adserserwis 17.06.15, 23:32 kampinoski-pn.gov.pl/aktualnosci/wydarzenia/405-bobr-wrog-czy-przyjaciel-kampinoskiego-parku-narodowego-konferencja-prasowa-w-ramach-projektu-life-kampinoskie-bagna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexir Re: przyjazny KPN 18.06.15, 22:44 Tak w a'proposie bagien. W niedzielę zrobiłem sobie wycieczkę rowerową po lesie. Zaniosło mnie w okolice muzeum w Palmirach. Vis-a-vis tegoż jest Długie Bagno. Z dawnych lat pamiętam je jako zadrzewione, zielone, mokre miejsce. Obecnie jest cmentarzyskiem umarłych drzew. Niestety, nie wziąłem aparatu by udokumentować ten przykry widok. To kolejny przykład degradacji Puszczy pod rządami obecnych władz KPN. Nawet dzieci w podstawówce wiedzą, że brzozy i sosny nie będą rosły w błocie. Ale oni jak zawsze lepiej wiedzą co jest lepsze dla Puszczy. Szkoda że nie widzą tego ludzie dający im pieniądze na te niby cudowne programy rewitalizacji. W pojęciu władz KPN rewitalizacja polega na wyniszczeniu dziesiątków, jeśli nie setek hektarów lasu. Jak widać srebrniki mają większą moc przekonywania niż dbałość o przyrodę. Odpowiedz Link
boziewicz Re: przyjazny KPN 14.07.15, 18:39 A temat grobli przy Wilczej Strudze na wysokości Sadowa - Izabelin-Dziekanówek też usechł w sposób naturalny? Odpowiedz Link
alexir Re: przyjazny KPN 14.07.15, 19:04 boziewicz napisał: > A temat grobli przy Wilczej Strudze na wysokości Sadowa - Izabelin-Dziekanówek > też usechł w sposób naturalny? > Nie wiem czy w sposób naturalny, ale zdechł. Wielki szum był w czasie powodzi w 2010 roku i zaraz potem, później wody opadły i problem sam się rozwiązał. Tyle, że do kolejnego razu, do kolejnej powodzi. W obecnie istniejącym w Polsce ustroju ŻADNA władza nie będzie czyniła inwestycji w przyszłość. ŻADNA. Gminna, powiatowa czy rządowa. Wieczny brak środków, wieczne wytykanie błędów poprzedników, wieczne chwalenie się własnymi, doraźnymi i niewiele znaczącymi osiągnięciami. A przyszłość? Niech martwi się kolejna władza. Na tym polega ustrój urzędniczo- partyjny w Polsce. Działania widoczne podejmuje się tuż przed wyborami, po to by stado lemingów znów zagłosowało tak jak trzeba. A po wyborach 3,5 roku opieprzania się i brania kasy za nic. Odpowiedz Link
krzysiom_nowy Re: przyjazny KPN 14.07.15, 20:31 Przecież w tekście jest o tym mowa? "Trytwa" to za trudne słowo? Odpowiedz Link
alexir Re: przyjazny KPN 14.07.15, 20:50 krzysiom_nowy napisał(a): > Przecież w tekście jest o tym mowa? > "Trytwa" to za trudne słowo? Możesz uściślić, który tekst masz na myśli? Bo chyba nie jestem w temacie. Odpowiedz Link
krzysiom_nowy Re: przyjazny KPN 14.07.15, 21:31 kampinoski-pn.gov.pl/aktualnosci/wydarzenia/405-bobr-wrog-czy-przyjaciel-kampinoskiego-parku-narodowego-konferencja-prasowa-w-ramach-projektu-life-kampinoskie-bagna Odpowiedz Link
adserserwis Re: przyjazny KPN 15.07.15, 08:15 ,,kampinoskie bagna '" , projekt na którego realizację przekazano spore fundusze unijne . Teoria- pracował nad tym spory zespół , realizacja -wystarczy zaniedbać meliorację ,dopuścić do zwiększenia populacji bobra . Grobla ma ochronić mieszkańców Sadowy przed celowo podniesionym poziomem wody na górnym odcinku Wilczej Strugi. nazwa trytwa wywodzi się z języka niemieckiego - droga usypana w pobliżu mokradeł. Wykup gruntów ? za te pieniądze to powinno być inaczej określone , jak również zrealizowane przed eskalacją negatywnych skutków projektu Odpowiedz Link
alex.brzozowski nie do wiary 16.07.15, 22:38 KPN prowadzi wykup po cenach wyższych niż są w otulinie , chętnych jest długa kolejka . Park prowadzi przyjazną politykę względem mieszkańców osiedli w Kampinosie , zezwala na rozbudowę np. zagospodarowanie poddasza , budowę WC . Współdziała z gminą w odralnianiu gruntów pod lasem np, 100ha w Łomnie ,zmieniono na czas transakcji opłatę planistyczną zaoszczędzając inwestorowi 6mln. to wybrane wątki z wypowiedzi sławiącej naszą gminę i kierownictwo KPN aż trudno uwierzyć . Odpowiedz Link