fifik_rsl
18.10.14, 16:08
Przeglądając miejskie portale natknąłem się na informacje na temat nagród, jakie z rąk Prezydent Miasta otrzymali rudzcy sportowcy.
rudaslaska.com.pl/i,rudzcy-sportowcy-nagrodzeni,200274,1042134.html
Pomijając już fakt organizowania takich eventów w kampanii wyborczej, zastanowił mnie klucz wg jakiego te nagrody przyznawano. Absolutnie nie mam nic przeciwko nagradzaniu zapaśników czy drużyny kobiecego Rugby, która zdobyła drugie miejsce w kraju, natomiast do myślenia daje nagrodzenie całej drużyny Grunwaldu za awans do 3 ligi, przy jednoczesnym pomięciu Gwiazdy, która awansowała do ekstraklasy futsalu.
Rozumiem że wybranie laureatów to decyzja subiektywna, jednak gdyby porównać oba sukcesy to moim zdaniem dużo większym jest awans do ekstraklasy futsalu. Gra w najwyższej klasie rozgrywek nawet mniej liczącej się dyscypliny, to znacznie większa szansa na promocję miasta poprzez sport, niż w III lidze piłkarskiej, która trzecią jest tylko z nazwy, bo w rzeczywistości to czwarty poziom rozgrywek.
Smaczku całej sprawie dodaje fakt kto stoi za sukcesami obydwu drużyn. Po stronie Grunwaldu mamy Pana Prezesa Wawocznego, który uchodzi za sympatyka obecnych władz, natomiast Gwieździe prezesuje Arkadiusz Grzywaczewski, redaktor TV Sfera, która do obecnych władz ma charakter co najwyżej neutralny, z odcieniami negatywnego.
Biorąc pod uwagę powyższe zależności można odnieś wrażenie, że ocena sukcesu rudzkich drużyn zależy głownie od relacji Prezesa danego klubu z władzą wykonawczą, a to pozostawia duży niesmak i deprecjonuje w mojej ocenie wartość przyznanych nagród.