markpunk ZGCz 2005 28.04.05, 09:20 Napiszcie jak na Waszych osiedlach przebiegały Zebrania Grup Członkowskich. Jestem ciekawy czy wnioski dotyczące zmian w statucie zostały przyjęte czy odrzucone? Ciekawe czy udało się Wam głosować nad wnioskami zgłaszanymi przez mieszkańców? Pozdrawiam MarkPunk Odpowiedz Link Zgłoś
adm7 Re: ZGCz 2005 01.05.05, 14:36 Na zebraniu grupy członkowskiej byłem na swoim osiedlu a tam dzięki prowadzącemu zebranie wszystkie zgłoszone wnioski przegłosowano. Co ciekawe mimo ataków ze strony Rady Nadzorczej na Pana Swaczyne niemal wszystkie zgłoszone przez niego postulaty zostały przegłosowane pozytywnie. Na tym zebraniu rozdano ulotki o następującej treści: TAK OGRANICZA SIĘ PRAWA SPÓŁDZIELCÓW ! Wnioski zgłoszone przez Pana Józefa Osmendę, który pełni funkcję Przewodniczącego Rady Nadzorczej RSM, dotyczące zmian w statucie: wniosek 1 : "Dokonać zmian w statucie przez dopisanie w § 17 punktu 7 o treści : 7. Mandat przedstawiciela można pełnić kolejno tylko przez jedną kadencję. Zasada ta nie dotyczy członków spółdzielni, którzy legitymują się 20-to letnim stażem członkowskim albo legitymują się odpowiednimi kwalifikacjami t.j. egzaminem państwowym upoważniającym do zasiadania w radach nadzorczych lub posiadają licencję zarządcy nieruchomości." Jest to wniosek niezgodny z prawem [patrz ustawa "Prawo spółdzielcze" art.15 par. 3]. Wniosek został później wycofany przez wnioskodawcę w trakcie ZPCz. wniosek 2 : "Dokonać zmian w statucie przez skreślenie w § 26 ust.2 zdania o treści : Na żądanie 1/5 liczby członków obecnych na Zebraniu Przedstawicieli Członków zarządza się głosowanie tajne również w innych sprawach objętych porządkiem obrad. Wprowadzić pkt. 3 o treści : Na wniosek żądanie 1/5 liczby członków obecnych na Zebraniu Przedstawicieli Członków, Prezydium Zebrania zarządza głosowanie tajne również w innych sprawach objętych porządkiem obrad pod warunkiem nie zgłoszenia głosu przeciwnego, w przypadku głosu przeciwnego zarządza się głosowanie jawne nad zgłoszonym wnioskiem przez 1/5 liczby członków. Pozostałe punkty § 26 zmieniają numerację z 3 na 4 i 4 na 5." Ten wniosek powoduje złamanie już obecnie zagwarantowanych w Statucie RSM praw członków naszej spółdzielni. Jest to szczególnie ważne prawo, gdyż stanowi ono ochronę praw mniejszości, które powinno być szczególnie respektowane. Dzięki niemu możliwe jest m.in. przedstawienie nieskrępowanej wypowiedzi w głosowaniu tajnym nad najważniejszymi sprawami spółdzielni [np. przyjęcie sprawozdań Zarządu i Rady Nadzorczej oraz udzielenie absolutorium członkom Zarządu]. Złożony przez członka Rady Nadzorczej wniosek doskonale prezentuje rzeczywiste intencje autora wniosku. wniosek 3 : "Dokonać zmian w statucie przez dopisanie w § 19 punktu 6 o treści : 6. Kolejny wniosek o zwołanie Zebraniu Przedstawicieli Członków odbytego w trybie pkt. 4 może mieć miejsce nie wcześniej niż po upływie 6-ciu miesięcy od daty tego posiedzenia." Jest to wniosek niezgodny z prawem [patrz ustawa "Prawo spółdzielcze"]. wniosek 4 : "Dokonać zmian w statucie przez dopisanie w § 46 punktu 5 o treści : 5. Kolejny wniosek o zwołanie Zebrania Grupy Członkowskiej odbytej w trybie pkt.4 może mieć miejsce nie wcześniej niż po upływie 6-ciu miesięcy od daty tego posiedzenia chyba, że wnioskodawcą jest inny niż poprzednio organ samorządowy." Jest to wniosek znacznie ograniczający prawa członków naszej spółdzielni. SPÓŁDZIELCO ! NIE POZWÓL OGRANICZAĆ TWOICH PRAW ! NIE POPIERAJ TYCH WNIOSKÓW ! ... A TAK WZMACNIA SIĘ PRAWA SPÓŁDZIELCÓW ! Treść wniosków przygotowanych przez grupę spółdzielców dot. zmian w statucie: wniosek 1 : " * Dodać w par.2 ust.4 o treści jak w ustawie "Prawo spółdzielcze" : 4.Majątek spółdzielni jest prywatną własnością jej członków. * Dodać w par. 46 ust. 5 o treści : 5. Zebranie Grupy Członkowskiej może być ponadto zwołane na wniosek przynajmniej 1/10 ogółu członków spółdzielni należącej do danej Grupy Członkowskiej, licząc według stanu na dzień 1 stycznia roku, w którym zwoływane jest zebranie. Wniosek w tej sprawie powinien być skierowany na piśmie do Zarządu RSM, z podaniem celu zebrania. W takim przypadku Zebranie Grupy Członkowskiej należy zwołać w taki sposób, aby mogło się odbyć najpóźniej w terminie 4 tygodni, licząc od daty wpływu wniosku do Zarządu RSM." wniosek 2 : "Wprowadzenie do Statutu Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej zmian, które mają na celu zmniejszenie liczby członków Rady Nadzorczej RSM z 9 do 7 osób, tj. po jednym członku Rady Nadzorczej reprezentującym każdą Grupę Członkowską RSM." wniosek 3 : "Wprowadzenie do Statutu Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej, zmian do które mają na celu wprowadzenie zasady ograniczenia czasu pełnienia funkcji w organach samorządowych RSM do dwóch okresów kadencyjnych pod rząd." wniosek 4 : "Wprowadzenie do Statutu Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej zmian, które mają na celu umożliwienie wszystkim członkom spółdzielni, skutecznego dostępu do informacji o porządku obrad ZGCz, oraz skutecznego dostępu do treści sprawozdań Rady Nadzorczej RSM, Zarządu RSM oraz właściwej Rady Osiedla. W/w dokumenty należy udostępnić w formie pisemnej i bez ograniczeń ilościowych, w siedzibach ADM, w terminie min. 14 dni przed datą pierwszego, wg harmonogramu, Zebrania Grupy Członkowskiej." wniosek 5 : "Na podstawie uprawnień wynikających z par. 47 pkt 6 Statutu RSM zobowiązujemy wszystkich wybranych przez siebie Przedstawicieli Członków, w tym członka Rady Nadzorczej oraz członków Rady Osiedla, do bezwzględnego poparcia podczas najbliższego Zebrania Przedstawicieli Członków RSM, wniosków które zostały zaakceptowane na dzisiejszym zebraniu. Wnioskujemy również do Zarządu RSM o umieszczenie w porządku obrad następnego Zebrania Grupy Członkowskiej punktu dotyczącego odwołania tych Przedstawicieli Członków, którzy nie wykonali w/w zobowiązania." SPÓŁDZIELCO ! JEŻELI CHCESZ MIEĆ WIĘKSZY WPŁYW NA SWOJĄ SPÓŁDZIELNIĘ - POPRZYJ NASZE WNIOSKI ! Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Jaki jest wyrok Sądu? 01.05.05, 23:01 czy Sąd uwzględnił powództwo Swaczyny i Dolistowskiego w sprawie uchylenia uchwał ZPCz odnosnie absolutorium dla Zarządu Spółdzielni, i przyjęcia sprawozdań Rady Nadzorczej i Zarządu? Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Grupy członkowskie 01.05.05, 23:25 na ilu grupach członkowskich (ZGCz) przyjęto wnoski pana Dolistowskiego które datują się jeszcze z poprzedniego roku Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 10:55 Jestem członkiem ZPCz najwyższego organu spółdzielni. Organ ten podejmuje w oparciu o prawo spółdzielcze i statut najważniejsze decyzje właścicielskie. Mimo to, a może właśnie dlatego, zostałem pozbawiony podstawowych informacji o tym co dzieje się we władzach Spółdzielni.Jako podstawę prawną odmowy podano mi artykuł w Rzeczpospolitej. Leon Swaczyna Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 11:07 Artykuł w Rzepie był na podstawie orzeczenia Sądu Najwyższego.Czytałem.Takie jest prawo,że nie musza wszystkiego;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 11:41 hepik1 napisał: > Artykuł w Rzepie był na podstawie orzeczenia Sądu Najwyższego.Czytałem.Takie > jest prawo,że nie musza wszystkiego;)) Od kiedy to artykuł w gazecie jest podstawą prawną jakiegokolwiek działania. W spółdzielniach jak na razie obowiązuje Prawo Spółdzielcze opublikowane w Dzienniku Ustaw , Statut ( notabene łamany przez o zgrozo członków RN) i właściwie opublikowane uzasadnienia wyroków ANSA , itp. a nie artykuły z gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 13:15 No tak,Leon.Ty jednak masz problem z rozumienem tekstów.Ja Cie edukowac nie bedę. Ostatni raz-artykuł był omówieniem wyroku jaki zapadł w konkretnej sprawie.Interpretacja prawa przez Sąd Najwyższy jest ostateczna.Amen(t) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 13:47 hepik1 napisał: > No tak,Leon.Ty jednak masz problem z rozumienem tekstów.Ja Cie edukowac nie bed > ę. > Ostatni raz-artykuł był omówieniem wyroku jaki zapadł w konkretnej > sprawie.Interpretacja prawa przez Sąd Najwyższy jest ostateczna.Amen(t) Ja nie mam problemu z zrozumieniem tekstów - nawet tych trochę trudniejszych czego o Tobie powiedzieć nie można. A swoją drogą jeśli dysponujesz wykładnią NSA to ją przedstaw. Z tego co wyczytałem "Rz" to Sąd nie zakazał dostępu do informacji tak właścicielom jak i ( a tym bardziej) ich przedstawicielom. Jeszcze raz zwracam Ci uwagę , iż artykuł w Rzeczpospolitej czy Wiadomościach Rudzkich nie jest podstawą prawną.( na szczęście czasy Komuny odeszły i mam nadzieje nie wrócą.) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 14:19 Renata Krupska-Dąbrowska "Spółdzielnia nie jest władzą publiczną" Rzeczpospolita 10 maj 2005 (omówienie wyroku NSA) dostęp do archiwum-9 pln + Vat za pomocą SMS Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 24.05.05, 14:21 Taniej będzie pójśc do biblioteki publicznej,któras w Rudzie musi prenumerowac Rzepę;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 25.05.05, 16:15 hepik1 napisał: > Taniej będzie pójśc do biblioteki publicznej,któras w Rudzie musi prenumerowac > Rzepę;)) Nic nie zrozumiałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris swaczyna i spółka 26.05.05, 12:40 > hepik1 napisał: Artykuł w Rzepie był na podstawie orzeczenia Sądu Najwyższego.Czytałem. >lswaczyna napisał: > Od kiedy to artykuł w gazecie jest podstawą prawną jakiegokolwiek działania. > W spółdzielniach jak na razie obowiązuje Prawo Spółdzielcze opublikowane w > Dzienniku Ustaw , Statut ( notabene łamany przez o zgrozo członków RN) i > właściwie opublikowane uzasadnienia wyroków ANSA , itp. a nie artykuły > z gazet. A czy ty wiesz co to jest wykładnia prawa ?! A czy ty wiesz co to jest interpretacja prawa?! hepik ci wyrażnie napisał że artykuł w RZ-P. jest interpretacją sądu czyli jak sąd widzi i rozumumuje zapis tego prawa w przytoczonych przez ciebie zródłach i aktach prawnych. Ale jak widać ty jesteś na to za cieńki.. dużo wrzasku a sprawiedliwość ciągle jest po stronie tych złych - dziwne.. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: swaczyna i spółka 26.05.05, 14:08 osi-ris napisał: > > hepik1 napisał: > Artykuł w Rzepie był na podstawie orzeczenia Sądu Najwyższego.Czytałem. > > >lswaczyna napisał: > > Od kiedy to artykuł w gazecie jest podstawą prawną jakiegokolwiek działan > ia. > > W spółdzielniach jak na razie obowiązuje Prawo Spółdzielcze opublikowane > w > > Dzienniku Ustaw , Statut ( notabene łamany przez o zgrozo członków RN) i > > > właściwie opublikowane uzasadnienia wyroków ANSA , itp. a nie arty > kuły > > z gazet. > > A czy ty wiesz co to jest wykładnia prawa ?! > A czy ty wiesz co to jest interpretacja prawa? Wiem lepiej od Ciebie kimkolwiek jesteś. Dla mnie jesteś typowym utrwalaczem władzy ludowej gotowym pod przykryciem na wszystko byle nagrabić > hepik ci wyrażnie napisał że artykuł w RZ-P. jest interpretacją sądu Interpretacja wydrukowana w gazecie z prawnego punktu widzenia nadaje się na papier toaletowy ( szczęście że Rzeczpospolita jest drukowana na odpowiedniej jakości papieru) Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris swaczyna i lud 27.05.05, 11:09 a ty prezentujesz czyje interesy -człowiecze czy ludu? - a może własne?! bo ciężko ci "wyklarować" cokolwiek kolega wykasował z tej wypowiedzi jedno zdanie "dużo wrzasku a sprawiedliwość ciągle jest po stronie tych złych - dziwne.. " > Dla mnie jesteś typowym utrwalaczem > władzy ludowej gotowym pod przykryciem na wszystko byle nagrabić nie! Jestem w wieku darka10004 i wież mi dla takich jak ty którzy weszliby w układ nawet z diabłem by dostać sie do koryta otwarłbym auschwitz nie dla zwiedzania.. Twoja działalność i to co gadasz a przynajmniej powiedziałeś urągą randze polityka. (skoki na kasę -ostatnie wybory ) ty i Pan L. możecie sobie rękę podać - fuj jesteś mentalnie skorumpowany. >> Interpretacja wydrukowana w gazecie z prawnego punktu widzenia nadaje się na > papier toaletowy ( szczęście że Rzeczpospolita jest drukowana na odpowiedniej > jakości papieru) a ty zapewne jesteś prawnikiem ..HE .. HE .. SZKODA GADAĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: swaczyna i lud 28.05.05, 15:08 > > Twoja działalność i to co gadasz a przynajmniej powiedziałeś urągą randze > polityka. (skoki na kasę -ostatnie wybory ) ty i Pan L. możecie sobie rękę > podać - fuj jesteś mentalnie skorumpowany. > > >> Interpretacja wydrukowana w gazecie z prawnego punktu widzenia nadaj > e się na > > papier toaletowy ( szczęście że Rzeczpospolita jest drukowana na odpowied > niej > > jakości papieru) > > a ty zapewne jesteś prawnikiem ..HE .. HE Nie jestem ale wyznaję zasadę ,iż nieznajomość prawa i procedur szkodzi. Poza tym ostrzegam Cię przed podawaniem fałszywych informacji w celu dyskredytacji kogokolwiek-"nik" da się odszyfrować. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 31.05.05, 13:08 A zatem Leonie odpowiadam ci ,że nic ale to absolutnie nic nie mamy do ukrycia i to przed nikim! Na dzisiejszym posiedzeniu Rady Nadzorczej nawiążę do twojego wystąpienia na tym forum i wyjaśnimy o co chodzi. Poza tym zwracam ci uwagę, że okłamałeś forumowiczów pisząc, że przedstawiciele RN łamią Statut RSM. Decyzję w materii sposobu głosowania podjęła najwyższa władza w RSM jaką jest Zebrabie Przedstawicieli Członków.I ta decyzja zapadła w głosowaniu tajnym ! A sąd nie uwzględnił Waszego powództwa w tej sprawie. I jeszcze jedno: zgodnie z orzecznictwem NSA z dnia 9.101997 r.I S.A./Po 922/79 GŁOSOWANIE NAD ABSOLUTORIUM POWINNO BYĆ JAWNE LUB JAWNE IMIENNIE ( nie ma tu znaczenia np. odmienne uregulowanie w statucie czy regulaminie)! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Co mają do ukrycia Zarząd i RN RSM ???????? 02.06.05, 08:51 jozefosmenda napisał: > A zatem Leonie odpowiadam ci ,że nic ale to absolutnie nic nie mamy do ukrycia > i to przed nikim! > Na dzisiejszym posiedzeniu Rady Nadzorczej nawiążę do twojego wystąpienia na > tym forum i wyjaśnimy o co chodzi. > Z tego co mi doniosły Jaskółki to RN RSM utajniła w dniu 31.05.05r. swoje protokóły zmieniając decyzje RN z poprzedniej kadencji co jednoznacznie sugeruje, iż jest coś do ukrycia. Wobec czego mam nadzieje, że na tym forum oficjalnie dowiemy się kto i jak w tej sprawie głosował. > Poza tym zwracam ci uwagę, że okłamałeś forumowiczów pisząc, że przedstawiciele > > RN łamią Statut RSM. Decyzję w materii sposobu głosowania podjęła najwyższa > władza w RSM jaką jest Zebrabie Przedstawicieli Członków.I ta decyzja zapadła w Niezawisły Sąd ( wyrok uprawomocni się przed ZPCZe - w tym celu namówiłem współpowoda do wycofania apelacji aby móc skorzystać z uzasadnienia prawomocnego wyroku ) orzekł jednoznacznie, że nastąpiło złamanie Statutu RSM. Ci którzy do tego nawoływali i pod tym się podpisali ( w tym większość członków RN) świadomie lub nie dążyli skutecznie do złamania STATUTU!!! > głosowaniu tajnym ! > A sąd nie uwzględnił Waszego powództwa w tej sprawie. > I jeszcze jedno: zgodnie z orzecznictwem NSA z dnia 9.101997 r.I S.A./Po 922/79 > GŁOSOWANIE NAD ABSOLUTORIUM POWINNO BYĆ JAWNE LUB JAWNE IMIENNIE ( nie ma tu > znaczenia np. odmienne uregulowanie w statucie czy regulaminie)! Ciekawe czemu Sąd nie powołał się na w/w orzeczenie Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: wyrok a uzasadnienie 04.06.05, 11:43 Leon Swaczyna napisał: > Z tego co mi doniosły Jaskółki to RN RSM utajniła w dniu 31.05.05r. swoje > protokóły zmieniając decyzje RN z poprzedniej kadencji co jednoznacznie > sugeruje, iż jest coś do ukrycia. Wobec czego mam nadzieje, że na tym forum > oficjalnie dowiemy się kto i jak w tej sprawie głosował. odp: Każdy z członków RN indywidualnie mógł wypowiedzieć się w tej kwestii.My przestrzegamy prawa a one zawarte jest w wyroku NSA sygn. akt IOPS 1/05 .Jak się to zmieni i wejdzie w życie nowa ustawa to RN również się do tego dostosuje.Poza tym ja osobiście nie widzę przeszkód by informacji z protokołow RN uzyskać od któregokolwiek członka Rady . A poza tym co jest ważniejsze:wyrok czy uzasadnienie do wyroku? Tak jak kiedyś wcześniej powiedziałem tylko komputer mógłby dokonać prawidłowej analizy faktów i zdarzeń.To, że pan sędzia nie znał orzeczenia NSA z dnia 9.10.1997r. znak I S.A./Po 922/79 świadczy o tym jaki był ....... w tej materii. No ale ja byłem tylko świadkiem w tej sprawie, któremu pan sędzia na rozprawie zabronił posługiwania się dokumentami (sam przecież to widziałeś siedząc tam na sali) A szkoda bo wtedy by się o tym orzeczeniu dowiedział.Ale myślę,że to nic straconego. Acha i jeszcze: skoro masz te jaskółki to niech ci "doćwierkają" kto jak głosował.Podpowiem, że było 8:1. Odpowiedz Link Zgłoś
wiatrak111 Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 09.06.05, 07:31 JA mam problem z garażami między ulicą kubiny a fitelberga. Spółdzielnia miała oświetlić teren a ni czyni tego a pozatym garaże juz dawno miały być uwłaszczone Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: garaże ?? 09.06.05, 08:23 Te garaże między ulicami Kubiny a Fitelberga wyglądają jak g..o !! Kto to zatwierdził ?? Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk w RSM bez zmian 11.06.05, 19:13 Na dzisiejszym ZPCz była ostra jazda – czuć, że zbliżają się wybory. Roznoszono ulotki, robiono „wycieczki interpersonalne”, podchody, etc... Niektóre z nich były merytorycznie związane z porządkiem obrad zebrania, a inne nie :( A tak naprawdę wałkowano stare oklepane tematy, które nie miały racji bytu ze względu na to iż dla większości delegatów ważniejsze są stołki, diety, etc niż dobro Spółdzielców. Zebranie było prowadzone lepiej niż ostatnio, z czego bardzo się cieszę. Ukłony dla Pana Józefa O. Udało przyjąć się kilka wniosków, ale ich los nadal pozostaje otwarty. Najsłabszym punktem byli (jak zwykle) radcy prawni, a zwłaszcza ich beznadziejne opinie. Pomimo mojego wniosku by w tym roku powierzyć obsługę ZPCz innym osobom, ku swemu ogromnemu rozczarowaniu zobaczyłem na sali te same twarze!!! Cóż widać tak było komuś wygodniej :( A szkoda, bo mogliśmy zaoszczędzić trochę czasu i niepotrzebnych emocji. Pozdrawiam wszystkich Delegatów i Spółdzielców oraz czekam na Wasze opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: w RSM bez zmian 11.06.05, 21:26 A dziękuję szanowny Marku za pozdrowienia i ukłony! Przy okazji "upubliczniam " moje oświadczenie,które przekazałem delegatom.Obaj przecież wiemy kto jest tym Obserwatorem! Józef Osmenda Ruda Śląska 11 czerwca 2005 r. delegat na Z.P.Cz. ADM – 3 Do Zgromadzenia Przedstawicieli Członków Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej Szanowni Państwo delegaci! Jak co roku spotykamy się by podsumować całokształt działalności naszej Spółdzielni za poprzedni okres. Jako najwyższa władza Spółdzielni, w tym dniu zajmujemy stanowisko wobec wielu różnorodnych zagadnień. Jednocześnie podsumowując aktualną działalność podejmujemy również decyzje celem określenia i wytyczenia dróg i kierunków co do Naszego dalszego funkcjonowania. Tak jest dzisiaj, tak było w roku poprzednim, tak było w poprzednich latach. Jednak poprzednie nasze ZPCz było takie, jakiego jeszcze w dziejach RSM nie było a i atmosfera na nim była szczególna. Oto jak podsumował nasze ostatnie ZPCz jeden z delegatów: >>>Pseudo-demokracja Przewodniczący ZPCz Józef Osmenda z zapartym tchem oczekiwał na wynik drugiego głosowania. Czerwona twarz i zaciśnięte usta świadczyły, że dzieje się coś bardzo ważnego – ważyły się bowiem losy również jego stołka. Za pierwszym razem wynik był niekorzystny, a co będzie teraz? 12 za, 41 przeciw taki był kolejny werdykt zgromadzenia – napięcie opadło. To co działo się w sobotę na Zebraniu Przedstawicieli Członków RSM można określić jako „dzień cudów”. Głosowanie po dwa razy tych samych wniosków, których wynik był niezgodny z oczekiwaniami prezydium zebrania, zmiana członka komisji skrutacyjnej, to wszystko wskazywało na to, iż jakiekolwiek próby zmian w statucie ograniczające udział w Radzie Nadzorczej oraz w Radzie Osiedla do dwóch kadencji są niemożliwe do przeprowadzenia. Bezpośrednie ataki na przedstawicieli próbujących przeforsować inny tryb głosowania, lub niekorzystne dla członków RN i RO zmiany w statucie. Nieustanne zmienianie przez przewodniczącego zebrania oraz prawników i innych członków Rady Nadzorczej stawianych wniosków w taki sposób, że wypaczały ich pierwotny sens lub nie poddawanie ich pod głosowanie a zastępowanie wnioskami przeciwstawnymi korzystnymi dla zainteresowanych całkowicie wypaczyło wynik zebrania i wielokrotnie prowadziło do tego, że głosujący nie wiedzieli za czym , tak naprawdę głosują. Obserwator<<< Już tylko pobieżna analiza tego tekstu ( który usiłowano opublikować na łamach Wiadomości Rudzkich) pokazuje z kim mamy do czynienia i o co chodzi panu Obserwatorowi. Wszyscy wiemy, że było całkiem inaczej niż przedstawiono to w tekście. Dowodem na to jest nie tylko nasza pamięć ale i protokół z ostatniego ZPCz. Niesumienne wykonywanie przez delegatkę powierzonych przez ZPCz obowiązków w Komisji skrutacyjnej a w efekcie wypaczanie wyników głosowań stało się faktem. Należy zwrócić uwagę, że sytuacja taka miała miejsce po raz pierwszy w historii naszych Zgromadzeń! Również i w materii tajnego głosowanie nad niektórymi uchwałami doszło pomiędzy nami do rozbieżności stanowisk. W sposób właściwy i demokratyczny ZPCz jako najwyższa władza zadecydowało o rozwiązaniu tego problemu. W protokole jest to również odzwierciedlone. Decyzja ZPCz zaskarżona została przez niektórych delegatów do Sądu Okręgowego w Gliwicach. W dniu 10 marca br. wyrokiem pod sygn. akt IC 379/04 sąd powództwo to oddalił. Jako przewodniczący ZPCz i jednocześnie przewodniczący Rady Nadzorczej obydwa te fakty przedstawiałem w skrócie na zebraniach Grup Członkowskich ponieważ stałem na stanowisku, że spółdzielcy powinni wiedzieć co się dzieje na ZPCz i poza nim. W zamian za to na grupach członkowskich w ADM-4, ADM-5, ADM-6 i ADM-7 zostały rozprowadzone ulotki pod hasłem: ”Tak ogranicza się prawa spółdzielców”, zawierające niepełne informacje oraz opinie prawne z „przysłowiowego sufitu”. W konsekwencji, treści te szkalowały moją osobę naruszając tym samym mój dotychczasowy dorobek, prestiż i szacunek środowiska. Na ADM-6 dodatkowo wyrażano się negatywnie o delegatach i o samym ZPCz zarzucając nam m.innymi brak kompetencji i przyrównując do pędzącego pociągu prowadzonego chaotycznie przez przewodniczącego. Z jednej zatem strony uzyskujemy bardzo pozytywną opinię lustratora i pomimo ogólnego marazmu społecznego i zubożenia społeczeństwa dobre wyniki ekonomiczne oraz stanowimy wzorzec dla innych w zakresie zarządzania nieruchomościami. Z drugiej natomiast pewna grupa „politykierów” pod hasłem wzmacniania praw spółdzielców nie wnosi niczego konstruktywnego. Dziwnym jest zatem fakt, że pomimo „ograniczania praw spółdzielców” RSM prosperuje dobrze. Nie słyszałem również z tamtej strony podpowiedzi w zakresie co zrobić by: 1.Odzyskać należności od tych członków RSM, którzy z różnych przyczyn nie płacą czynszu ? 2.Jak spowodować by wszyscy troszczyli się i dbali o majątek spółdzielni, jak zadbać o czyste piwnice i klatki schodowe, jak wyeliminować załatwianie potrzeb fizjologicznych przez psy na naszych trawnikach. kwietnikach i obejściach ? . 3.Jak wyeliminować kradzieże różnych elementów z metali kolorowych, niejednokrotnie całych drzwi ,kratek, kabli, barierek, koszy na śmieci itp.? 4.Jak wyeliminować dewastację naszych obiektów, placów zabaw, domofonów, urządzeń dźwigowych i innych, 5.W jaki sposób zagospodarować wolne lokale użytkowe by nie przynosiły strat tylko zyski? 6.Jak najlepiej rozwiązać sprawy związane z wymianą okien, wymianą sieci wodociągowych, kanalizacyjnych i grzewczych, termomodernizacją budynków, usunięciem acekolu, i.t.d, i.t.d., i.t.d.? Stwierdzam i oświadczam, że całe to „zamieszanie” w ogóle nie ma na celu ochrony czy wzmocnienia praw naszych spółdzielców lecz zmierza w kierunku do spowodowania jak największego chaosu, dezinformacji, sterowanego niezadowolenia a w konsekwencji przejęcia docelowo przez pewną grupę, podstawowych i kierowniczych na początku miejsc pracy w myśl zasady „a nuż się uda”. W innych spółdzielniach takie działania doprowadziły w efekcie nawet do ogłoszenia upadłości i likwidacji spółdzielni! Czy może ma nas spotkać los taki jaki spotkał te spółdzielnie czy np.lokatorów zasobów mieszkaniowych po hucie „Zabrze”? Szanowni delegaci! Myślę i uważam, że takim działaniom musimy powiedzieć teraz i na przyszłość stanowcze NIE ! O to apeluję i o to wszystkich proszę. Jednocześnie wnoszę w oparciu o §.34 Statutu RSM o przyjęcie mojego oświadczenia jako załącznika do protokołu z obrad dzisiejszego ZPCz. z szacunkiem i poważaniem JÓZEF OSMENDA Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: w RSM bez zmian 11.06.05, 22:03 jozefosmenda napisał: > A dziękuję szanowny Marku za pozdrowienia i ukłony! Nie ma za co:) To nie tylko moja opinia - było znacznie lepiej niż ostatnio:) > Przy okazji "upubliczniam " moje oświadczenie,które przekazałem delegatom. Gdyby tak udało się udostepnić Spółdzielcom protokóły do czego dążyła część delegatów to byłoby z większą kożyścia dla wszystkich. Czy są jeszcze inne komentarze do ZPCz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: sprawy RSM 11.06.05, 22:34 sądzę,że ta uszczypliwość jest niepotrzebna.Zapewniam,że nikt nic nie ma do ukrycia a wyrok NSA I OPS 1/05 nie wziął się z powietrza!To co powiedziałem dzisiaj na ZPCz i napisałem L.Swaczynie nadal podtrzymuję.Tajności nie ma ,oczywiście w granicach prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: sprawy RSM 12.06.05, 15:11 jozefosmenda napisał: > sądzę,że ta uszczypliwość jest niepotrzebna.Zapewniam,że nikt nic nie ma do > ukrycia a wyrok NSA I OPS 1/05 nie wziął się z powietrza!To co powiedziałem > dzisiaj na ZPCz i napisałem L.Swaczynie nadal podtrzymuję.Tajności nie > ma ,oczywiście w granicach prawa! Czyż bym był oskarżony o sfałszowanie rozdanej na ZPCze kserokopii odmowy ? Poza tym jestem ciekaw kto kryje się pod pseudonimem "Obserwator" Mnie osobiście "Obserwator" kojarzy się tylko z jedną osobą będącą na sali to jest z byłym Redaktorem pisma o tożsamej nazwie w którym to wyczytałem swojego czasu mniej więcej taką opinie - ..."RN OSM traktuje ją jako dojną karowe i doi jak może".. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: sprawy RSM 12.06.05, 17:09 Jakoś dziwnie to postrzegasz Leonie! Kto tutaj mówi o jakimś fałszerstwie? A poza tym zwracam uwagę, że jeżeli faktycznie ktoś napisł, że RSM była dojona ( z czym ja się nie zgadzam)to ty wtedy też byłeś w tej RN! Chociaż można na to spojrzeć w taki sposób, że to RSM doiła RN dająz za małe pieniądze w zamian za przekazywaną wiedzę.Naszą oczywiście! No o na końcu : to jednak nie ten Obserwator ! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: sprawy RSM 13.06.05, 10:06 jozefosmenda napisał: > Jakoś dziwnie to postrzegasz Leonie! > Kto tutaj mówi o jakimś fałszerstwie? Należy mi się jakaś satysfakcja - nie uważasz. > A poza tym zwracam uwagę, że jeżeli faktycznie ktoś napisł, że RSM była dojona > ( z czym ja się nie zgadzam)to ty wtedy też byłeś w tej RN! Chociaż można na to Byłem był Marian ....... > spojrzeć w taki sposób, że to RSM doiła RN dająz za małe pieniądze w zamian za > przekazywaną wiedzę.Naszą oczywiście! > No o na końcu : to jednak nie ten Obserwator ! Chciałbym poznać nazwisko "obserwatora" tym bardziej, iż jeden z "kolegów" z RN przy świadkach dopuścił się wobec mnie groźby karalnej (jestem na tyle odważny , że nie polecę z tym do prokuratury,ponieważ sprawiał on wrażenie "wstawionego" i mogła to być po prostu przyjacielska rada). ...-Niszczenie słów to ćoś pięknego. Najwięcej, oczywiście, wyrzucamy czasowników i przymiotników, ale setki rzeczowników też są zupełnie zbędne. ... G. Orwell Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: mamy cię! 14.07.05, 19:43 Dzisiaj w Prokuraturze Rejonowej dowiedziałem się kto to jest Obserwator! Przyznam Leonie ,że typowałem całkiem kogoś innego ale życie bez niespodzianek byłoby nieciekawe. Ale pomimo tego,że ów "Obserwator" się osobiście wytypował ja i tak w to nie wierzę. Dzisiaj niektórzy i na anonimach chcieli by robić karierę! Odpowiedz Link Zgłoś
paul11 Re: mamy cię! 18.07.05, 10:03 jozefosmenda napisał: > Dzisiaj w Prokuraturze Rejonowej dowiedziałem się kto to jest Obserwator! > Przyznam Leonie ,że typowałem całkiem kogoś innego ale życie bez niespodzianek > byłoby nieciekawe. Nazwisko proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: mamy cię! 18.07.05, 18:20 paul11 napisał: > Nazwisko proszę. poczytaj uważnie stare posty. użytkownik jozefosmenda podał w nich wszystkie dane !!! Odpowiedz Link Zgłoś
prokurator2 Re: mamy cię! 19.07.05, 14:08 Pan Józef Osmenda napisał: ...Dzisiaj w Prokuraturze Rejonowej dowiedziałem się kto to jest Obserwator! Przyznam Leonie ,że typowałem całkiem kogoś innego ale życie bez niespodzianek byłoby nieciekawe. A kto udzielił takich informacji? A może informacja została udzielona nielegalnie. To może mamy wytki w prokuraturze? Ciekawe co na to przełożeni? Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: mamy cię! 19.07.05, 17:29 właśnie też ciekaw jestem kto zdradził Panu Panie Józku nazwisko tego całego Obserwatora. Jedynym powodem dla którego tak mogło się stać jest fakt, że wytoczył Pan przeciwko niemu sprawę. Jeżeli jest inaczej nigdy, nikt w prokuraturze nie miał prawa udostępnić Panu takich informacji. Przecież jest ustawa o ochronie danych osobowych. W tej chwili Pana obowiązkiem jest ujawnić kulisy tego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: mamy cię! 19.07.05, 20:50 darek10004 napisał: > właśnie też ciekaw jestem kto zdradził Panu Panie Józku nazwisko tego całego > Obserwatora. Jedynym powodem dla którego tak mogło się stać jest fakt, że > wytoczył Pan przeciwko niemu sprawę. Jeżeli jest inaczej nigdy, nikt w > prokuraturze nie miał prawa udostępnić Panu takich informacji. Przecież jest > ustawa o ochronie danych osobowych. W tej chwili Pana obowiązkiem jest ujawnić > kulisy tego zdarzenia. Na tym akurat specjalnie się nie znam ale myślę, że w tej sytuacji obowiązuje kodeks postępowania karnego i byc może na tej podstawie udzielono tej informacji. Jeśli jest tak jak piszesz, czyli że takiej opcji nie było to może ta sprawa będzie miała ciąg dalszy. Pożyjemy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: mamy cię! 20.07.05, 17:08 Ja też nie znam prawa ale znam ustawę o ochronie danych osobowych w związku z tym nikt nie ma prawa udostępniać danych personalnych kogoś po prostu, jeżeli coś takiego nastąpiło należy wyciągnąć konsekwencje, natychmiast. Przecież żyjemy w Państwie prawa a nie samowoli. To, że Pan Osmenda jest radnym w świetle prawa zupełnie o niczym jeszcze nie świadczy. Jest takim samym obywatelem jak przysłowiowy Kowalski, koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: mamy cię! 22.07.05, 10:24 Wprawdzie nie rozumiem tych dywagacji ale domyślam się o co chodzi. Faktycznie: pożyjemy i zobaczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: mamy cię! 22.07.05, 20:00 przepraszam a jakich to "dywagacji" Pan nie rozumie?. Przecież pytanie było dziecinnie proste, na jakiej podstawie uzyskał Pan informacje dot. danych personalnych. Dyspozytorka pogotowia ratunkowego, jak donosi TVN, nie chciała udzielić informacji odnośnie nazwiska ciężko chorego człowieka zasłaniając się ustawą o ochronie danych osobowych a Pan tak łatwo je uzyskuje, no czegoś tu nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: mamy cię Panie Osmenda! 23.07.05, 20:53 no i co i nic zero odpowiedzi, cytuje Pan wieszcza nie jest Panu po prostu wstyd, oj. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Znowu pudło! 23.07.05, 21:29 A o to biega! No niestety nie macie nikogo! Natomiast ja tak,ja mam! Ale przecież ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Natomiast w tym przypadku zapewniam cię Darku,że ustawa o ochronie danych osobowych nie wchodzi w rachubę. Ale i tak nie powiem. Oczywiście wszystko w swoim czasie! Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: Znowu pudło! 23.07.05, 21:52 Co za bzdury! Co masz i czego my (kto?) nie mamy? Czyżby kompleks oblężonej twierdzy? Człowieku, spróbuj skonstruować zdanie po polsku! Dlaczego natrudniej prychodzą odpowiedzi na prosto postawione pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Nerwy puszczają? 28.07.05, 11:03 I znowu jakieś sensacje choćby o Jasnej Górze! Musisz sobie Meholu sam odpowiedzieć na postawione przez siebie pytanie bo moja odpowiedź i tak by ci wybitnie się nie spodobała. Poza tym nie ten poziom .(mam na myśli bzdury oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: Nerwy puszczają? ... ciekawe komu? 06.08.05, 02:11 Tak, to prawda Panie Osmenda. Poziomem to się nie dopasowaliśmy. Ale kładę to na karb upałów (albo nadmiernej ilości napojów chłodzących ;) w tym czasie spożytych). Ale wracając do głównej myśli wątku, tzn. sensowności odpowiedzi. Pozwolę sobie zacytować: "...tylko tyle? To stanowczo za mało! A skoro nie chcesz odpowiedzieć na moje pytania to masz najzwyczajniej w świecie nieczyste sumienie.To samo dotyczy środowiska w którym się obracasz." to pańska złota myśl z: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25547641&a=27282157 Ja tylko zadałem proste pytanie. Może pan na potwierdzenie swoich wypowiedzi raczy łaskawie odpowiedzieć... A propos, o co chodzi z tą Jasną Górą? Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe jeszcze jeden cytacikz klasyka 06.08.05, 02:22 "Jeżeli ktoś pyta i jeszcze prosi o odpowiedź to należy odpowiedzieć." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=16494894&wv.x=2&a=27344965 Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe jeŻeli mówimy o poziomie 06.08.05, 02:30 "Kurcze w mordę jeża!" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25547641&a=26850523 znowu klasyk smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: jeżeli ma być poziom 06.08.05, 22:58 A ty co Meholu, w nocy spać nie umiesz i analiz dokonujesz? Klasyki szukasz? Ale dobre i to niż nic , w mordę jeża jak mówi pan Boczek(note bene z Rudy Ślaskiej). Ale musisz się bardziej skupić bo jeszcze wszystkiego nie połapałeś! Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe brak słów 07.08.05, 00:42 To przypomina dyskusję z głuchoniemym.... Ale na deser cytacik dzisiejszy (sorry, wczorajszy): "(...) A wszystkich ,którzy by mieli do mnie jakieś pytania nie odtrącę, o nie!" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25091553&a=27419749 dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: uczył Marcin Marcina.... 08.08.05, 10:41 Nawet i z głuchoniemym można wymieniać poglądy. Nie trzeba do tego koniecznie języka migowego - wystarczy pisanie, takie właśnie.Mozna się dowiedzieć różnych ciekawych rzeczy, można też i wyciągnąć pewne wnioski. Twój styl pisania, formułowanie zdań oraz cynizm są charakterystyczne a pewne zmiany i tak tego nie zakamuflują. To tak jak w przypadku raka złośliwego nie słyszałem jeszcze by komuś udało się go całkowicie wyeliminować? Można by powiedzieć "Obserwator" w akcji! Ale z uwagi na fakt by forum rudzkie "żyło" - lepsze to niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: uczył Marcin Marcina.... 08.08.05, 20:13 jozefosmenda napisał: > Można by powiedzieć "Obserwator" w akcji! raczej nie "Obserwator", nie ten poziom :) Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: uczył Marcin Marcina.... 09.08.05, 01:14 markpunk napisał: > jozefosmenda napisał: > > > Można by powiedzieć "Obserwator" w akcji! > > raczej nie "Obserwator", nie ten poziom :) no tak, nie każdy obserwator staje się od razu "Obserwatorem" Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: uczył Marcin Marcina.... 09.08.05, 01:17 Tylko, że ów głuchoniemy musi wykazywać minimum chęci do wymiany poglądów, nie tylko autoprezentacji. "Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien." (Ambrose Bierce) Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: jeżeli ma być poziom 09.08.05, 01:25 jozefosmenda napisał: > Ale dobre i to niż nic , w mordę jeża jak mówi pan Boczek(note bene z Rudy > Ślaskiej). > Ale musisz się bardziej skupić bo jeszcze wszystkiego nie połapałeś! Już się skupiłem i z innego wątku dowiedziałem się kim jest osławiony pan Boczek (notA bene z Rudy Ślaskiej). forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=24971736&a=27490291 Już myślałem, że to jakiś guru zoofilów. Ale jeżli tak to faktycznie należy mu się honorowe miejsce w złotej księdze cytatów". Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Znowu pudło! 28.07.05, 21:14 Od pewnego czasu zauważam problemy z użytkownikami forum zaczynają pisać w liczbie mnogiej - Czyżby rozdwojenie jaźni?? Najpierw jozefosmenda "mamy cię!" Potem prokurator2 "A kto udzielił takich informacji? A może informacja została udzielona nielegalnie. To może mamy wytki w prokuraturze? Ciekawe co na to przełożeni?" ^^^^^^ A teraz mehehehe "Co za bzdury! Co masz i czego my (kto?) nie mamy?" ^^^^ Choć jak mniemam on też się zastanawia kim są "my" ale również może kazać nam się zastanawiać kim oni są? Jestem ciekawy kim są Ci tajemniczy _MY_ - czy to po prostu rozdwojenie jeźni (może to jest zaraźliwe ;) ) - czy coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
mehehehe Re: Znowu pudło! 06.08.05, 02:15 Rozumiem, że to pytanie do JM Osmendy. To on pisze o sobie w licznie mnogiej. MOje pytanie odnosi się do tego, kogo ma na myśli. Dr Jekyll i Mr Hyde? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: w RSM bez zmian 12.06.05, 14:55 jozefosmenda napisał: > A dziękuję szanowny Marku za pozdrowienia i ukłony! > Przy okazji "upubliczniam " moje oświadczenie,które przekazałem delegatom.Obaj > przecież wiemy kto jest tym Obserwatorem! > Józef Osmenda Ruda Śląska 11 czerwca 2005 r. > delegat na Z.P.Cz. > ADM – 3 > Do Zgromadzenia Przedstawicieli Członków > Rudzkiej Spółdzielni Mieszkaniowej > > Szanowni Państwo delegaci! > > Jak co roku spotykamy się by podsumować całokształt działalności naszej > Spółdzielni za poprzedni okres. Jako najwyższa władza Spółdzielni, w tym dniu > zajmujemy stanowisko wobec wielu różnorodnych zagadnień. Jednocześnie > podsumowując aktualną działalność podejmujemy również decyzje celem > określenia i wytyczenia dróg i kierunków co do Naszego dalszego > funkcjonowania. > Tak jest dzisiaj, tak było w roku poprzednim, tak było w poprzednich latach. > Jednak poprzednie nasze ZPCz było takie, jakiego jeszcze w dziejach RSM nie > było a i atmosfera na nim była szczególna. > Oto jak podsumował nasze ostatnie ZPCz jeden z delegatów: > > >>>Pseudo-demokracja > Przewodniczący ZPCz Józef Osmenda z zapartym tchem oczekiwał na wynik drugiego > głosowania. Czerwona twarz i zaciśnięte usta świadczyły, że dzieje się coś > bardzo ważnego – ważyły się bowiem losy również jego stołka. Za pierwszym > razem > wynik był niekorzystny, a co będzie teraz? > 12 za, 41 przeciw taki był kolejny werdykt zgromadzenia – napięcie opadło > . > To co działo się w sobotę na Zebraniu Przedstawicieli Członków RSM > można określić jako „dzień cudów”. Głosowanie po dwa razy tych samy > ch wniosków, > których wynik był niezgodny z oczekiwaniami prezydium zebrania, zmiana członka > komisji skrutacyjnej, to wszystko wskazywało na to, iż jakiekolwiek próby zmian > > w statucie ograniczające udział w Radzie Nadzorczej oraz w Radzie Osiedla do > dwóch kadencji są niemożliwe do przeprowadzenia. Bezpośrednie ataki na > przedstawicieli próbujących przeforsować inny tryb głosowania, lub niekorzystne > > dla członków RN i RO zmiany w statucie. Nieustanne zmienianie przez > przewodniczącego zebrania oraz prawników i innych członków Rady Nadzorczej > stawianych wniosków w taki sposób, że wypaczały ich pierwotny sens lub nie > poddawanie ich pod głosowanie a zastępowanie wnioskami przeciwstawnymi > korzystnymi dla zainteresowanych całkowicie wypaczyło wynik zebrania i > wielokrotnie prowadziło do tego, że głosujący nie wiedzieli za czym , tak > naprawdę głosują. > > > Obserwator<<< > > Już tylko pobieżna analiza tego tekstu ( który usiłowano opublikować na łamach > Wiadomości Rudzkich) pokazuje z kim mamy do czynienia i o co chodzi panu > Obserwatorowi. Wszyscy wiemy, że było całkiem inaczej niż przedstawiono to w > tekście. Dowodem na to jest nie tylko nasza pamięć ale i protokół z ostatniego > ZPCz. Niesumienne wykonywanie przez delegatkę powierzonych przez ZPCz > obowiązków w Komisji skrutacyjnej a w efekcie wypaczanie wyników głosowań stało > > się faktem. Należy zwrócić uwagę, że sytuacja taka miała miejsce po raz > pierwszy w historii naszych Zgromadzeń! Również i w materii tajnego głosowanie > nad niektórymi uchwałami doszło pomiędzy nami do rozbieżności stanowisk. W > sposób właściwy i demokratyczny ZPCz jako najwyższa władza zadecydowało o > rozwiązaniu tego problemu. W protokole jest to również odzwierciedlone. Decyzja > > ZPCz zaskarżona została przez niektórych delegatów do Sądu Okręgowego w > Gliwicach. W dniu 10 marca br. wyrokiem pod sygn. akt IC 379/04 sąd powództwo > > to oddalił. > Jako przewodniczący ZPCz i jednocześnie przewodniczący Rady Nadzorczej obydwa > te fakty przedstawiałem w skrócie na zebraniach Grup Członkowskich ponieważ > stałem na stanowisku, że spółdzielcy powinni wiedzieć co się dzieje na ZPCz i > poza nim. > W zamian za to na grupach członkowskich w ADM-4, ADM-5, ADM-6 i ADM-7 zostały > rozprowadzone ulotki pod hasłem: ”Tak ogranicza się prawa spółdzielców > 221;, > zawierające niepełne informacje oraz opinie prawne z „przysłowiowego suf > itu”. > W konsekwencji, treści te szkalowały moją osobę naruszając tym samym mój > dotychczasowy dorobek, prestiż i szacunek środowiska. Na ADM-6 dodatkowo > wyrażano się negatywnie o delegatach i o samym ZPCz zarzucając nam m.innymi > brak kompetencji i przyrównując do pędzącego pociągu prowadzonego chaotycznie > przez przewodniczącego. Z jednej zatem strony uzyskujemy bardzo pozytywną > opinię lustratora i pomimo ogólnego marazmu społecznego i zubożenia > społeczeństwa dobre wyniki ekonomiczne oraz stanowimy wzorzec dla innych w > zakresie zarządzania nieruchomościami. Z drugiej natomiast pewna > grupa „politykierów” pod hasłem wzmacniania praw spółdzielców nie w > nosi niczego > konstruktywnego. Dziwnym jest zatem fakt, że pomimo „ograniczania praw > spółdzielców” RSM prosperuje dobrze. > Nie słyszałem również z tamtej strony podpowiedzi w zakresie co zrobić by: > 1.Odzyskać należności od tych członków RSM, którzy z różnych przyczyn nie > płacą czynszu ? > 2.Jak spowodować by wszyscy troszczyli się i dbali o majątek spółdzielni, jak > > zadbać o czyste piwnice i klatki schodowe, jak wyeliminować załatwianie > potrzeb fizjologicznych przez psy na naszych trawnikach. kwietnikach i > obejściach ? . > 3.Jak wyeliminować kradzieże różnych elementów z metali kolorowych, > niejednokrotnie całych drzwi ,kratek, kabli, barierek, koszy na śmieci > itp.? > 4.Jak wyeliminować dewastację naszych obiektów, placów zabaw, domofonów, > urządzeń dźwigowych i innych, > 5.W jaki sposób zagospodarować wolne lokale użytkowe by nie przynosiły strat > tylko zyski? > 6.Jak najlepiej rozwiązać sprawy związane z wymianą okien, wymianą sieci > wodociągowych, kanalizacyjnych i grzewczych, termomodernizacją budynków, > usunięciem acekolu, i.t.d, i.t.d., i.t.d.? > > Stwierdzam i oświadczam, że całe to „zamieszanie” w ogóle nie ma n > a celu > ochrony czy wzmocnienia praw naszych spółdzielców lecz zmierza w kierunku do > spowodowania jak największego chaosu, dezinformacji, sterowanego niezadowolenia > > a w konsekwencji przejęcia docelowo przez pewną grupę, podstawowych i > kierowniczych na początku miejsc pracy w myśl zasady „a nuż się uda” > ;. W innych > spółdzielniach takie działania doprowadziły w efekcie nawet do ogłoszenia > upadłości i likwidacji spółdzielni! Czy może ma nas spotkać los taki jaki > spotkał te spółdzielnie czy np.lokatorów zasobów mieszkaniowych po > hucie „Zabrze”? > > Szanowni delegaci! > Myślę i uważam, że takim działaniom musimy powiedzieć teraz i na przyszłość > stanowcze NIE ! O to apeluję i o to wszystkich proszę. > > Jednocześnie wnoszę w oparciu o §.34 Statutu RSM o przyjęcie mojego > oświadczenia jako załącznika do protokołu z obrad dzisiejszego ZPCz. > > > z szacunkiem i poważaniem > JÓZEF OSMENDA Czyż bym był oskarżony o sfałszowanie rozdanej na ZPCze kserokopi Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Na marginesie 12.06.05, 16:55 Kawałek netykiety: "Odpisując na post, nie cytuj go w całości, a zostaw tylko to co niezbędne, a do czego odnosi się Twój komentarz. Szczególnie naganne jest cytowanie czyjegoś podpisu (sygnaturki). Równie godne potępienia jest zacytowanie listu po to tylko aby dodać pod nim tekst w stylu: "zgadzam się z tym", też tak myślę", czy w skrajnie nagannym przypadku reklamę. Z drugiej strony nie popadaj w inną skrajność i nie unikaj cytowania jako takiego w ogóle. Często jest ono niezbędne do zrozumienia o co właściwie w Twoim komentarzu chodzi. Dobrym zwyczajem jest tu także przeplatanie cytowanych fragmentów z własnymi na nie odpowiedziami, co zwykle sprzyja ogólnej przejrzystości wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: Na marginesie 13.06.05, 09:44 > Kawałek netykiety: > "Odpisując na post, nie cytuj go w całości, a zostaw tylko to co niezbędne, a d > o > czego odnosi się Twój komentarz. Szczególnie naganne jest cytowanie czyjegoś > podpisu (sygnaturki). Równie godne potępienia jest zacytowanie listu po to tylk > o > aby dodać pod nim tekst w stylu: "zgadzam się z tym", też tak myślę", czy w > skrajnie nagannym przypadku reklamę. Z drugiej strony nie popadaj w inną > skrajność i nie unikaj cytowania jako takiego w ogóle. Często jest ono niezbędn > e > do zrozumienia o co właściwie w Twoim komentarzu chodzi. Dobrym zwyczajem jest > tu także przeplatanie cytowanych fragmentów z własnymi na nie odpowiedziami, co > zwykle sprzyja ogólnej przejrzystości wypowiedzi. Dzięki za uwagi, są słuszne i postaram się do nich zastosować. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Dalej o radcach prawnych 14.06.05, 12:35 markpunk napisał: [cut...] > Najsłabszym punktem byli (jak zwykle) radcy prawni, a zwłaszcza ich > beznadziejne opinie. Pomimo mojego wniosku by w tym roku powierzyć obsługę ZPCz > > innym osobom, ku swemu ogromnemu rozczarowaniu zobaczyłem na sali te same > twarze!!! No to podam jakiś przykład: ZGCz ADM.6 podjęło następującą uchwałę: "Na podstawie uprawnień wynikających z § 47 pkt 6 Statutu RSM zobowiązujemy wszystkich wybranych przez siebie Przedstawicieli Członków, w tym członka Rady Nadzorczej oraz członków Rady Osiedla, do bezwzględnego poparcia podczas najbliższego Zebrania Przedstawicieli Członków RSM, wniosków które zostały zaakceptowane na dzisiejszym zebraniu." Opinia prawna jaką wystawili nasi wspaniali Radcy Prawni brzmi: "propozycja nie znajduje podstawy w treści § 47 pkt 6 Statutu, gdyż delegaci zobowiązani są kierować się dobrem całej Spółdzielni" Przytocze dla jasności sprawy również zapis wspomnianego § 47 pkt 6 Statutu RSM: "Do uprawnień grupy członkowskiej należy: 6/ podejmowanie wniosków zobowiązujących do określonych działań wybranych przez grupę członkowską członków Rady Nadzorczej i Rady Osiedla a także wybranych przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli Członków, o ile nie naruszają one prawa lub Statutu." Myślę, że nie trzeba być specjalnym orłem by jasno rozumieć jak świetną była ta opinia. Takich fantastycznych opini było oczywiście więcej. Co więcej zupełnym absurdem jest to, że wniosek ten trafił do rozpatrzenia przez ZGCz. Za co również należy pogratulować osobą które przygotowywały zebranie pod względem formalno - prawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
paul11 Re: Dalej o radcach prawnych 06.07.05, 17:44 Kuknij tukej www.salwatorianie.pl/sanktuar/trzebnica/legenda.htm Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Dalej o radcach prawnych 07.07.05, 19:29 paul11 napisał: > Kuknij tukej www.salwatorianie.pl/sanktuar/trzebnica/legenda.htm wiesz co - nie bardzo chciało mi się w to wgłębiać:( ale co to mo do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
paul11 Re: Dalej o radcach prawnych 07.07.05, 19:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25870221&a=26091871 Miało być tukej ciulnołech sie. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Dalej o radcach prawnych 08.07.05, 17:22 paul11 napisał: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25870221&a=26091871 > Miało być tukej ciulnołech sie. Jext jak jest - nic na to nie poradzimy, ale przynajmniej warto próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 22.07.05, 20:26 przy okazji, nie mam zamiaru Panu zaszkodzić, jak często Pan to odbiera, nie musi Pan mnie lokalizować chętnie sie z Panem spotkam jeżeli Pan oczywiście zechce, jestem tu anonimowo bo nie chcę szastać publicznie moim nazwiskiem, mocno chronię swoją prywatność, jednak zawsze będę piętnował wszelkie skazy bo ja bardzo chcę żeby w końcu kur... było normalnie, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 19.09.05, 08:46 Ciekawe czy kandydaci na posłów w nadchodzących wyborach posiadają odpowiednie zgody właścicieli na rozpowszechnianie swoich ulotek wyborczych. Ciekawe czy np. Pan Józef Osmenda (przewodniczący rady nadzorczej RSM) posiada zgodę RSM na reklamowanie swojej kandydatury w budynkach RSM. A może robi się to bez zgody, a tym samym łamie się prawo?? Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris plakaty ulotki 19.09.05, 20:14 chopuś to chyba lepsze niż by miały się kulać (walać) po podłodze osiedlowych klatek i/lub przedsiębiorstw.. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: plakaty ulotki 20.09.05, 09:41 Osi-rys napisał: >>chopuś to chyba lepsze niż by miały się kulać (walać) po podłodze osiedlowych klatek i/lub przedsiębiorstw.. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 19.09.05, 11:35 Jeśli wykleja swoje ulotki na tablicach ogłoszeń (Pan Osmęda jest niewątpliwie członkiem RSM) to robi zgodnie z uchwałą RN której byłem autorem, jeśli wywiesza na elewacjach, słupach oświetleniowych,drzwiach itp. to łamie w/w uchwałę i powinien być ścigany przez ZARZĄD RSM tak on jak i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: R.. S..M.. i plakaty a obywatel2.. 21.09.05, 10:27 chopuś kobiety sie o wiek nie pyta... a co do plakatów i adwokata ja po prostu znam przepisy! gdzie mieszkam hmm w prywatej posesji i zasobach rsm .. każdy ma jakieś hobby Notgeld zbiera tapety a ja mieszkania :) a ty opeird... Osmendy więc, mamy demokrację a tobie tak na marginesie przypominam Józef Osmenda.pl (ostatnio wpadłam na to) jest osobą publiczną jak A.S. lub D.P. i/lub inna osoba Rady Miejskiej wybierana w wolnych wyborach więc obywatelu: . Art. 51. Konstytucji RP pkt 1. . Nikt nie może być obowiązany inaczej niż na podstawie ustawy do ujawniania informacji dotyczących jego osoby. Prawo jest bezlitosne.. a jeżeli przykleił to mieszkaniec RSM to też nie możesz mu tego zabronić.. telo... Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 bezpłciowy(a) osi-rys 22.09.05, 10:11 Osi-rys napisał: Albo osi-rys napisała <<chopuś kobiety się o wiek nie pyta...>> A co???? Płeć zmieniłeś…..? mam nadzieję, że jesteś teraz piękną blondynką Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: bezpłciowy(a) osi-rys 22.09.05, 19:17 A co???? Płeć zmieniłeś…..? mam nadzieję, że jesteś teraz piękną blondynką wątpię hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris obywatel2 albo przestępca ? 22.09.05, 22:25 a o łamanych przez ciebie przepisach (konstytycji) zapomniałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna PRAWO MIESZKANIOWE Lokatorskie na własność 18.10.05, 13:29 Poczytajcie sobie - a nie mówiłem PRAWO MIESZKANIOWE Lokatorskie na własnośC Przekształcenia wciąż z preferencjami Spółdzielcy, którzy złożyli wnioski o przekształcenie lokatorskiego prawa do mieszkania we własność na preferencyjnych zasadach, powinni móc z nich skorzystać, mimo że preferencje zostały uchylone. Taki wniosek można wyciągnąć z krótkiego, ustnego uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z 7 października 2005 r. Po rozpoznaniu kasacji czterech członków Spółdzielni Mieszkaniowej Dobrzec w Kaliszu Sąd zastanawiał się nad wyrokiem dwa dni. Krótki żywot przepisu Początek sprawie dał art. 46 ust. 1 ustawy z 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych. Przyznał on spółdzielcom posiadającym przed wejściem tej ustawy z życie mieszkania o statusie lokatorskim prawo do uzyskania ich własności za dopłatą, która nie mogła przekraczać 3 proc. aktualnej rynkowej wartości lokum. Żywot tego przepisu był krótki - od 24 kwietnia 2001 r. do 6 czerwca 2001 r., tj. do ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego uznającego ten przepis za niezgodny z konstytucją. Pozostał za to art. 12 ustawy z 2000 r., który nie tylko nie przewidywał preferencji przy przekształceniach statusu mieszkań lokatorskich we własność, ale pozwalał spółdzielniom - jak twierdzili zainteresowani - zarabiać na członkach. Wiele osób zdążyło jednak złożyć wnioski o przekształcenie w czasie obowiązywania art. 46 ust. 1, wśród nich członkowie Spółdzielni Dobrzec. Ta odmówiła im przekształcenia na zasadach preferencyjnych. Wniosek o preferencje w statucie odrzucony W maju 2003 r. zebranie drugiej grupy członkowskiej spółdzielni złożyło wniosek o wprowadzenie do jej statutu zapisu identycznego z zawartym w art. 46 ust. 1, słowem, o przyznanie członkom prawa do przekształcenia na takich samych preferencyjnych warunkach. Zebranie przedstawicieli wniosek odrzuciło. Czterech członków zaskarżyło do sądu uchwały zebrania jako niezgodne z prawem. Sądy I i II instancji uznały to żądanie za bezzasadne. Sąd II instancji powołał się na wolę ustawodawcy, który nowelizując prawo o spółdzielniach mieszkaniowych w grudniu 2002 r., po wyroku Trybunału uchylającym art. 46 ust. 1, nie zawarł żadnych postanowień dotyczących wniosków o przekształcenia złożonych w okresie jego obowiązywania. Także więc do nich odnoszą się zasady przekształceń przewidziane w art. 12 ustawy z 2000 r. - argumentował. Nie mógł też, zdaniem sądu, mieć tu zastosowania art. 11 4 tej ustawy pozwalający, także na warunkach preferencyjnych, na unormowanie w statucie zasad przekształceń własnościowego prawa do lokalu we własność. Wyrok działa wstecz Sąd Najwyższy uwzględnił kasację członków spółdzielni, uchylił ten wyrok i sprawę przekazał do ponownego rozpoznania. Wydał zaś taki werdykt przez wzgląd na wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 20 kwietnia 2005 r., uznający za niezgodny z konstytucją m.in. art. 12 ustawy z 2000 r. w zakresie, w jakim pomija on możliwość uregulowania w statucie korzystniejszych dla członków spółdzielni zasad rozliczeń z tytułu nabycia własności. Sędzia Helena Ciepła tłumaczyła, że zgodnie z art. 316 § 2 kodeksu postępowania cywilnego sąd, także Sąd Najwyższy, wydaje wyrok, biorąc pod uwagę stan istniejący w chwili zamknięcia ustawy, a więc w tym wypadku ukształtowany przez wyrok Trybunału Konstytucyjnego stan prawny. Trybunał ma prawo określić skutki czasowe swego orzeczenia. Jeśli z tego prawa nie skorzysta, orzeczenie działa wstecz. Dotyczy to także wyroku z 20 kwietnia 2005 r. Postanowienia dotyczące przekształcenia prawa lokatorskiego we własność powinny znaleźć się w statucie, a statut ich niezawierający był niezgodny z prawem. Mogły być one przy tym korzystniejsze niż zawarte w ówczesnym art. 12 ustawy z 2000 r. Sędzia Ciepła nie wypowiedziała się natomiast co do słuszności żądania, by preferencje te były takie, jak przewidziane w uchylonym art. 46 ust. 1 ustawy z 2000 r. (sygn. II CK 756/04). Izabela Lewandowska Bonifikaty przy wykupie Od 22 lipca 2000 r. bonifikaty przy przekształceniach normuje wyłącznie ustawa z 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych. Bonifikaty obowiązują przy wykupie mieszkań wybudowanych przy udziale publicznych pieniędzy (kredytów). Są takie same w odniesieniu do mieszkań o statusie lokatorskim i własnościowym: w wysokości 50 proc. dopłaty do wartości rynkowej lokum. Jednakże w świetle art. 3 noweli z 3 czerwca 2005 r. do ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych, która przyniosła te innowacje, wnioski o przekształcenie złożone wcześniej załatwiane powinny być według starych zasad, a konkretnie wedle przepisów, obowiązujących w dniu ich złożenia. Dlatego przedstawiony tu wyrok Sądu Najwyższego tłumaczący stosowanie tych reguł w odniesieniu do mieszkań lokatorskich jest jak najbardziej aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: PRAWO MIESZKANIOWE Lokatorskie na własność 19.10.05, 19:04 No chyba nie wszyscy zrozumieli. Powiem wprost jest możliwość powrotu do idei "uwłaszczenia " spółdzielców za 3% Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Kto podejmuje decyzje w RSM? 24.11.05, 14:21 Zastanawia mnie ostatnio to pytanie, a to w związku z dyskusją nad radiem w Rudzie Śląskiej. Wg mnie decyzje powinien podejnmowac Zarząd ale mam wrażenie, że robi to przewodniczący RN. W poście forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=32128722&a=32198048 podjął decyzję, że RSM nie zgodzi się na zainstalowanie anteny na wieżowcu, a w dyskusji na sesji RM ją zmienił stwierdzając, ze RSM się zgodzi. Czy RSM już zajmowała sie podejmowaniem decyzji w tej sprawie, skoro jeszcze nie zapadły decyzje czy miasto się zdecyduje na zakup akcji w Radiu FAN oraz gdzie postanowi postawić antenę. Oczywiście jestem za tym, by ta antena stanęła na budynku RSM, bo będą to dodatkowe środki dla Spółdzielni i jej mieszkańców ale decyzje i oświadczenia w tej sprawie powinien podejmowac i wygłaszac ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
bina_maja Kto podejmuje decyzje w RSM? 24.11.05, 14:31 Kto podejmuje decyzje w RSM? -mieszkańcy!!! i ja jako mieszkaniec zgody na pole magnetyczne tej mocy nie dam!! i zrobię wszystko by tą sprawę naświetlić i o szkodliwości tej "nie"materii wszystkich odpowiednio powiadomić .. sam se w domu zainstaluj antene i walnij sobie kikoma setkami wat po łbie.. mądralo Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Kto podejmuje decyzje w RSM? 24.11.05, 20:07 bina_maja napisała: > Kto podejmuje decyzje w RSM? -mieszkańcy!!! i ja jako mieszkaniec zgody na pole > magnetyczne tej mocy nie dam!! i zrobię wszystko by tą sprawę naświetlić i o > szkodliwości tej "nie"materii wszystkich odpowiednio powiadomić .. sam se w dom > u > zainstaluj antene i walnij sobie kikoma setkami wat po łbie.. mądralo > nie wiem - na tym sie nie znam, ale na wielu budynkach sa anteny GSM lub inne i nie słyszałem by z tego powodu mieszkańcy "świecili". oczywiście Rada Osiedla będzie ewentualną decyzję opiniować. na razie nic nie naświetlaj bo do takiej decyzji daleka droga (o ile zapadnie). Mi chodziło o coś zupełnie innego..... Odpowiedz Link Zgłoś
bina_maja Re: Kto podejmuje decyzje w RSM? 25.11.05, 08:51 powiem tylko tyle jak postawili mi anteny gsm na bloku to transfer na modemie spadł mi o 50% nawet transfer idea gprs był mniejszy w domu na balkonie przy widocznych antenach niż na ziemi pod samym bydynkiem w samochodzie... nie dam zgody ja jako właściciel mieszkania telo.. wybijcie sobie to z głowy pseudo decydenci.. wszyscy !! Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Kto podejmuje decyzje w RSM? 25.11.05, 16:23 bina_maja napisała: > powiem tylko tyle jak postawili mi anteny gsm na bloku to transfer na modemie > spadł mi o 50% nawet transfer idea gprs był mniejszy w domu na balkonie przy > widocznych antenach niż na ziemi pod samym bydynkiem w samochodzie... nie dam > zgody ja jako właściciel mieszkania telo.. wybijcie sobie to z głowy pseudo > decydenci.. wszyscy !! Na szczęście nie ja o tym decyduję :) Przynajmniej na razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Kto podejmuje decyzje w RSM? 25.11.05, 14:29 Szanowny Marku! Decyzje w RSM podejmuje każdy organ w zakresie swoich kompetencji! Oczywiście nawet i Rada Osiedla w której zasiadasz. Natomiast zgodnie z tym co zawsze wszedzie mówię i wszystkim uświadamiam, to:Spółdzielnią rządzi Zarząd! (można by jeszcze dodać: i basta!) Natomiast jest jeszcze takie pojęcie jak DYPLOMACJA. I w tej kategorii powinieneś odbierać moje słowa a nie dosłownie! Wg dziewięciu zasad t.zw. anonimowego kodeksu pracownika w zasadzie nr7 mamy napisane: Wójt nie kłamie a jedynie stosuje w praktyce procedury przyjęte w dyplomacji. Oczywiście słowo "wójt" jest słowem zamiennym w zależności od tego do kogo się odnosi. Jeżeli interesuje cię pozostałe 8 zasad to mogę napisać? Serdecznie pozdrawiam. „Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to PRAWDA" / Talleyrand/ Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: Kto podejmuje decyzje w RSM? 25.11.05, 16:26 jozefosmenda napisał: > Szanowny Marku! > Decyzje w RSM podejmuje każdy organ w zakresie swoich kompetencji! > Oczywiście nawet i Rada Osiedla w której zasiadasz. > Natomiast zgodnie z tym co zawsze wszedzie mówię i wszystkim uświadamiam, > to:Spółdzielnią rządzi Zarząd! (można by jeszcze dodać: i basta!) I oby tak pozostało :) > Natomiast jest jeszcze takie pojęcie jak DYPLOMACJA. I w tej kategorii > powinieneś odbierać moje słowa a nie dosłownie! Tu sie trochę pogubiłem :( Chyba za szybko zaczęła się ta dyplomacja. > Wg dziewięciu zasad t.zw. anonimowego kodeksu pracownika w zasadzie nr7 mamy > napisane: > Wójt nie kłamie a jedynie stosuje w praktyce procedury przyjęte w dyplomacji. > Oczywiście słowo "wójt" jest słowem zamiennym w zależności od tego do kogo się > odnosi. > Jeżeli interesuje cię pozostałe 8 zasad to mogę napisać? > Poproszę, bo już ta jedna mnie rozbawiła :) > Serdecznie pozdrawiam. Również serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda anonimowy kodeks pracownika: 25.11.05, 21:07 Proszę uprzejmie podaję te zasady.Są one wypisane w „Poradnikiu Radnego” autorstwa Pawła Jaśkiewicza, Wojciecha Newreńczuka i Roberta Kujawskiego. Ponieważ mieszkamy w mieście Ruda Ślaska to będziemy uzywali słowa "prezydent". No to po kolei: 1. Prezydent nigdy się nie myli – jego błędy są jedynie wynikiem konieczności podejmowania ryzyka. 2. Prezydent nie zajmuje się plotkami – wsłuchuje się jedynie w opinie pracowników. 3. Prezydent nie jest tchórzem tylko postępuje z rozmysłem. 4. Prezydent nie jest nieukiem – przedkłada jedynie rozwiązania praktyczne nad nieużyteczną teorię. 5. Prezydent nie jest uparty a jedynie konsekwentny. 6. Prezydent nie robi awantury, on jedynie stanowczo prezentuje swoje poglądy. 7. Prezydent nie kłamie a jedynie stosuje w praktyce procedury przyjęte w dyplomacji. 8. Prezydent się nie spóźnia – zatrzymują go jedynie nie cierpiące zwłoki sprawy. Prezydent nie ma sklerozy – nie obciąża sobie jedynie pamięci sprawami małej wagi. „Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to PRAWDA" / Talleyrand/ Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Zima 18.01.06, 19:45 Nadchodzi chwila prawdy (jest szansa na spadek temperatury na zewnątrz do -20).Trzeba sobie zadać pytanie czy opłata za gotowość grzewczą jest przez PEC pobierana zasadnie. W ubiegłym roku doznaliśmy przerwy w dostarczaniu ciepła bodaj przez ponad 7 dni i mimo obietnic ( które padły na ZGCze ADM-7) odszkodowania za niedotrzymanie umowy prawdopodobnie RSM ( a na pewno SPÓŁDZIELCY) nie otrzymała. Mam nadzieje, iż się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: To wiosna chyba, gdyż Leon znów pisze... 18.01.06, 22:47 Mówiąc szczerze nic mnie nie obchodzą problemy spółdzielców z ciepłem, ale ucieszył mnie post Leona po tak drastycznej przerwie !! Panie Swaczyna, może jednek na tematy regionalne Pan coś napisze, i Slezan się wtedy odezwie, i forum odżyje, i Stania dostanie trochę adrenalinki, na same Pańskich postów wspominki, hi hi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: To wiosna chyba, gdyż Leon znów pisze... 18.01.06, 23:01 kapioh1 napisał: > hi hi. Mmmmmm.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
darek10004 Re: To wiosna chyba, gdyż Leon znów pisze... 19.01.06, 18:48 kapioh1 napisał: > Mówiąc szczerze nic mnie nie obchodzą problemy spółdzielców z ciepłem, (...) może jednek na tematy regionalne Pan coś napisze, a temat ciepła w mieszkaniach Rudzian przy nadchodzących, dużych mrozach to nie temat regionalny?. Uważam, że na teraz bardzo ważny i "regionalny", dużo ważniejszy niż twoje głodne pierdolenie, aleś mnie koleś wkur... tą gadką, jeżeli nie obchodzi cie czy ktoś z nas ma ciepło w domu to nas oczywiście również nie interersuje czy ty masz ciepło, mam nadzieję, że twoja dupa zmarznie w twoim domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapioh1 Re: Darku, u mnie jest bardzo ciepło, he he. 19.01.06, 22:41 Darku, spieszę Cię zawiadomić, że w domku mam cieplutko, bardzo nawet, a awarie sieci ciepłowniczej mnie nie dotyczą, he he. A z jakiej to racji problemy spółdzielców mają mnie obchodzić ?? Nie obchodzą mnie, bo ani ze mnie spółdzielca, ani radny, ani prezydent czy poseł. Nie wciskam też głodnej gadki, bo najedzony jestem, oj bardzo bardzo. Trochę dystansu do spraw przedstawianych przez sytych i ogrzanych, zamiast inwektyw...A post był do Leona, który z ciepłem i rurami ma wiele wspólnego, on z tego żyje !! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Ciekawe ? 24.01.06, 17:54 www.gazetaprawna.pl/dzialy/6.html?numer=1635&dok=1635.6.3.2.1.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: Prezes kontra wojewoda lub odwrotnie! 24.01.06, 21:45 A tu masz Leon dodatkowe materiały: katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/561415.html No i po czyjej jesteś stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk niezła jazda w ADM.5 25.01.06, 18:25 No to co podają wszystkie dzienniki lokalne trochę mnie zszokowało :( Na Elsnera laska dwa razy trafiła do szpitala z powodu zaczadzenia w budynku RSM. Podobno lokatorzy od dawna skarżyli się na niesprawną wentylację, ale nic w tej sprawie nie zrobiono :( Natomiast po interwencji mediów administracja porobiła dziury (w i tak nieszcelnych) budynkach, by poprawić cyrkulacje powietrza. Ciekawe jak ta sprawa się zakończy i czy zostaną wyciągnięte wnioski na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
mirellla Re: niezła jazda w ADM.5 26.01.06, 08:01 markpunk napisał: > No to co podają wszystkie dzienniki lokalne trochę mnie zszokowało :( szok to jest ogromny. ale jeszcze większym szokiem jest brak wypowiedzenia się w tej sprawie władz spółdzielni RSM a przynajmniej kogoś z Rady Nadzorczej. Za to nagle zaświeciła i również szybko znikła gwiazda radnego Piórkowskiego. Wolałabym usłyszeć jednak co ma do powiedzenia w tej sprawie Pan Pytlok i czy zostaną wyciągnięte konsekwencje służbowe w stosunku do pracowników którzy podjęli decyzję o podziurawieniu bloku przy elsnera 1. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna ZIIIIIIIIMNO !!!!! 26.01.06, 15:48 Jako członek Rady Osiedla otrzymałem poiszą wiadomość - ciekawe jak jest na inych ADM-ach Temperatura w mieszkaniach spadła już poniżej 15 st. C (jest godzina 23:00) - wszystko z powodu wczorajszej awarii w EC Zabrze. Awarię podobno usunięto. W UM twierdzą (werjs z godziny 19:20), że temperatura w mieszkaniach powinna wzrastać o 0,3 st. C na godzinę (PEC nic o tym nie wie). Nic takiego się nie dzieje. Jak było zimno we wtorek i środę przez cały dzień, tak nadal jest zimno, a nawet zimniej bo spada temperatura na zewnątrz. Kaloryfery są gdzieś na granicy pomiedzy letni a ledwo ciepły. Jeśli dzisiejszej nocy nie zamarzniemy to chcemy dostać od PEC odszkodowanie za te chłody - niech je zapłacą z tej części opłaty, którą pobierają "za gotowość". I pieniędze mają trafić do naszch kieszeni bo to my płacimy i my marzniemy - nie do budżetu RSM. Pracownicy RSM dogrzewają się w biurze tak, że żadnego zimna nie odczuwają (tak jest przynajmniej w biurze ADM-7). Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: ZIIIIIIIIMNO !!!!! 26.01.06, 16:27 lswaczyna napisał: > Jako członek Rady Osiedla otrzymałem poiszą wiadomość - ciekawe jak jest na > inych ADM-ach > w ADM.4 tak nie jest - przynajmniej na Halebie jest ciepło, o problemach Kochłowic też nic nie słyszałem. > Temperatura w mieszkaniach spadła już poniżej 15 st. C (jest godzina 23:00) no to dramat :( > wszystko z powodu wczorajszej awarii w EC Zabrze. Awarię podobno usunięto. w Elsacie mówili, że grzeją tylko trochę słabiej więc takiego spadku nie powinno być! Chyba, że Elsat kłamie. > Jeśli dzisiejszej nocy nie zamarzniemy to chcemy dostać od PEC odszkodowanie za > te chłody - niech je zapłacą z tej części opłaty, którą pobierają "za gotowość" > . > I pieniędze mają trafić do naszch kieszeni bo to my płacimy i my marzniemy - ni > e > do budżetu RSM. No to walczcie o swoje. > Pracownicy RSM dogrzewają się w biurze tak, że żadnego zimna nie odczuwają (tak > jest przynajmniej w biurze ADM-7). no trudno, żeby marzli - zresztą jak by im temperatura spadła do 18°C to spokojnie moga iść do domu :( Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 05.02.06, 15:24 Wasz wspaniały przodownik pracy tak się narobił w środę i czwartek, że w piątek nie tylko nic nie zrobił, ale w ogóle nie pojawił się na osiedlu. Miał przecież do tego pełne prawo, bo w środę i czwartek pracował w sumie 3 godziny więc jak na spółdzielcze standardy, wyrobił normę za cały tydzień i jeszcze trochę. W sobotę, oczywiście, też się nie pojawił. A psie odcody leżą na chodnikach i trawnikach tak, jak leżały przez cały tydzień. Za to dzisiaj osiągnęliście kolejny szczyt spółdzielczej głupoty: w sobotę spadło ok. 1 cm śniegu; zamiast po prostu go zamieść, posypaliście go dzisiaj dwukrotnie grubszą (2 cm) warstwą piasku. Zastanawiam sę, czy jest w ogóle coś takiego czego wy NIE jesteście w stanie zrobić. KM przyszło na moją skrzynke Odpowiedz Link Zgłoś
lernest Re: odchody-czyj obowiązek? 05.02.06, 16:37 Z tego co ja się orientuję to odchody ma sprzątać każdy właściclel stworzenia ,którym się opiekuje( czyli jego stworzenia)! Ale niektórzy nie tylko,że nie sprzątają po swoich np. pieskach tyko jeszcze czasami swoje odchody wyrzucają przez okna lub kładą komuś na wycieraczce! Widocznie to takie hobby? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna To jest ciekawe 29.03.06, 20:57 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3243233.html Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Co z ciepłom wodą na ADM 7 18.05.06, 21:28 NAJWYŻSZY CZAS zacząć egzekwować nasze prawa właścicielskie do pełnej informacji, a wrazie nie wywiązywania się przez naszych przedstawicieli ze swych podstawowych obowiązków to trzeba im podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Pozdrowienia od Ewalda Co z ciepłom wodą na ADM 7 19.05.06, 07:35 Informacja gorszo od gorzoły Zawsze się mówiło, że co za dużo to nie zdrowo. Nie wolno się obżerać, bo może boleć brzuch, nie należy pić za dużo napojów wyskokowych, bo może zaboleć głowa. Szczególnie nazajutrz. Okazuje się, że zdaniem niektórych, równie opłakane skutki może mieć nadmiar informacji. W pewnym górnośląskim mieście, członkowie (a więc właściciele) największej w tejże miejscowości spółdzielni mieszkaniowej, mają bardzo ograniczony dostęp do podstawowych informacji. Jeśli np. do ich mieszkań nie jest dostarczana ciepła woda, to albo nie można się dodzwonić pod numer anonsowany na książeczce opłat jako dyżur awaryjny, albo telefon odbiera indywiduum w obcesowy sposób wyjaśniające, że do zakresu jego obowiązków nie należy informowanie byle spółdzielcy o skali zaistniałej awarii, a tym bardziej o prawdziwym spodziewanym terminie jej usunięcia. Właściwie, to nie mam większych pretensji do buca po drugiej stronie słuchawki, który traktuje mnie jak intruza, gdy próbuję się dowiedzieć dlaczego PEC nie wywiązuje się z umowy zawartej z tym przedsiębiorstwem, w moim imieniu i za moje pieniądze, przez władze Spółdzielni. Pracownik Spółdzielni odbierający telefony spółdzielców (czyli właścicieli Spółdzielni) wiernie stosuje się do maksymy swojego szefa, Prezesa Spółdzielni, który swego czasu rzucił „złotą myśl”, jakoby „nadmiar informacji groził anarchią”. Jako, że nie podzielam obaw Pana Prezesa jakoby nadmiar wiedzy (szczególnie dotyczącej Spółdzielni czyli własności wszystkich spółdzielców) groził jakimikolwiek negatywnymi konsekwencjami i dlatego podzielę się kilkoma informacjami. Około 50% ceny płaconej przez nas za dostarczanie ciepłej wody to tak zwana opłata „za gotowość”, czyli gwarancja OPEC-u, że ciepła woda poleci z kranu zawsze, kiedy Ewald będzie miał ochotę go odkręcić. Jedynie około 50% naszych opłat to faktyczna cena towaru, czyli koszt wody, jej podgrzania i dostarczenia do mieszkań. Jeśli ktoś nie wywiązuje się z umowy to według mnie powinien ponieść tego konsekwencje. Konsekwencje finansowe a w skrajnym wypadku zbankrutować. Oczywiście awarie mogą się zdarzać. Nie słyszałem jednak, aby PEC rezygnował z pobierania opłaty „za gotowość”, w przypadku nieraz parodniowych przerw w dostawach ciepłej wody lub centralnego ogrzewania. Bardzo ważną jest również informacja, że to my spółdzielcy, (czyli właściciele Spółdzielni), wynajmujemy Prezesa Spółdzielni, aby dobrze zarządzał i troskliwie dbał o powierzone sobie dobro a naszą własność. Trzeba więc bardzo poważnie się zastanowić, czy czasem nie wybrać sobie inne władze Spółdzielni. Ludzi, którzy nie będą się obawiali, że rzetelne informowanie spółdzielców (czyli właścicieli spółdzielni), może im zaszkodzić. Jeśli ktoś chce się bawić w tajemnice i sekrety to powinien wstąpić np. do masonerii, a nie brać się za zarządzanie majątkiem wielkiej wartości. Ewald Zeszterowany Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda A festyny RSM ..... 04.06.06, 22:46 ....lecą sobie po kolei. Już odbyły się trzy(PULSAR,MATECZNIK,METEOR) I to bez pomocy miasta i... określonej promocji! Ale następne przed nami więc wszystko wydarzyć się może? I pomyśleć jakby było pięknie gdyby RSM miała przynajmniej połowę tej kasy co na festyny przeznaczył i wydał Wydział Kultury UM w ubiegłym roku wyborczym? Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: A festyny RSM ..... 05.06.06, 16:54 jozefosmenda napisał: > Już odbyły się trzy(PULSAR,MATECZNIK,METEOR) > I to bez pomocy miasta i... określonej promocji! > Ale następne przed nami więc wszystko wydarzyć się może? > I pomyśleć jakby było pięknie gdyby RSM miała przynajmniej połowę tej kasy co n > a > festyny przeznaczył i wydał Wydział Kultury UM w ubiegłym roku wyborczym? Józek nic prostszego wystarczy podnieść o 100% fundusz kultury a forsy będzie aż nadto. Przecież to tylko kilkanaście groszy od metra;) Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna RSM a woda się leje 21.07.06, 15:34 rudaslaska.naszemiasto.pl/wydarzenia/626861.html Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: czy myslisz .............. 23.04.08, 20:46 .........O tych spotkaniach gdzie wciskales ciemnote spoldzielcom? ....lecą sobie po kolei. Już odbyły się trzy(PULSAR,MATECZNIK,METEOR) I to bez pomocy miasta i... określonej promocji! Jezeli wykupia swoje mieszkania to oni beda decydowac na co wydac pieniadze,kto bedzie zarzadzal tymi mieszkaniami a wiec dla ciebie pozostanie siedzenie na bosztajnie na targu i proszenie Boga aby cie nie spotkal los prezydenta Sw......(patrz tak jak swiety!) Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda czy ONI myśleli?.... 23.04.08, 22:52 To jedna z tych co "reformatowali" ustawę o SM a teraz jej się ogródków zachciało: wiadomosci.onet.pl/1736252,11,item.html Więcej takich a Polska sławną będzie a ludziom będzie się żyło lepiej,dostatniej i z satysfakcją! Na ogródkach,w laubach i mieszkaniach za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz1948 Re: No tym.......... 23.04.08, 23:26 Więcej takich a Polska sławną będzie a ludziom będzie się żyło lepiej,dostatnie No tym co wykupia notarialnie to z pewnoscia bo tacy jak ty nie beda ich oszukiwac.Chcesz moze powiedziec ze spoldzielcy za remonty ie placa i tobie i innym podobnym za wasze"uslugi" pieniedzy do kieszeni nie wkladaja?!Masz naprawde wszystkich za naiwniakow? ustawę o SM a teraz jej się ogródków zachcia > ło: No to kolega z czerwonej cwierci(jak mowil Morcinek)tez zostanie na lodzie?!No wreszcie!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: czy ONI myśleli?.... 17.12.08, 20:59 No i masz babo placek! : biznes.onet.pl/1882915,2,drukuj.html Ale będzie wesoło i radośnie! Nic tylko w ręce chuchać i zacierać a potem brawa bić! Nieustające zresztą.Dla twórców "reformatołów" oczywiście z ptactwem na czele! A potem na "niedźwiedzia" w objęcia i całowanie! Ale zapewniam Was,że to dopiero początek. Niestety do rychłego końca będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość! Odpowiedz Link Zgłoś
lswaczyna Re: czy ONI myśleli?.... 18.12.08, 09:19 jozefosmenda napisał: > No i masz babo placek! : > biznes.onet.pl/1882915,2,drukuj.html > Ale będzie wesoło i radośnie! > Nic tylko w ręce chuchać i zacierać a potem brawa bić! Nieustające zresztą.Dla > twórców "reformatołów" oczywiście z ptactwem na czele! > A potem na "niedźwiedzia" w objęcia i całowanie! > Ale zapewniam Was,że to dopiero początek. Niestety do rychłego końca będziemy m > usieli uzbroić się w cierpliwość! Mosz recht Zefel jeszcze jedna ronda i po spółdzielniach mieszkaniowych pozamiatają - a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_brzr Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 12.06.06, 10:15 Drogie Panie i Drodzy Panowy czy kto tam rządzi naszymy spółdzielniami. W sobote byliśmy zaproszeni na festyn spółdzielni mieszkaniowej im I Paderewskiego w Katowicach. Festyn był świetnie przygotowany i nie można było nic nikomu zarzucić. Radził bym przedzwonić i poprosić o porade jak się organizuje festyny osiedlowe. Takich imprez się nie zapomina... Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 12.06.06, 14:29 panie Henryku Brumer! Czy pan to czyta? Podpatrzeli NAS, podszkolili się i teraz robią furorę. Ale to dobrze Heniu o tobie świadczy.Jak chcą to mieć jeszcze lepsze to muszą im poprowadzić te festyny Katarzyna Popardowska i Sebastian Mierzwa! Wzięcie murowane i ENTER! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_brzr Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 12.06.06, 17:54 Oj Panowie... spokojnie najpierw piaskownice a później kiełbaski z grilla :) Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel2 Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.01.07, 10:17 W wyborach Józek Ci nie poszło i co gorsze zabierają się za Twoje ulubione spółdzielnie. Toniesz Józek toniesz…..:) Odpowiedz Link Zgłoś
osi-ris Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 24.01.07, 16:33 Przynajmniej RSM Józek odda prawidłowo zarządzane ciekawe co by było gdyby obywatel2 miał coś do powiedzenia ? syndyk ...? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Tele,fere,kuku!!! 24.01.07, 21:42 >>> obywatel2 napisał: > W wyborach Józek Ci nie poszło i co gorsze zabierają się za Twoje ulubione > spółdzielnie. Toniesz Józek toniesz…..:)<<< Dziwne spostrzeżenie? Mnie w wyborach poszło bo radnym zostałem a takie było moje założenie.Tym samym próba "unicestwienia" mojej osoby spełzła na niczym i to jest ów mój "gest Kozakiewicza"! Natomiast nie poszło TYM,KTÓRZY MNIE SPRZEDALI! No a poza tym ja zawsze twierdzę,że w życiu każdy dostaje to na co zasługuje.Jest to tylko kwestią czasu. Natomiast co do spółdzielń to ich majątek jest prywatną własnością jej członków.Jak wahadło doleci do końca to się wraca z powrotem i potem inni będą znowu poprawiali odwrotnie. Już nauczyłem się z tym żyć w tym dziwnym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 13.06.06, 23:12 Pracownicy spółdzielni przeczytajcie wątek o piaskownicy. To do was a pisać dwa razy nie chce mi się bo pewnie szkoda mojego pisania. I jeszce ławki by się przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 14.06.06, 09:04 nunik napisał: > Pracownicy spółdzielni przeczytajcie wątek o piaskownicy. To do was a pisać dwa > > razy nie chce mi się bo pewnie szkoda mojego pisania. I jeszce ławki by się > przydały. Coś się tak przyssał do tych piaskownic? Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
nunik Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.06, 18:17 > Coś się tak przyssał do tych piaskownic? Bo jestem na etapie piaskownic i nawet nie ma gdzie bawić się usiąść i poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 21.06.06, 22:12 Nuniku, poproś rodziców, żeby zgłosili to we właściwej Administracji. Może wtedy Spółdzielnia coś z tym zrobi i będziesz miał gdzie "bawić się usiąść i poczytać":))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 11.10.06, 07:22 Kiedy będą w spółdzielni wybory?? Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 11.10.06, 18:40 stefan_st napisał: > Kiedy będą w spółdzielni wybory?? > Stefan_St. tak gdzieś w kwietniu 2007 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_st Re: RUDZKA SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA 14.10.06, 21:11 markpunk napisał: > tak gdzieś w kwietniu 2007 dzięki.... Stefan_St. Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk ZGCz 2007 19.04.07, 14:17 jedni już mieli, innych to czeka napiszcie co się u Was wydarzyło?? jakie zmiany nastąpiły w Radzie Nadzorczej i Radach Osiedla w ADM 4 zmieniło się dwóch członków RO, a głównym tematem poruszanym podczas obrad był problem rozliczania wody. Dziwną sprawą było zmiejszenie liczby delegatów na ZPCz - w zeszłej kadencji byłi to 1 przedstawiciel RN, 6 przedstawicieli RO i 2 dodatkowych przedstawicieli, a w tym roku wybieraliśmy tylko jednego dodatkowego. O ile mi wiadomo to liczba przedstawicieli zależy od liczby członków - czy nastąpiło takie ograniczenie liczby członków w ADM4, że zmniejszono nam ilość delegatów? Liczba mieszkań o ile mi wiadomo nie uległa zmianie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kairos11 jeszcze raz o rozliczeniu wody 12.05.07, 02:01 Może to i nudne, ale temat wciąż aktualny, tym bardziej, że przy kolejnym rozliczeniu wyszło na to, że znów mamy dopłacać... Na skutek wcześniejszych protestów przeprowadzono ogólną kontrolę, skupiając uwagę na wodomierzach, a tymczasem... Jedna z sąsiadek w wielkopostnym porywie pokuty odinstalowała jakieś boczne połączenie, dzięki któremu do prania czerpała wodę bezpośrednio z rury. Szczerze mówiąc, nie bardzo umiem sobie to wyobrazić (ale ja raczej humanistką jestem), coś w tym jednak musi być, skoro po spowiedzi ze skruchą przyznała się do takich praktyk. Przyszło mi do głowy, że być może nie tylko jej mąż wykazał się taką przedsiębiorczością i stąd te ubytki? Nie dałoby się tego jakoś sprawdzić? Bo naprawdę sama wolę wybierać cel, na który przeznaczam własne pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
markpunk Re: jeszcze raz o rozliczeniu wody 12.05.07, 21:21 kairos11 napisała: [cut...] > Nie dałoby się tego > jakoś sprawdzić? Bo naprawdę sama wolę wybierać cel, na który przeznaczam własn > e > pieniądze... Podobno sprawdzają, ale przy ostatnim odczycie kiepsko to wyglądało na co zwróciłem uwagę kierownikowi osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś