Dodaj do ulubionych

Kto dostanie 100 tys.?

IP: *.185.jawnet.pl 24.09.08, 15:52
hmmm...niepodobaja mi sie slowa pana Prezesa, ktory wypowiadajac sie o osobach nadsylajacych biznesplany stwierdza iz ich podejcie swiadczy o brakach w wyksztalceniu ekonomicznym! A do kogo ten konkurs jest adresowany, czy nie rowniez do wszystkich tych ktorzy probuja zalozyc dzialalnosc po raz pierwszy. Tych ktorzy maja pomysl, ale brak im mozliwosci na start o wlasnych silach? Dlaczego pieniadze z wygranej mialyby byc jedynie uzupelnieniem wlasnych srodkow przeznaczonych na biznes. W przypadku gdy moim pomyslem na biznes byloby otworzenie budki z zywnoscia regionalna, czy stworzenie serwisu interentowego lub uruchomienie sprzedazy wysylkowej, to wcale nie musialbym na to przeznaczyc wiecej niz gwarantuje glowna wygrana, czyli 100 000zl. Nierozumiem takiego podejscia organizatorow!!!
Obserwuj wątek
    • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 25.09.08, 10:35
      taaaa...
      cytat 1 "Cel był prosty - chcieliśmy pomóc ludziom z pasjom, pomysłem, którym na realizację biznesowych marzeń brakuje jedynie pieniędzy."
      cytat 2 "pieniądze z nagrody w konkursie byłyby jedynie uzupełnieniem własnych środków przeznaczonych na biznes."
      to taka lekka sprzeczność... chcemy ci dać całość ale tylko część...
    • Gość: -+-+ Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.dint.wroc.pl 01.10.08, 15:53
      Chodzi przede wszystkim o innowacje, a nie powielanie pomysłów, które już gdzieś
      funkcjonują ! Rozumiem, że nie dostałeś się dalej, no ale chyba nie
      przypuszczałeś, że dostaniesz pieniądze na budkę z żywnością ! To dopiero byłaby
      paranoja, na takie cele musisz szukać środków gdzieś indziej, tutaj chodzi o
      pomysły, które są na tyle innowacyjne, że nikt nie chce ich finansować, a mogą
      być hitem!

Mam nadzieje, że cele tego konkursu są trochę większe niż finansowanie kolejnych
      sklepów internetowych, portali, zakładów usług :)
      • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 01.10.08, 19:22
        zapewniam że portal lub zakład usług jak to ująłeś może być bardzo innwoacyjny. A to czy się dostanie dalej to dopiero się dowie... wkońcu wyników jeszcze nie ma, choć już powinny być.... Ci co mieli pomysł na budkę na pewno śpią spokojnie, ale ci co mieli ciekawy innowacyjny pomysł nie mogą usiedzieć z nerwów...
        • Gość: gość Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.bsb.vectranet.pl 01.10.08, 22:55
          Budka była tylko rekwizytem, którym posłużyłem się do przykładu... Mój pomysł,
          wydaje się być dużo bardziej innowacyjny, jeżeli brać pod uwagę polski rynek
          usług...No i ja na przykład spać spokojnie nie mogę.
          • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 01.10.08, 23:00
            ja również posłużyłam się budką dla przykładu. I ja również spać nie mogę. Też uważam że mam innowacyjny pomysł i też rynek usług. Oby się nie okazało że to to samo, bo wtedy już nie będzie innowacyjne ;p
            • Gość: gość Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.bsb.vectranet.pl 01.10.08, 23:05
              Aaaa wyników nadal nie ma. Czy pierwsza turę 12-13 osób będą ogłaszali w
              Internecie, czy dopiero 5 finałową...? Wie ktoś? Noc zapowiada się bezsenna...
              • Gość: makz Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.smars.pl 01.10.08, 23:08
                no ja tez co chwila zagladam na strony gazety, w srode tydzien temu napisali ze
                za tydzien bedzie ogloszona finalowa dwunastka, mysle, ze przed ogloszeniem by
                zadzwonili - wiec chyba moj pomysl nie zachwycil
                • Gość: TT Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 23:30
                  Napisali, że za tydzień wybiorą finałową 12-tkę. Może dzwonić i ogłaszać będą
                  jutro. Jest jeszcze nadzieja ;)
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: gość Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.bsb.vectranet.pl 01.10.08, 23:36
                    No dokładnie...jutro też jest za tydzień, nie :) Nadzieja ciągle jest...a
                    telefon za każdym razem jak dzwoni, to puls skacze....dotrwać do jutra, a potem
                    już tylko zacząć się zastanawiać jak wydać te 100 000zł :) hehehe
                    • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 02.10.08, 11:55
                      zwłaszcza jak dzwoni nieznany numer.... ehhh...
    • Gość: gosc Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 11:42
      no i jak? dzownili dzis do was?
      • ewaiga Re: Kto dostanie 100 tys.? 02.10.08, 12:57
        No właśnie, czy bywa tu ktoś, do kogo się organizatorzy odezwali?
        Dobrze byłoby wiedzieć, że nie ma już na co czekać :)
        A może jeszcze posiedzenie jury się nie odbyło?
        Bardzo prosimy organizatorów o zamieszczenie info w tej sprawie -
        nie musi to być lista finalistów, oczywiście, wystarczy informacja,
        że zostali wybrani i poinformowani o terminie rozmowy.
        Przestaniemy czekać...
        • Gość: gosc HURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 15:33
          wybrali
          mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          chrystusie zwariuje chyba ze
          szczescia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: TT Re: HURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 15:59
            To gratulacje! Jaki masz pomysł??
            • Gość: gosc Re: HURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 21:03
              chce prowadzic tradycyjna pierogarnie w wiejskim stylu
              • Gość: tripjiuj hura IP: *.chello.pl 05.10.08, 23:26
                Jaaaasne... jakbyś wygrał to byś nie pisał o tym tak chętnie tutaj. Czekamy na
                wyniki...
                • wwwmarta Re: hura 06.10.08, 11:13
                  pierogarnia nie wydaje się innowacyjna. Wysłałam meila z zapytaniem kiedy wyniki. Odpisali, że finałowa 12 została wybrana i poinformowana, a oficjalna informacja pijawi się po rozmowach z nimi, które się odbędą w tym tygodniu. Ale jeśli naprawdę wybierają pierogarnie, stare młynki i budki z hot-dogami to powinni napisać w regulaminie zamiast punktu "regulaminy będą oceniane pod względem oryginalności, innowacyjności...", że "regulaminy będą oceniane pod względem nierentowności i wybierzemy te, kótre bez dotacji by splajtowały". Gdybym to wiedziała to nie wysyłałabym swojego biznesplanu na portal takiezdrowie.pl. W ten sposób trochę nasz oszukali, no ale poczekajmy na informacje jakie innowacyjne pomysły wybrali... a może tak jak już ktoś napisał... wylosowali ;)
                  • Gość: stefan Re: hura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 11:22
                    czesc, kiedy dostalas maila z info ze wybrali juz te 12?
                    • wwwmarta Re: hura 06.10.08, 16:24
                      pisałam do nich 3 dni temu a odpisali dziś rano. Nie udało sie, ale się nie załamuję, sama też sobie poradzę. To ich strata ;p
                  • Gość: ewaiga do wwwmarta IP: *.aster.pl 06.10.08, 11:51
                    A czy startowałaś też w Darboven Idee Grant? Tam chyba jeszcze
                    pierwsze posiedzenie się nie odbyło, więc żyję nadzieją. Z konkursu
                    Gazety niestety się do mnie nie odezwali :( więc pewnie przepadło -
                    a mój pomysł był internetowo/realowy :)
              • Gość: piki Re: HURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! IP: *.aster.pl 07.10.08, 09:33
                Ale chyba w innym konkursie Cię wybrali - chyba że nie pierogarnie,
                a orzeszki ziemne chcesz sprzedawać :)
    • Gość: kakz Kto dostanie 100 tys.? IP: *.smars.pl 02.10.08, 16:28
      mogliby napisac - wybralismy finalistow, reszcie dziekujemy, spadajcie a tu nic...
    • p_korczak Re: Kto dostanie 100 tys.? 02.10.08, 19:18
      wyniki będą we wtorkowym wydaniu gazety wyborczej z dnia 7 października, w
      dodatku Mój biznes z tego tygodnia była zapowiedź, w internecie może być 6 wieczorem
      • Gość: LDF Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.aster.pl 02.10.08, 19:26
        Wyniki ostateczne, jak rozumiem? Już po rozmowach z jurorami.
        Czyli rzeczywiście już po wszystkim i finaliści zostali wybrani?
        • p_korczak Re: Kto dostanie 100 tys.? 02.10.08, 19:27
          nie ostateczne, finałowa dwunastka
          • Gość: LDF Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.aster.pl 02.10.08, 19:28
            Dziękuję!
    • Gość: kakz Kto dostanie 100 tys.? IP: *.smars.pl 02.10.08, 19:48
      To oczekiwanie to taka symulacja stresu jaki panuje w prawdziwych biznesowych
      realiach ;-)
    • Gość: kakz Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.smars.pl 06.10.08, 21:52
      No nie dzwonili do mnie, ale mam jeszcze nadzieje :-)
      Co chwile zagladam na strony gazety...
      • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 08:20
        to porzuc nadzieje, bo dzis sa juz rozmowy kwalifikacyjne.
        wybrali jak zwykle wielkie g.. elektrownia wiatrakowa za 100? jak sobie smiglo
        za to kupi to bedzie sukces.
        • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 10:02
          czy jest juz gdzieś info kto jest w finałowej 12? zawsze to miło wiedzieć, że przegrało się z równym a nie z pierogarnią czy budką z hot-dogami...
          • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 10:05
            w dzisiejszym wydaniu wyborczej. nie wiem czy pociesza cie swiadomosc ze
            przegralas z kims kto chce sprzedawac kolektory do podgrzewania basenow, ktorych
            jak wiadomo w polsce jest wiele. ba praktycznie w co drugim domu.
            • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 10:37
              pobiegłam szybko po fazetę. Kolektory to pół biedy, ale orzeszki? ślimaki? Widzę, że chyba boją się inwestować w coś czego nie ma w Polsce. Ale to nic, sama sobie zarobię, tylko że w ten sposób zacznę za pół roku, albo później... ehhh..
              • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 10:38
                a ile kasy potrzebujesz?
                • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 10:57
                  hmmm... 200-300 tysięcy...
                  • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:02
                    200-300 potrzebujesz na portal internetowy??
                    piszesz ze zarobisz to w pol roku - to po co bralas udzial w konkursie?
                    • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 11:32
                      źle zrozumiałeś...
                      za pół roku z tego czym się teraz zajmuję będę mogła wyciągnąć około 100-150 tys. z kredytem licząc. A jak wiadomo kredyt trzeba oddać. Jak się ma pomysł to jest strach żeby nikt nie miał akurat takiego samego. Poza tym jak widzisz trochę mi brakuje... Mając kasę z konkursu mogłabym zacząć już... A i o wyższy kredyt byłoby łatwiej...
                      • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 11:34
                        ale 200 tys na portal? to chyba planowalas reklame w TV?
                        ja znam dziewczyne ktora wygrala konkurs Radia Pin i za 30 tys rozbujala firme
                        ktora dzis pracuje glownie dla zagranicy i kosi niezla kaske.
                        wiec dziwie sie ze potrzebujesz tak ogromne srodki.
                        • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 11:53
                          no to chyba rozmawiamy o różnej wielkości portalach. Bo ja uważam, że za 30tys to dużo się nie zrobi, przynajmniej jeśli chce sie mieć coś porządnego
    • Gość: Magdalena Kto dostanie 100 tys.? IP: *.acn.waw.pl 07.10.08, 09:43
      Uważam, że kryteria wyboru biznesplanu w konkursie nie są zbyt jasne, konkurs
      jest kierowany do zbyt dużej grupy potencjalnych przedsiębiorców, przez co
      pojawiają się biznesplany, jak np. elektrownia wiatrowa.
      Pomimo, że nie dostałam się do finału, coś osiągnęłam, biorąc udział w
      konkursie. Zmotywowałam się do działania w kierunku zrealizowania swoich planów.
      Dlatego żale w kąt i do pracy, przedsiębiorczy rodacy!
      • Gość: ewaiga Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.aster.pl 07.10.08, 22:29
        I tu się zgadzam z Tobą, Magdaleno!
        A jeszcze do wcześniejszej dyskusji Marty ze Stefanem - drogi
        Stefanie, Marta ma rację, mówiąc o kosztach rozkręcenia portalu -
        nie chodzi o samo zbudowanie "strony" - to koszt kilkudziesięciu
        tysięcy złotych - ale żeby portal zaistniał i mógł na siebie
        zarabiać, potrzebna jest reklama i marketing - a to kosztuje - i
        wcale nie chodzi o reklamę telewizyją. Mailingi, reklama w sieci
        itp. to wszystko jest drogie - a poza tym ludzie - dużego portalu
        sam nie poprowadzisz.
        Marta, trzymam kciuki za Twój portal - mój biznesplan obejmował nie
        tylko portal, ale także działania w realu, kolejne "nogi" powiązane
        z działalnością portalu. No i nie udało się, ale nie tracę nadziei,
        że dzięki dobrym pomysłom, pracowitości i odrobinie szczęścia,
        wszystko będzie tak, jak to zaplanowałam.
        Pytałam wcześniej, czy w Darboven Idee Grant startowałaś -
        startowałaś?
        A o środki z PO IG działanie 8.1 starasz się? Ja złożyłam wniosek i
        czekam na ocenę merytoryczną.
        Serdecznie
        • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 08.10.08, 10:27
          nie, w DIG nie startowałam. O inne środki też się nie staram - prowadzę już działalność. Hmmm... może połączymy siły? Dwa portale wspólnie się promujące mają więcej szans z tymi monopolistami...
      • czarny.chochlik Re: Kto dostanie 100 tys.? 06.04.10, 19:07
        w tym roku następuje reaktywacja konkursu a mianowicie trzecie jego otwarcie
        które odbędzie się dnia 9 kwietnia na konferencji w budynku SGH w Warszawie o
        godz. 13stej.
        myslicie ze ponowne podejscie do konkursu ma sens ?
    • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:30
      domyslam sie ze jestes niewiele po 20. ciekawi mnie z jakiego miasta? w
      warszawie za 300 tys mozna kupic kawalerke. a ty chcesz portal interetnowy za
      rownowartosc 110 tys dolarow? naprawde nie dziwie sie ze nie przeszedl twoj pomysl.
      • wwwmarta Re: Kto dostanie 100 tys.? 07.10.08, 14:03
        Czyli uważasz że skoro można zbudować hotel za 1mln to budowa większego i lepszego hotelu, który będzie przynosił większe zyski ale kosztuje 15mln to przepłacenie? Jeśli tak to dalsze przekonywanie Cie jest bez sensu, bo boisz się ryzyka, a to ono jest gwarancją sukcesu. A ile lat mają Ci z naszej-klasy? ile lat ma twórca Apple? ile lat mieli twórcy google? Im więcej inwestujesz tym więcej możesz osiągnąć. Dzięki młodemu wiekowi mogę myśleć nieszablonowo, mogę osiągnąć coś więcej niż ciepłą posadkę i 3 tys co miesiąc na koncie. Nie zadawala mnie kawalerka ani w Warszawie ani gdzie kolwiek indziej. I tym się różnimy. Ty chcesz mało zainwestować, bez ryzyka, pewnie uważasz, że właściwie nic innowacyjnego już nie można zrobić... Zadowolisz się 3tysiącami co miesiąc na koncie i kawalerką? Czy może uspokoi Cię fakt, że wykształcone osoby po 40 mnie wspierają? Gwarancją sukcesu jest dla Ciebie wiek?
        • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 14:17
          z ogromna przyjemnoscia bede przygladac sie twojemu portalowi takiezdrowie.pl a
          poniewaz nie cechuje mnie ani zawisc ani czarnowidztwo, wylupilem sobie te
          domene w koncowce com.pl, eu. i com bo lubie zarabiac na innych jeszcze
          mniejszym nakladem pracy i kosztow niz sie tobie wydaje :)
        • Gość: stefan Re: Kto dostanie 100 tys.? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 14:21
          twoje zalozenia maja jeden podstawowy blad - tworcy o ktorych mowisz zaczynali
          od 0 w przyslowiowym garazu - i glownie dzieki swojej determinacji i
          pracowitosci osiagneli sukces a nie wkladowi w biznes relatywnie duzych pieniedzy.
          • czarny.chochlik Re: Kto dostanie 100 tys.? 09.04.10, 18:45
            no ale czy prawdziwy biznes wytrwa na rynku bez owej pracowitosci i determinacji
            przy samym wspomozeniu pienieznym na tego rodzaju konkursach ? od dzis
            kolejna-trzecia mozliwosc wygrania nagrody, jesli jest szansa ludzie po prostu
            chca ja wykorzystac. 100 tysiecy na ulizy nie lezy,a bez pieniedzy nic sie nie
            zdziala w kwestii interesów..
            • czarny.chochlik Re: Kto dostanie 100 tys.? 22.04.10, 19:47
              i stało się!
              juz po kolejnej inauguracji konkursy Darboven o 100 tys. zł
              ktoś miał okazję i czas się wybrać?
              czy brak motywacji do podjęcia wyzwania ?
    • treika Kto dostanie 100 tys.? 19.07.10, 10:35
      witam,

czy ten konkurs jest jeszcze aktualny? co trzeba zrobić żeby wziąć udział? mam
      pomysł ale nie wiem czy zdążę :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka