Dodaj do ulubionych

Nagrody dla sportowców

18.10.14, 16:08

Przeglądając miejskie portale natknąłem się na informacje na temat nagród, jakie z rąk Prezydent Miasta otrzymali rudzcy sportowcy.

rudaslaska.com.pl/i,rudzcy-sportowcy-nagrodzeni,200274,1042134.html
Pomijając już fakt organizowania takich eventów w kampanii wyborczej, zastanowił mnie klucz wg jakiego te nagrody przyznawano. Absolutnie nie mam nic przeciwko nagradzaniu zapaśników czy drużyny kobiecego Rugby, która zdobyła drugie miejsce w kraju, natomiast do myślenia daje nagrodzenie całej drużyny Grunwaldu za awans do 3 ligi, przy jednoczesnym pomięciu Gwiazdy, która awansowała do ekstraklasy futsalu.
Rozumiem że wybranie laureatów to decyzja subiektywna, jednak gdyby porównać oba sukcesy to moim zdaniem dużo większym jest awans do ekstraklasy futsalu. Gra w najwyższej klasie rozgrywek nawet mniej liczącej się dyscypliny, to znacznie większa szansa na promocję miasta poprzez sport, niż w III lidze piłkarskiej, która trzecią jest tylko z nazwy, bo w rzeczywistości to czwarty poziom rozgrywek.
Smaczku całej sprawie dodaje fakt kto stoi za sukcesami obydwu drużyn. Po stronie Grunwaldu mamy Pana Prezesa Wawocznego, który uchodzi za sympatyka obecnych władz, natomiast Gwieździe prezesuje Arkadiusz Grzywaczewski, redaktor TV Sfera, która do obecnych władz ma charakter co najwyżej neutralny, z odcieniami negatywnego.
Biorąc pod uwagę powyższe zależności można odnieś wrażenie, że ocena sukcesu rudzkich drużyn zależy głownie od relacji Prezesa danego klubu z władzą wykonawczą, a to pozostawia duży niesmak i deprecjonuje w mojej ocenie wartość przyznanych nagród.
Obserwuj wątek
    • aptykorz Re: Nagrody dla sportowców 18.10.14, 17:22
      a to taka perełka do wianuszka osiągnięć sportowych tej paniusi :

"KS Zgoda Ruda Śląska Bielszowice ? rudzki klub piłki ręcznej, dwukrotny zdobywca Pucharu Polski. Wcześniejsza nazwa: Zgoda Bielszowice.

Z dniem 17 grudnia 2010r. cała kadra zespołu dostała dwutygodniowe wypowiedzenia z powodu braku zapewnienia z strony prezydent miasta Grażyny Dziedzic, dalszego finansowania klubu."

jak pamiętam to 8 grudnia 2010 roku ta pani objęła urząd i szybko się sportem zajęła :):)))
      • akouch Re: Nagrody dla sportowców 18.10.14, 21:58
        Kiedyś koszykarska Pogoń Ruda Śląska grała w Pucharze Koraca, dzisiaj gra na nieco niższym szczeblu. Temu też winna jest Dziedzicowa?
        • amarian2 Re: Nagrody dla sportowców 19.10.14, 12:41
          Smaczku całej sprawie nadaje fakt nagłego zainteresowania reklamą w „wybranych” Klubach PWiK, może ktoś wie, ile normalnie kosztuje wywieszenie banneru na ogrodzeniu a ile nagle dostały „wybrane” kluby?
          • skalar2011 Re: Nagrody dla sportowców 19.10.14, 17:18
            no cóż wybory blisko coraz bliżej ,każdy głos ważny to się kobita staro jak może
        • fifik_rsl Re: Nagrody dla sportowców 19.10.14, 19:08
          "nieco niższym szczeblu" eufemistycznie nazwane.
          Co ma natomiast upadek Pogoni sprzed 13 lat do podziału nagród za osiągnięcia sportowe w 2014 roku, czemu poświęcony jest mój wpis?
          • akouch Re: Nagrody dla sportowców 20.10.14, 21:35
            To tylko odpowiedź na sensacje aptykorza
    • fifik_rsl Re: Nagrody dla sportowców 28.10.14, 12:46
      Cała sprawa wyda się jeszcze bardziej dwuznaczna, gdy popatrzymy na listę umorzeń jakie władze miasta poczyniły wobec poszczególnych podmiotów. W całym tym zestawieniu jest tylko jeden klub sportowy, zgadnijcie jaki :]

www.rudaslaska.bip.info.pl/dokument.php?iddok=40375&idmp=2377&r=r
      ps. tak przy okazji wiecie może czym sobie PEC zasłużył na tak znaczne umorzenie:>
      • freeeeed Re: Nagrody dla sportowców 28.10.14, 12:54
        Czy chcesz powiedzieć że ten klub sportowy ma coś w sobie?
        • fifik_rsl Re: Nagrody dla sportowców 28.10.14, 21:11
          No chyba ma to "coś" w sobie skoro jako jedyny dostał nagrody za awans, jako jedyny dostał umorzenie...
          Czym się zasłużył nie wiem, stwierdzam tylko fakty
          • amarian2 Re: Nagrody dla sportowców 28.10.14, 23:07
            Ale te FAKTY same mówią za siebie. Masz rację fifik, że taki temat podnosisz.
            przy okazji. jak to możliwe, że spółka osigajaca gigantyczny ( jak na taką spółkę) zysk dostaje umorzenie???
            • freeeeed Re: Nagrody dla sportowców 29.10.14, 08:16
              No i co wy w tym widzicie złego? To chyba normalna procedura prawem dopuszczona. Jeśli piszecie o FAKTACH to niby jakie one są w sprawie opisanego klubu sportowego? Problem co tu wyssać aby coś napisać.???
              • skalar2011 Re: Nagrody dla sportowców 29.10.14, 08:25
                fred nie widzisz problemu czy też nie chcesz go zauważyć?
              • meg114 Re: Nagrody dla sportowców 29.10.14, 09:23
                Wysil się troszkę Freeeeed i skoro jesteś w temacie, to tłumacz, co właśnie ten klub ma w sobie szczególnego, a inne nie mają? Czy jedynie to, że ma długi, a inne nie? Jeżeli tak, to dlaczego jedynie ten ma długi? Pytam, ponieważ nie wiem. Ale stwierdzenie, że "To chyba normalna procedura prawem dopuszczona" - świadczy zwyczajnie o tupecie z jakim prawo wykorzystuje się do takich przywilejów. Mocą takich procedur politycy i związani z nimi "funkcyjni" przyznają sobie niebotyczne nagrody, premie i odprawy. Dopiero kiedy trafia to do opinii publicznej, nagle okazuje się, że środki pójdą na cele dobroczynne, bo inaczej nie można (prawo zakazuje, by nie pobrać tych środków). Jednak w sumie rozumiem, jaki masz "Problem co tu wyssać aby coś napisać.???" - bo co?
                • skalar2011 Re: Nagrody dla sportowców 29.10.14, 21:20
                  meg bo za premie trzeba się przysłużyć .
    • fifik_rsl Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 02:38
      Nie jestem zwolennikiem uprawiania "prywaty" jednak w tym wypadku liczę że mi wybaczycie. Napisany tutaj tekst, udostępniłem też na moim profilu fb. W związku z tym iż na nim prowadzona jest dość ciekawa dyskusja, pozwolę sobie wkleić link, aby Ci z Was których ta forma aż tak bardzo nie razi, mogli sobie poczytać.
      www.facebook.com/adam.pyka.73
      • lukaszek80 Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 12:48
        Ja wam podam kolejny dowód na to że nagrody zostały rozdane według klucza politycznego. Mieszkam na Halembie i od kilku osób dowiedziałem się w jaki sposób prowadzi prezes Grunwaldu kampanię wyborczą. Prezes tego klubu startuje do wyborów z list SLD oczywiście ta partia ma swojego kandydata na prezydenta ale Pan Prezes osoby które spotyka na swojej drodze nakładania do głosowania na aktualną Prezydent Miasta.
        • stefan_st Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 14:27
          lukaszek80 napisał:

> Ja wam podam kolejny dowód na to że nagrody zostały rozdane według klucza politycznego. Mieszkam na Halembie i od kilku osób dowiedziałem się w jaki sposób prowadzi prezes Grunwaldu kampanię wyborczą. Prezes tego klubu startuje do wyborów z list SLD oczywiście ta partia ma swojego kandydata na prezydenta ale Pan Prezes osoby które spotyka na swojej drodze nakładania do głosowania na aktualną Prezydent Miasta<<.

Chłopie powiem Ci krótko... Jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś to ślepy jesteś albo tylko zdziwionego udajesz. Referendyści to zaplecze PO; SLD to zaplecze Komitetu Wyborczego G.Dziedzic.
          SLD wystawia kandydata na prezydenta, żeby wynik poprawić do samorządu, bo jak się mówi "kandydat na prezydenta ma zapewniony mandat radnego" w przypadku niepowodzenia. Jednocześnie patrząc na kiepskie listy SLD to więcej niż 2 mandatów nie zgarną więc tym bardziej wystawienie kandydata na prezydenta jest wskazane... i ot cała filozofia. Jeszcze bardziej wskazane jest aby popierać Panią Prezydent gdyż prawdopodobieństwo wejścia kandydata SLD do drugiej tury jest niemal pewne 0, natomiast wejście Pani Dziedzić jest obarczone dużym ryzykiem przy porównywalnie dużej sile Skowronek i Wesołego. Oczywiście z dużym szacunkiem do pozostałych kandydatów....
          Jeszcze tylko drobne spostrzeżenie... Czy Daria Osmenda (startująca z listy G,Dziedzic) to nie przypadkiem córka Radnego Józefa Osmendy (startującego z SLD)....

Stefan_St
          • pipi43 Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 14:58
            stefan_st napisał:

Jeszcze tylko drobne spostrzeżenie... Czy Daria Osmenda (startująca z listy G,Dziedzic) to nie przypadkiem córka Radnego Józefa Osmendy (startującego z SLD)..

Zwróć uwagę na podpis...

forum.gazeta.pl/forum/w,261,109940728,109940728,To_przykre_.html?t=1414677356543
            Nie jest to jedyny przypadek "rodzinnego" kandydowania.
          • lukaszek80 Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 16:16
            Ani nie jestem ślepy ani nie jestem zdziwiony. Bardzo dobrze się orjętuje kto z kim jak się układa. I nie zgadzam się do końca z twoim tokiem myślenia. SLD jako zaplecze pani prezydent po to wystawia prezydenta aby uzbierać trochę głosów aby przypadkiem jakiś kandydat (inny niż G.Dziedzic) przypadkiem nie dostał więcej niż 50%+1, aby doprowadzić do drugie tury a wtedy to nastąpi przekazywanie głosów czyli SLD będzie oficjalnie popierać kandydaturę G.Dziedzic.
            • stefan_st Re: Nagrody dla sportowców 30.10.14, 16:29
              no właśnie coś w tym stylu tylko innaczej powiedziane... skutek ten sam Panie kolego :)

Stefan_St.
      • lukaszek80 Re: Nagrody dla sportowców 01.11.14, 20:07
        fifik_rsl widzę że w związku z tymi kontrowersjami pani prezydent aktywnie bierze udział w dyskusji na fb to mam prośbę dopytaj się czy udostępni protokół z posiedzenia Komisji Sportu na której zaopiniowano przyznanie nagród dla Grunwaldu.
        • skalar2011 Re: Nagrody dla sportowców 01.11.14, 20:20
          protokół ujawnić , nie ma takiej opcji tak to jest że są w Rudzie lepsi i najlepsi ulubieńcy a są też ci nielubiani przez GD
        • fifik_rsl Re: Nagrody dla sportowców 01.11.14, 23:46
          Ok, zwrócę się z prośbą o ten protokół.
    • obbbb40 Re: Nagrody dla sportowców 08.11.14, 18:42
      NIEZŁY Z CIEBIE MĘCI WODA FIFIK WIDZE , ŻE WSZĘDZIE SIĘ UDZIELASZ, ŻEBY TYLKO NAROBIĆ SFADY. TAKIE OSOBY NIE POWINNY PRACOWAĆ W CARITAS. TO APEL DO KSIĘDZA DYREKTORA
      • meg114 Re: Nagrody dla sportowców 08.11.14, 21:38
        A ten Caritas to niby jakiś związek świętych? Naprawdę wszyscy pozostali twoim zdaniem są bez skazy, tylko jeden Fifik taki zły? Obbb40, a może podaj swojego pracodawcę byśmy też mogli zwrócić się do niego z jakimś apelem? Szkoda, że nie masz tyle odwagi co Fifik by zaatakować jawnie. Oj, wasza szujowatość ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka