoj sposob myslenia, i spora wiedza, chetnie porozmawialbym z
          Toba na temat dobrych sposobow na zarabianie pieniedzy w Polsce... Jesli
          mialbys troche czasu to wyslij maila na moj adres...wtedy odpisze Ci... i zadam
          konkretne pytanie

JarekBartosik@hoga.pl

Dzieki i pozdrawiam
    • Gość: Joanna Re: Wlasna Firma w USA IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.01, 20:25
      Hi Chris
      Prowadze spora firme w Poznaniu chetnie nawiaze z toba kontakt
      moj e-mail newby@onet.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka