28.06.07, 14:31
Witam, nie znalazłam jasnej odpowiedzi na pytanie trzecie zadane przez EO 13303:

"3. Jakie przewidują Państwo zabezpieczenia dla zgłaszających pomysły
startujące w konkursie (klauzula poufności NDA, wysokość odszkodowania za ew.
wyciek danych)? Czy ewentualna wygrana i związany z przyznaniem jej show
zakłada ujawnienie szczegółów pomysłu szerokiej publiczności?"

Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ekspert_banku Re: 1 pytanie 29.06.07, 13:40
      Regulamnin konkursu pkt.7.5. wyjasnia, że zgłoszenie biznes planu do konkursu
      nie jest przeniesieniem praw do pomysłu na Oragnizatora Konursu, wszystkie
      biznes plany, które nie zostaną nagrodzone zostaną zniszczone.
      Prawa zgłaszanych pomysłów są zabezpieczone w ramach akutualnie obowiązujących
      przepisów prawa zawartych w :

Ustawa z dn. 30 czerwca 2000 r. - Prawo własności przemysłowej z późniejszymi
      zmianami (tekst jednolity: Dz.U. z 2003 r. nr 119 poz. 1117, Dz.U. z 2004 r.,
      nr 33, poz. 286)
      Ustawa z dn. 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych z
      późniejszymi zmianami (tekst jednolity: Dz.U. nr 80/00 poz. 904, Dz.U. z 2002
      r., nr 197 poz. 1662, Dz.U. z 2003 r., nr 166, poz. 1610, Dz.U. z 2004 r., nr
      91, poz. 869).
      Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji(Dz.U. z
      1993 r., nr 47, poz. 211, tekst jednolity: Dz.U. z 2003 nr 153, poz. 1503,
      Dz.U. z 2004 r., nr 162, poz. 1693)
      Ustawa z dnia 27 lipca 2001 o ochronie baz danych (Dz.U. 2001 r., nr 128,
      poz.1402)
      • eo13303 Re: 1 pytanie 29.06.07, 19:45
        Okay, jasne, ale czy nie prościej byłoby napisać "regulamin podpisywania NDA nie
        przewiduje"?

Do ad remu wracając: prawo mówi swoje, a życie, niestety, też swoje. Jak widać z
        wypowiedzi udzielających się na forum, poufność przekazywanych informacji o
        biznesplanie jest głównym zmartwieniem potencjalnych przyszłych rekinów biznesu,
        i trudno się temu dziwić, jest to zdrowa reakcja na panujące realia.

Powiedzmy jednak, że ktoś zaryzykuje ujawnienie swojego pomysłu sześcioosobowemu
        jury konkursu. Jednak w momencie ewentualnej wygranej i związanego tym show,
        pomysł stanie się informacją publiczną, co ma kluczowe znaczenie np. w przypadku
        chęci zapewnienia sobie ochrony patentowej na przedmiot działalności.

Zadałem to pytanie w jednym z poprzednich wątków, ale ekspert się nie
        wypowiedział, więc powtórzę je tutaj, lekko przeformułowane:

Jaka część biznesplanu/pomysłu zostanie ujawniona szerokiej publiczności w
        przypadku przyznania nagrody bądź wyróżnienia?

Sugerowałbym możliwość zastrzegania przez zgłaszającego tych części biznesplanu,
        które powinny pozostać poufne. Ze swojej strony zastanawiałem się nad
        pominięciem takich informacji w biznesplanie, który zamierzam zgłosić, ale
        obawiam się że stanie się wówczas nieciekawy dla Sz.P. jury konkursowego, stąd
        moja gorąca prośba o odpowiedź.

Pozdrawiam,
        EO 13303
        • ekspert_banku Re: 1 pytanie 04.07.07, 14:08
          Pomysł zostanie upubliczniony tylko w zarysie, w takim stopniu aby inne osoby
          nie miały możliwości skorzystać ze zwycięskiego pomysłu.
          • eo13303 Re: 1 pytanie 04.07.07, 15:01
            Świetnie, ale kto będzie decydował o kształcie tego zarysu? Ryzyko ponosi tylko
            zgłaszający, więc wg. mnie to on powinien decydować o kształcie przekazu dla
            publiczności, ale czy tak będzie?
            Poza tym, takie stwierdzenie powinno znaleźć się w regulaminie, przeczytałem
            trzeci raz i niestety nic takiego tam nie znajduję... może da się jeszcze dopisać?
            np. tak:
            "Obowiązek przygotowania prezentacji zwycięskich pomysłów spoczywa w całości na
            Pomysłodawcy"

Może i jestem Upierdliwy Tomasz ;) ale im mniej niedopowiedzeń w regulaminie,
            tym lepiej.

Pozdr.,
            EO 13303
            • ekspert_banku Re: 1 pytanie 06.07.07, 13:20
              Oraganizatorzy Konkursu przedstawili zasady konkursu w regulaminie oraz umowie
              konkursowej, każdy uczestnik dobrowolnie przystępuje do konkursu i obliguje się
              do stosowania zasadch konkursu w takiej formie jaką określa regulamin i umowa.
              • eo13303 Re: 1 pytanie 06.07.07, 15:13
                To nie jest merytoryczna odpowiedź na moje pytanie. Proszę wskazać mi w
                regulaminie bądź umowie zapis o formie przedstawiania zwycięskiego pomysłu do
                wiadomości publicznej, w kontekście mojej poprzedniej wypowiedzi.

EO 13303
                • d.adwentowska Re: 1 pytanie 16.07.07, 15:37
                  Czy EKSPERT może w końcu jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytanie i
                  postawić sprawę jasno?

Albo mam wpływ na to, w jakim kształcie w przypadku wygranej mój pomysł zostanie
                  przedstawiony publiczności i w związku z tym biorę udział w konkursie; albo tego
                  wpływu nie mam i rezygnuję, bo ujawnienie poszczególnych punktów biznesplanu
                  spali mi pomysł na starcie.
                  • ekspert_banku Re: 1 pytanie 18.07.07, 13:38
                    zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, zgłaszane pomysły podlegają ochronie
                    z racji praw autorskich, w związku z tym w regulaminie i umowie konkursowej nie
                    istniała konieczność zawarcia oddzielnego punktu omawiającego tę kwestię.
                    W związku z powyższym, z racji obowiązujązych przepisów prawnych TYLKO
                    finalista ma prawo decydowania w jakiej formie i zakresie jego pomysł może być
                    upubliczniony.
                    Podstawa prawna : Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach
                    pokrewnych - Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83 oraz ustawy z dnia 30 czerwca
                    2000 r. prawo własności przemysłowej Dz.U. 2001 nr 49 poz. 508

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka