adams_katowice 25.11.09, 11:06 Mam pytanie do szanownych rudzkich forumowiczów: kaj w Rudzie Ślonski jest Kolanijo? za wszystkie wskazówki będę wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insectia Re: Kolanijo 25.11.09, 13:16 www.wiadomosci24.pl/artykul/barborka_wspomnienia_z_dawnych_biesiad_13156.html Odpowiedz Link Zgłoś
jankolodziej Re: Kolanijo 25.11.09, 15:00 Kolanijo to część Kochłowic, położona od kopalni Nowy Wirek w kierunku południowym. Odpowiedz Link Zgłoś
rasta72 Re: Kolanijo 25.11.09, 17:57 Kolanijo... to też cześć Rudy od strony Biskupic... generalnie oznacza to "Kolonia" - kątów o tej nazwie w naszym mieście jest kilka... Odpowiedz Link Zgłoś
w36 Re: Kolanijo 25.11.09, 18:39 adams_katowice napisał: > Mam pytanie do szanownych rudzkich forumowiczów: kaj w Rudzie Ślonski jest > Kolanijo? za wszystkie wskazówki będę wdzięczny. Też kolanijo to fragment Bielszowic na styku z Pawłowem. Nazwa używana już przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:w36 26.11.09, 00:21 Moze jeszcze dodam ze w okresie miedzywojennym kolanijo o 2metry sie zeknela.Osiedle powojenne/spoldzielnia mieszkaniowa /w zwiazku z dalszym zapadaniem sie terenu nie pociagla polaczenia gazowego i dlatego spoldzielcy domow NRDowskich musieli kupawac butle gazowe. Kotlownie przy ulicy Ks .Niedzieli z dwoma szwagrami tez budowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
insectia Re:w36 26.11.09, 09:03 Pytanie dotyczyło kolaniji a nie budowniczych, gazu itd. Kolanijo jak w przytoczonym artykule to osiedle górnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re:w36 26.11.09, 13:37 Mister Gregor wydziela z siebie tyle gazów biologicznych i jadu, że bielszowicko kolanijo gdyby tam mieszkał byłaby samowystraczalna! Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:w36 26.11.09, 16:35 Kolanijo jak w przytoczonym artykule to osiedle górnicze. Jak tak myslisz to z pewnoscia racje masz! Pytanie dotyczyło kolaniji a nie budowniczych, gazu itd. Recht mosz! Odpowiedz Link Zgłoś
banal Re: Kolanijo 29.03.25, 21:34 Kolanijo nazywamy też Zaborze południe w Zabrzu 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
konstantyk Re: Kolanijo 26.11.09, 15:23 Tak jak ktos juz pedzioł, takich koloniji we Rudzie jest łod groma. W kazdyj dzielnicy po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy107 inwazja "goroli" 27.11.09, 11:43 ciekawe zjawisko: "adams" i "konstantyk" w taki sam sposób kaleczą gwarę i język polski - obaj udają "Hanysów"? Po co? Nie mam nic ani do jednych ani do drugich, ale podszywanie sie budzi podejrzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
adams_katowice Re: inwazja "goroli" 27.11.09, 12:09 rudy107 napisał: > ciekawe zjawisko: "adams" i "konstantyk" w taki sam sposób kaleczą > gwarę i język polski - obaj udają "Hanysów"? Po co? Nie mam nic ani > do jednych ani do drugich, ale podszywanie sie budzi podejrzenia... adams po prostu z Opola (abo ze łopola) pochodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś